Jagody – pyszne, polskie, najlepiej własnoręcznie uzbierane w lesie, w towarzystwie mamy, babci lub własnych pociech. Pełnia sezonu na jagody przypada w lipcu, a ponieważ rosną przez tak krótki czas, warto korzystać z ich dobrodziejstw smakowych i walorów, włączając je do swojej diety zarówno do obiadów jak i deserów.
Jagody – przygotowanie i przechowywanie
Przed podaniem trzeba ją umyć pod zimną, bieżącą wodą i osączyć na sicie. Smakują wyśmienicie na surowo, zerwane bezpośrednio z krzaczka lub podane z cukrem i śmietaną albo bitą śmietaną. Jagody nadają się też świetnie do domowych przetworów: dżemu czy konfitury albo zamknięcia w słoiku z dodatkiem lekkiego syropu, są też jednym ze smaczniejszych składników domowych, letnich wypieków: ciast ucieranych i drożdżowych, jagodzianek, serników czy innych, prostszych deserów. Sprawdzą się też w daniach obiadowych, tych na słodko: pierogach z jagodami czy makaronie oraz w towarzystwie łagodnych mięs serwowanych na wytrawnie.
Świeże jagody można zamrozić, a jeszcze nierozmrożone dodać do pieczonego ciasta. Są wyjątkowo odporne na działanie niskich temperatur, a po rozmrożeniu zachowują pierwotny kształt i konsystencję.
Witaminy w jagodach
Jagody to owoce bogate w witaminy C, A, B, PP oraz cynk, miedź i mangan.
Dobroczynne działanie jagód
Dzięki zawartości przeciwutleniaczy jagody uelastyczniają naczynia krwionośne przeciwdziałają anemii. Najbardziej cenione i znane są jednak ze swoich właściwości w leczeniu biegunek. Dzięki zawartości dużych ilości kwasu foliowego są szczególnie polecane kobietom w ciąży, korzystnie wpływając na rozwój płodu. Kwas foliowy jest też substancją zapobiegającą powstawaniu raka macicy. Inny kwas obecny w dużej ilości w jagodach to kwas egalowy, zapobiegający schorzeniom takim jak rak płuc, przełyku czy krtani.
Jagody a dieta
100 g jagód zawiera 45 kcal – to niemal dwa razy więcej w porównaniu z truskawkami, ale wciąż na tyle mało, że warto włączyć te pyszne, sezonowe i zdrowe owoce do swojej diety, zwłaszcza że niski indeks glikemiczny jagód = 30.
W Małopolsce też są ok…a zwłaszcza w moim ogrodzie…..
Pamiętam te wypady, z dziadkiem, babcią i my dzieciaki i dzieciaki sąsiadów, rowery, kanki, garnuszki, słoiki 🙂
To chyba masz na myśli borówkę amerykańską – też uwielbiam i o niej też zrobię osobny film :). W Polsce najlepsze rosną na Mazurach :).
Jesli mowa o jagodach to w USA sa jakies inne, wieksze nie takie slodkie, rosna na takich wysokich krzakach i niezostawiaja koloru na ustach. Z wakacji w Polsce pamietam smak tych jagod w pierogach czy tych slodkich bulkach. W Pacific Northwest nie widzialem nigdy jagod lesnych choc lasy mamy wspaniale. Robisz mi smaka tymi jagodami bede musial wskoczyc do Polski.
Uwielbiam jagody w każdej postaci!
Dobre są jagody ze śmietaną i cukrem :3
A ja miałam w planach nagrać filmik o jagodach i borówkach – moim dietetycznym okiem 🙂 Mniam!
Już zerkam :).
Taki filmik już jest 🙂 pozytywnakuchnia.pl/jagodzianki/
Mam pytanie zrobisz filmik jak zrobić pyszne jagodzianki ? Bardzo mi na tym zależy ; D
Ja tam bym wolal zjesc ta wieksza 'jagode’ 😀 heh
Nie przepadam za jagodami 😛 chyba że z dużą ilością cukru. Nie znosze pierogów z jagodami 😀
Przy okazji zapraszam Dorotko na mój kanał- filmiki ze zdrowymi, dietetycznymi przepisami ;]
Lubicie jagody? W jakiej wersji najbardziej? Zapraszam do pogadanki o tym
czemu są tak dobre :).