Dawno, dawno temu, gospodarne panie z polskich domów wymyśliły sposób na ponowne wykorzystanie zgliwiałego twarogu, który przesmażały z dodatkiem soli i pieprzu oraz odrobiny całych ziaren kminku lub utartego, świeżego czosnku. Po odparowaniu i upłynnieniu przekładały gorący ser do foremek do stężenia i tak powstawał domowy ser smażony, w kuchni śląskiej znany też jako hauskyjza (niem. Haus – dom, Käse – ser).
Zobacz też: Więcej przepisów kuchni polskiej
Dziś domowy ser smażony znajduje się na liście produktów regionalnych prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa, ale w polskich domach, ze względu na szeroki wybór serów w sklepach, przygotowuje się go nieco rzadziej.
Zobacz też: Ciekawe poradniki w szkole gotowania
Hauskyjza ma charakterystyczny, intensywny zapach, dość kontrowersyjny, bo albo się go kocha, albo nienawidzi. Jest uznawana za śmierdzącą, ale przecież to właśnie mocny zapach jest jedną z charakterystycznych cech serów. Warto spróbować ją przygotować choć raz, zwłaszcza jeśli stajemy przed koniecznością wyrzucenia zgliwiałego twarogu i przekonać się, czy domowa receptura naszych prababć podbije serca współczesnych domowników :).
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 kg zgliwiałego twarogu (można przyspieszyć proces gliwienia, zostawiając świeży twaróg w miseczce, przykryty ściereczką, w ciepłym miejscu)
- 1 ząbek czosnku lub 1 łyżka całych ziaren kminku (czosnek drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę)
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Jak zrobić
- Na suchej patelni teflonowej lub ceramicznej roztapiam i odparowuję na niewielkim ogniu twaróg. Grudki powinny się rozdrobnić, a całość zgęstnieć i przypominać odrobinę stopiony, żółty ser.
- W trakcie podsmażania dodaję całe ziarna kminku lub czosnek przeciśnięty przez praskę i doprawiam.
- Smażony ser podaję na ciepło lub przekładam do foremek albo małych miseczek (silikonowe lub wyłożone folią spożywczą), dociskam i wstawiam do lodówki na 24 godziny.
Każdy ma jakiegoś bzika… 😉
U mnie w pracy koledze smierdza nogi nawet w butach …. twierdzi ze jak by cos z tym zrobil I przestaly smierdziec wtenczas zona by sie z nim rozwiodla….. hahahaha
Jakiego twarogu urzyć? Tłustego czy chudego? Mi z chudego wyszedł serek odrobine przezroczysty, nie taki biały jak na zdjęciach 🙁
Tłusty lepszy. Ale jeśli na chudym twarogu też się udał to dobry znak :). Mój chyba, z tego co pamietam, był na półtłustym.
Jak jednym się podoba, a drudzy na samą myśl dostają mdłości.
Jak zapach może by konrtowersyjny?
ja lubie smrodliwe syry Xddddd ,
[..YouTube..] ja lubie smrodliwe syry Xddddd ,
Faktycznie 🙂 zapomniałem ,że pisałem he,he
Gorąco pozdrawiam.
[..YouTube..] Faktycznie 🙂 zapomniałem ,że pisałem he,he
Gorąco pozdrawiam.
Z wcześniejszego komentarza :).
[..YouTube..] Z wcześniejszego komentarza :).
Trochę gorzkawa mi wyszła … chyba przyczyną było dodanie sody do twarogu.
A skąd wiesz,że robiłem hauskuzje..?
[..YouTube..] Trochę gorzkawa mi wyszła … chyba przyczyną było dodanie sody do twarogu.
A skąd wiesz,że robiłem hauskuzje..?
Jak tam Krzysztofie, udała się hauskyjza? 🙂
[..YouTube..] Jak tam Krzysztofie, udała się hauskyjza? 🙂
Rewelacyjny przepis. Pamietam z dziecinstwa ten serek jak moja mama go robila mniam,mniam…
Dzisiaj pierwszy raz sam bede smazyl. Co do zapachu to faktycznie jest bardzo intensywny ale ja tez lubie zapachy serow wiec napewno mo nie przeszkadza a nawet wrecz przeciwnie.
