Na upalne letnie dni (których nie mamy niestety zbyt wiele) idealne, lekkie i smaczne danie, czyli gazpacho. Dojrzałe pomidory, pachnący ogórek, wyrazisty smak papryki. Już wiem, że konieczna będzie dokładka.
Gazpacho to tradycyjny, andaluzyjski chłodnik przygotowywany na bazie dojrzałych pomidorów, z dodatkiem papryki, ogórka, oliwy i octu oraz, opcjonalnie, cebuli i czosnku.
Zobacz też: Więcej przepisów na chłodniki
Pamiętam swoje pierwsze spotkanie z kuchnią hiszpańską. Jako 17-letnia dziewczyna pojechałam na młodzieżowy obóz na Costa Brava. Mała miejscowość Pineda de Mar, jednogwiazdkowy hotelik prowadzony przez 3-osobową rodzinę. W holu stało pianino, na którym grałyśmy codziennie z koleżankami, a mała, hotelowa restauracja serwowała nam przysmaki kuchni z całej Hiszpanii, chociaż grupa młodzieży bardziej interesowała się wtedy zjedzeniem czegoś w sieciowych fast foodach. Miłość do kuchni hiszpańskiej przyszła z wiekiem. Pierwsze kilka łyków gazpacho… Przecież znam już ten smak! Wspominam z rozrzewnieniem czasy, kiedy na wakacjach chciało się jeść głównie lody i słodycze. Z jednej strony żałuję, że nie wykorzystałam tamtego czasu do poznawania hiszpańskich smaków. Z drugiej – wierzę, że jeszcze przyjdzie na to odpowiednia pora. Tymczasem zjem kolejną miseczkę gazpacho, bo na szczęście nie trzeba mieszkać w Hiszpanii, żeby rozkoszować się jego genialnym w swej prostocie smakiem.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 750 g dojrzałych pomidorów (sparzone, obrane ze skórki, z usuniętymi pestkami)
- 300 g ogórków (obrane ze skórki)
- 250 g papryki (najlepiej zielona i żółta, upieczona w folii aluminiowej (220 °C, 40 min, po upieczeniu obrana ze skórki))
- 3 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
- 1 cebula (duża)
- 1 kromka chleba pszennego (bez skórki; namoczona w wodzie, odciśnięta)
- 2 łyżki octu winnego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- ½ l soku pomidorowego
- listki świeżej bazylii
- sól, biały pieprz
- grzanki z 4 kromek pszennego chleba (opcjonalnie)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Odkładamy ⅕ warzyw oprócz czosnku, kroimy w drobną kosteczkę i delikatnie podsypujemy solą (zwłaszcza cebulę).
- Pozostałe warzywa, razem z odciśniętym chlebem, octem i oliwą z oliwek miksujemy, a pod koniec do uzyskanej masy dodajemy sok pomidorowy.
- Delikatnie mieszamy z odłożonymi warzywami (lub po schłodzeniu dekorujemy nimi wierzch chłodnika), doprawiamy i odstawiamy na ok. 3 godziny do lodówki*.
- Gazpacho podajemy posypane grzankami i udekorowane świeżą bazylią.
Gazpacho jest przepyszne, polecam je przede wszystkim fanom dań pomidorowych. Jeśli użyte przez nas warzywa będą dojrzałe, świeże i dobrej jakości, chłodnik pomidorowy będzie smakował po prostu bajecznie.
@Magda będę taki robić jutro rano, też go bardzo lubię. Albo ten bułgarski – tarator – też pyszny :).
Ja uwielbiam chłodniki a w sumie chłodnik ale niestety nie ten tylko kefirowo botwinkowo rzodkiewkowo ogorkowy koperkowy 🙂
Gazpacho- to najlepsza zupka na upaly- jest przecudne kiedy mamy pod dostatkiem pachnacych pomidorkow i papryczek w sezonie, a ja tez dodaje melona-Galia i pare kropel Tabasco- pozdrawiam :))
Czy pozostałą część cebuli, czyli 4/5 dodajemy do gazpacho?
Tak, te 4/5 cebuli też idą do miksowania.
Po pierwsze, w przepisie nie ma podane ile trzeba ogorka dac.
Po drugie, strona plyszczaca folii aluminiowej zawija sie do srodka, poniewaz matowa wchlania cieplo a blyszczaca odbija.
Po trzecie, uzywa sie papryke zielona i tylko zielona – tak przyrzadza sie prawdziwe gazpacho andaluz.
Po pierwsze: ilość ogórka nie jest podana w filmie – mój błąd. Ale jest na stronie na liście składników. Po drugie, jakimś cudem papryka pięknie się w folii upiekła nawet pomimo niepoprawnego zawijania i odbijania ciepła. Po trzecie przepis jest autorstwa znanej polskiej restauratorki, co również jest uwzględnione w tekście. Poza tym nie wszyscy na świecie muszą robić gazpacho wg jednej i tej samej receptury, a kolorowa papryka smakuje podobnie i ładniej wygląda.
@perlaoceanu Kwestia światła i makijażu z poradników od @ladymakeuppl :). Cera taka sama jak każda inna, a gdyby nie antykoncepcja, dalej miałabym trądzik :(. Ale oczywiście dziękuję za komplement, przynajmniej dzięki dużej ilości warzyw i owoców nie narzekam na włosy i paznokcie :).
[..YouTube..] @perlaoceanu Kwestia światła i makijażu z poradników od @ladymakeuppl :). Cera taka sama jak każda inna, a gdyby nie antykoncepcja, dalej miałabym trądzik :(. Ale oczywiście dziękuję za komplement, przynajmniej dzięki dużej ilości warzyw i owoców nie narzekam na włosy i paznokcie :).
A to nawet lepiej , bo to same witaminy . Pewnie dltego ma Pani tak śliczną cerę 🙂 Pozdrawiam
[..YouTube..] A to nawet lepiej , bo to same witaminy . Pewnie dltego ma Pani tak śliczną cerę 🙂 Pozdrawiam
[..YouTube..] @pozytywnakuchnia A to nawet lepiej , bo to same witaminy . Pewnie dltego ma Pani tak śliczną cerę 🙂 Pozdrawiam
Ja się niestety nie znam na ogrodnictwie więc nie wiem nawet na ile sezonów „wystarczy” 1 krzak pomidorów.
[..YouTube..] Ja się niestety nie znam na ogrodnictwie więc nie wiem nawet na ile sezonów „wystarczy” 1 krzak pomidorów.
[..YouTube..] @TheDysmenorrhoea Ja się niestety nie znam na ogrodnictwie więc nie wiem nawet na ile sezonów „wystarczy” 1 krzak pomidorów.
Kiedyś miałam,ale po jakiś 2-3 sezonach niestety przestały rosnąć.
[..YouTube..] Kiedyś miałam,ale po jakiś 2-3 sezonach niestety przestały rosnąć.
[..YouTube..] @pozytywnakuchnia
Kiedyś miałam,ale po jakiś 2-3 sezonach niestety przestały rosnąć.
A to u mnie z kolei jest dokładnie odwrotnie. Wszystko co zrobiłam jadłam przez 2 dni sama ;).
Szczęśliwy ten kto ma. Malinówki najlepsze :).
Tak radziła Agnieszka Kręglicka, autorka tego przepisu :). Do zwykłej pomidorowej, jak robię ze świeżych pomidorów, też dodaję pomidory bez nasion. I do soku pomidorowego domowej roboty też. Lepsza konsystencja.
[..YouTube..] A to u mnie z kolei jest dokładnie odwrotnie. Wszystko co zrobiłam jadłam przez 2 dni sama ;).
[..YouTube..] @perlaoceanu A to u mnie z kolei jest dokładnie odwrotnie. Wszystko co zrobiłam jadłam przez 2 dni sama ;).
[..YouTube..] Szczęśliwy ten kto ma. Malinówki najlepsze :).
[..YouTube..] @TheDysmenorrhoea Szczęśliwy ten kto ma. Malinówki najlepsze :).
[..YouTube..] Tak radziła Agnieszka Kręglicka, autorka tego przepisu :). Do zwykłej pomidorowej, jak robię ze świeżych pomidorów, też dodaję pomidory bez nasion. I do soku pomidorowego domowej roboty też. Lepsza konsystencja.
[..YouTube..] @funkylemonade Tak radziła Agnieszka Kręglicka, autorka tego przepisu :). Do zwykłej pomidorowej, jak robię ze świeżych pomidorów, też dodaję pomidory bez nasion. I do soku pomidorowego domowej roboty też. Lepsza konsystencja.
Wygląda pysznie! Czemu wyciągasz nasiona z pomidorów?
[..YouTube..] Wygląda pysznie! Czemu wyciągasz nasiona z pomidorów?
Pyszne Gazpacho wychodzi z pomidorów malinowych takich prosto z ogródka 🙂
[..YouTube..] Pyszne Gazpacho wychodzi z pomidorów malinowych takich prosto z ogródka 🙂
Na szczęście pewnie było tam mnóstwo innych smakowitości do wyboru, zwłaszcza w Meksyku 🙂
[..YouTube..] Na szczęście pewnie było tam mnóstwo innych smakowitości do wyboru, zwłaszcza w Meksyku 🙂
[..YouTube..] @kucibaba2 Na szczęście pewnie było tam mnóstwo innych smakowitości do wyboru, zwłaszcza w Meksyku 🙂
mojemu mężowi to danie bardzo smakuje , natomiast mnie nie podchodzi 🙂 Różne smaki mamy:)
W Hiszpani i Meksyku praxcowałam w miejscach gdzie sprzedawali gazpacho i wyjątkowo mi to nie podeszło. Bardzo specyficzna w smaku potrawa i albo ktoś się w tym zakocha albo znienawidzi.
[..YouTube..] mojemu mężowi to danie bardzo smakuje , natomiast mnie nie podchodzi 🙂 Różne smaki mamy:)
[..YouTube..] mojemu mężowi to danie bardzo smakuje , natomiast mnie nie podchodzi 🙂 Różne smaki mamy:)
[..YouTube..] W Hiszpani i Meksyku praxcowałam w miejscach gdzie sprzedawali gazpacho i wyjątkowo mi to nie podeszło. Bardzo specyficzna w smaku potrawa i albo ktoś się w tym zakocha albo znienawidzi.
[..YouTube..] W Hiszpani i Meksyku praxcowałam w miejscach gdzie sprzedawali gazpacho i wyjątkowo mi to nie podeszło. Bardzo specyficzna w smaku potrawa i albo ktoś się w tym zakocha albo znienawidzi.
Przekażę teściowej, że dobrze wybrała, dzięki :).
[..YouTube..] Przekażę teściowej, że dobrze wybrała, dzięki :).
Bardzo fajne miseczki 🙂
[..YouTube..] Przekażę teściowej, że dobrze wybrała, dzięki :).
[..YouTube..] @Oskar3103 Przekażę teściowej, że dobrze wybrała, dzięki :).
[..YouTube..] @Oskar3103 Przekażę teściowej, że dobrze wybrała, dzięki :).
[..YouTube..] @Oskar3103 Przekażę teściowej, że dobrze wybrała, dzięki :).
[..YouTube..] Bardzo fajne miseczki 🙂
[..YouTube..] Bardzo fajne miseczki 🙂
Gaspacho jest super! Spróbowałam to danie po raz pierwszy w tym roku będąc w Hiszpanii:)
Mam do Ciebie pytanie: jak usunąć pestki z pomidora? Prawdę powiedziawszy nigdy się nad tym nie zastanawiałam…
Jak kroisz pomidora, to nie od razu w kostkę, tylko najpierw na plasterki. I wtedy usuwasz pestki – po prostu, nożem, a od biedy nawet palcem :). A dopiero potem kroisz pozostałą, czerwoną część pomidora w kostkę.
zrobiłam na dzisiejszy obiad- pyszne! Pozdrawiam 🙂
Gazpacho jest super 🙂 Idealnie smakuje z dojrzałych w pełnym słoncu, słodkich pomidorów 🙂