Jak ugotować ciecierzycę

Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki.

Uwielbiam ciecierzycę od kiedy po raz pierwszy spróbowałam jej prosto z puszki. Lekko orzechowy posmak i bogactwo roślinnego białka oraz składników mineralnych, a do tego uniwersalność: to jej największe zalety. Nadaje się do przygotowania hummusu, falafela, zup, dań jednogarnkowych czy kotletów, sałatek. Można przyrządzić ją nawet na słodko lub w formie zdrowej, chrupiącej przekąski. Jak ugotować ciecierzycę, żeby wykorzystać maksymalnie jej smak i możliwości? I jaki jest jej czas gotowania?

Zobacz też: Więcej poradników ABC gotowania

Ugotowana ciecierzyca, znana też jako groch włoski, jest potrzebna w większości dań, w których stanowi jeden ze składników, choć są wyjątki i w niektórych przypadkach wystarczy ją jedynie dobrze namoczyć. Chociaż jej przygotowanie może wydawać się czasochłonne, warto nauczyć się jak gotować ciecierzycę, bo ta sprzedawana w puszkach często zawiera dodatkowy, zupełnie niepotrzebny cukier, dużo soli, a nawet konserwanty. Niech ciecierzyca z puszki pozostanie zapasem na awaryjne sytuacje. Domowa, przygotowana samodzielnie i zjedzona zaraz po ugotowaniu, jest najzdrowsza i zachowuje najwięcej odżywczych wartości.

Jak ugotować ciecierzycę – kwestia namaczania

Czy namaczać ciecierzycę przed gotowaniem? Podobnie jak w przypadku gotowanej fasoli, również tutaj zdania są podzielone. Jedni twierdzą, że przez namaczanie powstają wzdęcia, inni, że wypłukana po namoczeniu wzdęć nie powoduje. Prawda, jak zawsze, leży gdzieś pośrodku, a przecież u każdego człowieka odporność (lub jej brak) na wzdęcia spowodowane warzywami strączkowymi jest różna i w dodatku może zmieniać się w czasie. Dlatego najlepiej gotować ciecierzycę w taki sposób, który danej osobie służy najbardziej. Proste :).

Jak ugotować ciecierzycę
Jak ugotować ciecierzycę

Jak ugotować ciecierzycę – czas gotowania

Jeśli ziarna są stare i wyjątkowo suche, mogą wymagać dłuższego czasu gotowania. Bardzo lubię wersję gotowaną krócej, maksymalnie 1 godzinę, kiedy ziarenka ciecierzycy są nieco twardsze od blanszowanych migdałów. Do past, kiedy trzeba rozmiksować ugotowaną ciecierzycę, gotuję ją dłużej.

Jak ugotować ciecierzycę

Czas przygotowania i oczekiwania1 godzina, 5 min
Czas gotowania1 godzina, 30 min
Całkowity czas2 godz., 35 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DOROTA.iN
Jak ugotować ciecierzycę - przepis krok po kroku. Namaczanie ciecierzycy i czas gotowania. Jak gotować ciecierzycę i czy namaczać długo, czy krótko, co dodać do gotowania i jak zapobiec wzdęciom.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g ciecierzycy (powinna sięgać maksymalnie ¼ wysokości garnka; przed namoczeniem przebrana - wyrzucone ziarna z czarnymi plamkami lub dziurkami, następnie przepłukana w zimnej wodzie)
  • woda (po zalaniu ciecierzycy powinna sięgać ¾ wysokości garnka)

opcjonalnie

  • 1 łyżeczka soli
  • 1 listek laurowy
  • 1 Ząbek czosnku (cały, obrany)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Skorzystaj z kalkulatora.

Lubisz moje przepisy? Zobacz moją pierwszą książkę kucharską, do kupienia z darmową dostawą do domu.

Moje porady

  1. Z 500 g suszonej ciecierzycy uzyskuje się ok. 1 kg ugotowanej.
  2. Ciecierzycy przeznaczonej jako baza do przygotowania innych dań (np. zup, chili) można lekko nie dogotowywać. Właściwej miękkości nabierze po ugotowaniu/duszeniu/smażeniu z innymi składnikami docelowej potrawy.
  3. Zalewę z ciecierzycy i z puszki warto wylać, ponieważ dodaje się do niej dużo soli i cukru, a dodatkowo może zawierać konserwanty. Zalewa z gotowania ciecierzycy w domu jest bogata w składniki odżywcze i można wykorzystać ją jako bazę do przygotowania zupy lub sosu.
  4. Ciecierzycę po gotowaniu można wystudzić w zalewie, w której się gotowała, następnie, razem z zalewą, przełożyć do plastikowych pojemników i przechowywać w lodówce do 7 dni lub zamrozić na maksymalnie 3 miesiące.

Jak ugotować ciecierzycę - Jak zrobić

Krok 1
Ciecierzycę zalewam na noc wodą (8-14 godzin) i odstawiam do namoczenia. Namaczanie pomaga równomiernie i szybciej ugotować ciecierzycę następnego dnia.

W trybie przyspieszonym ciecierzycę można namoczyć w wodzie i od razu zagotować całość, a następnie, na dużym ogniu, gotować jeszcze przez 2-3 minuty i zdjąć z ognia. Pod przykryciem, w temperaturze pokojowej, ciecierzyca musi moczyć się w garnku przez 1 godzinę.
Krok 2
Odsączam namoczoną ciecierzycę na sicie i przepłukuję pod zimną, bieżącą wodą (zapobieganie wzdęciom).
Można też ugotować ciecierzycę w wodzie, w której się moczyła (zachowanie większej ilości składników odżywczych).
Krok 3
Do garnka z ciecierzycą dodaję opcjonalne dodatki smakowe (oprócz soli) i, jeśli po namoczeniu została odsączona i wypłukana, zalewam ciecierzycę wodą (kilka centymetrów powyżej jej wysokości).
Krok 4
Zagotowuję całość.
Krok 5
Zmniejszam ogień tak, żeby woda delikatnie bulgotała w garnku (pyrkała) i zostawiam ciecierzycę do ugotowania na 1-1,5 godziny, w zależności od pożądanego efektu końcowego (jeśli będzie serwowana w całości, nie trzeba jej rozgotowywać - dzięki temu zachowa więcej składników odżywczych).

Gotowanie pod przykryciem, z niewielkim lufcikiem - ciecierzyca przeznaczona jako składnik zup, gulaszy lub gęstych sosów.

Gotowanie bez przykrycia - ciecierzyca przeznaczona do sałatek, ryżu lub makaronu.
Krok 6
Po upływie 1 godziny sprawdzam czy ciecierzyca jest wystarczająco miękka. Kontynuuję sprawdzanie co 15 minut, od czasu do czasu mieszając całość.
Krok 7
Na sam koniec gotowania, kiedy jest już tylko delikatnie twarda, opcjonalnie, do ciecierzycy dosypuję sól.
Krok 8
Serwuję gorącą lub studzę, zostawiając w zalewie (studzona w ten sposób ciecierzyca nie pomarszczy się i nie popęka) i odstawiam do późniejszego wykorzystania.

Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

Jak gotować ciecierzycę
Jak gotować ciecierzycę

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotograf, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”. Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.Więcej o mnie | Dorota Kamińska na G+

Brak komentarzy

Jak wrażenia? Podoba Ci się?

Pisz śmiało! Twój adres e-mail nie będzie widoczny :).

Polub, zanim zapomnisz :)