Jak ugotować kaszę jaglaną

5/5 (4)

Niby proste, a jednak warto znać kilka trików jak ugotować kaszę jaglaną, z której część osób rezygnuje ze względu na gorzkawy posmak, którego w rzeczywistości wyjątkowo łatwo można się pozbyć, dzięki czemu gotowana kasza jaglana nie tylko będzie w wersji na sypko, ale także o łagodnym smaku.

Zobacz też: Więcej poradników o gotowaniu

Kiedy gotowałam ją po raz pierwszy, w dodatku w pośpiechu, po prostu wrzuciłam do wrzątku, zamieszałam i odczekałam kilkanaście minut, podczas których bulgotała sobie pod przykryciem. Moja gotowana kasza jaglana wyszła przez to… lekko niedogotowana i gorzkawa :). Bo kluczem do jej odpowiedniego przygotowania jest wypłukanie, które nie tylko oczyści ziarna z ewentualnych zanieczyszczeń, ale pozwoli wypłukać gorzkawy posmak. Sprawdziłam też drugą metodę, która polega na wyprażeniu suchych ziaren (chociaż takie wypłukane i odcedzone też się nadadzą) na patelni o nieprzywierającej powłoce – suchej lub delikatnie nasmarowanej olejem o łagodnym smaku.

Skoro wiecie już jak ugotować kaszę jaglaną, pora wprowadzić ją do swojej diety. Możecie zjeść na śniadanie, wykorzystać jako składnik sałatki czy dodatek do drugiego dania. Dorzucić do zupy lub ugotować na słodko, w formie deseru. Dołożyć jako bazę do kotletów warzywnych, zmiksować całość i usmażyć. Można nawet dodać ją do owocowego koktajlu, a zastępując nią płatki owsiane, przygotować pyszną jaglankę, zamiast klasycznej owsianki.

Czekam na informację, jak Wasze wrażenia. Dajcie koniecznie znać, czy kasza jaglana przypadła Wam do gustu :).

Jak ugotować kaszę jaglaną

Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko czyli gotowana kasza jaglana na mleku lub wodzie, z dodatkiem soli i oleju. Prosty sposób na gotowanie kaszy jaglanej.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 Szklanka kaszy jaglanej
  • 500 ml wody lub mleka (zwierzęce lub roślinne) (2¼ szklanki)
  • ½ łyżeczki soli
  • 1-2 łyżki oleju

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Lubisz przepisy Doroty? Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady

Jak ugotować kaszę jaglaną - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

Jak ugotować kaszę jaglaną - Jak zrobić

Krok 1
Kaszę przepłukuję w kilku wodach, do momentu aż woda zlewana znad niej będzie przezroczysta.

Opcja 1: płukanie w gorącej wodzie z kranu
Opcja 2: płukanie w zimnej wodzie, a kiedy będzie już czysta, przelanie 1 raz wrzątkiem

Opcjonalnie, zamiast płukania, suchą kaszę można uprażyć na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce.
Krok 2
Zagotowuję wodę lub mleko i dodaję kaszę, sól oraz olej. Delikatnie mieszam, żeby nie przywarła do dna.
Krok 3
Gotuję na najmniejszym palniku, na najmniejszym ogniu, cały czas pod przykryciem, przez 15-18 minut. Można gotować nawet i 20 minut, do uzyskania konsystencji miękkiej papki, chociaż osobiście polecam kaszę gotowaną krócej - będzie sypka i zachowa więcej wartości odżywczych.
Krok 4
Zdejmuję kaszę z ognia i, nadal pod przykryciem, zostawiam w garnku na 5 minut.
Krok 5
Serwuję na gorąco jako dodatek do warzyw, mięsa i ryb lub zostawiam, bez przykrycia, do wystudzenia i późniejszego wykorzystania na zimno, np. do sałatki, koktajlu czy dodania do jogurtu z owocami i bakaliami.

Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

Kasza jaglana - jak gotować
Kasza jaglana – jak gotować

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

2 komentarze
  1. Witam – pierwszy raz odwiedzam tę stronę – kilka fajnych rzeczy znalazłam 🙂
    Kasza jaglana jest moim codziennym posiłkiem – gotuję ją dużo prościej a wychodzi rewelacyjnie –
    wsypuję do garnka (później w tym samym gotuję) suchą kaszę i podgrzewam przez chwilę –
    podgrzaną kaszę zalewam zimną wodą – ma syczeć.
    Pierwszą wodę wylewam następną też. Potem zalewam kaszę zimną wodą i gotuję pod przykryciem bez mieszania. Kasza wciągnie wodę i będą dziurki wtedy wyłączam gaz i zostawiam chwilę pod przykryciem – jest sypka i nigdy nie zdarzyło się żeby była gorzka.
    Polecam dla leniwych!!!

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)