Grillowany ser pleśniowy z konfiturą

Grillowany ser pleśniowy camembert z konfiturą z czerwonej borówki
Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki.

Tuż przed wyjazdem do słynących ze smażonego sera Czech przygotowuję nieco inną, prostszą wersję tej przekąski: grillowany ser pleśniowy z konfiturą borówkową. W mojej kuchni unosi się charakterystyczny smak opiekanej, pleśniowej skórki. Układam gorący ser na talerzu i ozdabiam konfiturą z czerwonych borówek nazbieranych w chocianowskim lesie. Jeszcze tylko kilka zielonych listków stewii i przekąska gotowa.

Zobacz też: Więcej przepisów na dania kuchni wegetariańskiej i inne pomysły na szybki obiad

Mogę pokusić się o dodanie paru liści sałaty lollo biondo, płatków migdałów lub prażonych orzechów włoskich. Mogę, ale nie zdążę – apetyt wzrasta w miarę opiekania, a leżący na talerzu ser pleśniowy nie daje długo na siebie czekać. Odkroję jeden mały trójkącik, na próbę… Pod aromatyczną, opieczoną skórką kryje się roztopiony, miękki serek. Mieszam go z odrobiną konfitury i biorę pierwszy kęs… Pycha.

Przypominam o konkursie President, w którym możecie wygrać zestaw serków pleśniowych :).

Grillowany ser pleśniowy z konfiturą

Liczba porcji4
Czas przygotowania i oczekiwania1 minuta
Czas gotowania10 min
Całkowity czas11 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DOROTA.iN
Przepis na grillowany ser pleśniowy z konfiturą z żurawiny lub czerwonej borówki czyli pomysł na szybką przekąskę na ciepło, łatwy obiad lub kolację. Prosty do zrobienia na grillu lub patelni, grillowany ser pleśniowy.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 4 sery pleśniowe President camembert (naturalne (można je kupić w zestawie 3+1))
  • 4 łyżki konfitury z żurawiny lub czerwonej borówki
  • kilka listków stewii lub mięty

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Lubisz przepisy Doroty? Zrób zakupy w moim sklepie 10% TANIEJ z kodem rabatowym PRZEPIS.

Grillowany ser pleśniowy z konfiturą - Jak zrobić

Krok 1
Serki opiekam na mocno rozgrzanej, suchej, teflonowej patelni (lub „paskowanej” patelni do grillowania, lub na grillu), aż miejscami zbrązowieją. Na serku można uzyskać wzorek w paski lub kratkę (kiedy wypali się już wzorek w paski, a skórka serka jest gruba i trwała, można obrócić serek, za pomocą szczypiec, o 45°.
Serki mogą być ugrillowane z obu stron lub tylko z jednej, w zależności od tego jak bardzo są dojrzałe. W młodszych serkach środek roztapia się szybciej.
Krok 2
Układam na talerzach, ozdabiam każdy 1 łyżką konfitury i listkami stewii/mięty. Można dołożyć po kilka liści sałaty lollo biondo, odrobinę tymianku, uprażonych na suchej patelni płatków migdałów lub orzechów i polać odrobiną oliwy lub miodu.

Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

Grillowany ser pleśniowy camembert z konfiturą borówkową
Grillowany ser pleśniowy camembert z konfiturą borówkową

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotograf, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.Więcej o mnie | Dorota Kamińska na G+

Brak komentarzy

Jak wrażenia? Podoba Ci się?

Pisz śmiało! Twój adres e-mail nie będzie widoczny :).

Polub, zanim zapomnisz :)