Ugotowany kalafior, nie za miękki, jest smacznym dodatkiem do mięs i ryb lub samodzielnym daniem, które zaserwujemy na zwykłą, codzienną kolację. Po ugotowaniu można polać go bułką tartą zezłoconą na maśle, wykorzystać jako składnik kremowej zupy z kalafiora lub maczać w doprawionym solą i pieprzem cieście z jajka, mąki i mleka, a następnie smażyć. Jak ugotować kalafior?
Zobacz też: Poradniki ABC gotowania
Kupując kalafior warto zwrócić uwagę na kolor kwiatów: powinny być jednolitej barwy, bez uszkodzeń i ciemniejszych plamek oraz liście: jasnozielone i sztywne. Mamy wówczas pewność, że warzywo jest odpowiednio świeże. W uprawie i sprzedaży są również dostępne inne kolory kalafiora: fioletowy, pomarańczowy i zielony, którego kwiaty przypominają swoim kształtem muszle morskich ślimaków.
Kalafior najlepiej przechowywać w lodówce – zawinięty w folię i maksymalnie zabezpieczony przed dostępem powietrza można trzymać w niej do trzech dni.
Przygotowanie kalafiora do gotowania
Krok 1. Usuwam liście i twardą część łodygi.
Krok 2. Dokładnie płuczę kalafior pod strumieniem zimnej wody.
Krok 3 (opcjonalny). Żeby kalafior ugotował się szybciej, na spodzie trzonka robię dwa nacięcia w kształcie krzyża.
Krok 4 (opcjonalny). Dzielę kalafior na mniejsze różyczki.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 kalafior
- woda
- mleko
- sok z cytryny lub ocet (opcjonalnie)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Kalafior nie powinien być gotowany zbyt długo – im dłużej, tym gorszy wydziela zapach i traci cenne składniki odżywcze oraz smak.
- W Polsce gotowany kalafior jest najczęściej serwowany z bułką tartą z masłem.
Jak zrobić
- Przygotowuję garnek z pokrywką, w którym zmieści się cały kalafior.
- Do garnka wlewam zagotowaną wodę i gorące mleko, w takich samych ilościach (mleko nada kalafiorowi delikatnie słodki smak i zapobiegnie utracie koloru). Można też nie dodawać mleka, zastępując je większą ilością wody z dodatkiem 2 łyżek soku z cytryny lub 1 łyżki octu.
- Do gotującego się płynu wkładam kalafior, w razie potrzeby dolewam odrobinę wody i mleka, dodaję sól i cukier (po 1 płaskiej łyżeczce na każdy litr płynu) i przykrywam garnek pokrywką.
- Gotuję przez ok. 15-25 minut (fioletowy kalafior gotuje się nieco szybciej niż biały, pomarańczowy i zielony; pokrojony na różyczki kalafior ugotuje się po 5-10 minutach), sprawdzając widelcem twardość w trakcie gotowania. Ugotowany kalafior powinien być delikatnie twardy, al dente oraz zachować po ugotowaniu swój pierwotny kształt.
- Wyjmuję kalafior z garnka i osączam, następnie podaję.
Wartości odżywcze
Bez mleka, z zachowaniem maksymalnej liczby składników odżywczych, można ugotować kalafior na parze. Wbrew pozorom nie będzie gotować się dłużej niż ten włożony do garnka z wodą lub mlekiem.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 kalafior
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Jak zrobić
- Do garnka wlewam wodę tak, żeby jej powierzchnia mieściła się tuż pod durszlakiem lub przystawką do gotowania na parze, na której będzie leżał kalafior. Doprowadzam do wrzenia.
- Na durszlaku lub sitku do gotowania na parze układam pokrojony w różyczki kalafior i przykrywam pokrywką.
- Gotuję na parze przez 5-10 minut, w trakcie gotowania sprawdzając twardość kalafiora. Jeśli na parze jest gotowana cała główka kalafiora, czas gotowania wydłuży się do 15-25 minut.
Wartości odżywcze
Najszybsza metoda to gotowany kalafior w kuchence mikrofalowej. Wystarczy maksymalnie 5 minut i jest gotowy.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 kalafior
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Jak zrobić
- Pokrojony na różyczki kalafior umieszczam w jednej warstwie w naczyniu przeznaczonym do kuchenki mikrofalowej. Można też gotować w mikrofalówce całą główkę kalafiora, zawijając ją wcześniej dokładnie w folię odporną na mikrofale.
