Frytki - chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku przepis | Dorota Kamińska

Frytki – chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku

Złociste, chrupiące, domowe frytki, choć wysokokaloryczne, są smacznym dodatkiem do ryb lub domowych burgerów. Choć nie pochwalam ich zbyt częstego jedzenia ze względu na kalorie i tłuszcz oraz podejrzenie o działanie rakotwórcze, raz na kilka miesięcy przygotowuję małą, frytkową ucztę. Chociaż z domu rodzinnego wyniosłam zwyczaj maczania frytek w śmietanie, dziś, w mojej własnej kuchni, podaję je z keczupem.

Zobacz też: Więcej przepisów na ziemniaki

Sekretem chrupkości frytek są ziemniaki odpowiedniego gatunku oraz właściwy proces smażenia. Zgodnie z poradą o frytkach otrzymaną od jednego z Czytelników, gwarantuje on nie tylko chrupiące frytki, ale także możliwość zaserwowania ich w krótkim czasie większej ilości osób.

Najlepsze ziemniaki na frytki domowe zawierają dużo skrobi, dlatego warto wybierać odmiany o dużych bulwach (frytki będą długie), bardzo sypkie: takie, które jeszcze surowe, po przekrojeniu, przylepiają się do noża. To właśnie zawarta w ziemniakach skrobia sprawia, że po usmażeniu są doskonale chrupiące.

Najlepiej smażyć we frytownicy, która utrzyma stałą temperaturę oleju, a metalowy koszyczek pozwoli łatwo odcedzić je z nadmiaru tłuszczu. Do smażenia można też wykorzystać patelnię albo wysoki garnek, do którego, opcjonalnie, można włożyć metalowe sitko odporne na działanie wysokich temperatur i oleju. Jeśli chcecie uniknąć zbyt dużej ilości tłuszczu, a lubicie jeść je często, warto kupić dobrą frytownicę wielofunkcyjną, która pozwoli przygotować je z 1 kg ziemniaków i tylko 1 łyżki oleju.

Frytki
Przygotowanie
10 min
Czas gotowania
10 min
Całkowity czas
20 min
 

Klasyczne frytki ziemniaczane dwukrotnie smażone w głębokim oleju. Po pierwszym smażeniu można je zamrozić i w ten sposób przyrządzić zapas na później. To złociste z wierzchu i miękkie w środku, cudownie smakujące fryty!

Danie: Dodatek do obiadu, Przekąska
Kuchnia: Amerykańska, Brytyjska
Przepis na: frytki z ziemniaków
Liczba porcji: 4 osoby
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 1 kg ziemniaków (sypkie, zawierające dużo skrobi)
  • 500 ml oleju do głębokiego smażenia
  • keczup, majonez, kwaśna śmietana lub jogurt naturalny (do maczania usmażonych frytek)
  • sól

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Frytki - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Moje porady
  1. Smażąc frytki na patelni, unikniemy nadmiernego rozpryskiwania oleju, przykrywając ją dużym, płaskim, metalowym sitem.
  2. Jak zrobić keczup
  3. Jak zrobić majonez
Frytki - Jak zrobić
  1. Obrane ze skórki, wyoczkowane ziemniaki kroimy na długie frytki o grubości 1 cm, zalewamy w misce zimną wodą i odstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę (maksymalnie na 8 godzin). Dzięki moczeniu i chłodzeniu ziemniaki podczas smażenia nie będą się sklejać i zachowają chrupkość.
  2. We frytkownicy, garnku o grubym dnie lub na patelni rozgrzewamy olej do temperatury 160 °C. (smażąc bez frytkownicy lub termometru kuchennego, stawiamy garnek lub patelnię na największym palniku ustawionym na połowę mocy, a do rozgrzanego oleju wrzucamy testowo jedną frytkę, która natychmiast powinna intensywnie zacząć się smażyć).
  3. Frytki dokładnie osuszamy papierowymi ręcznikami lub serwetkami.
  4. Smażymy frytki partiami, obracając od czasu do czasu. Każdą partię smażymy przez 3-4 minuty, aż frytki pokryją się delikatną, obsmażoną na jasny kolor skórką, ale pozostaną miękkie. Wstępne obsmażenie frytek zwiększa ich chrupkość i zapobiega pochłanianiu dodatkowej ilości oleju podczas smażenia.
  5. Usmażone frytki odcedzamy i odciskamy nadmiar tłuszczu na papierowych ręcznikach. Można odczekać aż odrobinę przestygną i ponownie smażyć lub przełożyć do lodówki albo zamrozić, w celu późniejszego wykorzystania.
  6. Zwiększamy temperaturę oleju do 190 °C (pełna moc palnika).
  7. Ponownie smażymy frytki przez 2-4 minuty, od czasu do czasu obracając, aż uzyskają złocisto-brązowy kolor.
  8. Usmażone frytki odcedzamy i odciskamy nadmiar tłuszczu. Od razu podajemy, z dodatkiem keczupu, majonezu albo kwaśnej śmietany.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Frytki smażone w dwóch zakresach temperatur
Frytki smażone w dwóch zakresach temperatur
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

69 komentarzy
  1. Czy na mrożone frytki są może inne pomysły np. zamiast smażenia (ja smażę na patelni) upiec w piekarniku? Doradz Dorotko 🙂

  2. Wspaniałe wyszły frytki 🙂
    Pomyślałam że wcześniej dużo nakroić frytek na zapas i wstawić do zamrażarki.
    Potem w razie potrzeby wyciągam, rozmrażam, suszę, smażę.
    Dorotko czy tak samo wyjdą chrupiące i smaczne?

    1. Jeśli będą zamrożone po pierwszym przesmażeniu, to jest na to szansa, bo tak się przygotowuje frytki do sprzedaży w formie mrożonej. Ale wydaje mi się, że jeszcze są wcześniej, przed smażeniem, obtaczane w mieszance mąki pszennej i ziemniaczanej. Nie mam niestety doświadczenia w mrożeniu frytek :(.

  3. Zrobilam sobie malutka porcje i wyszly PYSZNE , najlepsze frytki jakie w zyciu zrobilam 😉 dodalam jeszcze zabek czosnku i ketchup , mniam mniam

  4. [..YouTube..] Zrobilam sobie malutka porcje i wyszly PYSZNE , najlepsze frytki jakie w zyciu zrobilam 😉 dodalam jeszcze zabek czosnku i ketchup , mniam mniam

  5. Zastanawiałam się, w którym komentarzu zostanie poruszony temat tego kadru i obstawiałam, że w pierwszym ;). Dziękuję za komplement ;).

  6. Moja babcia radzi, żeby po obraniu przekroić jednego ziemniaka i sprawdzić czy klei się do noża. Jeśli tak, po ugotowaniu będzie kleisty i nie nada się do klusek, frytek czy placków.

  7. [..YouTube..] @kucibaba2 Moja babcia radzi, żeby po obraniu przekroić jednego ziemniaka i sprawdzić czy klei się do noża. Jeśli tak, po ugotowaniu będzie kleisty i nie nada się do klusek, frytek czy placków.

  8. Ona jeszcze pamięta handlarzy ze wschodu. Moja mama kupiła ją na targu :). Ale kiedyś mieliśmy lepszą, taką z rączką, którą wygodniej się trzymało. Tym małym badziewiem kroi się strasznie długo.

  9. Najpierw myjemy ziemniaki w skórce (przy okazji podczas obierania mniej pobrudzą się dłonie), obieramy i dokładnie opłukujemy w zimnej wodzie, którą wylewamy. Potem kroimy na frytki i moczymy w nowej, zimnej wodzie. A potem odcedzamy, osuszamy i smażymy.

  10. Czasem sprzedawca wie jaki to gatunek i że są sypkie, bo w sklepach i marketach zawsze jest po prostu napisane „ziemniaki”. Niestety, czasem sprzedawca na siłę mówi, że ziemniaki są sypkie, a nie są ;).

  11. Tylko które gatunki sa sypkie. Ja nie mam pojęcia. My ziemniaków jemy bardzo mało i nie zwracam uwagi na to jakie , ogólnie zadne nam nie smakują. Te polskie pamiętam były duzo lepsze. Moja kuzynka jak przyjechała do nas w odwiedziny to myślała ze podałam jej rozgotowany ryż, bo tu są prawie białe i takie paskudne blee. W Polsce jak kupujesz to wiesz jaki gatunek czy po prostu napisane jest „ziemniaki”?

  12. [..YouTube..] Ona jeszcze pamięta handlarzy ze wschodu. Moja mama kupiła ją na targu :). Ale kiedyś mieliśmy lepszą, taką z rączką, którą wygodniej się trzymało. Tym małym badziewiem kroi się strasznie długo.

  13. [..YouTube..] @gwiazdenka1987 Ona jeszcze pamięta handlarzy ze wschodu. Moja mama kupiła ją na targu :). Ale kiedyś mieliśmy lepszą, taką z rączką, którą wygodniej się trzymało. Tym małym badziewiem kroi się strasznie długo.

  14. [..YouTube..] Najpierw myjemy ziemniaki w skórce (przy okazji podczas obierania mniej pobrudzą się dłonie), obieramy i dokładnie opłukujemy w zimnej wodzie, którą wylewamy. Potem kroimy na frytki i moczymy w nowej, zimnej wodzie. A potem odcedzamy, osuszamy i smażymy.

  15. [..YouTube..] @Amelka019 Najpierw myjemy ziemniaki w skórce (przy okazji podczas obierania mniej pobrudzą się dłonie), obieramy i dokładnie opłukujemy w zimnej wodzie, którą wylewamy. Potem kroimy na frytki i moczymy w nowej, zimnej wodzie. A potem odcedzamy, osuszamy i smażymy.

  16. [..YouTube..] Czasem sprzedawca wie jaki to gatunek i że są sypkie, bo w sklepach i marketach zawsze jest po prostu napisane „ziemniaki”. Niestety, czasem sprzedawca na siłę mówi, że ziemniaki są sypkie, a nie są ;).

  17. [..YouTube..] @kucibaba2 Czasem sprzedawca wie jaki to gatunek i że są sypkie, bo w sklepach i marketach zawsze jest po prostu napisane „ziemniaki”. Niestety, czasem sprzedawca na siłę mówi, że ziemniaki są sypkie, a nie są ;).

  18. [..YouTube..] @gwiazdenka1987 To może ja dopowiem ,że możesz dostać takie ”cudeńko” na targach ,giełdach czy wyposażeniach do kuchni ; )

  19. [..YouTube..] Tylko które gatunki sa sypkie. Ja nie mam pojęcia. My ziemniaków jemy bardzo mało i nie zwracam uwagi na to jakie , ogólnie zadne nam nie smakują. Te polskie pamiętam były duzo lepsze. Moja kuzynka jak przyjechała do nas w odwiedziny to myślała ze podałam jej rozgotowany ryż, bo tu są prawie białe i takie paskudne blee. W Polsce jak kupujesz to wiesz jaki gatunek czy po prostu napisane jest „ziemniaki”?

  20. mogłam jeszcze dodać w filmie, ale dodam w komentarzu, że bardzo ważna jest sypkość ziemniaków. Im więcej skrobii, tym bardziej chrupiące wychodzą frytki. Z ziemniaków mało sypkich, nawet po podwójnym smażeniu, nie będzie takiego efektu.

  21. [..YouTube..] mogłam jeszcze dodać w filmie, ale dodam w komentarzu, że bardzo ważna jest sypkość ziemniaków. Im więcej skrobii, tym bardziej chrupiące wychodzą frytki. Z ziemniaków mało sypkich, nawet po podwójnym smażeniu, nie będzie takiego efektu.

  22. [..YouTube..] @kucibaba2 mogłam jeszcze dodać w filmie, ale dodam w komentarzu, że bardzo ważna jest sypkość ziemniaków. Im więcej skrobii, tym bardziej chrupiące wychodzą frytki. Z ziemniaków mało sypkich, nawet po podwójnym smażeniu, nie będzie takiego efektu.

  23. No właśnie słyszałam o tych metodach, moczenia w wodzie i dwukrotnego smażenia, ale nigdy nie próbowałam, bo generalnie bardzo rzadko jemy cokolwiek smażonego w głębokim tłuszczu, prakycznie nigdy ( no chyba że na mieście), jak kiedys zdarzy się okazja to napewno wypróbuję tej metody.

  24. [..YouTube..] No właśnie słyszałam o tych metodach, moczenia w wodzie i dwukrotnego smażenia, ale nigdy nie próbowałam, bo generalnie bardzo rzadko jemy cokolwiek smażonego w głębokim tłuszczu, prakycznie nigdy ( no chyba że na mieście), jak kiedys zdarzy się okazja to napewno wypróbuję tej metody.

  25. TAK TAK TAK!!! Ja jadam ze śmietaną 😉 ale tylko takie domowe 😉 inaczej sobie nie wyobrażam. Jestem więc wyjątkiem 🙂

  26. u mnie sprawdza się stara jak świat surówka z kapusty kiszonej,marchewka,cebulka,oliwka i przyprawy ale chętnie spróbuję kiedyś z colesław 🙂

  27. @Aleksandra z cukinii też można, dokładnie w ten sam sposób co z ziemniaków. I z dyni :). @Sylwia najlepsza do zestawu frytki+ryba jest sałatka colesław, ale mam ją jeszcze w plikach roboczych.

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)