fbpx
Czytasz właśnie
Jagodzianki

Jagodzianki

Jagodzianki

Moja prababcia wypiekała jagodzianki w piekarniku przy kuchni węglowej. Moja mama, jako mała dziewczynka, razem z siostrami chodziły z nią latem do lasu na jagody, a po udanych zbiorach, następnego dnia, na śniadanie, dostawały pyszne jagodzianki i szklankę ciepłego mleka prosto od krowy. Umiejętność wypiekania ciasta drożdżowego po prababci odziedziczyła moja babcia, która po przeprowadzce do innej części Polski, z powodu braku jagód w pobliskich lasach, wprowadziła do swojego letniego repertuaru wypieków drożdżówkę z kruszonką, do której dodawała owoce sezonowe rosnące w ogrodzie.

Zobacz też: Inne pomysły na ciasto drożdżowe

W sezonie na jagody często dostaję je w prezencie, a sporo kupuję od przydrożnych sprzedawców lub wybieram się po nie na pobliskie targowisko. Część zjadamy ze śmietaną, część wędruje do tarty z jagodami, a tym razem, z pozostałych, upiekłam jagodzianki, bo zawsze marzyłam o spróbowaniu takich własnych, domowych, o których opowiadała mi moja mama.

Jagodzianka

Jagodzianki

Jagodzianki - przepis na maślane bułki drożdżowe z jagodami i lukrem. Puszyste i bardzo miękkie, najlepsze jagodzianki na lato.
5 z 2 ocen
Przygotowanie: 2 godziny 20 minuty
Gotowanie: 15 minuty
Razem: 2 godziny 35 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: jagodzianki
Liczba porcji: 12 sztuk
Kalorie: 373kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto drożdżowe

  • 500 g mąki
  • 30 g drożdży
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mleka (można zastąpić śmietanką kremówką albo dodatkowym, roztopionym masłem – bułki będą wówczas jeszcze bardziej miękkie i maślane)
  • 200 g masła (1 kostka; stopione)
  • szklanki cukru
  • szczypta soli

Nadzienie

  • 12 łyżek świeżych lub mrożonych jagód
  • 12 łyżek cukru pudru

Dodatkowo

  • 1 jajko (roztrzepane)
  • lukier lub polewa z czekolady

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Mrożone jagody należy rozmrozić przed dodaniem do ciasta. Jeśli się rozpadły, oprócz cukru pudru, można dodać do każdej porcji jagód po 1 łyżeczce mąki ziemniaczanej.
  2. Jagody - walory, właściwości, witaminy
  3. Jak zrobić lukier
  4. Jak zrobić rozczyn drożdżowy

Jak zrobić

  • Drożdże rozkruszamy do miseczki z kilkoma łyżkami ciepłego mleka, zasypujemy i łyżką cukru i mieszamy, dodając odrobinę mąki. Rozczyn powinien mieć gęstość kwaśnej śmietany.
  • Przykrywamy rozczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów, do wyrośnięcia. Powinien podwoić swoją objętość.
  • Mąkę z solą przesiewamy do miski, dodajemy jajka i cukier i drewnianą łyżką zaczynamy wyrabiać ciasto. W trakcie wyrabiania dolewamy mleko.
  • Ciasto odstawiamy na chwilę pod przykryciem, żeby pojawiły się na nim pierwsze pęcherzyki powietrza.
  • Do ciasta stopniowo dolewamy stopione, ciepłe masło, cały czas wyrabiając ręką. Ugniatamy przez ok. 15 minut – powinno lepić się do brzegów i dna miski oraz do dłoni.
  • Odstawiamy ciasto pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na min. 2 godziny (można zostawić na całą noc).
  • Ciasto wyrabiamy ponownie na stolnicy i nie podsypujemy dodatkową mąką, chyba że jest naprawdę zbyt mocno klejące i nie będzie można go wałkować.
  • Wilgotne ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na grubość ok. 1 cm i wykrawamy z niego 12 części o podobnej wielkości.
  • Na każdym wykrojonym kawałku układamy po 1 łyżce jagód i cukru pudru, następnie sklejamy ciasto i formujemy okrągłą, podłużną lub kwadratową bułkę.
  • Bułki przekładamy (sklejeniem do spodu) na blaszki wyłożone papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Można też wstawić je (bez przykrycia) do piekarnika nagrzanego do 100 °C i trzymać przy otwartych szeroko drzwiczkach.
  • Wyrośnięte bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy przez ok. 15-20 minut na złocisty kolor w piekarniku nagrzanym do 190 °C.
  • Studzimy bułki w piekarniku przy szeroko otwartych drzwiczkach, następnie polewamy lukrem.

Wartości odżywcze

Serving: 1sztuka (bez lukru/polewy) | Kalorie: 373kcal (19%) | Carbohydrates: 49g (16%) | Białko: 7g (14%) | Fat: 16g (25%) | Tłuszcze nasycone: 9g (56%) | Cholesterol: 106mg (35%) | Sód: 158mg (7%) | Potas: 127mg (4%) | Fiber: 1g (4%) | Cukier: 16g (18%) | Witamina A: 555IU (11%) | Witamina C: 1.4mg (2%) | Wapń: 44mg (4%) | Żelazo: 2.4mg (13%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Jagodzianka
Jagodzianka
48 komentarzy
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom