Moja prababcia wypiekała jagodzianki w piekarniku przy kuchni węglowej. Moja mama, jako mała dziewczynka, razem z siostrami chodziły z nią latem do lasu na jagody, a po udanych zbiorach, następnego dnia, na śniadanie, dostawały pyszne jagodzianki i szklankę ciepłego mleka prosto od krowy. Umiejętność wypiekania ciasta drożdżowego po prababci odziedziczyła moja babcia, która po przeprowadzce do innej części Polski, z powodu braku jagód w pobliskich lasach, wprowadziła do swojego letniego repertuaru wypieków drożdżówkę z kruszonką, do której dodawała owoce sezonowe rosnące w ogrodzie.
Zobacz też: Inne pomysły na ciasto drożdżowe
W sezonie na jagody często dostaję je w prezencie, a sporo kupuję od przydrożnych sprzedawców lub wybieram się po nie na pobliskie targowisko. Część zjadamy ze śmietaną, część wędruje do tarty z jagodami, a tym razem, z pozostałych, upiekłam jagodzianki, bo zawsze marzyłam o spróbowaniu takich własnych, domowych, o których opowiadała mi moja mama.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasto drożdżowe
- 500 g mąki
- 30 g drożdży
- 4 jajka
- 1 szklanka mleka (można zastąpić śmietanką kremówką albo dodatkowym, roztopionym masłem – bułki będą wówczas jeszcze bardziej miękkie i maślane)
- 200 g masła (1 kostka; stopione)
- ⅓ szklanki cukru
- szczypta soli
Nadzienie
- 12 łyżek świeżych lub mrożonych jagód
- 12 łyżek cukru pudru
Dodatkowo
- 1 jajko (roztrzepane)
- lukier lub polewa z czekolady
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Mrożone jagody należy rozmrozić przed dodaniem do ciasta. Jeśli się rozpadły, oprócz cukru pudru, można dodać do każdej porcji jagód po 1 łyżeczce mąki ziemniaczanej.
- Jagody - walory, właściwości, witaminy
- Jak zrobić lukier
- Jak zrobić rozczyn drożdżowy
Jak zrobić
- Drożdże rozkruszamy do miseczki z kilkoma łyżkami ciepłego mleka, zasypujemy i łyżką cukru i mieszamy, dodając odrobinę mąki. Rozczyn powinien mieć gęstość kwaśnej śmietany.
- Przykrywamy rozczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów, do wyrośnięcia. Powinien podwoić swoją objętość.
- Mąkę z solą przesiewamy do miski, dodajemy jajka i cukier i drewnianą łyżką zaczynamy wyrabiać ciasto. W trakcie wyrabiania dolewamy mleko.
- Ciasto odstawiamy na chwilę pod przykryciem, żeby pojawiły się na nim pierwsze pęcherzyki powietrza.
- Do ciasta stopniowo dolewamy stopione, ciepłe masło, cały czas wyrabiając ręką. Ugniatamy przez ok. 15 minut – powinno lepić się do brzegów i dna miski oraz do dłoni.
- Odstawiamy ciasto pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na min. 2 godziny (można zostawić na całą noc).
- Ciasto wyrabiamy ponownie na stolnicy i nie podsypujemy dodatkową mąką, chyba że jest naprawdę zbyt mocno klejące i nie będzie można go wałkować.
- Wilgotne ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na grubość ok. 1 cm i wykrawamy z niego 12 części o podobnej wielkości.
- Na każdym wykrojonym kawałku układamy po 1 łyżce jagód i cukru pudru, następnie sklejamy ciasto i formujemy okrągłą, podłużną lub kwadratową bułkę.
- Bułki przekładamy (sklejeniem do spodu) na blaszki wyłożone papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Można też wstawić je (bez przykrycia) do piekarnika nagrzanego do 100 °C i trzymać przy otwartych szeroko drzwiczkach.
- Wyrośnięte bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy przez ok. 15-20 minut na złocisty kolor w piekarniku nagrzanym do 190 °C.
