Jajecznica

Jajecznica to dla mnie symbol nadejścia weekendu. Sobotnie i niedzielne śniadania w moim domu rodzinnym zawsze jedliśmy wspólnie, z rodzicami i bratem. Głównym, śniadaniowym daniem były parówki, jajka na twardo albo jajecznica. Najbardziej lubiłam klasyczną jajecznicę. W moim domu była smażona na maśle, z dodatkiem zeszklonej wcześniej cebuli i dosypanej potem odrobiny soli. Kładłam ją w niewielkich ilościach na posmarowane masłem kromki chleba i przykrywałam plasterkami pomidora. Zobaczcie jak zrobić jajecznicę i dlaczego warto nie mieszać jajek przed smażeniem!

Zobacz też: Najlepsze przepisy na śniadania

Dziś jajecznica najczęściej gości na moim stole w weekendy. Uwielbiam przygotowywać ją zawsze, kiedy babcia sprezentuje mi najlepsze, wiejskie jajka od jej szczęśliwych kur. Przygotowana z nich jajecznica smakuje zupełnie inaczej niż z jajek sklepowych, a przy tym nabiera pięknego, intensywnie żółtego koloru. Potem można jeść bezpośrednio z talerza lub posmarować nią kanapki. Też tak robicie?

5 od 1 osoby
Jajecznica
Jajecznica
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
5 min
Całkowity czas
10 min
 
Jajecznica - przepis na jajecznicę najlepszą, na klarowanym maśle, z dobrej jakości jajek. Taka jajecznica może być zaserwowana z cebulą oraz, opcjonalnie, świeżymi lub suszonymi ziołami.
Danie: Śniadanie
Kuchnia: Polska
Przepis na: jajecznica, jajecznica na maśle, jajecznica z cebulą
Liczba kalorii: 358 kcal
Liczba porcji: 2 osoby
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 4-5 jajek (najlepsze będą jajka wiejskie, ściółkowe lub z wolnego wybiegu)
  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • 50 g masła (¼ kostki)
  • sól

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Jajecznica - przepis i film wideo

Jajecznica - Jak zrobić
  1. Na stopionym maśle, na małym ogniu, szklę cebulę.

  2. Do cebuli wbijam jajka i na średnim ogniu lekko je ścinam.

  3. Ściętym jajkom przekłuwam żółtka i zaczynam powoli mieszać (w jajecznicy powinny być widoczne żółte i białe kolory).

  4. Zmniejszam ogień i doprowadzam jajecznicę do pożądanej konsystencji: wilgotnej lub suchej. Warto pamiętać, że jajka w jajecznicy ścinają się jeszcze przez chwilę nawet po zdjęciu z patelni i położeniu na talerz.

  5. Jajecznicę przekładam na talerze i dekoruję świeżą bazylią.

Wartości odżywcze
Jajecznica
Wielkość porcji (1 porcja (połowa jajecznicy z 5 jajek z cebulą))
Liczba kalorii 358 kcal Kalorie z tłuszczów 270 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 30g 46%
Tłuszcze nasycone 16g 80%
Cholesterol 462mg 154%
Sód 375mg 16%
Potas 232mg 7%
Węglowodany ogółem 5g 2%
Cukry 2g
Białko 14g 28%
Witamina A 24.4%
Witamina C 4.9%
Wapń 8%
Żelazo 11.3%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Wybierając jajka na jajecznicę w sklepie, zwróćcie uwagę na ich oznaczenia. Nadrukowany na jajku symbol kraju: np. PL oraz znajdująca się przed nim cyfra (0 – chów ekologiczny, jak u mojej babci, 1 – wolny wybieg, 2 – ściółkowe, 3 – od kur z klatek) podpowiedzą Wam, które najlepiej kupić.

Klasyczna jajecznica
Klasyczna jajecznica

Jajecznica z jaj od babci ma zawsze najpiękniejszy, intensywnie żółty kolor.

Jajecznica z bazylią
Jajecznica z bazylią

Ciekawa jestem, jakie są Wasze ulubione dodatki do jajecznicy. A może taka z samych jajek najlepsza? Dajcie koniecznie znać w komentarzach!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

33 komentarze
  1. Cześć. Ja też mam 13 lat. Dzisiaj zostałam samam z siostrą (4 latka) zrobie jej jajecznice bo wygląda ona bosko ;*

  2. Długo szukałem przepisu, według którego robię jajecznicę, a jest to przepis mojej babci. Spotykałem przepisy na jajecznicę rozbełtaną, z mlekiem, wodą a nawet z mąką. Okropność. Aż na tej stronce znalazłem. Tak się powinno smażyć prawdziwą, smaczną jajecznicę. Ja uwielbiam z dodatkiem boczku. Pozdrawiam.

  3. szczerze? właśnie teraz, dzięki temu filmikowi odkryłam nową metodę robienia jajecznicy, na pewno ją wypróbuję! 😀

  4. mniam to najpyszniejsza jajecznica tylko, że zamiast cebuli to pomidory
    kocham gotować a mam dopiero 13 lat

  5. Oj tak – jajecznica koniecznie musi być ze swojskich jajek. Nie zjem takiej zrobionej z kupnych. Nie dosyć że ma okropny zapach to i kolor pozostawia wiele do życzenia. A u Nas jajecznica oczywiście będzie w niedzielę!

  6. Dla mnie takie filmiki są bardzo przydatne, bo dopiero uczę się robić cokolwiek w kuchni, lepiej obejrzeć film i zobaczyć dokładnie co-i-jak, a nie spalić patelnię, no nie?

  7. [..YouTube..] Dla mnie takie filmiki są bardzo przydatne, bo dopiero uczę się robić cokolwiek w kuchni, lepiej obejrzeć film i zobaczyć dokładnie co-i-jak, a nie spalić patelnię, no nie?

  8. [..YouTube..] @paragonzwarzywniaka Dla mnie takie filmiki są bardzo przydatne, bo dopiero uczę się robić cokolwiek w kuchni, lepiej obejrzeć film i zobaczyć dokładnie co-i-jak, a nie spalić patelnię, no nie?

  9. Też kiedyś kombinowałam z pomidorową, ale za każdym razem wychodziły mi suche jajka pływające w pomidorowej brei ;). Może za jakiś czas zrobię kolejne podejście :).

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)