Gruszki w occie, których nie próbowałam od lat, wracają w tym roku do mojej kuchni. Wybieram te twarde, niezbyt dojrzałe, o zielonej skórce. Ugotuję je w zalewie octowej i zamknę w słoikach. Poczekają aż do Bożego Narodzenia. Będą pysznym i lekkim deserem po obiedzie pierwszego dnia Świąt.
Zobacz też: Więcej przepisów na domowe przetwory
Gruszki w occie można przygotować na kilka sposobów: mieszając biały ocet winny z czerwonym lub wykorzystując tylko biały, dodając większą lub mniejszą ilość cukru. Żeby gruszki nie ściemniały, przed gotowaniem w zalewie można wymoczyć je w wodzie z dodatkiem soku z cytryny albo octu (na 1 l wody przypada sok z 1 cytryny lub dodatek 2 łyżek octu).
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 2½ kg twardych, zielonych gruszek (obrane ze skórki, przepołowione, bez gniazd nasiennych)
- 500 ml białego octu winnego
- 500 ml czerwonego octu winnego
- 1 l wody
- 250 g cukru
- 1 cytryna (wyszorowana, sparzona, pokrojona na plasterki, ze skórką, bez pestek)
- 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
- 20 goździków
- 3-4 laski kory cynamonu
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Wodę zagotowuję z octem, cukrem i przyprawami.
- Wkładam gruszki do zalewy i gotuję przez ok. 10 minut, aż zrobią się delikatnie szkliste. Zostawiam w zalewie do wystygnięcia, odstawiam w chłodne miejsce na ok. 12 godzin.
- Przekładam gruszki do umytych, wyparzonych słoików (w trakcie gotowania gruszek można trzymać słoiki w piekarniku w temperaturze 100 °C). Dokładam plastry cytryny, goździki i laski cynamonowe.
- Zalewę zagotowuję.
- Zalewam gruszki zalewą, zakręcam słoiki i pasteryzuję przez 10 minut.
- Po pasteryzacji zawijam słoiki w ręcznik, następnie owijam grubym kocem lub wkładam pod poduszkę i odstawiam na kilka-kilkanaście godzin do całkowitego wystudzenia.
Jeden słoik już zjadłam, jak otwierałam go do zdjęć. Zalewę przelałam do butelki, zakorkowałam i teraz mam gruszkowy ocet do sałatek :).
W octach. To w zasadzie opcjonalny krok, można też przełożyć te szkliste gruszki do słoików, a samą zalewę jeszcze pogotować, żeby trochę odparowała i przelać do słoików.
[..YouTube..] Jeden słoik już zjadłam, jak otwierałam go do zdjęć. Zalewę przelałam do butelki, zakorkowałam i teraz mam gruszkowy ocet do sałatek :).
[..YouTube..] @kucibaba2 Jeden słoik już zjadłam, jak otwierałam go do zdjęć. Zalewę przelałam do butelki, zakorkowałam i teraz mam gruszkowy ocet do sałatek :).
[..YouTube..] W octach. To w zasadzie opcjonalny krok, można też przełożyć te szkliste gruszki do słoików, a samą zalewę jeszcze pogotować, żeby trochę odparowała i przelać do słoików.
[..YouTube..] @kucibaba2 W octach. To w zasadzie opcjonalny krok, można też przełożyć te szkliste gruszki do słoików, a samą zalewę jeszcze pogotować, żeby trochę odparowała i przelać do słoików.
A w to chłodne miejsce odkładasz je w tych octach czy wyjęte?
Ale to musi być dobre:)
kojarza mi sie z dziecinstwem 🙂 mniam
[..YouTube..] A w to chłodne miejsce odkładasz je w tych octach czy wyjęte?
[..YouTube..] Ale to musi być dobre:)
lol
[..YouTube..] kojarza mi sie z dziecinstwem 🙂 mniam
[..YouTube..] lol