fbpx
Czytasz właśnie
Gorąca czekolada

Gorąca czekolada

Gorąca czekolada

Są jesienno-zimowe dni, kiedy słońce zbyt szybko kładzie się spać i zbyt późno wstaje. Są długie wieczory, kiedy mamy zbyt dużo pracy i natłok myśli. Bywa, że brakuje czasu na wieczorne spacery i spotkania z przyjaciółmi albo długie rozmowy do samego rana. Są chwile, w których nie możemy sobie pozwolić na dobrą lekturę, odpoczynek w wygodnym fotelu lub na sofie, wsłuchanie się w dźwięki ulubionej muzyki lub wpatrywanie w oczy ukochanej osoby. Czasami warto po prostu rzucić w kąt wszystkie przyziemne sprawy i pozwolić zadziałać magii czekoladowego smaku. Gorąca czekolada ze szczyptą cynamonu lub chili, w ulubionym kubku. Czego chcieć więcej? Zobaczcie jak zrobić gorącą czekoladę

Zobacz też: Najlepsze przepisy na desery

To „leczniczy” napój na zimę. Zamiast grzanego wina, warto przygotować ją w ulubionym kubku. Nawet przy braku wolnego czasu, po prostu popijać, w pracy, przed komputerem, pisząc, odpowiadając na wiadomości lub przeglądając dokumenty. Rozgrzewająca, poprawiająca nastrój, idealna. W drodze wyjątku nawet zamiast drugiego śniadania. Gorąca czekolada dostarczy energii i uwolni endorfiny.

Gorąca czekolada

Gorąca czekolada

Doskonała gorąca czekolada z chili lub innymi dodatkami. Polecam szczególnie kiedy jest to gęsta czekolada do picia - mój ulubiony napój czekoladowy. Do wyboru także wersja z alkoholem dla dorosłych.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 1 minuta
Gotowanie: 5 minuty
Razem: 6 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: czekolada do picia, gorąca czekolada, napój czekoladowy
Liczba porcji: 2 osoby
Kalorie: 286kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Podstawowe składniki

  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka gorzkiego kakao

Wersja wzbogacona (gęsta) - dodatkowo

  • 50 g gorzkiej czekolady deserowej 60% (½ tabliczki; opcjonalnie)

Dodatki smakowe (do wyboru)

  • 1-2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżka rumu lub likieru (np. amaretto, bananowy, gruszkowy, kawowy; opcjonalnie)
  • 1 łyżka blanszowanych migdałów (zmielone w blenderze na proszek; opcjonalnie)
  • 1-2 szczypty chili
  • 1-2 szczypty cynamonu

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Gorącą czekoladę serwujemy w kubkach lub filiżankach.
  2. Rzadką czekoladę (o konsystencji podobnej do gorącej czekolady instant albo tej z uczelnianych i biurowych automatów) można zagęścić, zwiększyć objętość i wzbogacić jej smak, dodając do składników z powyższej listy gorzką czekoladę
  3. Jak zrobić cukier waniliowy

Jak zrobić

  • Kakao rozpuszczamy w mleku (rozcieramy ewentualne grudki łyżeczką) i podgrzewamy na małym ogniu w rondelku. Opcjonalnie dodajemy gorzką czekoladę i często mieszamy uważając, żeby całość się nie przypaliła (można też podgrzewać składniki w kąpieli wodnej).
  • Pod koniec podgrzewania, kiedy czekolada jest już gorąca (nie można doprowadzać jej do wrzenia), dodajemy smakowe dodatki i podgrzewamy jeszcze chwilę, dokładnie mieszając.

Wartości odżywcze

Serving: 150g (z cukrem waniliowym, cynamonem i rumem) | Kalorie: 286kcal (14%) | Carbohydrates: 25g (8%) | Białko: 7g (14%) | Fat: 17g (26%) | Tłuszcze nasycone: 8g (50%) | Cholesterol: 12mg (4%) | Sód: 59mg (3%) | Potas: 410mg (12%) | Fiber: 4g (17%) | Cukier: 18g (20%) | Witamina A: 200IU (4%) | Witamina C: 0.7mg (1%) | Wapń: 167mg (17%) | Żelazo: 3.5mg (19%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Uwielbiam jej smak z odrobiną soli lub szczyptą chili czy cynamonu. W wersji z alkoholem można dolać ulubiony likier, np. amaretto. A może miętowy? Dajcie znać, co wybierzecie, jeśli skusicie się na taką opcję dla dorosłych!

Zobacz też
Makówki

Gorąca czekolada
Gorąca czekolada

W której kompozycji gorąca czekolada smakuje Wam najlepiej? Czekam na Wasze komentarze, bo jestem ogromnie ciekawa!

43 komentarze
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom