Jak sprawdzić świeżość ryby

Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki.

Najświeższa ryba to taka, którą uda nam się kupić prosto z kutra, nad morzem, z porannego odłowu lub na stawach hodowlanych albo złowić własnoręcznie na wędkę lub do sieci. Kupując w sklepie, warto wiedzieć, na co zwrócić uwagę, żeby mieć pewność, że trafi nam się świeża ryba. Zapraszam do obejrzenia i przeczytania krótkiego poradnika o tym, jak sprawdzić świeżość ryby.

Jak sprawdzić czy ryba jest świeża – film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

Świeża ryba

Nieświeża ryba

ZapachSłodkawy, delikatny, charakterystyczny zapach ryby z wody morskiej lub z jeziora czy potoku.Ostry, obcy zapach.
MięsoSprężyste, po naciśnięciu palcem szybko wróci do poprzedniego kształtu.Mało sprężyste. Po naciśnięciu palcem zachowa nadany mu kształt lub wróci do poprzedniego po dłuższym czasie.
ŚluzNiewielka, rzadka warstwa, śliska, ale nie lepka.Nieco grubsza, gęstsza, śliska i lepka warstwa.
OczyPrzejrzyste, szkliste i wypukłe.Mętne, mało przejrzyste, zapadnięte.
ŁuskiŚciśle przylegające do skóry.Nastroszone, nieprzylegające do skóry.
SkrzelaPrzylegające do skóry, jasno lub ciemnoróżowe albo jasnoczerwone (w zależności od gatunku ryby).Nieprzylegające do skóry, blade lub bardzo ciemne, z plamami.
SzczękiJasno lub ciemnoróżowe (w zależności od gatunku).Blade lub bardzo ciemne, z plamami.

 

Jeśli po zakupie chcemy jeszcze raz upewnić się czy ryba na pewno jest świeża, wystarczy włożyć ją do miski z wodą. Nieświeża ryba będzie pływać po powierzchni wody, świeża popłynie na dno. To wszystkie sposoby jak sprawdzić świeżość ryby. A może znacie jeszcze jakieś inne? Dajcie znać, które ryby kupujecie najczęściej!

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotograf, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”. Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.Więcej o mnie | Dorota Kamińska na G+

6 komentarzy
  1. Ja biorę zawsze na zapach i na wizualne doznania, ale zapach zawsze najlepiej się sprawdza. Świerze owoce morza czy ryby pachną morzem, a im starsze tym bardziej taki zapach kojarzący sięz rybą jest.

  2. rzadko patrzyłam na takie aspekty, dlatego dziękuję za tak cenne informację, teraz będę bardziej ostrożna:)

  3. Dziękuję za ten poradnik:)
    Nigdzie nie mogłam znaleźć nic podobnego, co by mnie satysfakcjonowało w stu procentach.
    Jestem pierwszy raz (ja od Kominka) i będę zaglądać częściej.

    1. Cieszę się, że poradnik się przydaje :). To kilka prostych, łatwych do zapamiętania zasad, a dzięki nim można kupować ryby bez cienia wątpliwości. Fajnie, że jesteś i że zagościsz na dłużej :).

  4. Wiem,ze koncerny rybne oszukuja iz sa to ryby morskie a w rezultacie sa hodowlane z roznym przykrymi dla zdrowia swinstwami.Gdzie kupowac ryby aby byly wiarygodne?

Jak wrażenia? Podoba Ci się?

Pisz śmiało! Twój adres e-mail nie będzie widoczny :).

Polub, zanim zapomnisz :)