Najświeższa ryba to taka, którą uda nam się kupić prosto z kutra, nad morzem, z porannego odłowu lub na stawach hodowlanych albo złowić własnoręcznie na wędkę lub do sieci. Kupując w sklepie, warto wiedzieć, na co zwrócić uwagę, żeby mieć pewność, że trafi nam się świeża ryba. Zapraszam do obejrzenia i przeczytania krótkiego poradnika o tym, jak sprawdzić świeżość ryby.
Jak sprawdzić czy ryba jest świeża – film wideo
Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Świeża ryba | Nieświeża ryba | |
Zapach | Słodkawy, delikatny, charakterystyczny zapach ryby z wody morskiej lub z jeziora czy potoku. | Ostry, obcy zapach. |
Mięso | Sprężyste, po naciśnięciu palcem szybko wróci do poprzedniego kształtu. | Mało sprężyste. Po naciśnięciu palcem zachowa nadany mu kształt lub wróci do poprzedniego po dłuższym czasie. |
Śluz | Niewielka, rzadka warstwa, śliska, ale nie lepka. | Nieco grubsza, gęstsza, śliska i lepka warstwa. |
Oczy | Przejrzyste, szkliste i wypukłe. | Mętne, mało przejrzyste, zapadnięte. |
Łuski | Ściśle przylegające do skóry. | Nastroszone, nieprzylegające do skóry. |
Skrzela | Przylegające do skóry, jasno lub ciemnoróżowe albo jasnoczerwone (w zależności od gatunku ryby). | Nieprzylegające do skóry, blade lub bardzo ciemne, z plamami. |
Szczęki | Jasno lub ciemnoróżowe (w zależności od gatunku). | Blade lub bardzo ciemne, z plamami. |
Jeśli po zakupie chcemy jeszcze raz upewnić się czy ryba na pewno jest świeża, wystarczy włożyć ją do miski z wodą. Nieświeża ryba będzie pływać po powierzchni wody, świeża popłynie na dno. To wszystkie sposoby jak sprawdzić świeżość ryby. A może znacie jeszcze jakieś inne? Dajcie znać, które ryby kupujecie najczęściej!
Wiem,ze koncerny rybne oszukuja iz sa to ryby morskie a w rezultacie sa hodowlane z roznym przykrymi dla zdrowia swinstwami.Gdzie kupowac ryby aby byly wiarygodne?
Dziękuję za ten poradnik:)
Nigdzie nie mogłam znaleźć nic podobnego, co by mnie satysfakcjonowało w stu procentach.
Jestem pierwszy raz (ja od Kominka) i będę zaglądać częściej.
Cieszę się, że poradnik się przydaje :). To kilka prostych, łatwych do zapamiętania zasad, a dzięki nim można kupować ryby bez cienia wątpliwości. Fajnie, że jesteś i że zagościsz na dłużej :).
rzadko patrzyłam na takie aspekty, dlatego dziękuję za tak cenne informację, teraz będę bardziej ostrożna:)
Ja biorę zawsze na zapach i na wizualne doznania, ale zapach zawsze najlepiej się sprawdza. Świerze owoce morza czy ryby pachną morzem, a im starsze tym bardziej taki zapach kojarzący sięz rybą jest.
Ale ja mówię o takiej, którą sami kupujemy, a nie zamawiamy w restauracji 🙂