fbpx
Czytasz właśnie
Jajecznica z pomidorami

Jajecznica z pomidorami

Jajecznica z pomidorami

Najlepsza jajecznica z pomidorami pod słońcem, jak ją zjeść to tylko pod tym, które o poranku wschodzi nad Marokiem. Czy to w hotelu, restauracji dla turystów, czy w marokańskim domu, kuchnia zaskakuje smakiem, prostotą i kolorami, bo jest to kraj wyjątkowo kolorowy, kiedy poza własny talerz spojrzy się na wystrój wnętrz, wielobarwne stroje mieszkańców, pejzaże, pustynny piasek czy skaliste wybrzeże oceanu.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na kolorowe i smaczne śniadanie

W Maroku serwowana jako omlet berberyjski i tak mówi na nią Mariusz, który specjalnie do jej podsmażania przywiózł do domu olej arganowy, pachnący lekko orzechowo, nadający smażonym jajkom czy mięsom charakterystycznego smaku. Jeśli nie macie takiego olejku, wykorzystajcie sprawdzone masło klarowane, które szybko i dość łatwo można przygotować samodzielnie, w domu. Kapary i oliwki razem lub zamiennie, zwłaszcza gdy, tak jak my, zapomnicie o ich zakupie ;). Tylko słodkawe, dojrzałe w słońcu pomidory – to tylko kilka składników w przepisie, więc muszą być najwyższej jakości. Najlepsze jajka jak to tylko możliwe. Niech jajecznica z pomidorami nieziemsko smakuje i wygląda.

Jajecznica z pomidorami

Jajecznica z pomidorami

Jajecznica z pomidorami według inspiracji z podróży do Maroka czyli przepis na tamtejszy omlet berberyjski. Pyszna jajecznica z pomidorami, cebulą, kaparami, oliwkami i rukolą - przepis krok po kroku.
4.67 from 6 votes
Przygotowanie: 2 minutes
Gotowanie: 5 minutes
Razem: 7 minutes
Kategoria: Śniadanie
Kuchnia: Marokańska, Polska
Przepis na: jajecznica z pomidorami, jajecznica z pomidorem, omlet berberyjski
Liczba porcji: 2 osoby
Kalorie: 293kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 cebula (mała, drobno pokrojona)
  • 1 pomidor (mały, pokrojony w dużą kostkę)
  • 2-4 łyżki kaparów (i/lub 6 czarnych oliwek pokrojonych na plasterki)
  • 1 garść rukoli (umyta i osuszona)
  • masło klarowane (do smażenia)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić masło klarowane

Jak zrobić

  • Cebulę szklę na patelni na klarowanym maśle, na niewielkim ogniu.
  • Dodaję jajka, zwiększam ogień i lekko ścinam białka (jeszcze nie mieszam całości)
  • Kiedy białka lekko się zetną, mieszam je z żółtkami tak, żeby w jajecznicy zachowały się dwa kolory. Zmniejszam ogień.
  • Dodaję kapary, oliwki i pomidory, mieszam delikatnie.
  • Serwuję jajecznicę udekorowaną rukolą i doprawioną odrobiną soli.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 1porcja (połowa jajecznicy na 4 łyżkach kaparów i 2 łyżkach klarowanego masła) | Kalorie: 293kcal (15%) | Węglowodany: 8g (3%) | Białko: 12g (24%) | Tłuszcze: 23g (35%) | Tłuszcze nasycone: 12g (75%) | Cholesterol: 365mg (122%) | Sód: 188mg (8%) | Potas: 384mg (11%) | Błonnik: 1g (4%) | Cukier: 4g (4%) | Witamina A: 1225IU (25%) | Witamina C: 14mg (17%) | Wapń: 84mg (8%) | Żelazo: 2mg (11%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Sami oceńcie jej smak. A może jeszcze jakieś zioła i przyprawy do tego?

Zobacz też
Śledzie z burakami

Jajecznica z pomidorami
Jajecznica z pomidorami

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, czy jajecznica z pomidorem przypadła Wam do gustu. Bardzo jestem ciekawa!

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom