fbpx
Czytasz właśnie
Jak oczyścić karczochy

Jak oczyścić karczochy

Jak oczyścić karczochy
4/5 (1)

Młode karczochy można zjeść na surowo, np. w warzywnej sałatce. Te nieco starsze, najlepiej jeszcze zielone i z pozawijanymi listkami, świetnie smakują duszone (np. jako składnik risotto z karczochami) albo grillowane. Przed przyrządzeniem i podaniem warto wiedzieć jak oczyścić karczochy nożem i wymoczyć w wodzie z dodatkiem soku z cytryny.

Zobacz też: Więcej poradników kulinarnych

Jak oczyścić karczochy

Jak oczyścić karczochy

Jak oczyścić karczochy krok po kroku i co trzeba zrobić przed ich gotowaniem lub pieczeniem.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 15 minuty
Razem: 15 minuty
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: jak oczyścić karczochy
Liczba porcji: 0
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • karczochy (umyte pod bieżącą wodą)
  • 1 l wody
  • ½ cytryny

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

* Opcjonalnie karczochów można nie przecinać, tylko wybrać środkowe listki i część kędzierzawą za pomocą ostro zakończonej łyżeczki. Tak oczyszczone karczochy świetnie nadadzą się do faszerowania i grillowania lub zapiekania w całości.
Jak oczyścić karczochy - krok po kroku

Jak zrobić

  • Odcinam łodygi tuż pod nasadą lub odrobinę niżej (zaokrąglona część łodygi tuż pod kwiatem również może być smaczna).
  • Obieram karczochy z zewnętrznych, twardszych liści, odcinając je za pomocą noża.
  • Czubki pozostałych, zwiniętych liści, obcinam na długości ok. ⅓ całego karczocha.
  • Oczyszczam nasadę łodygi (jeśli karczoch jest młody) lub obcinam.
  • Przecinam karczochy wzdłuż, na pół.*
  • Ze środka usuwam nożem sztywne listki i część kędzierzawą (jeśli występuje).
  • Sok z cytryny wyciskam do miski z wodą.
  • Zanurzam karczochy w wodzie z cytryną na ok. 10 minut.
  • Kroję karczochy na plastry o szerokości ok. 3-5 mm.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

13 komentarzy
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom