Fasolka szparagowa, w sezonie letnim, jest smacznym dodatkiem do drugich dań, np. do ryb, kotletów mielonych, schabowych albo z piersi kurczaka czy składnikiem letnich zup jarzynowych. Podana w większej ilości, zwłaszcza dla osób niejedzących mięsa, w towarzystwie chleba lub bułki z masłem, może stanowić sycącą kolację. Pokażę Wam dziś dwa sposoby jak ugotować fasolkę szparagową.
Zobacz też: Więcej przepisów kuchni polskiej
Różne gatunki fasolki w różnym stadium wzrostu wymagają różnego czasu gotowania, dlatego kiedy fasola będzie się gotować, warto od czasu do czasu spróbować czy jej miękkość jest już na odpowiednim poziomie. Gotowana fasolka szparagowa powinna być miękka i lekko krucha. Zbyt długie gotowanie fasolki spowoduje, że będzie rozgotowana i „ciapowata”.
Zapraszam do krótkiego poradnika jak ugotować fasolkę.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 kg fasolki szparagowej (umyta, z odłamanymi końcówkami i, w razie potrzeby, usuniętym łykiem; po oczyszczeniu jeszcze raz wypłukana w zimnej wodzie)
- 4 l wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru (można zastąpić ksylitolem, erytrytolem lub syropem z agawy)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- W trakcie gotowania fasolki szparagowej można wyjmować pojedyncze strączki różnej wielkości i próbować, czy są wystarczająco miękkie.
- Idealny dodatek do fasolki: bułka tarta z masłem
Jak zrobić
- Fasolkę wkładam do garnka i zalewam zimną wodą.
- Doprowadzam do wrzenia i od tego momentu, pod przykryciem, gotuję przez ok. 5-15 minut. Młoda fasolka ugotuje się szybciej, a starsza będzie potrzebować więcej czasu.
- Odcedzam fasolkę na durszlaku lub łyżce cedzakowej i podaję.
Wartości odżywcze
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 kg fasolki szparagowej (umyta, z odłamanymi końcówkami i, w razie potrzeby, usuniętym łykiem; po oczyszczeniu jeszcze raz wypłukana w zimnej wodzie)
Opcjonalnie
- 50 g masła (¼ kostki, stopione)
- 4 łyżki soku z cytryny
- ½ łyżeczki cukru
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- W trakcie gotowania fasolki szparagowej można wyjmować pojedyncze strączki różnej wielkości i próbować czy są wystarczająco miękkie.
- Idealny dodatek do fasolki: bułka tarta z masłem
Jak zrobić
- Fasolkę wkładam do parowaru lub układam na durszlaku, który umieszczam na garnku z gotującą się wodą.
- Przykrywam i zostawiam do gotowania na ok. 10-15 minut, w zależności od stopnia młodości fasolki.
- Ugotowaną fasolkę szparagową podaję z masłem z zezłoconą bułką tartą lub samym stopionym masłem z cukrem i sokiem z cytryny.
Wartości odżywcze
Ugotowaną fasolkę szparagową podajemy z masłem z zezłoconą bułką tartą lub samym stopionym masłem z odrobiną cukru i soku z cytryny.
Jak gotować fasolę szparagową zamrożoną i jak przyrządzić
Zależy czy była zamrożona po pełnym ugotowaniu, czy tylko po blanszowaniu. Chodzi o domową czy sklepową fasolkę?
Bulke podsmarzyc z odrobina czosnku zmiksowanego na krem. Wyjdzie przepyszna
Świetny przepis, stosowałam się do porad i fasolka wyszła idealna – wystarczyło 10min od wrzenia wody. Czytam komentarze i Boże… jak można fasolkę gotować godzinę… Chyba że ma być sosem , albo papką dla dziecka:) Świetny blog i przepisy, pozdrawiam:)
fasole dajemy na wrzątek pacany
ten film zmienił moje życie nie wiedziałme że czeba dać fasolke do wody -.-
Popatrz, a jakimś cudem, kilka lat później, w sezonie letnim, nadal jest to jeden z najczęściej oglądanych filmów i wykorzystywanych przepisów na blogu :).
15 minut?? Dobre sobie.. ja gotuję godzinę, albo dłużej… dopiero wtedy jest miękka.. inaczej jest surowa..
Nie jest surowa, jest krucha :). W Polsce rozgotowujemy niepotrzebnie fasolkę. W innych krajach, np. azjatyckich, jada się ją twardą i chrupiącą, gotowaną tylko kilka minut. Potem, ewentualnie, można ją szybko usmażyć na dużym ogniu, w woku. Taka jest zdrowsza od tej długo gotowanej :).
w Azji mogą ją jeść na surowo, bo tam mnogo cziełowieka. Ja wolę ugotowaną, osoloną do smaku, niekoniecznie z masełkiem. Jak fasolka jest chrupiąca to raczej nadaje się dla świń, a i z tym by był kłopot bo obrońcy zwierząt mogą interweniować. A co do zdrowotności to raczej nie jest to danie lekkostrawne.
Najlepiej będzie jeśli zaczniesz gotować od rana i wyjmiesz z wrzątku na kolację!
Czy macie pomysł czym można zastąpić bułeczkę z masłem do fasolki szparagowej?
Jestem na diecie, a sama fasolka jest bleee…
Może oliwa z oliwek, ale taka dobra, niekwaśna, też będzie pasować? Ewentualnie samo masło bez bułki, też to zawsze trochę mniej kaloryczny zestaw :).
odpryskujące badziewie z sephory ;). Mieli taką serię letnią – na innych filmach możesz zauważyć neonowy, żółty lakier do paznokci oraz taki ładny, ciemnoróżowy. Bardzo fajne kolory i efekt końcowy, ale polecam tylko kiedy maluje się paznokcie „jednodniowo”, na wyjście na imprezę, albo nie ma się w ciągu dnia do wykonywania zbyt wielu prac ręcznych :). A na stopach trzymał się przyzwoicie.
[..YouTube..] odpryskujące badziewie z sephory ;). Mieli taką serię letnią – na innych filmach możesz zauważyć neonowy, żółty lakier do paznokci oraz taki ładny, ciemnoróżowy. Bardzo fajne kolory i efekt końcowy, ale polecam tylko kiedy maluje się paznokcie „jednodniowo”, na wyjście na imprezę, albo nie ma się w ciągu dnia do wykonywania zbyt wielu prac ręcznych :). A na stopach trzymał się przyzwoicie.
[..YouTube..] @soulinka4 odpryskujące badziewie z sephory ;). Mieli taką serię letnią – na innych filmach możesz zauważyć neonowy, żółty lakier do paznokci oraz taki ładny, ciemnoróżowy. Bardzo fajne kolory i efekt końcowy, ale polecam tylko kiedy maluje się paznokcie „jednodniowo”, na wyjście na imprezę, albo nie ma się w ciągu dnia do wykonywania zbyt wielu prac ręcznych :). A na stopach trzymał się przyzwoicie.
Ja zawsze gotuję troszkę więcej i potem robię z pomidorkami natką pietruszki i oliwą z oliwek i odrobiną cytryny 🙂
fasolka szparagowa jest pyszna, mógłbym ja jeść non stop 🙂 do odcinania końcówek używam małego noża (jest trochę szybciej) i gotuje w takiej ilosci wody żeby lekko przykrywała fasolkę.
mam pytanie z innej beczki:P – mozna wiedzieć co ma Pani na pazurkach?
@Kasia-mozna z jakimkolwiek tartym serem albo i bez-kiedys sprobowalam tez z jajkami na twardo i majonezem(na zimno) i bardzo mi smakowala
Myślu, myślu – może cheddar?
Parmezanem :). Myślę, że z fetą, ale taką prawdziwą, pokruszoną, też wyszłaby smaczna.
Ewo, zainspirowałaś mnie 🙂 Pecorino nie mam, ale może da się jakoś zastąpić? 🙂
Ewo, Włosi to jednak wiedzą co dobre :).
[..YouTube..] fasolka szparagowa jest pyszna, mógłbym ja jeść non stop 🙂 do odcinania końcówek używam małego noża (jest trochę szybciej) i gotuje w takiej ilosci wody żeby lekko przykrywała fasolkę.
[..YouTube..] mam pytanie z innej beczki:P – mozna wiedzieć co ma Pani na pazurkach?
ja lubie wlasnie tak po polsku z bulka tarta ale w Italii robia tez z oliwa,czosnkiem,cytryna i owczym serem tartym pecorino-bardzo dobra!!
Uwielbiam fasolke szparagowa!!! Moge ja jesc wlsnie tak przyrzadzona, same bez dodatkow!!!
ja do masełka i bułki dodaję przyprawę Kamis do grzanek mniam mniam
Jest 🙂 Spróbowałam kiedyś i się zachwyciłam (teraz nie mogę jeść jajek, buuu, ale kiedyś…) Mała ma niezłą intuicję i kiedyś będzie pysznie gotować 🙂
Ja i moja rodzina lubi z bułką tartą i masełkiem
Masz genialne dziecko Kasiu, to musi być rewelacyjne połączenie :).
Moja córka (6 lat) każe sobie smażyć sadzone jajko – i w żółtku macza strączki fasolki 🙂
Gratulacje!!! takiego wybitnego smakosza!! ..szparagi z sosem hollandaise..to klasyka!! a sos hollandaise ..to wlasnie zoltka!! niesamowite .jak to przeczytalem