fbpx
Czytasz właśnie
Jak sprawdzić świeżość jajka

Jak sprawdzić świeżość jajka

Świeże jajka
3.89/5 (9)

Jak sprawdzić świeżość jajka? Przygotowując potrawy, w których większość składników stanowią jajka (np. jajecznice) albo bazujące na wykorzystaniu surowych jajek, oprócz wyparzania, warto pamiętać o sprawdzeniu ich świeżości. Istnieje kilka sposobów pozwalających sprawdzić czy jajko jest świeże, nawet w sklepie, podczas zakupów.

Zobacz też: Jak wyparzyć jajko

 

 

Świeże jajko

Nieświeże jajko

SkorupkaMatowa, chropowata.Gładka, błyszcząca.
Zachowanie przed rozbiciem, po włożeniu całego jajka do wodyTonie.Pływa po powierzchni wody lub unosi się delikatnie tuż pod nią.
Po rozbiciuŚcisłe, gęste, przylegające do żółtka białko.Rzadkie, mętne, lejące białko, mało wiążące się z żółtkiem.
Po ugotowaniuPo przekrojeniu ugotowanego jajka żółtko będzie znajdować się w samym środku, równo otoczone białkiem.Po przekrojeniu ugotowanego jajka żółtko będzie znajdować się tuż przy skorupce.

 

Zobacz też
Jajecznica z grzybami

Warto pamiętać, że każde jajko dobrze jest rozbijać osobno do szklanki lub miseczki, a dopiero potem dodawać do przygotowywanej potrawy lub wypieku, dzięki czemu można uniknąć zmarnowania wszystkich składników po wrzuceniu do nich zepsutego zbuka.

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

23 komentarze
  • Hoduje kury amatorsko mam ich 10szt i wiem ze jedynym sposobem jest ugotowanie jajka i sprawdzenie jak skorupka odchodzi. Jajka które zaraz zbiorę i dam do lodówki to nawet po 2 tygodniach ciężko obraz bo skorupka schodzi z jajkiem. Te które sa przechowywane w CIEPLE to ładnie się obierają. Moje jajka z lodówki j po 3 tygodniach dopiero się ładnie obierają. I tyle. Wasze sposoby omija się szokiem temperaturowym i pasza dla kur – ale tego się nie mówi.

  • Pierwszy raz dzisiaj przypadkiem weszłam na te stronę i jestem bardzo mile zaskoczona. Nigdzie nie znalazłam tak szczegółowych przepisów, porad i bardzo wiele wskazówek, które nigdzie nie są opisane., np. o gotowaniu kalafiora w mleku, jak zaparzać jajko i wiele innych.
    Dziękuje za tę stronę i będę do niej regularnie zaglądać bo naprawdę warto.

  • Witam
    w kwestii jajeczek, chciałbym dorzucić jako facet kilka słów 🙂
    A mianowicie, opis świeżego jajka i gęstego białka nie jest do końca zgodny z rzeczywistością. Świerze jajko prosto od kury zawsze ma część rzadkiego białka, bo z natury gęstego białka w jajku jest ok 60% reszta powinna być w świeżym jaju rzadka. Mówię oczywiście o jajach od zdrowej i prawidłowo odżywionej kurki w naturalnym środowisku. Można jeszcze powiedzieć o plamkach krwi w środku itd… choć w mojej ocenie zdrowsze będą dwu lub trzy tygodniowe wiejskie jaja, niż świeżutkie i niczym nie pachnące z marketu lub sterylnie czystego chowu udającego naturalny.

  • Jak dwa tygodnie temu piekłam pleśniaka, wyszła mi na nim miękka pianka z rosą, a miała wyjść krucha beza. Dzisiaj wyszło mi na odwrót z sernikiem – ilość kropli złotej rosy = 3 🙂

  • moja mama jest mistrzynią w pieczeniu tego sernika 😀 tydzień temu wzięłam blaszkę sernika do pracy – tylko im się uszy trzęsły tak zajadali! oczywiście wszyscy wzięli przepis, ale czy wyjdzie im równie świetny? zobaczymy! 😀

  • A czemu ma zaszkodzic?Nie chodzi o to zeby jajem potrzachac ze wszystkich sil, tylko delikatnie sprawdzic czy chlupka w środku. Porade taka znalazlam w internecie i od dawna stosuje jest duzo wygodniejsza i szybsza. A jesli sie boisz, to bezposrednio przed uzyciem mozna sprawdzac swiezosc tą metoda 🙂

  • [..YouTube..] A czemu ma zaszkodzic?Nie chodzi o to zeby jajem potrzachac ze wszystkich sil, tylko delikatnie sprawdzic czy chlupka w środku. Porade taka znalazlam w internecie i od dawna stosuje jest duzo wygodniejsza i szybsza. A jesli sie boisz, to bezposrednio przed uzyciem mozna sprawdzac swiezosc tą metoda 🙂

  • [..YouTube..] @kucibaba2
    A czemu ma zaszkodzic?Nie chodzi o to zeby jajem potrzachac ze wszystkich sil, tylko delikatnie sprawdzic czy chlupka w środku. Porade taka znalazlam w internecie i od dawna stosuje jest duzo wygodniejsza i szybsza. A jesli sie boisz, to bezposrednio przed uzyciem mozna sprawdzac swiezosc tą metoda 🙂

  • A to ja z kolei też wąchałam, rozbijając skorupkę, jeszcze przed wbiciem jajka do ciasta, ale, nie chcąc brudzić dodatkowej szklanki/talerzyka. Kiedyś się tak „sztachnęłam” zbukiem, że zrezygnowałam z tej metody ;). Teraz wbijam do szklanki i ostrożnie wącham, jak korzystam z jajek ze sklepu. Tym od babci bezgranicznie ufam i wbijam jedno po drugim do jajecznicy albo sernika :).

  • [..YouTube..] A to ja z kolei też wąchałam, rozbijając skorupkę, jeszcze przed wbiciem jajka do ciasta, ale, nie chcąc brudzić dodatkowej szklanki/talerzyka. Kiedyś się tak „sztachnęłam” zbukiem, że zrezygnowałam z tej metody ;). Teraz wbijam do szklanki i ostrożnie wącham, jak korzystam z jajek ze sklepu. Tym od babci bezgranicznie ufam i wbijam jedno po drugim do jajecznicy albo sernika :).

  • [..YouTube..] @asd525 A to ja z kolei też wąchałam, rozbijając skorupkę, jeszcze przed wbiciem jajka do ciasta, ale, nie chcąc brudzić dodatkowej szklanki/talerzyka. Kiedyś się tak „sztachnęłam” zbukiem, że zrezygnowałam z tej metody ;). Teraz wbijam do szklanki i ostrożnie wącham, jak korzystam z jajek ze sklepu. Tym od babci bezgranicznie ufam i wbijam jedno po drugim do jajecznicy albo sernika :).

  • A czy takie wtrząsanie im nie zaszkodzi? Jest to istotne w sytuacji jeśli nie chcemy ich użyc od razu tylko np sprawdzić i odłożyć do lodówki na kilka dni. Sama nie wiem…

  • [..YouTube..] A czy takie wtrząsanie im nie zaszkodzi? Jest to istotne w sytuacji jeśli nie chcemy ich użyc od razu tylko np sprawdzić i odłożyć do lodówki na kilka dni. Sama nie wiem…

  • [..YouTube..] @AgatkaJacusia A czy takie wtrząsanie im nie zaszkodzi? Jest to istotne w sytuacji jeśli nie chcemy ich użyc od razu tylko np sprawdzić i odłożyć do lodówki na kilka dni. Sama nie wiem…

  • Mozna tez potrzasnąc nim w pobliżu ucha. Jeżeli jest świeże nie bedzie chlupotało, jesli zacznie, to znaczy, ze nie jest najswieższe. Tak najlepiej sprawdzac jajka jak kupujemy je na bazarku od jakiejs babulenki 🙂

  • Bardzo przydatny filmik 🙂 ja każdorazowo wbijam każde jajo z osobna do szklanki po czym je wącham i stwierdzam czy jest świeże 🙂 Pozdrawiam 🙂

  • [..YouTube..] Mozna tez potrzasnąc nim w pobliżu ucha. Jeżeli jest świeże nie bedzie chlupotało, jesli zacznie, to znaczy, ze nie jest najswieższe. Tak najlepiej sprawdzac jajka jak kupujemy je na bazarku od jakiejs babulenki 🙂

  • [..YouTube..] Bardzo przydatny filmik 🙂 ja każdorazowo wbijam każde jajo z osobna do szklanki po czym je wącham i stwierdzam czy jest świeże 🙂 Pozdrawiam 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom