Jagodzianki

5/5 (1)

Moja prababcia wypiekała jagodzianki w piekarniku przy kuchni węglowej. Moja mama, jako mała dziewczynka, razem z siostrami chodziły z nią latem do lasu na jagody, a po udanych zbiorach, następnego dnia, na śniadanie, dostawały pyszne jagodzianki i szklankę ciepłego mleka prosto od krowy. Umiejętność wypiekania ciasta drożdżowego po prababci odziedziczyła moja babcia, która po przeprowadzce do innej części Polski, z powodu braku jagód w pobliskich lasach, wprowadziła do swojego letniego repertuaru wypieków drożdżówkę z kruszonką, do której dodawała owoce sezonowe rosnące w ogrodzie.

Zobacz też: Inne pomysły na ciasto drożdżowe

W sezonie na jagody często dostaję je w prezencie, a sporo kupuję od przydrożnych sprzedawców lub wybieram się po nie na pobliskie targowisko. Część zjadamy ze śmietaną, część wędruje do tarty z jagodami, a tym razem, z pozostałych, upiekłam jagodzianki, bo zawsze marzyłam o spróbowaniu takich własnych, domowych, o których opowiadała mi moja mama.

Jagodzianki

Liczba porcji12
Czas przygotowania i oczekiwania2 godz., 20 min
Czas gotowania15 min
Całkowity czas2 godz., 35 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DOROTA.iN
Jagodzianki - przepis na maślane bułki drożdżowe z jagodami i lukrem. Puszyste i bardzo miękkie, najlepsze jagodzianki na lato.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

    Ciasto drożdżowe

    • 500 g mąki
    • 30 g drożdży
    • 200 g masła (1 kostka; stopione)
    • ⅓ Szklanki cukru
    • 1 Szklanka mleka (można zastąpić śmietanką kremówką albo dodatkowym, roztopionym masłem – bułki będą wówczas jeszcze bardziej miękkie i maślane)
    • szczypta soli
    • 4 jajka

    Nadzienie

    • ok. 12 łyżek świeżych lub mrożonych jagód
    • ok. 12 łyżek cukru pudru

    Dodatkowo

    • 1 jajko (roztrzepane)

    Chcesz przeliczyć miary i wagi? Skorzystaj z kalkulatora.

    Lubisz moje przepisy? Zobacz moją pierwszą książkę kucharską, do kupienia z darmową dostawą do domu.

    Moje porady

    Jagodzianki - przepis i film wideo

    Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

    Mrożone jagody należy rozmrozić przed dodaniem do ciasta. Jeśli się rozpadły, oprócz cukru pudru, można dodać do każdej porcji jagód po 1 łyżeczce mąki ziemniaczanej.

    Przydatne poradniki:

    1. Jagody - walory, właściwości, witaminy
    2. Jak zrobić lukier
    3. Jak zrobić rozczyn drożdżowy

    Jagodzianki - Jak zrobić

    Krok 1
    Drożdże rozkruszamy do miseczki z kilkoma łyżkami ciepłego mleka, zasypujemy i łyżką cukru i mieszamy, dodając odrobinę mąki. Rozczyn powinien mieć gęstość kwaśnej śmietany.
    Krok 2
    Przykrywamy rozczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów, do wyrośnięcia. Powinien podwoić swoją objętość.
    Krok 3
    Mąkę z solą przesiewamy do miski, dodajemy jajka i cukier i drewnianą łyżką zaczynamy wyrabiać ciasto. W trakcie wyrabiania dolewamy mleko.
    Krok 4
    Ciasto odstawiamy na chwilę pod przykryciem, żeby pojawiły się na nim pierwsze pęcherzyki powietrza.
    Krok 5
    Do ciasta stopniowo dolewamy stopione, ciepłe masło, cały czas wyrabiając ręką. Ugniatamy przez ok. 15 minut – powinno lepić się do brzegów i dna miski oraz do dłoni.
    Krok 6
    Odstawiamy ciasto pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na min. 2 godziny (można zostawić na całą noc).
    Krok 7
    Ciasto wyrabiamy ponownie na stolnicy i nie podsypujemy dodatkową mąką, chyba że jest naprawdę zbyt mocno klejące i nie będzie można go wałkować.
    Krok 8
    Wilgotne ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na grubość ok. 1 cm i wykrawamy z niego 12 części o podobnej wielkości.
    Krok 9
    Na każdym wykrojonym kawałku układamy po 1 łyżce jagód i cukru pudru, następnie sklejamy ciasto i formujemy okrągłą, podłużną lub kwadratową bułkę.
    Krok 10
    Bułki przekładamy (sklejeniem do spodu) na blaszki wyłożone papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Można też wstawić je (bez przykrycia) do piekarnika nagrzanego do 100 °C i trzymać przy otwartych szeroko drzwiczkach.
    Krok 11
    Wyrośnięte bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy przez ok. 15-20 minut na złocisty kolor w piekarniku nagrzanym do 190 °C.
    Krok 12
    Studzimy bułki w piekarniku przy szeroko otwartych drzwiczkach, następnie polewamy lukrem.

    Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

    Jagodzianka
    Jagodzianka

    Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

    Dorota Kamińska

    Blogerka kulinarna, fotograf, podróżniczka

    Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”. Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.Więcej o mnie | Dorota Kamińska na G+

    48 komentarzy
    1. [..YouTube..] @TheUnboxinglive Kręciłam już taki film :). pozytywnakuchnia.pl/klasyczny-­lukier-z-bialek/ Możesz też wymieszać 1/2 szklanki przesianego cukru pudru z 2-4 łyżkami wody (dodajesz wodę stopniowo do przesianego cukru, cały czas dość mocno mieszając).

    2. [..YouTube..] Kręciłam już taki film :). pozytywnakuchnia.pl/klasyczny-­lukier-z-bialek/ Możesz też wymieszać 1/2 szklanki przesianego cukru pudru z 2-4 łyżkami wody (dodajesz wodę stopniowo do przesianego cukru, cały czas dość mocno mieszając).

    3. Kręciłam już taki film :). pozytywnakuchnia.pl/klasyczny-­lukier-z-bialek/ Możesz też wymieszać 1/2 szklanki przesianego cukru pudru z 2-4 łyżkami wody (dodajesz wodę stopniowo do przesianego cukru, cały czas dość mocno mieszając).

    4. A może jakiś przepis na prosty chleb…?;) Próbuję upiec od kilku dni i ciągle to nie to… a jagodzianki wyglądają cudnie;)

    5. [..YouTube..] @unpiso To pierwsze moje słodkie bułki drożdżowe, jakie kiedykolwiek upiekłam, więc trudno mi powiedzieć na 100%, ale myślę, że można wykorzystać masę budyniową :).

    6. To pierwsze moje słodkie bułki drożdżowe, jakie kiedykolwiek upiekłam, więc trudno mi powiedzieć na 100%, ale myślę, że można wykorzystać masę budyniową :).

    7. Witam serdecznie! Czy drozdze mozna uzyc w proszku czy musza byc swieze? Niestety nie mam dostepu do swiezych drozdzy…

    8. [..YouTube..] @akaishia Nigdy nie używałam tych sproszkowanych, zawsze daję świeże, ale podejrzewam, że te instant też dadzą radę. Zerknij w razie czego na instrukcję na ich opakowaniu i zobacz czy przygotowuje się z nich rozczyn tak samo jak ze świeżych (podejrzewam, że tak) czy może jest jakaś inna procedura. Na opakowaniu będzie też pewnie informacja na jaką ilość mąki przypada np. 1 łyżeczka drożdży lub całe opakowanie.

    9. [..YouTube..] Nigdy nie używałam tych sproszkowanych, zawsze daję świeże, ale podejrzewam, że te instant też dadzą radę. Zerknij w razie czego na instrukcję na ich opakowaniu i zobacz czy przygotowuje się z nich rozczyn tak samo jak ze świeżych (podejrzewam, że tak) czy może jest jakaś inna procedura. Na opakowaniu będzie też pewnie informacja na jaką ilość mąki przypada np. 1 łyżeczka drożdży lub całe opakowanie.

    10. Nigdy nie używałam tych sproszkowanych, zawsze daję świeże, ale podejrzewam, że te instant też dadzą radę. Zerknij w razie czego na instrukcję na ich opakowaniu i zobacz czy przygotowuje się z nich rozczyn tak samo jak ze świeżych (podejrzewam, że tak) czy może jest jakaś inna procedura. Na opakowaniu będzie też pewnie informacja na jaką ilość mąki przypada np. 1 łyżeczka drożdży lub całe opakowanie.

    11. [..YouTube..] Właśnie skończyłem wyrabiać ciasto i ręka mi odpada 😉 Mam nadzieję, że moje cierpienie zostanie wynagrodzone pysznymi jagodziankami 😀

    12. Właśnie skończyłem wyrabiać ciasto i ręka mi odpada 😉 Mam nadzieję, że moje cierpienie zostanie wynagrodzone pysznymi jagodziankami 😀

    13. Witam, chcę zrobić córeczce jagodzianki, ale mam wątpliwości co do drożdży, czy naprawdę na 1/2 kg mam dać aż 3 paczki 100gramowe-wydaje mi się sporo, ale może jest w tym sens…proszę o odpowiedź.Na filmiku wyszły fantastyczne bułeczki, ale wolę się upewnić.Pozdrawiam:)

    14. Uwielbiam ten przepis <3 Do najprostszych nie należy, bo ciasto wymaga dość długiego wyrabiania, ale za to gotowe jagodzianki są fenomenalne! 😀

    15. Witam,
      w zeszłym sezonie jagodzianki z tego przepisu podbiły mój dom i okolicę. Nie pamiętam już jak to było wcześniej, ale dziś sięgając ponowne do tego przepisu i zorientowałam się, że nie widzę w przepisie ilości jajek. Będę wdzięczna za info. 🙂

      1. Faktycznie, przeformatowywałam tabelkę z przepisem i musiały wtedy zniknąć. Dzięki za informację, już z powrotem dopisałam :). 4 jajka do ciasta drożdżowego i 1 do smarowania.

    Jak wrażenia? Podoba Ci się?

    Pisz śmiało! Twój adres e-mail nie będzie widoczny :).

    Polub, zanim zapomnisz :)