fbpx
Czytasz właśnie
Jak ugotować fasolkę szparagową

Jak ugotować fasolkę szparagową

Fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa, w sezonie letnim, jest smacznym dodatkiem do drugich dań, np. do ryb, kotletów mielonych, schabowych albo z piersi kurczaka czy składnikiem letnich zup jarzynowych. Podana w większej ilości, zwłaszcza dla osób niejedzących mięsa, w towarzystwie chleba lub bułki z masłem, może stanowić sycącą kolację. Pokażę Wam dziś dwa sposoby jak ugotować fasolkę szparagową.

Zobacz też: Więcej przepisów kuchni polskiej

Różne gatunki fasolki w różnym stadium wzrostu wymagają różnego czasu gotowania, dlatego kiedy fasola będzie się gotować, warto od czasu do czasu spróbować czy jej miękkość jest już na odpowiednim poziomie. Gotowana fasolka szparagowa powinna być miękka i lekko krucha. Zbyt długie gotowanie fasolki spowoduje, że będzie rozgotowana i „ciapowata”.

Zapraszam do krótkiego poradnika jak ugotować fasolkę.

Zobacz też
Kurczak egipski Morg Polo

 

Jak ugotować fasolkę szparagową - krok 1

Jak ugotować fasolkę szparagową

Klasyka kuchni polskiej: fasolka szparagowa ugotowana we wrzątku. Letni dodatek do drugich dań: ziemniaków i kotleta lub grillowanych mięs i ryb.
5 z 6 ocen
Przygotowanie: 10 minuty
Gotowanie: 25 minuty
Razem: 35 minuty
Kategoria: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Polska
Przepis na: fasolka do obiadu, fasolka szparagowa do obiadu, jak ugotować fasokę szparagową
Liczba porcji: 6
Kalorie: 54kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg fasolki szparagowej (umyta, z odłamanymi końcówkami i, w razie potrzeby, usuniętym łykiem; po oczyszczeniu jeszcze raz wypłukana w zimnej wodzie)
  • 4 l wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru (można zastąpić ksylitolem, erytrytolem lub syropem z agawy)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. W trakcie gotowania fasolki szparagowej można wyjmować pojedyncze strączki różnej wielkości i próbować, czy są wystarczająco miękkie.
  2. Idealny dodatek do fasolki: bułka tarta z masłem

Jak zrobić

  • Fasolkę wkładam do garnka i zalewam zimną wodą.
    Jak ugotować fasolkę szparagową - krok 1
  • Doprowadzam do wrzenia i od tego momentu, pod przykryciem, gotuję przez ok. 5-15 minut. Młoda fasolka ugotuje się szybciej, a starsza będzie potrzebować więcej czasu.
    Jak ugotować fasolkę szparagową - krok 2
  • Odcedzam fasolkę na durszlaku lub łyżce cedzakowej i podaję.
    Jak ugotować fasolkę szparagową - krok 3

Wartości odżywcze

Serving: 170g (bez sosu) | Kalorie: 54kcal (3%) | Carbohydrates: 12g (4%) | Białko: 3g (6%) | Sód: 430mg (19%) | Potas: 351mg (10%) | Fiber: 4g (17%) | Cukier: 6g (7%) | Witamina A: 1150IU (23%) | Witamina C: 20.3mg (25%) | Wapń: 82mg (8%) | Żelazo: 1.7mg (9%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Jak ugotować fasolkę szparagową na parze - krok 1

Jak gotować fasolkę szparagową na parze

Fasolka szparagowa ugotowana na parze. Letni dodatek do drugich dań: ziemniaków i kotleta lub grillowanych mięs i ryb w bogatszej w składniki odżywcze wersji.
4.67 z 3 ocen
Przygotowanie: 10 minuty
Gotowanie: 25 minuty
Razem: 35 minuty
Kategoria: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Polska
Przepis na: fasolka do obiadu, fasolka szparagowa do obiadu, fasolka szparagowa na parze, jak ugotować fasokę szparagową
Liczba porcji: 6
Kalorie: 114kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg fasolki szparagowej (umyta, z odłamanymi końcówkami i, w razie potrzeby, usuniętym łykiem; po oczyszczeniu jeszcze raz wypłukana w zimnej wodzie)

Opcjonalnie

  • 50 g masła (¼ kostki, stopione)
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • ½ łyżeczki cukru

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. W trakcie gotowania fasolki szparagowej można wyjmować pojedyncze strączki różnej wielkości i próbować czy są wystarczająco miękkie.
  2. Idealny dodatek do fasolki: bułka tarta z masłem

Jak zrobić

  • Fasolkę wkładam do parowaru lub układam na durszlaku, który umieszczam na garnku z gotującą się wodą.
    Jak ugotować fasolkę szparagową na parze - krok 1
  • Przykrywam i zostawiam do gotowania na ok. 10-15 minut, w zależności od stopnia młodości fasolki.
    Jak ugotować fasolkę szparagową na parze - krok 2
  • Ugotowaną fasolkę szparagową podaję z masłem z zezłoconą bułką tartą lub samym stopionym masłem z cukrem i sokiem z cytryny.
    Jak ugotować fasolkę szparagową na parze - krok 3

Wartości odżywcze

Serving: 185g (porcja z bułką tartą z masłem) | Kalorie: 114kcal (6%) | Carbohydrates: 12g (4%) | Białko: 3g (6%) | Fat: 7g (11%) | Tłuszcze nasycone: 4g (25%) | Cholesterol: 17mg (6%) | Sód: 69mg (3%) | Potas: 361mg (10%) | Fiber: 4g (17%) | Cukier: 6g (7%) | Witamina A: 1360IU (27%) | Witamina C: 24.2mg (29%) | Wapń: 64mg (6%) | Żelazo: 1.7mg (9%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ugotowaną fasolkę szparagową podajemy z masłem z zezłoconą bułką tartą lub samym stopionym masłem z odrobiną cukru i soku z cytryny.

34 komentarze
  • Świetny przepis, stosowałam się do porad i fasolka wyszła idealna – wystarczyło 10min od wrzenia wody. Czytam komentarze i Boże… jak można fasolkę gotować godzinę… Chyba że ma być sosem , albo papką dla dziecka:) Świetny blog i przepisy, pozdrawiam:)

    • Nie jest surowa, jest krucha :). W Polsce rozgotowujemy niepotrzebnie fasolkę. W innych krajach, np. azjatyckich, jada się ją twardą i chrupiącą, gotowaną tylko kilka minut. Potem, ewentualnie, można ją szybko usmażyć na dużym ogniu, w woku. Taka jest zdrowsza od tej długo gotowanej :).

      • w Azji mogą ją jeść na surowo, bo tam mnogo cziełowieka. Ja wolę ugotowaną, osoloną do smaku, niekoniecznie z masełkiem. Jak fasolka jest chrupiąca to raczej nadaje się dla świń, a i z tym by był kłopot bo obrońcy zwierząt mogą interweniować. A co do zdrowotności to raczej nie jest to danie lekkostrawne.

  • Czy macie pomysł czym można zastąpić bułeczkę z masłem do fasolki szparagowej?
    Jestem na diecie, a sama fasolka jest bleee…

  • odpryskujące badziewie z sephory ;). Mieli taką serię letnią – na innych filmach możesz zauważyć neonowy, żółty lakier do paznokci oraz taki ładny, ciemnoróżowy. Bardzo fajne kolory i efekt końcowy, ale polecam tylko kiedy maluje się paznokcie „jednodniowo”, na wyjście na imprezę, albo nie ma się w ciągu dnia do wykonywania zbyt wielu prac ręcznych :). A na stopach trzymał się przyzwoicie.

  • [..YouTube..] odpryskujące badziewie z sephory ;). Mieli taką serię letnią – na innych filmach możesz zauważyć neonowy, żółty lakier do paznokci oraz taki ładny, ciemnoróżowy. Bardzo fajne kolory i efekt końcowy, ale polecam tylko kiedy maluje się paznokcie „jednodniowo”, na wyjście na imprezę, albo nie ma się w ciągu dnia do wykonywania zbyt wielu prac ręcznych :). A na stopach trzymał się przyzwoicie.

  • [..YouTube..] @soulinka4 odpryskujące badziewie z sephory ;). Mieli taką serię letnią – na innych filmach możesz zauważyć neonowy, żółty lakier do paznokci oraz taki ładny, ciemnoróżowy. Bardzo fajne kolory i efekt końcowy, ale polecam tylko kiedy maluje się paznokcie „jednodniowo”, na wyjście na imprezę, albo nie ma się w ciągu dnia do wykonywania zbyt wielu prac ręcznych :). A na stopach trzymał się przyzwoicie.

  • Ja zawsze gotuję troszkę więcej i potem robię z pomidorkami natką pietruszki i oliwą z oliwek i odrobiną cytryny 🙂

  • fasolka szparagowa jest pyszna, mógłbym ja jeść non stop 🙂 do odcinania końcówek używam małego noża (jest trochę szybciej) i gotuje w takiej ilosci wody żeby lekko przykrywała fasolkę.

  • @Kasia-mozna z jakimkolwiek tartym serem albo i bez-kiedys sprobowalam tez z jajkami na twardo i majonezem(na zimno) i bardzo mi smakowala

  • [..YouTube..] fasolka szparagowa jest pyszna, mógłbym ja jeść non stop 🙂 do odcinania końcówek używam małego noża (jest trochę szybciej) i gotuje w takiej ilosci wody żeby lekko przykrywała fasolkę.

  • ja lubie wlasnie tak po polsku z bulka tarta ale w Italii robia tez z oliwa,czosnkiem,cytryna i owczym serem tartym pecorino-bardzo dobra!!

  • Jest 🙂 Spróbowałam kiedyś i się zachwyciłam (teraz nie mogę jeść jajek, buuu, ale kiedyś…) Mała ma niezłą intuicję i kiedyś będzie pysznie gotować 🙂

    • Gratulacje!!! takiego wybitnego smakosza!! ..szparagi z sosem hollandaise..to klasyka!! a sos hollandaise ..to wlasnie zoltka!! niesamowite .jak to przeczytalem

5 from 6 votes (6 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom