Frytki - chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku przepis | Dorota Kamińska

Frytki – chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku

Złociste, chrupiące, domowe frytki, choć wysokokaloryczne, są smacznym dodatkiem do ryb lub domowych burgerów. Choć nie pochwalam ich zbyt częstego jedzenia ze względu na kalorie i tłuszcz oraz podejrzenie o działanie rakotwórcze, raz na kilka miesięcy przygotowuję małą, frytkową ucztę. Chociaż z domu rodzinnego wyniosłam zwyczaj maczania frytek w śmietanie, dziś, w mojej własnej kuchni, podaję je z keczupem.

Zobacz też: Więcej przepisów na ziemniaki

Sekretem chrupkości frytek są ziemniaki odpowiedniego gatunku oraz właściwy proces smażenia. Zgodnie z poradą o frytkach otrzymaną od jednego z Czytelników, gwarantuje on nie tylko chrupiące frytki, ale także możliwość zaserwowania ich w krótkim czasie większej ilości osób.

Najlepsze ziemniaki na frytki domowe zawierają dużo skrobi, dlatego warto wybierać odmiany o dużych bulwach (frytki będą długie), bardzo sypkie: takie, które jeszcze surowe, po przekrojeniu, przylepiają się do noża. To właśnie zawarta w ziemniakach skrobia sprawia, że po usmażeniu są doskonale chrupiące.

Najlepiej smażyć we frytownicy, która utrzyma stałą temperaturę oleju, a metalowy koszyczek pozwoli łatwo odcedzić je z nadmiaru tłuszczu. Do smażenia można też wykorzystać patelnię albo wysoki garnek, do którego, opcjonalnie, można włożyć metalowe sitko odporne na działanie wysokich temperatur i oleju. Jeśli chcecie uniknąć zbyt dużej ilości tłuszczu, a lubicie jeść je często, warto kupić dobrą frytownicę wielofunkcyjną, która pozwoli przygotować je z 1 kg ziemniaków i tylko 1 łyżki oleju.

Frytki smażone w dwóch zakresach temperatur

Frytki

Klasyczne frytki ziemniaczane dwukrotnie smażone w głębokim oleju. Po pierwszym smażeniu można je zamrozić i w ten sposób przyrządzić zapas na później. To złociste z wierzchu i miękkie w środku, cudownie smakujące fryty!
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 10 min
Razem: 20 min
Kategoria: Dodatek do obiadu, Przekąska
Kuchnia: Amerykańska, Brytyjska
Przepis na: frytki z ziemniaków
Liczba porcji: 4 osoby

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków (sypkie, zawierające dużo skrobi)
  • 500 ml oleju do głębokiego smażenia
  • keczup, majonez, kwaśna śmietana lub jogurt naturalny (do maczania usmażonych frytek)
  • sól

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Obrane ze skórki, wyoczkowane ziemniaki kroimy na długie frytki o grubości 1 cm, zalewamy w misce zimną wodą i odstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę (maksymalnie na 8 godzin). Dzięki moczeniu i chłodzeniu ziemniaki podczas smażenia nie będą się sklejać i zachowają chrupkość.
  • We frytkownicy, garnku o grubym dnie lub na patelni rozgrzewamy olej do temperatury 160 °C. (smażąc bez frytkownicy lub termometru kuchennego, stawiamy garnek lub patelnię na największym palniku ustawionym na połowę mocy, a do rozgrzanego oleju wrzucamy testowo jedną frytkę, która natychmiast powinna intensywnie zacząć się smażyć).
  • Frytki dokładnie osuszamy papierowymi ręcznikami lub serwetkami.
  • Smażymy frytki partiami, obracając od czasu do czasu. Każdą partię smażymy przez 3-4 minuty, aż frytki pokryją się delikatną, obsmażoną na jasny kolor skórką, ale pozostaną miękkie. Wstępne obsmażenie frytek zwiększa ich chrupkość i zapobiega pochłanianiu dodatkowej ilości oleju podczas smażenia.
  • Usmażone frytki odcedzamy i odciskamy nadmiar tłuszczu na papierowych ręcznikach. Można odczekać aż odrobinę przestygną i ponownie smażyć lub przełożyć do lodówki albo zamrozić, w celu późniejszego wykorzystania.
  • Zwiększamy temperaturę oleju do 190 °C (pełna moc palnika).
  • Ponownie smażymy frytki przez 2-4 minuty, od czasu do czasu obracając, aż uzyskają złocisto-brązowy kolor.
  • Usmażone frytki odcedzamy i odciskamy nadmiar tłuszczu. Od razu podajemy, z dodatkiem keczupu, majonezu albo kwaśnej śmietany.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Smażąc frytki na patelni, unikniemy nadmiernego rozpryskiwania oleju, przykrywając ją dużym, płaskim, metalowym sitem.
  2. Jak zrobić keczup
  3. Jak zrobić majonez
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Frytki smażone w dwóch zakresach temperatur
Frytki smażone w dwóch zakresach temperatur