- Oblewam różyczki kalafiora kilkoma łyżkami wody, przykrywam naczynie folią i na wysokiej mocy gotuję przez ok. 4-5 minut.Całą główkę kalafiora gotuję przez ok. 3-4 minuty, następnie obracam spodem do góry i gotuję przez kolejne 2-4 minuty.
- Po ugotowaniu odstawiam kalafior na ok. 1-2 minuty i dopiero po tym czasie wyjmuję z naczynia/rozwijam z folii i odcedzam.
Wartości odżywcze
kalafior z octem – obrzydliwy, najgorszy w moim życiu ;(
Tak przygotowany jest gorzki w smaku
Nigdy nie wyszedł mi gorzki. Po co miałabym publikować przepis na niedobry kalafior? 🙂 Gorzki smak musiał pojawić się z innego powodu.
jak pogrzać wcześniej ugotowany kalafior ?? Jest już zimny, a takiego nie lubie, a nie wiem, jak go odgrzać poza mikrofalówką, ponieważ jedzenie z mikrofali mi nie smakuje \ 🙂 ☺☻
Najlepiej na parze, ewentualnie na patelni z nieprzywierającą powłoką, pod przykryciem, wlewając na dno odrobinę wody.
Tak przygotowany jest gorzki w smaku
Taaaaa, dodaj mleka – już 5 raz kuchnie wycieram….
Może za szóstym w końcu zmniejszysz ogień ;).
Uczono mnie, że kalafior nie należy gotować pod przykryciem. Ktoś coś na ten temat wie?
Nie znam. Ale mogę spróbować przyrządzić jak wrócę do Polski. O ile jeszcze dostanę wtedy kalafior w osiedlowym warzywniaku :).
A.KALAFIOR W PIWIE ???
wtf na mleku z dodatkiem cukru?!
pozytywnakuchnia.pl/bulka-tarta-z-maslem/ 🙂
[..YouTube..] pozytywnakuchnia.pl/bulka-tarta-z-maslem/ 🙂
[..YouTube..] @TheUnboxinglive pozytywnakuchnia.pl/bulka-tarta-z-maslem/ 🙂
@Dajma1 @ollkaa1 Nazywają się Ceramic Galicja.
[..YouTube..] @Dajma1 @ollkaa1 Nazywają się Ceramic Galicja.
jakie to garnki – ladne
[..YouTube..] jakie to garnki – ladne
Ja też kiedyś gotowałam w samej wodzie i pewnego dnia któryś kucharz w telewizji śniadaniowej radził, że można z mlekiem i spróbowałam. Polecam :).
Pierwsze słyszę o gotowaniu kalafiora w mleku. Brzmi bardzo interesująco.
[..YouTube..] Ja też kiedyś gotowałam w samej wodzie i pewnego dnia któryś kucharz w telewizji śniadaniowej radził, że można z mlekiem i spróbowałam. Polecam :).
[..YouTube..] @kucibaba2 Ja też kiedyś gotowałam w samej wodzie i pewnego dnia któryś kucharz w telewizji śniadaniowej radził, że można z mlekiem i spróbowałam. Polecam :).
[..YouTube..] Pierwsze słyszę o gotowaniu kalafiora w mleku. Brzmi bardzo interesująco.
Tak, to jest garnek ceramiczny, mam go od kilku tygodni i w poniedziałek ukaże się jego recenzja na mojej stronie. A sprawuje się całkiem dobrze – powłoka ceramiczna nie ma szans odbarwić się np. po gotowaniu dużych ilości bobu, tak jak garnek stalowy. Z tej samej serii mam też patelnię, już zrecenzowaną: youtube.com/watch?v=5li4Mz_EexU
a mogłabyś powiedzieć w jakich garnkach gotujesz? wygladaja na ceramiczne – zgadza się? Dobrze się sprawuja? 🙂
[..YouTube..] Tak, to jest garnek ceramiczny, mam go od kilku tygodni i w poniedziałek ukaże się jego recenzja na mojej stronie. A sprawuje się całkiem dobrze – powłoka ceramiczna nie ma szans odbarwić się np. po gotowaniu dużych ilości bobu, tak jak garnek stalowy. Z tej samej serii mam też patelnię, już zrecenzowaną: youtube.com/watch?v=5li4Mz_EexU
[..YouTube..] @ollkaa1 Tak, to jest garnek ceramiczny, mam go od kilku tygodni i w poniedziałek ukaże się jego recenzja na mojej stronie. A sprawuje się całkiem dobrze – powłoka ceramiczna nie ma szans odbarwić się np. po gotowaniu dużych ilości bobu, tak jak garnek stalowy. Z tej samej serii mam też patelnię, już zrecenzowaną: youtube.com/watch?v=5li4Mz_EexU
[..YouTube..] a mogłabyś powiedzieć w jakich garnkach gotujesz? wygladaja na ceramiczne – zgadza się? Dobrze się sprawuja? 🙂
Mam nakręcone jak ją robię, więc w sumie mogę, tylko nie wiem kiedy mi się uda zmontować :). Najpierw na malutkim ogniu roztop 1/4 kostki masła, potem dosyp ok. 2 łyżki tartej bułki (na początku lepiej mniej niż więcej), zamieszaj i nieco zwiększ ogień, ale nieznacznie – tak żeby masło zabąbelkowało. I wtedy od razu zdejmujesz z ognia, inaczej bułka z masłem za bardzo zgęstnieje i nie będzie taka lejąca jak moja na filmie. Mam nadzieję, że pomogłam :).
