Jak ugotować brokuły przepis | Dorota Kamińska

Jak ugotować brokuły

Brokuł, kuzyn kalafiora, jest smacznym warzywem o pięknym, zielonym kolorze, nieco nieprzyjemnym zapachu, który wydziela podczas gotowania i walorach smakowych. Istnieje kilka prostych sposobów jego przygotowania i podania, może też wejść w skład nieco bardziej skomplikowanych potraw.

Zobacz też: Jak zrobić najlepszy sos beszamelowy i sos holenderski

Przygotowanie brokuła do gotowania

Krok 1. Usuwamy liście i twardą część łodygi (jest najtwardsza i gotuje się najdłużej, dlatego warto ją odciąć, obrać z zewnętrznej, twardej warstwy i ugotować osobno lub w tym samym garnku co górną część, ale odpowiednio dłużej: łącznie ok. 10-15 minut).

Krok 2. Dokładnie płuczemy brokuła pod strumieniem zimnej wody.

Krok 3 (opcjonalny). Dzielimy brokuła na mniejsze różyczki.

Jak gotować brokuły

Jak ugotować brokuły

Jak ugotować brokuły w wodzie w garnku, czyli gotowany brokuł w kilku prostych krokach.
5 from 2 votes
Przygotowanie: 2 minutes
Gotowanie: 7 minutes
Razem: 9 minutes
Kategoria: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Polska
Przepis na: jak ugotować brokuł, jak ugotować brokuły
Liczba porcji: 6 osób
Kalorie: 34kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 brokuł

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • W garnku, do którego zmieści się brokuł, zagotowuję osoloną wodę (na 1 l wody przypada 1 łyżeczka soli).
  • Wkładam brokuł do garnka z gotującą wodą, zielonymi kwiatkami do góry. Brokuł nie musi być zanurzony w wodzie w 100%; wystające ponad powierzchnię wody kwiaty wystarczy polać wodą. Brokuł można gotować w całości lub podzielony na mniejsze różyczki.
  • Gotuję brokuł pod przykryciem przez ok. 4-7 minut. W trakcie gotowania można spróbować, czy jest odpowiednio miękki.
  • Gotowy brokuł odcedzam na durszlaku i serwuję z ulubionymi dodatkami.

Przydatne przepisy i poradniki

Gotowane brokuły powinny być al dente, czyli lekko twarde, delikatnie chrupiące, a jednak ugotowane, o odpowiedniej miękkości.

Wartości odżywcze

Serving: 100g | Calories: 34kcal (2%) | Carbohydrates: 6g (2%) | Protein: 2g (4%) | Sodium: 33mg (1%) | Potassium: 316mg (9%) | Fiber: 2g (8%) | Sugar: 1g (1%) | Vitamin A: 625IU (13%) | Vitamin C: 89.2mg (108%) | Calcium: 47mg (5%) | Iron: 0.7mg (4%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Najwięcej wartości odżywczych zachowują brokuły gotowane na parze. Warto spróbować tego sposobu, zwłaszcza że czas gotowania wcale nie jest dłuższy niż w przypadku gotowania ich w wodzie.

Jak gotować brokuły

Jak gotować brokuły na parze

Jak gotować brokuły na parze czyli gotowany brokuł na parze krok po kroku.
4 from 2 votes
Przygotowanie: 2 minutes
Gotowanie: 5 minutes
Razem: 7 minutes
Kategoria: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Polska
Przepis na: brokuł na parze, brokuły na parze
Liczba porcji: 6 osób
Kalorie: 34kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 brokuł

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Do garnka wlewam wodę tak, żeby jej powierzchnia mieściła się tuż pod durszlakiem lub przystawką do gotowania na parze, na której będzie leżał brokuł. Doprowadzam do wrzenia.
  • Na durszlaku lub sitku do gotowania na parze układam pokrojony w różyczki brokuł i przykrywam pokrywką.
  • Gotuję na parze przez 3-5 minut, w trakcie gotowania sprawdzając twardość brokuła.

Wartości odżywcze

Serving: 100g | Calories: 34kcal (2%) | Carbohydrates: 6g (2%) | Protein: 2g (4%) | Sodium: 33mg (1%) | Potassium: 316mg (9%) | Fiber: 2g (8%) | Sugar: 1g (1%) | Vitamin A: 625IU (13%) | Vitamin C: 89.2mg (108%) | Calcium: 47mg (5%) | Iron: 0.7mg (4%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

 

Najszybszy i bardzo łatwy sposób na gotowanie brokuła to ugotowanie w kuchence mikrofalowej. Wystarczy spora miska z odrobiną wody oraz folia do kuchenki mikrofalowej.

Jak gotować brokuły

Jak ugotować brokuł w kuchence mikrofalowej

Jak ugotować brokuł w kuchence mikrofalowej. Przygotowanie do gotowania oraz proces czyli gotowany brokuł z kuchenki mikrofalowej krok po kroku.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 2 minutes
Gotowanie: 5 minutes
Razem: 7 minutes
Kategoria: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Polska
Przepis na: brokuł z mikrofali, brokuł z mikrofalówki, brokuły z mikrofali, brokuły z mikrofalówki
Liczba porcji: 6 osób
Kalorie: 34kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 brokuł

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Pokrojony na różyczki brokuł umieszczamy w jednej warstwie w naczyniu przeznaczonym do kuchenki mikrofalowej.
  • Oblewamy różyczki brokuła kilkoma łyżkami wody, przykrywamy naczynie folią do kuchenki mikrofalowej i na wysokiej mocy gotujemy przez ok. 3-5 minut.
  • Po ugotowaniu odstawiamy brokuł na ok. 1-2 minuty i dopiero po tym czasie wyjmujemy z naczynia/rozwijamy z folii i odcedzamy.

Wartości odżywcze

Serving: 100g | Calories: 34kcal (2%) | Carbohydrates: 6g (2%) | Protein: 2g (4%) | Sodium: 33mg (1%) | Potassium: 316mg (9%) | Fiber: 2g (8%) | Sugar: 1g (1%) | Vitamin A: 625IU (13%) | Vitamin C: 89.2mg (108%) | Calcium: 47mg (5%) | Iron: 0.7mg (4%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

 

 

Gotowany brokuł
Gotowany brokuł
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

27 komentarzy
  1. Po ugotowaniu na miekko i lekkim przestudzeniu brokula, mozna wrzucic go do blendera i dodawac wode z garnka, w ktorym sie gotowal – mozliwie w ilosci niezbednej do otrzymania gestego kremu. Na wierzch lyzka gestego jogurtu i pachnaca „esensja” brokula gotowa. Smacznego.

  2. Warzywa pod przykryciem absolutnie nie tracą koloru, tak jak i w przypadku mrożonych, gotowanych w malutkiej ilości wody, kilka minut i są gotowe – oczywiście pod przykryciem.

  3. Brokuly powinny byc gotowane na parze a nie w wodzie, przez maksimum 1,5-2 min az stana sie soczyso zielone i sa chrupkie w jedzeniu. Jesli kolor jest khaki sa juz przegotowane i za bardzo miekkie. Pamietaj, ze po zdjeciu z pieca warzywo jest gorace i caly czas sie gotuje. Wez to pod uwage i kalibruj czas parowania aby brokuly nie byly przegotowane w momencie servowania. Jesli zamerzasz podawac w pozniejszym czasie schlodz brokuly natychmiast w zimnej wodzie z kostkami lodu. Polska kuchnia ma tendencje do gotowania warzyw zbyt dlugo az stana sie flaczaste i wszystkie skladniki odzywcze sa zupelnie zanihilowane.

    Powodzenia

  4. Przepraszam bardzo, ale mam wątpliwości co do Pani artykułu. Od dziecka Babcia uczyła mnie, że brokuły (jak i inne zielone warzywa) należy gotować BEZ przykrycia, gdyż w innym wypadku tracą one kolor.
    Pozdrawiam serdecznie,
    Magda

  5. a ja słyszałam u Pascala czy Okrasy, ze ZIELONYCH warzyw (brokuł, fasola) NIE gotuje sie pod przykryciem bo traca kolor!!!

  6. Czy gotowanie brokuła przez 4-7 minut i pod przykryciem to nie za długo? Nie zrobi się z niego oliwkowa w kolorze paciaja zamiast soczyście zielonego warzywa?

    Ja najczęściej gotuję przez 1.5 – 2 minuty w odkrytym garnku, a następnie schładzam w zimnej wodzie. Właściwie moje brokuły są blanszowane. Najczęściej podaję je na zimno (w sałatce z pokruszonym uprażonym bekonem i sosem na bazie majonezu i octu winnego) – takie mi najbardziej smakują.

  7. Doskonale komponuje sie następujący sos: polać dwiema łyżkami sosu sojowego oraz olejem przygotowanym w poniższy sposób: 1/3 szkl oliwy z oliwek podgrzewamy na małym ogniu w garnku z grubym dnem wraz z 15 ząbkami czosnku ( około 10-15 minut az czosnek zrobi się złoto brązowy. Wtedy natychmiast przelewamy do innego naczynia, czosnkiem posypujemy brokuły, a do oleju dodajemy płatki ostrej papryki i sól i takim olejem polewamy brokuły. trochę nieskładnie napisałam, ale jest pycha.

  8. [..YouTube..] Doskonale komponuje sie następujący sos: polać dwiema łyżkami sosu sojowego oraz olejem przygotowanym w poniższy sposób: 1/3 szkl oliwy z oliwek podgrzewamy na małym ogniu w garnku z grubym dnem wraz z 15 ząbkami czosnku ( około 10-15 minut az czosnek zrobi się złoto brązowy. Wtedy natychmiast przelewamy do innego naczynia, czosnkiem posypujemy brokuły, a do oleju dodajemy płatki ostrej papryki i sól i takim olejem polewamy brokuły. trochę nieskładnie napisałam, ale jest pycha.

        1. Kolega Tomasz pomylil oliwe z oliwek (olive oil, do smazenia) z oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia (extra virgin olive oil, zazwyczaj na zimno).

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)