Gorąca czekolada przepis | Dorota Kamińska

Gorąca czekolada

Są jesienno-zimowe dni, kiedy słońce zbyt szybko kładzie się spać i zbyt późno wstaje. Są długie wieczory, kiedy mamy zbyt dużo pracy i natłok myśli. Bywa, że brakuje czasu na wieczorne spacery i spotkania z przyjaciółmi albo długie rozmowy do samego rana. Są chwile, w których nie możemy sobie pozwolić na dobrą lekturę, odpoczynek w wygodnym fotelu lub na sofie, wsłuchanie się w dźwięki ulubionej muzyki lub wpatrywanie w oczy ukochanej osoby. Czasami warto po prostu rzucić w kąt wszystkie przyziemne sprawy i pozwolić zadziałać magii czekoladowego smaku. Gorąca czekolada ze szczyptą cynamonu lub chili, w ulubionym kubku. Czego chcieć więcej? Zobaczcie jak zrobić gorącą czekoladę

Zobacz też: Najlepsze przepisy na desery

To „leczniczy” napój na zimę. Zamiast grzanego wina, warto przygotować ją w ulubionym kubku. Nawet przy braku wolnego czasu, po prostu popijać, w pracy, przed komputerem, pisząc, odpowiadając na wiadomości lub przeglądając dokumenty. Rozgrzewająca, poprawiająca nastrój, idealna. W drodze wyjątku nawet zamiast drugiego śniadania. Gorąca czekolada dostarczy energii i uwolni endorfiny.

Gorąca czekolada

Gorąca czekolada

Doskonała gorąca czekolada z chili lub innymi dodatkami. Polecam szczególnie kiedy jest to gęsta czekolada do picia - mój ulubiony napój czekoladowy. Do wyboru także wersja z alkoholem dla dorosłych.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 1 minuta
Gotowanie: 5 min
Razem: 6 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: czekolada do picia, gorąca czekolada, napój czekoladowy
Liczba porcji: 2 osoby
Kalorie: 286kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Podstawowe składniki

  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka gorzkiego kakao

Wersja wzbogacona (gęsta) - dodatkowo

  • 50 g gorzkiej czekolady deserowej 60% (½ tabliczki; opcjonalnie)

Dodatki smakowe (do wyboru)

  • 1-2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżka rumu lub likieru (np. amaretto, bananowy, gruszkowy, kawowy; opcjonalnie)
  • 1 łyżka blanszowanych migdałów (zmielone w blenderze na proszek; opcjonalnie)
  • 1-2 szczypty chili
  • 1-2 szczypty cynamonu

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Kakao rozpuszczamy w mleku (rozcieramy ewentualne grudki łyżeczką) i podgrzewamy na małym ogniu w rondelku. Opcjonalnie dodajemy gorzką czekoladę i często mieszamy uważając, żeby całość się nie przypaliła (można też podgrzewać składniki w kąpieli wodnej).
  • Pod koniec podgrzewania, kiedy czekolada jest już gorąca (nie można doprowadzać jej do wrzenia), dodajemy smakowe dodatki i podgrzewamy jeszcze chwilę, dokładnie mieszając.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Gorącą czekoladę serwujemy w kubkach lub filiżankach.
  2. Rzadką czekoladę (o konsystencji podobnej do gorącej czekolady instant albo tej z uczelnianych i biurowych automatów) można zagęścić, zwiększyć objętość i wzbogacić jej smak, dodając do składników z powyższej listy gorzką czekoladę
  3. Jak zrobić cukier waniliowy

Wartości odżywcze

Serving: 150g (z cukrem waniliowym, cynamonem i rumem) | Calories: 286kcal | Carbohydrates: 25g (8%) | Protein: 7g (14%) | Fat: 17g (26%) | Saturated Fat: 8g (40%) | Cholesterol: 12mg (4%) | Sodium: 59mg (2%) | Potassium: 410mg (12%) | Fiber: 4g (16%) | Sugar: 18g | Vitamin A: 4% | Vitamin C: 0.9% | Calcium: 16.7% | Iron: 19.4%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Uwielbiam jej smak z odrobiną soli lub szczyptą chili czy cynamonu. W wersji z alkoholem można dolać ulubiony likier, np. amaretto. A może miętowy? Dajcie znać, co wybierzecie, jeśli skusicie się na taką opcję dla dorosłych!

Gorąca czekolada
Gorąca czekolada

W której kompozycji gorąca czekolada smakuje Wam najlepiej? Czekam na Wasze komentarze, bo jestem ogromnie ciekawa!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

43 komentarze
  1. Dobry pomysł 🙂 wciąż odkładam ten przepis na później ale może w końcu zrobię sobie i mojej drugiej połówce tą czekoladę 🙂

  2. Mogę Cię na razie zaprosić do wersji „pisanej”, bo jeszcze nie zmontowałam tego filmu 🙂 pozytywnakuchnia.pl/grzane-wino/

  3. hmm mam pytanie ? czy to cukier waniliowy czyli z prawdziwą wanilią
    czy taki wanilinowy , taki w małych paczuszkach np . z dr. etkera

  4. mmm pyszna w sam raz na zimne wieczory 🙂 mam pytanie czy można ciemną czekoladę zamienić na mleczną ? z góry dziękuje . pozdrawiam

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)