Dla niektórych to oczywistość, inni, jak ja, napełniają rękaw cukierniczy, trzymając go w powietrzu i usiłując trafić łyżką do dna, podczas gdy krem albo w ogóle nie chce z niej spaść w odpowiednim momencie, albo trafia w inne miejsce niż to, w którym powinien się znaleźć. Oto najprostszy sposób jak napełnić rękaw cukierniczy kremem.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na kremy do tortów, ciast i babeczek
Jak napełnić rękaw cukierniczy – film wideo
Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
To tak proste, a jednak nie każdy wpada na to sam. Mnie olśniło, jak przeglądałam zdjęcia poradnikowe na Pinterest (jeśli jeszcze mnie tam nie obserwujecie, gorąco zapraszam :)).
Wystarczy włożyć rękaw z przymocowaną już tylką (końcówką do dekoracji) do wysokiej szklanki, to co wystaje ponad jej brzeg – owinąć wokół niego i nałożyć krem. To wszystko.
Jak napełnić rękaw kremem? Właśnie tak! To najwygodniejszy sposób, bo mniej kremu przylepia się do jego powierzchni i nie ma powietrza, które potem utrudnia dekorowanie.
Zamiast rękawa cukierniczego można kupić tzw. pistolet cukierniczy i wtedy nakładanie i czyszczenie jest jeszcze łatwiejsze :D.
Dzięki! Przyda się, bo mam wyzwanie zrobić tort mojej trzylatce 🙂
To bardzo fajny patent ułatwiający życie, zwłaszcza jak się stawia pierwsze kroki w pracy z rękawem :). Trzymam kciuki za udany tort – a jaki planujesz przygotować?