Podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi popularną przekąską w Szwajcarii jest fondue. Wymyślili je prawdopodobnie oszczędni Szwajcarzy, którym szkoda było wyrzucać zaschniętego sera. Fondue serowe przygotowuje się tradycyjnie w specjalnie do tego przeznaczonym kociołku. Trzeba go stale podgrzewać, podczas gdy dookoła zasiadają goście i długimi, cienkimi szpadkami, na które nabijają pokrojone w kostkę, białe pieczywo, wybierają fondue. Wokół unosi się zapach sera połączonego z białym winem. Po prostu poezja!
Zobacz też: Przepisy na najlepsze przekąski
Przepisów na fondue serowe jest bardzo wiele: jedne tańsze, inne droższe. Te podstawowe składają się oczywiście wyłącznie z bazy serowej. Zmodyfikowane przyrządza się z dodatkiem pomidorów, ostrych papryczek czy grzybów. Najważniejszą rolę w fondue pełni jednak ser. Tradycyjnie jest to ser szwajcarski Gruyère w połączeniu z Vacherin Fribourgois. Jako dodatek do fondue koniecznie należy podać białe, pokrojone w kostkę pieczywo. Oraz inne, dowolne, ulubione dodatki. Zobaczcie jak zrobić szwajcarskie fondue.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Masa serowa
- 400 g sera Emmentaler
- 300 g sera Gruyere
- 1 ząbek czosnku
- 1,5 szklanki białego wina (wytrawne)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- biały pieprz
- gałka muszkatołowa
Dodatki
- 12 kromek białego chleba (lub 1 duża bagietka; pokrojone w kostkę)
- korniszony lub pikle
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Nie mając naczynia do fondue, można przygotować je w garnku na kuchence, a potem przelać do miseczek lub kokilek i postawić na stole na grzejących podstawkach.
Jak zrobić
- Sery drobno kroję lub ucieram na tarce o grubych oczkach.
- Naczynie do fondue nacieram czosnkiem i wlewam białe wino (zostawiam kilka łyżek). Dodaję ser.
- Cały czas mieszając, roztapiam ser na niewielkim ogniu.
- Gdy ser się całkowicie rozpuści, dodaję mąkę ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną wina. Nadal podgrzewam, cały czas mieszając. Na koniec przyprawiam.
- Gdy wszystkie składniki się połączą, podaję gościom. Postawiony na stole kociołek do fondue cały czas powinien być podgrzewany.
Wartości odżywcze
Ze względu na zawartość alkoholu, wyraźnie wyczuwalnego i niewygotowanego, serowego fondue nie wolno podawać dzieciom. Zamiast tego można przygotować im fondue czekoladowe lub zrobić osobną, bezalkoholową wersję.
Ciekawa jestem bardzo, z jakimi dodatkami podacie serowe szwajcarskie fondue. Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak wyszło i smakowało!
dobre hyba
W dzisiejszych czasach fondue jest ekskluzywnym posilkiem rodzinnym nie mowic juz o zapraszaniu gosci.Zwykly czlowiek idzie do serowarni,mleczarni czy zwyklego sklepu i kupuje ulubiona mieszanke sera wydajac okragla sumke.Na ,,oszczedne,, fondue moga pozwolic sobie tylko ci ktorzy z jego wyrobu zyja czyli mleczarnie,serowarnie i drobni wytworcy ktorym sie to juz nie oplaca ale robia z milosci do smaku i tradycji.Mam to szczescie ze mieszkam w okolicach Fribourga CH i mozemy sobie z rodzina i przyjaciolmi zrobic raz na jakis czas wieczor fondue-raclette.Pozdrawiam milo i gratuluje ciekawego bloga
Zrobiłam to wg. Twojego przepisu i cały ser mi się ściął :/// Inne przepsisy mowią że dodając mąkę na początku zapobiega się temu procesowi . Zmieliliśy to w mikserze i moze teraz cos z tego bedzie . W kazdy razie nawołuję do korekty.
zrobiłam w sobotę na urodziny mojego narzeczonego i szczerze mówiąc miałam nadzieję na coś pyszniejszego… fajnie pasowały oliwki i papryka marynowana, podałam również pokrojony kabanos.
fajna zabawa, ale przepis na sam ser chyba trzeba będzie „podrasować” 😉
o tak tak tak 😀 świetnie! z niecierpliwością czekałam na ten przepis :)))
niestety ząbek czosnku będe musiała ominąć, gdyż CAŁA rodzina ma alergie 🙁 oprócz mnie…
Myślę, że uratują Cię grzanki, o których pisze powyżej Beata :).
Ach, fondue pamiętam własnie ze Szwajcarii, gdzie poznałam to danie i pokochałam je miłością dozgonna:). Przywiozłam sobie nawet stamtąd specjalny garnek do fondue i mieszanki serowe, a było to lat temu prawie 20!!! Do dziś fondue uwielbiam, choć pojawia się bardzo, bardzo sporadycznie – może to kwestia świadomości jaka to bomba kaloryczna bez szczególnych wartości odzywczych., a może kwestia tego, ze ciągle próbuję nowe przepisy i brakuje mi dni tygodnia na powtarzanie tego co już znamy. Pozdrawiam. Kinga
uwielbiam! dla mnie nie ma nic lepszego niż fondue serowe i mięsne na jednym stole i paczka przyjaciół do tego. ja kupuję gotową mieszankę serów do fondue. ciezko znaleść ale dla chcącego nic trudnego. a jesli chodzi o pieczywko do tego to kupuję chleb tostowy, smaruję go masłem czosnkowym , kroję na mniejsze kawałeczki i do piekarnika. z takimi grzaneczkami czosnkowymi fondue smakuje jeszcze lepiej.
Grzanki tostowe brzmią baaardzo smakowicie :).