Jak ugotować soczewicę

Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki.

Ma szerokie zastosowanie, a w uprawach na całym świecie jest dostępna w różnych kolorach i odmianach. Pyszna i zdrowa soczewica, niedroga i prosta w przyrządzeniu. Jak ugotować soczewicę – pokażę Wam przepis krok po kroku i doradzę, do czego najlepiej ją wykorzystać.

Zobacz też: Więcej poradników ABC gotowania

Poza różnorodnością i bogactwem roślinnego białka i minerałów, jedną z największych soczewicy jest krótki czas gotowania. Prawdopodobnie najkrótszy spośród wszystkich warzyw strączkowych.

Jak ugotować soczewicę
Jak ugotować soczewicę

Przeciwutleniacze, selen, witaminy z grupy B, a do tego żelazo, kwas foliowy i błonnik. Samo dobro! Jeśli nie przepadacie za fasolą czy ciecierzycą, to może właśnie soczewica podbije Wasze serca i podniebienia?

Jak ugotować soczewicę – bez namaczania

Można zrobić ją naprawdę szybko i nie trzeba zostawiać na noc w garnku z wodą. W przeciwieństwie do fasoli, ciecierzycy i soi soczewica wymaga krótkiego czasu obróbki termicznej.

Gotowanie soczewicy
Gotowanie soczewicy

Czerwona soczewica gotuje się najszybciej. Z kolei zielona i brązowa to odmiany najbogatsze w korzystne dla zdrowia składniki odżywcze. Ciekawa jestem, którą wybierzecie. U mnie najczęściej gości zielona oraz czerwona, ale lubię wszystkie!

Jak ugotować soczewicę

Liczba porcjiok. 4 szklanki ugotowanej soczewicy
Czas przygotowania i oczekiwania5 min
Czas gotowania45 min
Całkowity czas50 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DOROTA.iN
Jak ugotować soczewicę krok po kroku. Gotowana soczewica jest pyszna i można gotować soczewicę czerwoną, zieloną, brązową i żółtą. Pokazuję gotowanie soczewicy krok po kroku i omawiam czas gotowania każdej odmiany.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 Szklanka suchej soczewicy
  • 2 Szklanki wody

opcjonalnie

  • szczypta soli
  • 1-2 Ząbki czosnku (obrany, przerojony na połówki)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Skorzystaj z kalkulatora.

Lubisz moje przepisy? Zobacz moją pierwszą książkę kucharską, do kupienia z darmową dostawą do domu.

Jak ugotować soczewicę - Jak zrobić

Krok 1
Soczewicę dokładnie płuczę w kilku zimnych wodach i usuwam ewentualne, niechciane dodatki, tj. zepsute ziarna lub kamyki. Nie odcedzam z nadmiaru wody.
Krok 2
Wypłukaną soczewicę przekładam do garnka i zalewam zimną wodą. Dodaję czosnek (jest opcjonalnym składnikiem, ale pomaga zapobiegać wzdęciom), zagotowuję.
Krok 3
Zmniejszam ogień (woda ma delikatnie pyrkać) i gotuję soczewicę pod przykryciem (potroi swoją objętość; warto sprawdzić od czasu do czasu, czy wody nie jest za mało i w razie potrzeby uzupełnić).

Czas gotowania (starsze ziarna mogą gotować się nieco dłużej):

Soczewica czerwona: 15 minut
Soczewica żółta i zielona: 20 minut
Soczewica brązowa: 35 minut

Podane czasy dotyczą gotowania całych ziaren. Soczewica łamana na połówki ugotuje się dwa razy szybciej.

Ugotowana soczewica będzie miękka i łatwa do rozgniecenia za pomocą widelca, ale nie wolno jej rozgotować (ziarna stracą kształt i wartości odżywcze).
Krok 4
15 minut przed końcem gotowania dosypuję sól.
Krok 5
Zdejmuję garnek z ognia i, opcjonalnie, zostawiam soczewicę pod przykryciem jeszcze na 5-10 minut.

Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

Jak gotować soczewicę – wykorzystanie

W tym samym garnku, razem z soczewicą, można ugotować pokrojone w grubą kostkę ziemniaki: klasyczne lub słodkie bataty, dodając w razie potrzeby nieco więcej wody.

Soczewica doskonale komponuje się z wieloma przyprawami, a najlepsze smaki uzyskuje się, dosypując mieszanki indyjskie, z których słynie tamtejsza kuchnia. Razem z solą pod koniec gotowania można dodać do soczewicy curry, kumin, chili, kardamon czy kolendrę. Doskonale smakuje z dodatkiem mleka kokosowego i odrobiny soku z limonki.

W najprostszym wydaniu ugotowana soczewica to świetny dodatek do drugich dań: mięs, ryb i wegetariańskich posiłków. Z powodzeniem zastąpi ryż lub kaszę.

Jak gotować soczewicę
Jak gotować soczewicę

Po ugotowaniu i wystudzeniu nadaje się też świetnie do sałatek. Wystudzoną można przez 2-3 dni przechowywać w lodówce, pod przykryciem, więc można ugotować więcej na zapas.

Soczewica to także składnik zup oraz jednogarnkowych potraw. Mistrzami w jej przyrządzaniu są mieszkańcy Indii i okolic. Polecam gorąco spróbować wymieszać ją, po ugotowaniu, z mlekiem kokosowym oraz mieszanką przypraw curry i odrobiną soku z limonki. To tylko jednej z wielu prostych, najszybszych sposobów.

Ugotowaną i wystudzoną można zmiksować w blenderze. Powstanie pasta z soczewicy, świetna baza do przygotowania smarowidła do kanapek lub dipu do chipsów czy przemycenia w warzywnym koktajlu albo nowoczesnym cieście.

W całości lub po zmiksowaniu, soczewicę wykorzystuje się też jako składnik pasztetów i kotletów. Roślinna kuchnia często sugeruje sięganie po ten pyszny, zdrowy składnik!

Jak ugotować soczewicę
Jak ugotować soczewicę

Ciekawa jestem, w jakim wydaniu najbardziej przypadnie Wam do gustu :).

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotograf, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”. Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.Więcej o mnie | Dorota Kamińska na G+

Brak komentarzy

Jak wrażenia? Podoba Ci się?

Pisz śmiało! Twój adres e-mail nie będzie widoczny :).

Polub, zanim zapomnisz :)