pokazesz jak zrobic tą zasmaczke z bułki tartej wiem ze to banalne ale mi nigdy nei wychodzi
[..YouTube..] pokazesz jak zrobic tą zasmaczke z bułki tartej wiem ze to banalne ale mi nigdy nei wychodzi
Najprostsza jest metoda dwuetapowa. Najpierw na niewielkiej patelni solidnie podgrzewany olej (np słonecznikowy). Wysypujemy na gorący olej tartą bułkę ciągle mieszając. W momencie, kiedy uznamy, że jest wystarczająco podsmażony, zdejmujemy z ognia i dodajemy masła, które wrzące trzeba szybko rozprowadzić na patelni. Warto zauważyć, że dodanie masła przerywa proces dalszego podpiekania bułki i uzyskujemy taki stopień spieczenia, który najbardziej odpowiada naszym gustom. Do tego masło jest praktycznie świeże.
Dorota, czemu nie stosujesz deklinacji (z resztą niekonsekwentnie, bo raz „ugotować kalafior”, innym razem „przygotowanie kalafiora”? Wybacz, nie chcę Ci tu dyktanda robić, ani Miodka zgrywać, ale ten nieodmieniany kalafior wygląda i brzmi dziwacznie…
Jak ugotować jednego kalafiora albo jak ugotować kalafior w większej ilości. Oto cała tajemnica.
Wybacz, ale kompletnie nie kumam 🙁 jeden kalafior – dwa kalafiory. Ugotować jednego kalafiora – ugotować dwa kalafiory.
Oczekuję teraz zmasowanego ataku na mego bloga Twoich fanbojów (a moich haterów) 🙂
To może jak nie kumasz, nie baw się lepiej w Miodka http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=1771 ;).
PWND!
Chyba ugotować – kogo? co? – biernik – czyli ugotować kalafior.
Natomiast przygotowanie – kogo?czego? – dopełniacz – czyli przygotowanie kalafiora.
To chyba podstawówka jeszcze….
Nie wiem ile jeszcze razy będę to przeklejać, ale proszę bardzo: http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=1771
[..YouTube..] Mam nakręcone jak ją robię, więc w sumie mogę, tylko nie wiem kiedy mi się uda zmontować :). Najpierw na malutkim ogniu roztop 1/4 kostki masła, potem dosyp ok. 2 łyżki tartej bułki (na początku lepiej mniej niż więcej), zamieszaj i nieco zwiększ ogień, ale nieznacznie – tak żeby masło zabąbelkowało. I wtedy od razu zdejmujesz z ognia, inaczej bułka z masłem za bardzo zgęstnieje i nie będzie taka lejąca jak moja na filmie. Mam nadzieję, że pomogłam :).
[..YouTube..] @TheUnboxinglive Mam nakręcone jak ją robię, więc w sumie mogę, tylko nie wiem kiedy mi się uda zmontować :). Najpierw na malutkim ogniu roztop 1/4 kostki masła, potem dosyp ok. 2 łyżki tartej bułki (na początku lepiej mniej niż więcej), zamieszaj i nieco zwiększ ogień, ale nieznacznie – tak żeby masło zabąbelkowało. I wtedy od razu zdejmujesz z ognia, inaczej bułka z masłem za bardzo zgęstnieje i nie będzie taka lejąca jak moja na filmie. Mam nadzieję, że pomogłam :).
[..YouTube..] pokazesz jak zrobic tą zasmaczke z bułki tartej wiem ze to banalne ale mi nigdy nei wychodzi