- Studzimy bułki w piekarniku przy szeroko otwartych drzwiczkach, następnie polewamy lukrem.
to ja dziękuję 🙂
Witam,
w zeszłym sezonie jagodzianki z tego przepisu podbiły mój dom i okolicę. Nie pamiętam już jak to było wcześniej, ale dziś sięgając ponowne do tego przepisu i zorientowałam się, że nie widzę w przepisie ilości jajek. Będę wdzięczna za info. 🙂
Faktycznie, przeformatowywałam tabelkę z przepisem i musiały wtedy zniknąć. Dzięki za informację, już z powrotem dopisałam :). 4 jajka do ciasta drożdżowego i 1 do smarowania.
Uwielbiam ten przepis <3 Do najprostszych nie należy, bo ciasto wymaga dość długiego wyrabiania, ale za to gotowe jagodzianki są fenomenalne! 😀
Witam, chcę zrobić córeczce jagodzianki, ale mam wątpliwości co do drożdży, czy naprawdę na 1/2 kg mam dać aż 3 paczki 100gramowe-wydaje mi się sporo, ale może jest w tym sens…proszę o odpowiedź.Na filmiku wyszły fantastyczne bułeczki, ale wolę się upewnić.Pozdrawiam:)
To nie są 3 paczki 100-gramowe (300 g) tylko 30 g :).
Jasne: Dziękuję i przepraszam -chyba wakacje i upały tak na mnie wpływają:):):)
jagodzianki wyszły boskie! będę stałym bywalcem na tej stronie i pozdrawiam
Baaardzo się cieszę i życzę smacznego :).
Trzymam kciuki :).
[..YouTube..] Trzymam kciuki :).
Właśnie skończyłem wyrabiać ciasto i ręka mi odpada 😉 Mam nadzieję, że moje cierpienie zostanie wynagrodzone pysznymi jagodziankami 😀
[..YouTube..] Właśnie skończyłem wyrabiać ciasto i ręka mi odpada 😉 Mam nadzieję, że moje cierpienie zostanie wynagrodzone pysznymi jagodziankami 😀
dziś właśnie zrobiłam te jagodzianki i wszystkie mi popękały ;// dobrze że zakalce mi nie wyszły ;))
[..YouTube..] dziś właśnie zrobiłam te jagodzianki i wszystkie mi popękały ;// dobrze że zakalce mi nie wyszły ;))
Czyli to takie drożdżowe bez drożdży?
Chyba macie ogrzewanie podłogowe, bo na piekarniku widać Cię boso. 😛
[..YouTube..] Chyba macie ogrzewanie podłogowe, bo na piekarniku widać Cię boso. 😛
można 🙂
[..YouTube..] @rezusable można 🙂
Czy mozna uzyc mrozonych jagod?
[..YouTube..] Czy mozna uzyc mrozonych jagod?
Nigdy nie używałam tych sproszkowanych, zawsze daję świeże, ale podejrzewam, że te instant też dadzą radę. Zerknij w razie czego na instrukcję na ich opakowaniu i zobacz czy przygotowuje się z nich rozczyn tak samo jak ze świeżych (podejrzewam, że tak) czy może jest jakaś inna procedura. Na opakowaniu będzie też pewnie informacja na jaką ilość mąki przypada np. 1 łyżeczka drożdży lub całe opakowanie.
[..YouTube..] Nigdy nie używałam tych sproszkowanych, zawsze daję świeże, ale podejrzewam, że te instant też dadzą radę. Zerknij w razie czego na instrukcję na ich opakowaniu i zobacz czy przygotowuje się z nich rozczyn tak samo jak ze świeżych (podejrzewam, że tak) czy może jest jakaś inna procedura. Na opakowaniu będzie też pewnie informacja na jaką ilość mąki przypada np. 1 łyżeczka drożdży lub całe opakowanie.
[..YouTube..] @akaishia Nigdy nie używałam tych sproszkowanych, zawsze daję świeże, ale podejrzewam, że te instant też dadzą radę. Zerknij w razie czego na instrukcję na ich opakowaniu i zobacz czy przygotowuje się z nich rozczyn tak samo jak ze świeżych (podejrzewam, że tak) czy może jest jakaś inna procedura. Na opakowaniu będzie też pewnie informacja na jaką ilość mąki przypada np. 1 łyżeczka drożdży lub całe opakowanie.
Witam serdecznie! Czy drozdze mozna uzyc w proszku czy musza byc swieze? Niestety nie mam dostepu do swiezych drozdzy…
[..YouTube..] Witam serdecznie! Czy drozdze mozna uzyc w proszku czy musza byc swieze? Niestety nie mam dostepu do swiezych drozdzy…
Świetny przepis! Ale mam teraz ochotę na jagodziankę! A do mojej kawki idealnie by pasowała… 🙂
Pozdrawiam!
Wkrótce będą i chleby, bo właśnie dzisiaj zaczęłam robić zakwas :).
To pierwsze moje słodkie bułki drożdżowe, jakie kiedykolwiek upiekłam, więc trudno mi powiedzieć na 100%, ale myślę, że można wykorzystać masę budyniową :).
[..YouTube..] Wkrótce będą i chleby, bo właśnie dzisiaj zaczęłam robić zakwas :).
[..YouTube..] @laurentino20 Wkrótce będą i chleby, bo właśnie dzisiaj zaczęłam robić zakwas :).
[..YouTube..] To pierwsze moje słodkie bułki drożdżowe, jakie kiedykolwiek upiekłam, więc trudno mi powiedzieć na 100%, ale myślę, że można wykorzystać masę budyniową :).
[..YouTube..] @unpiso To pierwsze moje słodkie bułki drożdżowe, jakie kiedykolwiek upiekłam, więc trudno mi powiedzieć na 100%, ale myślę, że można wykorzystać masę budyniową :).
A może jakiś przepis na prosty chleb…?;) Próbuję upiec od kilku dni i ciągle to nie to… a jagodzianki wyglądają cudnie;)
[..YouTube..] Witam.
Czy mogę zastąpić czymś jagody? Na przykład masą budyniową?
Pozdrawiam 🙂
[..YouTube..] A może jakiś przepis na prosty chleb…?;) Próbuję upiec od kilku dni i ciągle to nie to… a jagodzianki wyglądają cudnie;)
Ja kocham jagodzianki <3
[..YouTube..] Witam.
Czy mogę zastąpić czymś jagody? Na przykład masą budyniową?
Pozdrawiam 🙂
Kręciłam już taki film :). pozytywnakuchnia.pl/klasyczny-lukier-z-bialek/ Możesz też wymieszać 1/2 szklanki przesianego cukru pudru z 2-4 łyżkami wody (dodajesz wodę stopniowo do przesianego cukru, cały czas dość mocno mieszając).
a zrobisz film jak zrobic lukier byc moze juz jest taki film to poprostu podaj mi link z góry dzieki:)
[..YouTube..] a zrobisz film jak zrobic lukier byc moze juz jest taki film to poprostu podaj mi link z góry dzieki:)
Mmmm. Uwielbiam jagodzianki. ;DD
[..YouTube..] Kręciłam już taki film :). pozytywnakuchnia.pl/klasyczny-lukier-z-bialek/ Możesz też wymieszać 1/2 szklanki przesianego cukru pudru z 2-4 łyżkami wody (dodajesz wodę stopniowo do przesianego cukru, cały czas dość mocno mieszając).
[..YouTube..] @TheUnboxinglive Kręciłam już taki film :). pozytywnakuchnia.pl/klasyczny-lukier-z-bialek/ Możesz też wymieszać 1/2 szklanki przesianego cukru pudru z 2-4 łyżkami wody (dodajesz wodę stopniowo do przesianego cukru, cały czas dość mocno mieszając).
[..YouTube..] a zrobisz film jak zrobic lukier byc moze juz jest taki film to poprostu podaj mi link z góry dzieki:)
[..YouTube..] Mmmm. Uwielbiam jagodzianki. ;DD
jagodzianki mniamsiu ;*;)