fbpx
Czytasz właśnie
Jak ugotować kalafior

Jak ugotować kalafior

Jak ugotować kalafior

Ugotowany kalafior, nie za miękki, jest smacznym dodatkiem do mięs i ryb lub samodzielnym daniem, które zaserwujemy na zwykłą, codzienną kolację. Po ugotowaniu można polać go bułką tartą zezłoconą na maśle, wykorzystać jako składnik kremowej zupy z kalafiora lub maczać w doprawionym solą i pieprzem cieście z jajka, mąki i mleka, a następnie smażyć. Jak ugotować kalafior?

Zobacz też: Poradniki ABC gotowania

Kupując kalafior warto zwrócić uwagę na kolor kwiatów: powinny być jednolitej barwy, bez uszkodzeń i ciemniejszych plamek oraz liście: jasnozielone i sztywne. Mamy wówczas pewność, że warzywo jest odpowiednio świeże. W uprawie i sprzedaży są również dostępne inne kolory kalafiora: fioletowy, pomarańczowy i zielony, którego kwiaty przypominają swoim kształtem muszle morskich ślimaków.

Kalafior najlepiej przechowywać w lodówce – zawinięty w folię i maksymalnie zabezpieczony przed dostępem powietrza można trzymać w niej do trzech dni.

Fioletowy, pomarańczowy i zielony kalafior
Fioletowy, pomarańczowy i zielony kalafior

Przygotowanie kalafiora do gotowania

Krok 1. Usuwam liście i twardą część łodygi.

Krok 2. Dokładnie płuczę kalafior pod strumieniem zimnej wody.

Krok 3 (opcjonalny). Żeby kalafior ugotował się szybciej, na spodzie trzonka robię dwa nacięcia w kształcie krzyża.

Krok 4 (opcjonalny). Dzielę kalafior na mniejsze różyczki.

Zobacz też
Zupa krem z kalafiora

Ugotowany kalafior polany masłem z bułką tartą

Jak ugotować kalafior

Jak ugotować kalafior czyli gotowany kalafior w wodzie lub w mleku, podany z bułką tartą z masłem.
4.41 z 5 ocen
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 25 minuty
Razem: 30 minuty
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Polska
Przepis na: gotowanie kalafiora, gotowany kalafior, jak ugotować kalafior
Liczba porcji: 6 osób
Kalorie: 25kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kalafior
  • woda
  • mleko
  • sok z cytryny lub ocet (opcjonalnie)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Kalafior nie powinien być gotowany zbyt długo – im dłużej, tym gorszy wydziela zapach i traci cenne składniki odżywcze oraz smak.
  2. W Polsce gotowany kalafior jest najczęściej serwowany z bułką tartą z masłem.

Jak zrobić

  • Przygotowuję garnek z pokrywką, w którym zmieści się cały kalafior.
  • Do garnka wlewam zagotowaną wodę i gorące mleko, w takich samych ilościach (mleko nada kalafiorowi delikatnie słodki smak i zapobiegnie utracie koloru). Można też nie dodawać mleka, zastępując je większą ilością wody z dodatkiem 2 łyżek soku z cytryny lub 1 łyżki octu.
  • Do gotującego się płynu wkładam kalafior, w razie potrzeby dolewam odrobinę wody i mleka, dodaję sól i cukier (po 1 płaskiej łyżeczce na każdy litr płynu) i przykrywam garnek pokrywką.
  • Gotuję przez ok. 15-25 minut (fioletowy kalafior gotuje się nieco szybciej niż biały, pomarańczowy i zielony; pokrojony na różyczki kalafior ugotuje się po 5-10 minutach), sprawdzając widelcem twardość w trakcie gotowania. Ugotowany kalafior powinien być delikatnie twardy, al dente oraz zachować po ugotowaniu swój pierwotny kształt.
  • Wyjmuję kalafior z garnka i osączam, następnie podaję.

Wartości odżywcze

Serving: 100g | Kalorie: 25kcal (1%) | Carbohydrates: 4g (1%) | Białko: 1g (2%) | Sód: 30mg (1%) | Potas: 299mg (9%) | Fiber: 2g (8%) | Cukier: 1g (1%) | Witamina C: 48.2mg (58%) | Wapń: 22mg (2%) | Żelazo: 0.4mg (2%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Bez mleka, z zachowaniem maksymalnej liczby składników odżywczych, można ugotować kalafior na parze. Wbrew pozorom nie będzie gotować się dłużej niż ten włożony do garnka z wodą lub mlekiem.

Ugotowany kalafior polany masłem z bułką tartą

Jak ugotować kalafior na parze

Jak ugotować kalafior na parze czyli prosty i zdrowy sposób na gotowany kalafior.
4.91 z 10 ocen
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 25 minuty
Razem: 30 minuty
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Polska
Przepis na: jak ugotować kalafior na parze
Liczba porcji: 6 osób
Kalorie: 25kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kalafior

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Do garnka wlewam wodę tak, żeby jej powierzchnia mieściła się tuż pod durszlakiem lub przystawką do gotowania na parze, na której będzie leżał kalafior. Doprowadzam do wrzenia.
  • Na durszlaku lub sitku do gotowania na parze układam pokrojony w różyczki kalafior i przykrywam pokrywką.
  • Gotuję na parze przez 5-10 minut, w trakcie gotowania sprawdzając twardość kalafiora. Jeśli na parze jest gotowana cała główka kalafiora, czas gotowania wydłuży się do 15-25 minut.

Wartości odżywcze

Serving: 100g | Kalorie: 25kcal (1%) | Carbohydrates: 4g (1%) | Białko: 1g (2%) | Sód: 30mg (1%) | Potas: 299mg (9%) | Fiber: 2g (8%) | Cukier: 1g (1%) | Witamina C: 48.2mg (58%) | Wapń: 22mg (2%) | Żelazo: 0.4mg (2%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Najszybsza metoda to gotowany kalafior w kuchence mikrofalowej. Wystarczy maksymalnie 5 minut i jest gotowy.

Ugotowany kalafior polany masłem z bułką tartą

Jak ugotować kalafior w kuchence mikrofalowej

Najszybsza metoda na gotowanie kalafiora czyli kalafior z kuchenki mikrofalowej. Zobacz jak ugotować kalafior w kuchence mikrofalowej.
4.75 z 4 ocen
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 5 minuty
Razem: 10 minuty
Kategoria: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Polska
Przepis na: jak ugotować kalafior w kuchence mikrofalowej, jak ugotować kalafior w mikrofali, jak ugotować kalafior w mikrofalówce, kalafior z mikrofali, kalafior z mikrofalówki
Liczba porcji: 6 osób
Kalorie: 25kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kalafior

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Pokrojony na różyczki kalafior umieszczam w jednej warstwie w naczyniu przeznaczonym do kuchenki mikrofalowej. Można też gotować w mikrofalówce całą główkę kalafiora, zawijając ją wcześniej dokładnie w folię odporną na mikrofale.
  • Oblewam różyczki kalafiora kilkoma łyżkami wody, przykrywam naczynie folią i na wysokiej mocy gotuję przez ok. 4-5 minut.
    Całą główkę kalafiora gotuję przez ok. 3-4 minuty, następnie obracam spodem do góry i gotuję przez kolejne 2-4 minuty.
  • Po ugotowaniu odstawiam kalafior na ok. 1-2 minuty i dopiero po tym czasie wyjmuję z naczynia/rozwijam z folii i odcedzam.

Wartości odżywcze

Serving: 100g | Kalorie: 25kcal (1%) | Carbohydrates: 4g (1%) | Białko: 1g (2%) | Sód: 30mg (1%) | Potas: 299mg (9%) | Fiber: 2g (8%) | Cukier: 1g (1%) | Witamina C: 48.2mg (58%) | Wapń: 22mg (2%) | Żelazo: 0.4mg (2%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Ugotowany kalafior polany masłem z bułką tartą
Ugotowany kalafior polany masłem z bułką tartą

 

43 komentarze
4.41 from 5 votes (5 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom