fbpx
Czytasz właśnie
Jajka sadzone

Jajka sadzone

Jajko sadzone

Uwielbiam jeść jajka sadzone, zwłaszcza w towarzystwie młodych ziemniaków i mizerii, sałaty ze śmietaną albo młodej, zasmażanej kapustki. To taki prosty, letni obiad, który można przygotować w środku tygodnia albo w sobotę. Idealny, kiedy mamy dużo zajęć związanych ze sprzątaniem, pieczeniem ciast i przygotowywaniem domowych przetworów z owoców i warzyw. Bardzo lubię również na śniadanie. Przygotowuję je zamiast klasycznej jajecznicy, choć tę, w sobotnie poranki, także darzę szczególną sympatią. Zobaczcie jak zrobić jajko sadzone idealne.

Zobacz też: Najlepsze proste przepisy

Przygotowuję sobie 1-2 jajka i podaję z tostami, czasem obok sałatki pomidorowej. Innym razem po prostu z dodatkiem chleba z masłem.

Najprostsze sadzone idealne

Nie ma szczególnej filozofii przygotowania jajek sadzonych. Wystarczy żeliwna, teflonowa lub ceramiczna patelnia. Im mniej przywierająca powłoka, tym mniej konieczne użycie zbyt dużej ilości tłuszczu do ich usmażenia. Można smażyć na oleju lub na smalcu, ale osobiście najbardziej lubię te na klarowanym maśle. Niektórzy miłośnicy jajek sadzonych kupują do nich specjalne patelnie, o odpowiednio uformowanych dnach. Dzięki temu smażone na nich jajka mają równe brzegi i ten sam kształt. Okrągłe, a czasem nawet w kształcie serca! W wersji dla prawdziwie zakochanych w takiej formie śniadania lub w towarzyszącej podczas posiłku osobie :).

Jajka sadzone można podać z dodatkiem szczypty soli, posypać koperkiem lub szczypiorkiem, położyć obok usmażonych plastrów bekonu.  Kiedy są już gotowe, na talerzu, zawsze najpierw zjadam ścięte białko, zostawiając sobie na koniec najlepsze: miękkie, rozpływające  się po przekłuciu widelcem żółtko. Ciekawa jestem, kto jeszcze tak robi!

Zobacz też
Koper włoski zapiekany w beszamelu

Jajka sadzone  – kilka przydatnych trików

  1. Do smażenia wybieramy dobry tłuszcz – najlepiej masło klarowane, chociaż może też być zwykłe. Tłuszcz jest szczególnie ważny, bo przecież nadaje jajkom smak
  2. Wybieramy bardzo świeże jajka, które po rozbiciu nie rozpłyną się prawie po całej patelni. Jeśli uda się wyjąć je z lodówki z 1-godzinnym wyprzedzeniem, usmażą się szybciej i równomiernie.
  3. Jajka trzeba wbijać z minimalnej wysokości, na bardzo dobrze rozgrzany tłuszcz, żeby nie rozpłynęły się po patelni.
  4. Do smażenia najlepiej nada się patelnia ceramiczna (preferowana patelnia do naleśników) lub teflonowa. W sklepach są też dostępne patelnie przeznaczone specjalnie do jajek sadzonych, z odpowiednimi, okrągłymi (lub np. w kształcie serduszek) wgłębieniami w dnie.
  5. Patelnię, w trakcie smażenia jajek, można przykryć pokrywką, dzięki czemu wierzch białka zetnie się szybciej.
Jajko sadzone

Jajka sadzone

Jajka sadzone na maśle klarowanym, o ściętym białku i miękkim, podgrzanym żółtku, tzw. „sunny side up”.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 1 minuta
Gotowanie: 5 minuty
Razem: 6 minuty
Kategoria: Dodatek do obiadu, Śniadanie
Kuchnia: Polska
Przepis na: jaja sadzone, jajka sadzone
Liczba porcji: 2
Kalorie: 128kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2-4 świeże jajka
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oleju albo smalcu

Dodatki (opcjonalnie; do wyboru)

  • koperek
  • pomidory
  • szczypiorek
  • tosty
  • chleb z masłem
  • keczup
  • smażony bekon lub boczek
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Rozgrzewam dobrze patelnię, topiąc na niej klarowane masło.
  • Na roztopione i dobrze rozgrzane masło wbijam całe jajka i czekam na ścięcie białek, żeby nie rozpływały się po patelni.
  • Zmniejszam płomień i smażę na średnim ogniu (nie za mocnym, żeby nie pryskał tłuszcz), aż białko całkowicie się zetnie, ale żółtko wciąż pozostanie ciemne i płynne w środku.

Wartości odżywcze

Serving: 1szt. (bez dodatków) | Kalorie: 128kcal (6%) | Białko: 5g (10%) | Fat: 11g (17%) | Tłuszcze nasycone: 6g (38%) | Cholesterol: 182mg (61%) | Sód: 101mg (4%) | Potas: 60mg (2%) | Witamina A: 240IU (5%) | Wapń: 25mg (3%) | Żelazo: 0.8mg (4%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciekawa jestem czy, podobnie jak ja, lubicie jajka sadzone. Z czym najchętniej je podajecie?

Jajko sadzone
Jajko sadzone

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, do czego podajecie jajko sadzone!

73 komentarze
  • Ja lubie z ziemniaczkami okraszonymi drobno posiekana,podsmazona na lekko brazowo cebulka,posypane koperkiem i kefirem lub kwasnym mlekiem do popicia.Smak dziecinstwa.Aha,kupne kwasne mleko to nie to!Jesli nie mamy krowy:-) to super sie zsiadzie mleko z mlekomatu.Pozdrowienia dla Pani Dorotki i podziekowania za kulinarne inspiracje.

    • O tak, a jak jeszcze do tego są młode ziemniaczki i młoda kapustka, to już letni obiad gotowy :). U mnie dzisiaj z kolei jajka w klasycznej jajecznicy :). Brak witaminy D (bo nie ma słońca) skutkuje u mnie zwiększoną chęcią na jajeczne potrawy :D.

  • Aktualnie mieszkam w Anglii i jaka sadzone pojawiają się w moim jadłospisie ale w trochę innej formie ja podaje je na toście na to układam plasterek ulubionej wędliny na wierzch kładę plasterek cheddara i zapiekam w piekarniku aż ser się rozpuści opcjonalnie lekko zarumieni 🙂 Pyszne zarówno na śniadanie jak i na szybką obiadokolacje 🙂 Pozdrawiam Michalina

  • A właśnie że mi ten filmik bardzo się przydał. Jestem przykładem na to, że czasami trudniejsze rzeczy mi wychodzą a z prostymi mam problem:)

  • [..YouTube..] A właśnie że mi ten filmik bardzo się przydał. Jestem przykładem na to, że czasami trudniejsze rzeczy mi wychodzą a z prostymi mam problem:)

  • dla mnie najlepsze jest jajko sadzone z tostem z masłem. nie smażę jajka na tłuszczu. żółtko musi być płynne. i teraz ja się rozpłynęłam…

  • [..YouTube..] dla mnie najlepsze jest jajko sadzone z tostem z masłem. nie smażę jajka na tłuszczu. żółtko musi być płynne. i teraz ja się rozpłynęłam…

  • :(nie cierpię płynnego żółtka, fuj
    moje sadzone zawsze mają 'spłaszczone’ żółtko, tak, aby je dosmażyć, tak zawsze robiła też moja babcia i mama, często posypywały też jajko majerankiem i papryką, jak pierwszy raz jadłam sadzone poza domem byłam w ciężkim szoku.

  • [..YouTube..] :(nie cierpię płynnego żółtka, fuj
    moje sadzone zawsze mają 'spłaszczone’ żółtko, tak, aby je dosmażyć, tak zawsze robiła też moja babcia i mama, często posypywały też jajko majerankiem i papryką, jak pierwszy raz jadłam sadzone poza domem byłam w ciężkim szoku.

    • nie cierpię ściętego żółtka, tfu fuj fuj bueeeee [rzyg] niestety, ale ty masz bardzo zły gust. Mało, kto nie lubi płynnego żółtka. Możliwe, że jesteś oryginaln-y(-a) w swoim rodzaju.

  • lubię z ziemniaczkami i rano na sniadanie na toscie pychaa aa i ziemniaki jajko i szpinak z czosnkiem pychaaa pozdawiam film ok nie wiem dlaczego tyle łapek w dół ;/

  • [..YouTube..] lubię z ziemniaczkami i rano na sniadanie na toscie pychaa aa i ziemniaki jajko i szpinak z czosnkiem pychaaa pozdawiam film ok nie wiem dlaczego tyle łapek w dół ;/

  • ja właśnie chciałem to samo powiedzieć, że lepiej jest smażyć takie jajko pod przykryciem wtedy robi się błona trochę ścięta wokół żółtka i jak dla mnie jest smaczniejsze

  • [..YouTube..] ja właśnie chciałem to samo powiedzieć, że lepiej jest smażyć takie jajko pod przykryciem wtedy robi się błona trochę ścięta wokół żółtka i jak dla mnie jest smaczniejsze

  • Moja córka sadzonych domaga się do … fasolki szparagowej. Delikatnie dziurawi żółtko, po czym macza w nim strączki i tak zajada. Sama sobie wymyśliła taki sposób, gdy miała 3 latka 🙂

  • ja uwielbiam ze zwyklymi frytkami albo z tzw. kolowankami (w moim domu tak sie mowi na frytki z talarkow, takie troche grubsze chipsy), tak po prostu, tylko z sola 🙂

  • [..YouTube..] ja uwielbiam ze zwyklymi frytkami albo z tzw. kolowankami (w moim domu tak sie mowi na frytki z talarkow, takie troche grubsze chipsy), tak po prostu, tylko z sola 🙂

  • Przede wszystkim ja lubię takie jajka dobrze wysmażone, nie znoszę pływającego żółtka, dlatego zwykle smażę je pod przykryciem, a jeśli chodzi o dodatki to lubię je jeść na obiad z pure ziemniaczanym i koniecznie ze szczypiorkiem, tym grubym;)

  • [..YouTube..] Przede wszystkim ja lubię takie jajka dobrze wysmażone, nie znoszę pływającego żółtka, dlatego zwykle smażę je pod przykryciem, a jeśli chodzi o dodatki to lubię je jeść na obiad z pure ziemniaczanym i koniecznie ze szczypiorkiem, tym grubym;)

  • Hej, mam prośbę nie bardzo związaną z tym akurat filmikiem:) czy mogłabyś podać jakieś sposoby wykorzystania oliwy truflowej?

  • Nie, remont już był, chyba jakoś na wiosnę albo pod koniec zeszłych wakacji. Pomyślałam po prostu, że zrobię jakieś urozmaicenie dla czerwieni :).

  • Przy większości filmów nie ma wiele zbyt wiele chętnych do dawania łapek, a jak jest okkazja do hejtu to nagle ilość tych osób gwałtownie rośnie… niezłe jaja 😉
    A filmik jak zawsze super, tylko ciekaw jestem, dlaczego zmieniło się tło. Remont?

  • [..YouTube..] Przy większości filmów nie ma wiele zbyt wiele chętnych do dawania łapek, a jak jest okkazja do hejtu to nagle ilość tych osób gwałtownie rośnie… niezłe jaja 😉
    A filmik jak zawsze super, tylko ciekaw jestem, dlaczego zmieniło się tło. Remont?

  • Ja lubię wszystkie twoje filmiki. Jak zwykle świetne porady. Moja ulubiona wersja to śniadaniowa – z kawą i tostami. Pozdrowionka!

  • [..YouTube..] Ja lubię wszystkie twoje filmiki. Jak zwykle świetne porady. Moja ulubiona wersja to śniadaniowa – z kawą i tostami. Pozdrowionka!

  • Mnie się ten kanał coraz mniej podoba. Filmy są bardzo krótkie, często nic w nich konkretnego nie widać. Pani Dorota wręcz recytuje przepis i odnoszę wrażenie, że śpieszy się przy tym jakby musiała zmieścić się w określonym czasie. Dodatkowo pół filmu to jej mówienie.
    Zdecydowanie za mało pokazu a za dużo mówienia. Całość wygląda sztucznie.

  • [..YouTube..] Mnie się ten kanał coraz mniej podoba. Filmy są bardzo krótkie, często nic w nich konkretnego nie widać. Pani Dorota wręcz recytuje przepis i odnoszę wrażenie, że śpieszy się przy tym jakby musiała zmieścić się w określonym czasie. Dodatkowo pół filmu to jej mówienie.
    Zdecydowanie za mało pokazu a za dużo mówienia. Całość wygląda sztucznie.

  • Spoko, spoko, bez obaw, to zawsze tak jest, że wszyscy się oburzają o to, że przepis jest prosty, a potem w efekcie te najprostsze przepisy i tak mają najwięcej odsłon i są najbardziej przydatne :). Niektórzy po prostu nie przyjmują do wiadomości, że są ludzie, którzy, z różnych względów, nie wynieśli umiejętności gotowania podstawowych potraw w domu i potem szukają takich porad w necie :).

  • [..YouTube..] Spoko, spoko, bez obaw, to zawsze tak jest, że wszyscy się oburzają o to, że przepis jest prosty, a potem w efekcie te najprostsze przepisy i tak mają najwięcej odsłon i są najbardziej przydatne :). Niektórzy po prostu nie przyjmują do wiadomości, że są ludzie, którzy, z różnych względów, nie wynieśli umiejętności gotowania podstawowych potraw w domu i potem szukają takich porad w necie :).

  • Ja wstrzymałam się od „łapkowania”, ale myślę, że to co widać w 1:04 w odniesieniu do tego co Dorota mówi mogło kogoś sprowokować ;).

  • [..YouTube..] Ja wstrzymałam się od „łapkowania”, ale myślę, że to co widać w 1:04 w odniesieniu do tego co Dorota mówi mogło kogoś sprowokować ;).

  • Pycha Dorotko,nie mieszkamy zbyt daleko od siebie,więc mamy podobne gusta kulinarne,Ja do takiego dania serwuje jeszcze kiszonego ogórka i szklankę zsiadłego mleka,a że teraz o takie trudno to maślanka…genialne w swej prostocie!Pozdrawiam 😉

  • [..YouTube..] Pycha Dorotko,nie mieszkamy zbyt daleko od siebie,więc mamy podobne gusta kulinarne,Ja do takiego dania serwuje jeszcze kiszonego ogórka i szklankę zsiadłego mleka,a że teraz o takie trudno to maślanka…genialne w swej prostocie!Pozdrawiam 😉

  • Skąd te wszystkie głosy na nie D: Bo danie nie jest super trudne? …ech, ludzie…

    Niech się Pani tylko tym nie przejmuje i dalej dodaje filmiki! Bo najgorsze to się właśnie przejmować i przestać robić to, co się lubi!

  • [..YouTube..] Skąd te wszystkie głosy na nie D: Bo danie nie jest super trudne? …ech, ludzie…

    Niech się Pani tylko tym nie przejmuje i dalej dodaje filmiki! Bo najgorsze to się właśnie przejmować i przestać robić to, co się lubi!

  • A ja uwielbiam jajka sadzone z fasolką szparagową lub z kalafiorem. Zastanawiałam się właśnie co by tu jutro szybkiego zaserwować sobie na obiad 😉
    Przy okazji gratuluję stronki! Dopiero niedawno ją odkryłam i już mogę stwierdzić, że jest świetna. Można tu znaleźć przepisy wyszukane, na wyjątkowe okazje, ale także podstawy podstaw w gotowaniu co jak dla mnie – niewprawionego kucharza – jest bardzo pomocne. Poza tym dodajesz dużo filmików dzięki czemu wszystko naprawdę staje się proste. Pozdrawiam i życzę samych sukcesów 😉

  • A ja uwielbiam jajka sadzone w połączeniu z młodymi ziemniaczkami i dobrym zimnym kefirem:) Same jajka lekko solę i mocno pieprzę, zmieniaczki natomiast z dużą ilością szczypiorku, natki i koperku:) Mmmmmmmmmm……:)

  • A ja już jakieś 2 tygodnie temu zrobiłam sobie ( i nie tylko..) ucztę z jajeczka sadzonego, młodej kapustki i młodych ziemniaczków mmmm chyba to powtórzę…

  • Uwielbiam jajka sadzone! Lubię też w towarzystwie szparagów 😉
    Zrobiłaś mi smaka, zafunduję sobie jutro na śniadanie 🙂

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom