fbpx
Czytasz właśnie
Gruszki w occie

Gruszki w occie

Gruszki w occie

Gruszki w occie, których nie próbowałam od lat, wracają w tym roku do mojej kuchni. Wybieram te twarde, niezbyt dojrzałe, o zielonej skórce. Ugotuję je w zalewie octowej i zamknę w słoikach. Poczekają aż do Bożego Narodzenia. Będą pysznym i lekkim deserem po obiedzie pierwszego dnia Świąt.

Zobacz też: Więcej przepisów na domowe przetwory

Gruszki w occie można przygotować na kilka sposobów: mieszając biały ocet winny z czerwonym lub wykorzystując tylko biały, dodając większą lub mniejszą ilość cukru. Żeby gruszki nie ściemniały, przed gotowaniem w zalewie można wymoczyć je w wodzie z dodatkiem soku z cytryny albo octu (na 1 l wody przypada sok z 1 cytryny lub dodatek 2 łyżek octu).

Gruszki w occie

Gruszki w occie

Najlepsze gruszki w occie czyli przysmak na Boże Narodzenie lub jesienne i zimowe wieczory. Przygotowane w zalewie z białego i czerwonego octu, pasteryzowane w słoikach z cytryną. Pięknie pachną cynamonem.
4.50 z 2 ocen
Przygotowanie: 1 dzień
Gotowanie: 45 minuty
Razem: 1 dzień 45 minuty
Kategoria: Półprodukt, Przekąska
Kuchnia: Polska
Przepis na: gruszki w occie
Liczba porcji: 4 słoiki o objętości 1 l
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • kg twardych, zielonych gruszek (obrane ze skórki, przepołowione, bez gniazd nasiennych)
  • 500 ml białego octu winnego
  • 500 ml czerwonego octu winnego
  • 1 l wody
  • 250 g cukru
  • 1 cytryna (wyszorowana, sparzona, pokrojona na plasterki, ze skórką, bez pestek)
  • 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
  • 20 goździków
  • 3-4 laski kory cynamonu

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Wodę zagotowuję z octem, cukrem i przyprawami.
  • Wkładam gruszki do zalewy i gotuję przez ok. 10 minut, aż zrobią się delikatnie szkliste. Zostawiam w zalewie do wystygnięcia, odstawiam w chłodne miejsce na ok. 12 godzin.
  • Przekładam gruszki do umytych, wyparzonych słoików (w trakcie gotowania gruszek można trzymać słoiki w piekarniku w temperaturze 100 °C). Dokładam plastry cytryny, goździki i laski cynamonowe.
  • Zalewę zagotowuję.
  • Zalewam gruszki zalewą, zakręcam słoiki i pasteryzuję przez 10 minut.
  • Po pasteryzacji zawijam słoiki w ręcznik, następnie owijam grubym kocem lub wkładam pod poduszkę i odstawiam na kilka-kilkanaście godzin do całkowitego wystudzenia.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Gruszki w occie
Gruszki w occie
14 komentarzy
4.50 from 2 votes (2 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom