Gorąca czekolada przepis | Dorota Kamińska

Gorąca czekolada

Są jesienno-zimowe dni, kiedy słońce zbyt szybko kładzie się spać i zbyt późno wstaje. Są długie wieczory, kiedy mamy zbyt dużo pracy i natłok myśli. Bywa, że brakuje czasu na wieczorne spacery i spotkania z przyjaciółmi albo długie rozmowy do samego rana. Są chwile, w których nie możemy sobie pozwolić na dobrą lekturę, odpoczynek w wygodnym fotelu lub na sofie, wsłuchanie się w dźwięki ulubionej muzyki lub wpatrywanie w oczy ukochanej osoby. Czasami warto po prostu rzucić w kąt wszystkie przyziemne sprawy i pozwolić zadziałać magii czekoladowego smaku. Gorąca czekolada ze szczyptą cynamonu lub chili, w ulubionym kubku. Czego chcieć więcej? Zobaczcie jak zrobić gorącą czekoladę

Zobacz też: Najlepsze przepisy na desery

To „leczniczy” napój na zimę. Zamiast grzanego wina, warto przygotować ją w ulubionym kubku. Nawet przy braku wolnego czasu, po prostu popijać, w pracy, przed komputerem, pisząc, odpowiadając na wiadomości lub przeglądając dokumenty. Rozgrzewająca, poprawiająca nastrój, idealna. W drodze wyjątku nawet zamiast drugiego śniadania. Gorąca czekolada dostarczy energii i uwolni endorfiny.

5 od 1 osoby
Gorąca czekolada
Gorąca czekolada
Przygotowanie
1 min
Czas gotowania
5 min
Całkowity czas
6 min
 

Doskonała gorąca czekolada z chili lub innymi dodatkami. Polecam szczególnie kiedy jest to gęsta czekolada do picia - mój ulubiony napój czekoladowy. Do wyboru także wersja z alkoholem dla dorosłych.

Danie: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: czekolada do picia, gorąca czekolada, napój czekoladowy
Liczba kalorii: 286 kcal
Liczba porcji: 2 osoby
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Podstawowe składniki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
Wersja wzbogacona (gęsta) - dodatkowo
  • 50 g gorzkiej czekolady deserowej 60% (½ tabliczki; opcjonalnie)
Dodatki smakowe (do wyboru)
  • 1-2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżka rumu lub likieru (np. amaretto, bananowy, gruszkowy, kawowy; opcjonalnie)
  • 1 łyżka blanszowanych migdałów (zmielone w blenderze na proszek; opcjonalnie)
  • 1-2 szczypty chili
  • 1-2 szczypty cynamonu

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Gorąca czekolada - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Moje porady
  1. Gorącą czekoladę serwujemy w kubkach lub filiżankach.
  2. Rzadką czekoladę (o konsystencji podobnej do gorącej czekolady instant albo tej z uczelnianych i biurowych automatów) można zagęścić, zwiększyć objętość i wzbogacić jej smak, dodając do składników z powyższej listy gorzką czekoladę
  3. Jak zrobić cukier waniliowy
Gorąca czekolada - Jak zrobić
  1. Kakao rozpuszczamy w mleku (rozcieramy ewentualne grudki łyżeczką) i podgrzewamy na małym ogniu w rondelku. Opcjonalnie dodajemy gorzką czekoladę i często mieszamy uważając, żeby całość się nie przypaliła (można też podgrzewać składniki w kąpieli wodnej).
  2. Pod koniec podgrzewania, kiedy czekolada jest już gorąca (nie można doprowadzać jej do wrzenia), dodajemy smakowe dodatki i podgrzewamy jeszcze chwilę, dokładnie mieszając.
Wartości odżywcze
Gorąca czekolada
Wielkość porcji (150 g (z cukrem waniliowym, cynamonem i rumem))
Liczba kalorii 286 kcal Kalorie z tłuszczów 153 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 17g 26%
Tłuszcze nasycone 8g 40%
Cholesterol 12mg 4%
Sód 59mg 2%
Potas 410mg 12%
Węglowodany ogółem 25g 8%
Błonnik 4g 16%
Cukry 18g
Białko 7g 14%
Witamina A 4%
Witamina C 0.9%
Wapń 16.7%
Żelazo 19.4%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Uwielbiam jej smak z odrobiną soli lub szczyptą chili czy cynamonu. W wersji z alkoholem można dolać ulubiony likier, np. amaretto. A może miętowy? Dajcie znać, co wybierzecie, jeśli skusicie się na taką opcję dla dorosłych!

Gorąca czekolada
Gorąca czekolada

W której kompozycji gorąca czekolada smakuje Wam najlepiej? Czekam na Wasze komentarze, bo jestem ogromnie ciekawa!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

43 komentarze
  1. Dobry pomysł 🙂 wciąż odkładam ten przepis na później ale może w końcu zrobię sobie i mojej drugiej połówce tą czekoladę 🙂

  2. Mogę Cię na razie zaprosić do wersji „pisanej”, bo jeszcze nie zmontowałam tego filmu 🙂 pozytywnakuchnia.pl/grzane-wino/

  3. hmm mam pytanie ? czy to cukier waniliowy czyli z prawdziwą wanilią
    czy taki wanilinowy , taki w małych paczuszkach np . z dr. etkera

  4. mmm pyszna w sam raz na zimne wieczory 🙂 mam pytanie czy można ciemną czekoladę zamienić na mleczną ? z góry dziękuje . pozdrawiam

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)