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

69 komentarzy
  1. Czy na mrożone frytki są może inne pomysły np. zamiast smażenia (ja smażę na patelni) upiec w piekarniku? Doradz Dorotko 🙂

  2. Wspaniałe wyszły frytki 🙂
    Pomyślałam że wcześniej dużo nakroić frytek na zapas i wstawić do zamrażarki.
    Potem w razie potrzeby wyciągam, rozmrażam, suszę, smażę.
    Dorotko czy tak samo wyjdą chrupiące i smaczne?

    1. Jeśli będą zamrożone po pierwszym przesmażeniu, to jest na to szansa, bo tak się przygotowuje frytki do sprzedaży w formie mrożonej. Ale wydaje mi się, że jeszcze są wcześniej, przed smażeniem, obtaczane w mieszance mąki pszennej i ziemniaczanej. Nie mam niestety doświadczenia w mrożeniu frytek :(.

  3. Zrobilam sobie malutka porcje i wyszly PYSZNE , najlepsze frytki jakie w zyciu zrobilam 😉 dodalam jeszcze zabek czosnku i ketchup , mniam mniam

  4. [..YouTube..] Zrobilam sobie malutka porcje i wyszly PYSZNE , najlepsze frytki jakie w zyciu zrobilam 😉 dodalam jeszcze zabek czosnku i ketchup , mniam mniam

  5. Zastanawiałam się, w którym komentarzu zostanie poruszony temat tego kadru i obstawiałam, że w pierwszym ;). Dziękuję za komplement ;).

  6. Moja babcia radzi, żeby po obraniu przekroić jednego ziemniaka i sprawdzić czy klei się do noża. Jeśli tak, po ugotowaniu będzie kleisty i nie nada się do klusek, frytek czy placków.

  7. [..YouTube..] @kucibaba2 Moja babcia radzi, żeby po obraniu przekroić jednego ziemniaka i sprawdzić czy klei się do noża. Jeśli tak, po ugotowaniu będzie kleisty i nie nada się do klusek, frytek czy placków.

  8. Ona jeszcze pamięta handlarzy ze wschodu. Moja mama kupiła ją na targu :). Ale kiedyś mieliśmy lepszą, taką z rączką, którą wygodniej się trzymało. Tym małym badziewiem kroi się strasznie długo.

  9. Najpierw myjemy ziemniaki w skórce (przy okazji podczas obierania mniej pobrudzą się dłonie), obieramy i dokładnie opłukujemy w zimnej wodzie, którą wylewamy. Potem kroimy na frytki i moczymy w nowej, zimnej wodzie. A potem odcedzamy, osuszamy i smażymy.

  10. Czasem sprzedawca wie jaki to gatunek i że są sypkie, bo w sklepach i marketach zawsze jest po prostu napisane „ziemniaki”. Niestety, czasem sprzedawca na siłę mówi, że ziemniaki są sypkie, a nie są ;).

  11. Tylko które gatunki sa sypkie. Ja nie mam pojęcia. My ziemniaków jemy bardzo mało i nie zwracam uwagi na to jakie , ogólnie zadne nam nie smakują. Te polskie pamiętam były duzo lepsze. Moja kuzynka jak przyjechała do nas w odwiedziny to myślała ze podałam jej rozgotowany ryż, bo tu są prawie białe i takie paskudne blee. W Polsce jak kupujesz to wiesz jaki gatunek czy po prostu napisane jest „ziemniaki”?

  12. [..YouTube..] Ona jeszcze pamięta handlarzy ze wschodu. Moja mama kupiła ją na targu :). Ale kiedyś mieliśmy lepszą, taką z rączką, którą wygodniej się trzymało. Tym małym badziewiem kroi się strasznie długo.

  13. [..YouTube..] @gwiazdenka1987 Ona jeszcze pamięta handlarzy ze wschodu. Moja mama kupiła ją na targu :). Ale kiedyś mieliśmy lepszą, taką z rączką, którą wygodniej się trzymało. Tym małym badziewiem kroi się strasznie długo.

  14. [..YouTube..] Najpierw myjemy ziemniaki w skórce (przy okazji podczas obierania mniej pobrudzą się dłonie), obieramy i dokładnie opłukujemy w zimnej wodzie, którą wylewamy. Potem kroimy na frytki i moczymy w nowej, zimnej wodzie. A potem odcedzamy, osuszamy i smażymy.

  15. [..YouTube..] @Amelka019 Najpierw myjemy ziemniaki w skórce (przy okazji podczas obierania mniej pobrudzą się dłonie), obieramy i dokładnie opłukujemy w zimnej wodzie, którą wylewamy. Potem kroimy na frytki i moczymy w nowej, zimnej wodzie. A potem odcedzamy, osuszamy i smażymy.

  16. [..YouTube..] Czasem sprzedawca wie jaki to gatunek i że są sypkie, bo w sklepach i marketach zawsze jest po prostu napisane „ziemniaki”. Niestety, czasem sprzedawca na siłę mówi, że ziemniaki są sypkie, a nie są ;).

  17. [..YouTube..] @kucibaba2 Czasem sprzedawca wie jaki to gatunek i że są sypkie, bo w sklepach i marketach zawsze jest po prostu napisane „ziemniaki”. Niestety, czasem sprzedawca na siłę mówi, że ziemniaki są sypkie, a nie są ;).

  18. [..YouTube..] @gwiazdenka1987 To może ja dopowiem ,że możesz dostać takie ”cudeńko” na targach ,giełdach czy wyposażeniach do kuchni ; )

  19. [..YouTube..] Tylko które gatunki sa sypkie. Ja nie mam pojęcia. My ziemniaków jemy bardzo mało i nie zwracam uwagi na to jakie , ogólnie zadne nam nie smakują. Te polskie pamiętam były duzo lepsze. Moja kuzynka jak przyjechała do nas w odwiedziny to myślała ze podałam jej rozgotowany ryż, bo tu są prawie białe i takie paskudne blee. W Polsce jak kupujesz to wiesz jaki gatunek czy po prostu napisane jest „ziemniaki”?

  20. mogłam jeszcze dodać w filmie, ale dodam w komentarzu, że bardzo ważna jest sypkość ziemniaków. Im więcej skrobii, tym bardziej chrupiące wychodzą frytki. Z ziemniaków mało sypkich, nawet po podwójnym smażeniu, nie będzie takiego efektu.

  21. [..YouTube..] mogłam jeszcze dodać w filmie, ale dodam w komentarzu, że bardzo ważna jest sypkość ziemniaków. Im więcej skrobii, tym bardziej chrupiące wychodzą frytki. Z ziemniaków mało sypkich, nawet po podwójnym smażeniu, nie będzie takiego efektu.

  22. [..YouTube..] @kucibaba2 mogłam jeszcze dodać w filmie, ale dodam w komentarzu, że bardzo ważna jest sypkość ziemniaków. Im więcej skrobii, tym bardziej chrupiące wychodzą frytki. Z ziemniaków mało sypkich, nawet po podwójnym smażeniu, nie będzie takiego efektu.

  23. No właśnie słyszałam o tych metodach, moczenia w wodzie i dwukrotnego smażenia, ale nigdy nie próbowałam, bo generalnie bardzo rzadko jemy cokolwiek smażonego w głębokim tłuszczu, prakycznie nigdy ( no chyba że na mieście), jak kiedys zdarzy się okazja to napewno wypróbuję tej metody.

  24. [..YouTube..] No właśnie słyszałam o tych metodach, moczenia w wodzie i dwukrotnego smażenia, ale nigdy nie próbowałam, bo generalnie bardzo rzadko jemy cokolwiek smażonego w głębokim tłuszczu, prakycznie nigdy ( no chyba że na mieście), jak kiedys zdarzy się okazja to napewno wypróbuję tej metody.

  25. TAK TAK TAK!!! Ja jadam ze śmietaną 😉 ale tylko takie domowe 😉 inaczej sobie nie wyobrażam. Jestem więc wyjątkiem 🙂

  26. u mnie sprawdza się stara jak świat surówka z kapusty kiszonej,marchewka,cebulka,oliwka i przyprawy ale chętnie spróbuję kiedyś z colesław 🙂

  27. @Aleksandra z cukinii też można, dokładnie w ten sam sposób co z ziemniaków. I z dyni :). @Sylwia najlepsza do zestawu frytki+ryba jest sałatka colesław, ale mam ją jeszcze w plikach roboczych.

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)