Pozdrawiam
[..YouTube..] Rewelacyjny przepis. Pamietam z dziecinstwa ten serek jak moja mama go robila mniam,mniam…
Dzisiaj pierwszy raz sam bede smazyl. Co do zapachu to faktycznie jest bardzo intensywny ale ja tez lubie zapachy serow wiec napewno mo nie przeszkadza a nawet wrecz przeciwnie.
Pozdrawiam
Coś nowego i jednocześnie starego o czym nie wiedziałem i chętnie spróbuje, następny przepis który trzeba spróbować. Dzieki
Ale same ważne rzeczy do przekazania 🙂
[..YouTube..] Ale same ważne rzeczy do przekazania 🙂
[..YouTube..] @xEmEm9 Ale same ważne rzeczy do przekazania 🙂
Raczej błyszczący, ale nie tak „spektakularnie” jak ten ze sklepu, który w smaku daleko odbiega od domowego.
Jeju, wstęp dłuższy niż przepis 😀
A wychodzi Ci taki błyszczący czy matowy jak mój? Podejrzewam, że to może też zależeć od tłustości twarogu, ale może też właśnie od jajek.
taki domowy smażony ser jest najlepszy, warto dodać że najlepiej do smażenia nadaje się chudy twaróg
Ja robie trochę inaczej podaję przepis
[..YouTube..] Raczej błyszczący, ale nie tak „spektakularnie” jak ten ze sklepu, który w smaku daleko odbiega od domowego.
[..YouTube..] @pozytywnakuchnia Raczej błyszczący, ale nie tak „spektakularnie” jak ten ze sklepu, który w smaku daleko odbiega od domowego.
[..YouTube..] Jeju, wstęp dłuższy niż przepis 😀
[..YouTube..] A wychodzi Ci taki błyszczący czy matowy jak mój? Podejrzewam, że to może też zależeć od tłustości twarogu, ale może też właśnie od jajek.
[..YouTube..] @Ammmy5555 A wychodzi Ci taki błyszczący czy matowy jak mój? Podejrzewam, że to może też zależeć od tłustości twarogu, ale może też właśnie od jajek.
Pierwsze słyszę, ale jestem pozytywnie nastawiony. Tylko ta nazwa, nie do wypowiedzenia, nie mówiąc o zapamiętaniu 🙂
Trudno mi powiedzieć czy łagodzi, bo nigdy nie jadłam bez jajka, byłam pewna, że jest „obowiązkowe” w tym przepisie. Mogę tylko powiedzieć, że wersja z jakiem jest pyszna 🙂
Czytałam też na stronie ministerstwa o tym dodawanym jajku – jak ono wpływa na smak tego sera? Łagodzi go? P.S. ja też jedną porcję zjadłam na ciepło – rewelacja :).
Ja dodaję jeszcze pod koniec smażenia jajko (po zdjęciu patelni z palnika), szybko mieszając tak żeby się nie ścięło. Uwielbiam ten ser gdy jest cieplutki, uwielbiam też ten „śmierdzący” zapach. 🙂
[..YouTube..] Trudno mi powiedzieć czy łagodzi, bo nigdy nie jadłam bez jajka, byłam pewna, że jest „obowiązkowe” w tym przepisie. Mogę tylko powiedzieć, że wersja z jakiem jest pyszna 🙂
[..YouTube..] Czytałam też na stronie ministerstwa o tym dodawanym jajku – jak ono wpływa na smak tego sera? Łagodzi go? P.S. ja też jedną porcję zjadłam na ciepło – rewelacja :).
[..YouTube..] @Ammmy5555 Czytałam też na stronie ministerstwa o tym dodawanym jajku – jak ono wpływa na smak tego sera? Łagodzi go? P.S. ja też jedną porcję zjadłam na ciepło – rewelacja :).
[..YouTube..] Ja dodaję jeszcze pod koniec smażenia jajko (po zdjęciu patelni z palnika), szybko mieszając tak żeby się nie ścięło. Uwielbiam ten ser gdy jest cieplutki, uwielbiam też ten „śmierdzący” zapach. 🙂
przecież mówi w filmiku 😛
Zgliwiały, czyli zepsuty, czy jak?
Oj tak znam tensmak i zapach bardzo dobrze:) od dawna tego przepisu szukałam – dzięki:)
To jest pyszne
[..YouTube..] przecież mówi w filmiku 😛
[..YouTube..] @RadaSs90 przecież mówi w filmiku 😛
[..YouTube..] Zgliwiały, czyli zepsuty, czy jak?