fbpx
Czytasz właśnie
Golonka z piwem

Golonka z piwem

Golonka

Królowa biesiadnych stołów: golonka. Potrawa, którą z jakiegoś powodu kojarzę ze staropolską kuchnią szlachecką, chociaż podobno przywędrowała do Polski z regionów niemieckojęzycznych: Bawarii czy Austrii, by na stałe zagościć w kulinarnych upodobaniach Polaków. Uwielbiana przez męską część polskiego narodu, nam, kobietom, golonka z piwem kojarzy się nierzadko z niezdrowym, przydrożnym jedzeniem serwowanym w barach, którym z upodobaniem zajadają się podróżujący lub z kuchnią biesiadną, gdzie obok chleba ze smalcem, kiszonej kapusty, bigosu i kufla piwa, golonka gotowana lub pieczona, ociekająca tłuszczem, spożywana jest jak prawdziwa bomba kaloryczna.

Zobacz też: Więcej klasycznych przepisów kuchni polskiej

Kultura jedzenia i podejście do kuchni polskiej na szczęście ulegają zmianie i wreszcie, po wielu latach, powoli zostawiamy za sobą czasy niezdrowego odżywiania i braku dostępu do wielu produktów lepszej jakości, a golonka, w nieco odmienionym wydaniu, gości nie tylko w tańszych jadłodajniach, ale też na stołach w eleganckich restauracjach. Zmienia się też kultura spożywania alkoholu i w XXI wieku my, Polacy, biesiadnicy z dziada i pradziada, coraz częściej sięgamy po trunki nieprzypadkowe, dobierając je do bogatego zbioru klasycznych potraw, z jakich słynie nasza kuchnia. Uczymy się jak pić wino, ale mamy też coraz większy wybór dobrego piwa, tak głęboko zakorzenionego w naszej kulturze kulinarnej, który stawia nas przed ogromem nowych możliwości. Piwo można wykorzystać nie tylko jako trunek towarzyszący posiłkowi i dobrać odpowiednio do pory jego podania czy smaku. Sprawdza się równie doskonale jako składnik potraw, dlatego dziś zapraszam Was na golonkę w piwie – to, wbrew pozorom, nieskomplikowany przepis, a smak i zapach sosu połączonego z mięsem i warzywami na długo pozostanie w Waszej pamięci.

Przygotuję golonkę z piwem Książęce Złote Pszeniczne – to piwo, które, w przeciwieństwie do innych pszenicznych, nie ma nuty bananowo-goździkowej i intensywnej kwasowości, a posiada nuty zbożowe i karmelowe, dlatego idealnie skomponuje się ze smakiem mięsa przyprawionego czosnkiem, kminkiem i musztardą oraz upieczonych razem z nim warzyw i suszonych śliwek. Taka golonka w piwie to prawdziwa uczta dla podniebienia: mięso jest delikatne i miękkie w środku i apetycznie zrumienione z zewnątrz.

Zobacz też
Pierogi ruskie

Golonka z piwem

Golonka z piwem

Najlepsza golonka w piwie czyli przepis na golonkę z przypieczoną skórką, miękką i soczystą w środku. Golonka z piwem - przepis z dodatkiem pieczonych warzyw.
5 from 3 votes
Przygotowanie: 15 minutes
Gotowanie: 1 hour
Razem: 1 hour 15 minutes
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Liczba porcji: 1
Kalorie: 3053kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Mięso

  • 1 golonka wieprzowa (ok. 1 kg)

Dodatki

  • 1 marchewka (pokrojona w słupki)
  • 1 pietruszka (pokrojona w słupki)
  • ½ selera (pokrojony w słupki)
  • 1 cebula (nieduża; pokrojona w półksiężyce)
  • 1 pomidor (pokrojony w ćwiartki; zamiast pomidora można wykorzystać 4 śliwki kalifornijskie suszone (przez 1 godzinę namoczone w zimnej wodzie))
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 250 ml piwa Książęce Złote Pszeniczne*
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka majeranku
  • sól, pieprz
  • smalec/oliwa/klarowane masło
  • ½ łyżeczki mielonego kminku

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Przydatne poradniki:
Golonkę podajemy z ziemniakami (gotowane lub pieczone z rozmarynem) oraz surówką, sałatką lub zasmażaną kapustą.

* Przepis przygotowany w ramach współpracy z marką Książęce. Alkohol jest dozwolony od 18. roku życia.
Więcej o odpowiedzialnym spożyciu alkoholu: abcalkoholu.pl

Jak zrobić

  • Golonkę opalamy nad gazem lub specjalnym palnikiem gazowym (usuwanie włosków - szczeciny). Nacieramy solą i pieprzem oraz czosnkiem i majerankiem i odstawiamy na 1-2 godziny do lodówki.
  • Pokrojone warzywa podsmażamy (oprócz pomidorów/śliwek) na klarowanym maśle i podduszamy al dente, czyli na lekko twardo.
  • Golonkę układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce (natłuszczone smalcem lub oliwą). Pieczemy przez 30 minut (góra+dół) w temperaturze 220 ⁰C, pod przykryciem.
  • Odkrywamy mięso, obkładamy warzywami, polewamy kilkoma łyżkami piwa wymieszanego z musztardą i kminkiem i pieczemy bez przykrycia przez ok. 1,5-2 godziny (1 kg golonki to ok. 1 godziny pieczenia) w temperaturze 200 ⁰C, co ok. 10 minut i podlewając pozostałą, piwną mieszanką.
  • Można też polać golonkę od razu całym piwem z musztardą i kminkiem, a następnie, co ok. 10 minut, w trakcie pieczenia, podlewać mięso sosem zbierającym się na dnie naczynia.
  • Opcjonalnie, zamiast pieczenia, golonkę można udusić w dużym garnku pod przykryciem, przez ok. 1,5 godziny, w razie potrzeby dolewając piwo, gdyby zbyt mocno odparowywało.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 1.2kg | Kalorie: 3053kcal (153%) | Węglowodany: 62g (21%) | Białko: 179g (358%) | Tłuszcze: 267g (411%) | Tłuszcze nasycone: 115g (719%) | Cholesterol: 785mg (262%) | Sód: 1124mg (49%) | Potas: 1639mg (47%) | Błonnik: 13g (54%) | Cukier: 18g (20%) | Witamina A: 17890IU (358%) | Witamina C: 62.7mg (76%) | Wapń: 311mg (31%) | Żelazo: 12mg (67%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Czy golonka z piwem to smak, który lubicie? Dajcie znać w komentarzach, jak się Wam udała i ile jesteście w stanie zjeść, bo kalorii ma całe mnóstwo!

Golonka z piwem
Golonka z piwem
9 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom