Puszyste i lekkie jak chmurka, bo to właśnie jajko na chmurce. Zapraszam po przepis na jajka na chmurkach czyli smaczne i nietypowe śniadanie, który przygotowywało się w domu u Mariusza. Ciekawa jestem, czy ktoś z Was zna ten pomysł na jajka. Podejrzewam, że, wbrew pozorom, nie jest to popularne danie, bo o wiele prościej przygotować jajka sadzone, na miękko lub jajecznicę. A jak zrobić jajko na chmurce?
Zobacz też: Najlepsze przepisy na śniadania
Jajka na chmurkach to połączenie omletu i jajka sadzonego. Jednak przygotowuje się je w piekarniku, dlatego warto rozgrzać go na większą liczbę sztuk, a potem wykorzystać np. do zrobienia porannych, śniadaniowych tostów z żółtym serem. Jajko pieczone? To możliwe!
Wystarczy ubić pianę z białek i szybko upiec wytrawne bezy. To tylko kilka minut, a potem jeszcze kolejnych parę kolejnych na podpieczenie żółtek. Mariusz zapomniał zrobić wgłębienie na czubku i jedno nam delikatnie spłynęło. Za to drugie jajko z piekarnika prezentowało się pięknie! Jako dodatek: grzanki lub tosty, koniecznie pomidor i coś zielonego. Może rukola, sałata lub pesto? Co wybierzecie?
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 jajko (o temperaturze pokojowej; białko oddzielone od żółtka)
- sól, pieprz
- OPCJONALNIE
- ⅛ łyżeczki środka zakwaszającego (na czubku łyżeczki; sok z cytryny lub pomarańczy, ocet winny lub kwaśny winian potasu)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Piana z białek - jak ubić
Jak zrobić
- Białko ubijam na sztywną pianę, dodając sok z cytryny w momencie gdy piana jest w początkowej fazie ubijania, ale zmieniła już kolor na biały.
- Układam chmurkę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (na czubku robię nieduże zagłębienie) i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Podpiekam przez 5 minut, żeby białka się ścięły i wyrosły, a wierzch zaczął lekko rumienić.
- Do zagłębienia na czubku wkładam żółtko, wyłączam piekarnik i zostawiam całość, w zamkniętym, jeszcze przez kilka minut (ok. 2-3), do ogrzania. Żółtko powinno pozostać płynne.
- Serwuję jajko na chmurce z ulubionymi dodatkami: chlebem, pomidorem, bazylią, sałatą.
Wartości odżywcze
Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak udały się Wasze jajka na chmurkach! Bardzo jestem ciekawa, z czym zaserwowaliście!