Wspaniała pasta bogata w roślinne tłuszcze i białka, idealna do maczania imprezowych przekąsek lub posmarowania kanapek. Oto hummus, znany też jako humus czy houmous. Można też wykorzystać go jako składnik sałatki lub dodatek do sosu czy zupy. Podawany na zimno, jako dip, świetnie pasuje do chlebków pita lub grillowanego mięsa. Zobaczcie jak zrobić hummus krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na warzywa strączkowe
Choć dziś houmous jada się na całym świecie. Popularność zdobył niewątpliwie wraz ze wzrostem zainteresowania dietą wegańską, a za jego kolebkę uznaje się Egipt oraz kraje wschodniego wybrzeża Morza Śródziemnego. Klasycznie przygotowuje się go z ugotowanej ciecierzycy wymieszanej z oliwą, pastą tahini, czosnkiem, sokiem z cytryny oraz przyprawami.
Pasta z ciecierzycy i inne wersje smakowe
To podstawowa wersja, bo hummus można też zrobić z innych warzyw strączkowych. Koniecznie spróbujcie wersji na bazie bobu, soczewicy, zielonego groszku, doprawiając chili, świeżą pietruszką lub miętą, kuminem, a nawet kardamonem i kolendrą. Wolicie klasykę, czy będziecie próbować innych smaków? Ja jestem wielbicielką podstawowego składu! Powiem Wam jednak w sekrecie, że zamiast z pietruszką, którą co prawda bardzo lubię, pasta z ciecierzycy najlepiej smakuje mi ze świeżą miętą lub kolendrą.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 400 g suchej ciecierzycy (lub 2 puszki gotowanej, po ok. 450 g każda; suchą ciecierzycę należy namoczyć przed gotowaniem)
- 2-4 łyżki pasty tahini
- 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
- ½ łyżeczki soli
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 4 łyżki soku z cytryny
- 2-4 łyżki mięty, kolendry lub natki pietruszki (świeża, drobno posiekana)
- 1 szczypta chili lub papryki w proszku (opcjonalnie)
- ½ łyżeczki kuminu (opcjonalnie; mielony)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak ugotować ciecierzycę
- Jak zrobić pastę tahini
Jak zrobić
- Suchą ciecierzycę gotuję do miękkości przez ok. 1,5 godziny (Wcześniej zalewam na noc wodą i odstawiam na 8-14 godzin lub, w trybie przyspieszonym, namaczam w wodzie przykrywającej z zapasem ziarna i od razu zagotowuję całość, a następnie, na dużym ogniu, gotuję jeszcze przez 2-3 minuty i zdejmuję z ognia. Pod przykryciem, w temperaturze pokojowej, ciecierzyca musi moczyć się w garnku przez 1 godzinę). Ugotowaną i wystudzoną ciecierzycę odcedzam, i zachowuję wodę pozostałą z gotowania.Ciecierzycę z puszki odcedzam, zachowując zalewę.
- Do dekoracji odkładam część listków, odrobinę chili lub papryki i kilka-kilkanaście całych ziaren ciecierzycy. Wszystkie składniki hummusu, oprócz oliwy, umieszczam w blenderze i miksuję, pulsacyjnie, do uzyskania możliwie najgładszej konsystencji.
- Miksuję nadal, dolewając stopniowo oliwę. Można regulować gęstość hummusu, dodając wodę pozostałą z gotowania ciecierzycy.
- Przekładam hummus do miseczki, dekoruję i serwuję.
Wartości odżywcze
Można i warto eksperymentować z jego składem, uzyskując za każdym razem inny, nowy smak oraz kolor. Podając na jednym talerzu kilka wersji, można uzyskać dodatkowy efekt dekoracyjny. Każdy z gości lub domowników będzie mógł komponować własne zestawy ulubionych smaków. Polecam spróbować zastąpić pastę tahini masłem orzechowym, to też ciekawy smak i dobry skład :).
Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak wyszedł Wam humus. Którą wersje przygotowaliście i jaka Waszym zdaniem najlepsza?
Wersja z kolendrą to moja ulubiona. Zawsze robię duży zapas.