Są jesienno-zimowe dni, kiedy słońce zbyt szybko kładzie się spać i zbyt późno wstaje. Są długie wieczory, kiedy mamy zbyt dużo pracy i natłok myśli. Bywa, że brakuje czasu na wieczorne spacery i spotkania z przyjaciółmi albo długie rozmowy do samego rana. Są chwile, w których nie możemy sobie pozwolić na dobrą lekturę, odpoczynek w wygodnym fotelu lub na sofie, wsłuchanie się w dźwięki ulubionej muzyki lub wpatrywanie w oczy ukochanej osoby. Czasami warto po prostu rzucić w kąt wszystkie przyziemne sprawy i pozwolić zadziałać magii czekoladowego smaku. Gorąca czekolada ze szczyptą cynamonu lub chili, w ulubionym kubku. Czego chcieć więcej? Zobaczcie jak zrobić gorącą czekoladę
Zobacz też: Najlepsze przepisy na desery
To „leczniczy” napój na zimę. Zamiast grzanego wina, warto przygotować ją w ulubionym kubku. Nawet przy braku wolnego czasu, po prostu popijać, w pracy, przed komputerem, pisząc, odpowiadając na wiadomości lub przeglądając dokumenty. Rozgrzewająca, poprawiająca nastrój, idealna. W drodze wyjątku nawet zamiast drugiego śniadania. Gorąca czekolada dostarczy energii i uwolni endorfiny.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Podstawowe składniki
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka gorzkiego kakao
Wersja wzbogacona (gęsta) - dodatkowo
- 50 g gorzkiej czekolady deserowej 60% (½ tabliczki; opcjonalnie)
Dodatki smakowe (do wyboru)
- 1-2 łyżki cukru waniliowego
- 1 łyżka rumu lub likieru (np. amaretto, bananowy, gruszkowy, kawowy; opcjonalnie)
- 1 łyżka blanszowanych migdałów (zmielone w blenderze na proszek; opcjonalnie)
- 1-2 szczypty chili
- 1-2 szczypty cynamonu
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Gorącą czekoladę serwujemy w kubkach lub filiżankach.
- Rzadką czekoladę (o konsystencji podobnej do gorącej czekolady instant albo tej z uczelnianych i biurowych automatów) można zagęścić, zwiększyć objętość i wzbogacić jej smak, dodając do składników z powyższej listy gorzką czekoladę
- Jak zrobić cukier waniliowy
Jak zrobić
- Kakao rozpuszczamy w mleku (rozcieramy ewentualne grudki łyżeczką) i podgrzewamy na małym ogniu w rondelku. Opcjonalnie dodajemy gorzką czekoladę i często mieszamy uważając, żeby całość się nie przypaliła (można też podgrzewać składniki w kąpieli wodnej).
- Pod koniec podgrzewania, kiedy czekolada jest już gorąca (nie można doprowadzać jej do wrzenia), dodajemy smakowe dodatki i podgrzewamy jeszcze chwilę, dokładnie mieszając.
Wartości odżywcze
Uwielbiam jej smak z odrobiną soli lub szczyptą chili czy cynamonu. W wersji z alkoholem można dolać ulubiony likier, np. amaretto. A może miętowy? Dajcie znać, co wybierzecie, jeśli skusicie się na taką opcję dla dorosłych!
W której kompozycji gorąca czekolada smakuje Wam najlepiej? Czekam na Wasze komentarze, bo jestem ogromnie ciekawa!
Bita śmietana i cynamon
No to tylko tyle szkoda
dobre, zrobilem z chili 🙂
@Vermilia95 coś około 400 kcal, zależy czy doda się jeszcze likier itp.
[..YouTube..] @Vermilia95 coś około 400 kcal, zależy czy doda się jeszcze likier itp.
[..YouTube..] A ile ta przyjemność ma kalorii?
Dobry pomysł 🙂 wciąż odkładam ten przepis na później ale może w końcu zrobię sobie i mojej drugiej połówce tą czekoladę 🙂
To ja jeszcze tak nieśmiało proszę o przepis na jakąś pyszną kawę, np z karmelem… :]
super. juz lookam!
[..YouTube..] super. juz lookam!
[..YouTube..] @pozytywnakuchnia super. juz lookam!
Mogę Cię na razie zaprosić do wersji „pisanej”, bo jeszcze nie zmontowałam tego filmu 🙂 pozytywnakuchnia.pl/grzane-wino/
[..YouTube..] Mogę Cię na razie zaprosić do wersji „pisanej”, bo jeszcze nie zmontowałam tego filmu 🙂 pozytywnakuchnia.pl/grzane-wino/
[..YouTube..] @stylizacje Mogę Cię na razie zaprosić do wersji „pisanej”, bo jeszcze nie zmontowałam tego filmu 🙂 pozytywnakuchnia.pl/grzane-wino/
kochana poproszę przepis na grzane wino!
[..YouTube..] kochana poproszę przepis na grzane wino!
mniodzio:)
[..YouTube..] mniodzio:)
Pani Dorotko fantastyczny przepis, wczoraj wypróbowałem i jestem pod wrażeniem.
Prawdziwa uczta dla kubków smakowych.
[..YouTube..] Pani Dorotko fantastyczny przepis, wczoraj wypróbowałem i jestem pod wrażeniem.
Prawdziwa uczta dla kubków smakowych.
O tak, albo z likierem kokosowym 🙂
z wiorkami kokosowymi 🙂
[..YouTube..] O tak, albo z likierem kokosowym 🙂
[..YouTube..] @stylizacje O tak, albo z likierem kokosowym 🙂
[..YouTube..] z wiorkami kokosowymi 🙂
hmm mam pytanie ? czy to cukier waniliowy czyli z prawdziwą wanilią
czy taki wanilinowy , taki w małych paczuszkach np . z dr. etkera
[..YouTube..] hmm mam pytanie ? czy to cukier waniliowy czyli z prawdziwą wanilią
czy taki wanilinowy , taki w małych paczuszkach np . z dr. etkera
można, tylko wtedy będzie lepiej bez cukru i wyjdzie smak podobny do słodkiego kakao.
mmm pyszna w sam raz na zimne wieczory 🙂 mam pytanie czy można ciemną czekoladę zamienić na mleczną ? z góry dziękuje . pozdrawiam
[..YouTube..] można, tylko wtedy będzie lepiej bez cukru i wyjdzie smak podobny do słodkiego kakao.
[..YouTube..] @LOVE1989lol można, tylko wtedy będzie lepiej bez cukru i wyjdzie smak podobny do słodkiego kakao.
[..YouTube..] mmm pyszna w sam raz na zimne wieczory 🙂 mam pytanie czy można ciemną czekoladę zamienić na mleczną ? z góry dziękuje . pozdrawiam
Zrobię jutro 🙂 z migdałami i drugą wersję z chilli, na początek 😉
Teraz też u mni działa.
No co Ty u mnie działa 🙂
Dorotka, chyba wysiadł Ci serwer… Mam 504 Timeout.
O rany, zapomniałam dopisać bitą śmietanę do listy dodatków :).
Wersja super dietetyczna- goraca czekolada,bita smietana i syrop amaretto;) Jak szalec to szalec;)
a i w Trójmieście piłam z likierem cassis. Cudo , cudo, cudo!!!!!!!!!
z chili!
Jesienno-zimowe? U nas dziś 12*C wiosna idzie 😛 ale dzięki za przepis, na czekoladę zawsze jest pora.
Nie mów „hop”, zima nas jeszcze może zaskoczyć tak jak 3 maja w 2011 ;).
Z Amaretto :)))