Jak oczyścić karczochy

4/5 (1)

Młode karczochy można zjeść na surowo, np. w warzywnej sałatce. Te nieco starsze, najlepiej jeszcze zielone i z pozawijanymi listkami, świetnie smakują duszone (np. jako składnik risotto z karczochami) albo grillowane. Przed przyrządzeniem i podaniem warto wiedzieć jak oczyścić karczochy nożem i wymoczyć w wodzie z dodatkiem soku z cytryny.

Zobacz też: Więcej poradników kulinarnych

Jak oczyścić karczochy
Przygotowanie
15 min
Całkowity czas
15 min
 
Jak oczyścić karczochy krok po kroku i co trzeba zrobić przed ich gotowaniem lub pieczeniem.
Danie: Półprodukt
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: jak oczyścić karczochy
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • karczochy (umyte pod bieżącą wodą)
  • 1 l wody
  • ½ cytryny

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Jak oczyścić karczochy - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Moje porady

* Opcjonalnie karczochów można nie przecinać, tylko wybrać środkowe listki i część kędzierzawą za pomocą ostro zakończonej łyżeczki. Tak oczyszczone karczochy świetnie nadadzą się do faszerowania i grillowania lub zapiekania w całości.

Jak oczyścić karczochy - krok po kroku

Jak oczyścić karczochy - Jak zrobić
  1. Odcinam łodygi tuż pod nasadą lub odrobinę niżej (zaokrąglona część łodygi tuż pod kwiatem również może być smaczna).
  2. Obieram karczochy z zewnętrznych, twardszych liści, odcinając je za pomocą noża.
  3. Czubki pozostałych, zwiniętych liści, obcinam na długości ok. ⅓ całego karczocha.
  4. Oczyszczam nasadę łodygi (jeśli karczoch jest młody) lub obcinam.
  5. Przecinam karczochy wzdłuż, na pół.*
  6. Ze środka usuwam nożem sztywne listki i część kędzierzawą (jeśli występuje).
  7. Sok z cytryny wyciskam do miski z wodą.
  8. Zanurzam karczochy w wodzie z cytryną na ok. 10 minut.
  9. Kroję karczochy na plastry o szerokości ok. 3-5 mm.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

13 komentarzy
  1. Pozwolę sobie na uwagę: nasada karczocha, którą Pani usunęła jest jego najsmaczniejszą częścią. Również łodyżki – jeśli nie są zdrewniałe -można obrać z zewnętrznej części i zjeść jaśniejszy, wewnętrzny trzon. (Przynajmniej tak się nauczyłam na Sardynii.) pozdrawiam serdecznie, Renata Suchodolska

  2. A jeśli ktoś nie wie gdzie kupić w Warszawie to podpowiadam : Carrefour (14 zł za sztuke!!), czasem bywają w Supersamie przy Metro Wilanowska (8 zł za sztukę) a w sobotę można kupić na Biobazarze ( 22 zł za kilogram).

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)