fbpx
Czytasz właśnie
Jak ugotować szparagi

Jak ugotować szparagi

Jak ugotować szparagi

Gotowane szparagi, dostępne w sezonie wiosennym na targach i w sklepach spożywczych. Natomiast poza sezonem – przygotowane z mrożonek lub wyjęte z puszki/słoika. Są smacznym i bardzo dekoracyjnym dodatkiem do obiadów. Jak ugotować szparagi? Gotowanie szparagów jest proste! Podaję Wam dziś czas gotowania i sposoby obróbki termicznej. Te zielone, białe lub fioletowe warzywa świetnie pasują do mięs oraz ryb. Można przygotować z nich smaczną zupę ze szparagów lub krem ze szparagów lub wykorzystać jako jeden ze składników w risotto lub daniu z makaronem. Będą świetnie smakować z odrobiną masła, również jako zdrowa  i lekka przekąska między posiłkami.

Zobacz też: Najlepsze poradniki o gotowaniu

W najprostszej wersji wystarczy ugotować je we wrzątku, ale najzdrowszą wersję dania ze szparagami uzyskamy, gotując je na parze lub grillując. Gotowane szparagi oddają część dobroczynnych składników, dlatego warto po posiłku wypić pozostałą w garnku, przestudzoną wodę z ich gotowania.

Przygotowanie

Przed gotowaniem należy oczyścić szparagi: po odłamaniu zdrewniałych końcówek białe obieramy w całości, a zielone – w dolnej części łodygi.

Zobacz też
Oczyszczone szparagi

Po ugotowaniu można polać szparagi oliwą lub okrasić masłem, doprawiając szczyptą soli i świeżo zmielonego pieprzu. Odrobina eksperymentów z prostymi składnikami i na talerzu lądują szparagi z sokiem z cytryny lub cydrem czy balsamico. Suszony tymianek, koperek albo… skórka starta z cytryny lub usmażony na maśle lub oliwie, drobno pokrojony czosnek. A może wymyślicie inne dodatki?

Jak ugotować szparagi

Jak ugotować szparagi

Pyszne, gotowane szparagi, niskokaloryczny, dietetyczny dodatek do obiadu i bardzo dekoracyjna potrawa. Można ugotować szparagi we wrzątku lub na parze, albo zaserwować szparagi z grilla.
5 from 4 votes
Przygotowanie: 5 minutes
Gotowanie: 7 minutes
Razem: 12 minutes
Kategoria: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Francuska
Liczba porcji: 4
Kalorie: 50kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g szparagów (1 pęczek; białe lub zielone; oczyszczone)
  • 1 łyżka masła (można zastąpić oliwą z oliwek lub olejem kokosowym)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Przydatne poradniki:
  1. Jak oczyścić szparagi

Najlepsze dodatki do szparagów:
  1. Sos holenderski
  2. Sos beszamelowy
  3. Bułka tarta z masłem

Jak zrobić

  • Oczyszczone szparagi można ugotować na kilka sposobów:
    a) Na stojąco, w całości, w specjalnym garnku do szparagów (główki szparagów powinny wystawać ponad poziom wody).
    b) Na leżąco, w całości, na dużej patelni, wypełnionej wodą na wysokość ok. 2,5 cm.
    c) Na leżąco, po uprzednim odcięciu główek, pokrojone na kawałki o długości ok. 2-3 cm, na dużej patelni, wypełnionej wodą na wysokość ok. 2,5 cm. Główki należy zblanszować osobno, przed gotowaniem łodyżek, przez 1 minutę, odcedzić i odstawić.
    W wybranym naczyniu doprowadzamy wodę do wrzenia. Na 1 l wody, opcjonalnie, możemy dosypać do gotowania 1 płaską łyżeczkę soli.
  • Wkładamy szparagi do wody i przykrywamy naczynie.
  • Cienkie szparagi gotujemy przez 3-5 minut. Większe i grubsze szparagi wymagają gotowania przez 5-7 minut.
  • Odcedzamy szparagi, przekładamy na talerz i doprawiamy solą oraz pieprzem, układając na wierzchu kawałki masła. Można skropić je odrobiną soku z cytryny i posypać dodatkami.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 125g | Kalorie: 50kcal (3%) | Węglowodany: 4g (1%) | Białko: 2g (4%) | Tłuszcze: 2g (3%) | Tłuszcze nasycone: 1g (6%) | Cholesterol: 7mg (2%) | Sód: 27mg (1%) | Potas: 252mg (7%) | Błonnik: 2g (8%) | Cukier: 2g (2%) | Witamina A: 1030IU (21%) | Witamina C: 7.5mg (9%) | Wapń: 30mg (3%) | Żelazo: 2.7mg (15%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Szparagi na parze - przepis

Jak ugotować szparagi na parze

Zdrowe, bogate w witaminy, szparagi na parze czyli instrukcja jak ugotować szparagi na parze krok po kroku.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 5 minutes
Gotowanie: 7 minutes
Razem: 12 minutes
Kategoria: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Francuska
Liczba porcji: 4
Kalorie: 50kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g szparagów (1 pęczek; białe lub zielone; oczyszczone)
  • 1 łyżka masła (można zastąpić oliwą z oliwek lub olejem kokosowym)
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Na dno sporego garnka, na wysokość kilku centymetrów, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia.
  • Na specjalnej wkładce, w koszyczku metalowym lub na durszlaku układamy całe, oczyszczone szparagi, umieszczamy w garnku, nad powierzchnią wody i przykrywamy.
  • Gotujemy na parze szparagi przez ok. 3-5 minut (cienkie) lub 5-7 minut (grubsze).
  • Przekładamy ugotowane szparagi na talerz i doprawiamy solą oraz pieprzem, układając na wierzchu kawałki masła.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 125g | Kalorie: 50kcal (3%) | Węglowodany: 4g (1%) | Białko: 2g (4%) | Tłuszcze: 2g (3%) | Tłuszcze nasycone: 1g (6%) | Cholesterol: 7mg (2%) | Sód: 27mg (1%) | Potas: 252mg (7%) | Błonnik: 2g (8%) | Cukier: 2g (2%) | Witamina A: 1030IU (21%) | Witamina C: 7mg (8%) | Wapń: 30mg (3%) | Żelazo: 2.7mg (15%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Szparagi pieczone - przepis

Jak ugotować szparagi w kuchence mikrofalowej

Ekspresowe szparagi ugotowane w mikrofalówce czyli poradnik o tym, jak ugotować szparagi w kuchence mikrofalowej.
3.50 from 2 votes
Przygotowanie: 5 minutes
Gotowanie: 5 minutes
Razem: 10 minutes
Kategoria: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Francuska
Liczba porcji: 4
Kalorie: 50kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g szparagów (1 pęczek; białe lub zielone; oczyszczone)
  • 1 łyżka masła (można zastąpić oliwą z oliwek lub olejem kokosowym)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Oczyszczone szparagi można ugotować w kuchence mikforalowej na dwa sposoby:a) Układamy szparagi w misce z wodą (woda powinna przykrywać szparagi do połowy), przykrywamy miskę folią do kuchenek mikrofalowych.
    b) Układamy szparagi na talerzu, owijając je ze wszystkich stron wilgotnymi, papierowymi ręcznikami.
  • Na maksymalnej mocy gotujemy przez 2-3 minuty (w zależności od grubości szparagów).
  • Odcedzamy szparagi, przekładamy na talerz i doprawiamy solą oraz pieprzem, układając na wierzchu kawałki masła. Można skropić je odrobiną soku z cytryny i posypać dodatkami.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 125g | Kalorie: 50kcal (3%) | Węglowodany: 4g (1%) | Białko: 2g (4%) | Tłuszcze: 2g (3%) | Tłuszcze nasycone: 1g (6%) | Cholesterol: 7mg (2%) | Sód: 27mg (1%) | Potas: 252mg (7%) | Błonnik: 2g (8%) | Cukier: 2g (2%) | Witamina A: 1030IU (21%) | Witamina C: 7.5mg (9%) | Wapń: 30mg (3%) | Żelazo: 2.7mg (15%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Saute, z masłem, bułką tartą, sosem beszamelowym lub holenderskim, owinięte w szynkę parmeńską… Jakie szparagi lubicie najbardziej? Dajcie koniecznie znać w komentarzach, bo jestem bardzo ciekawa!

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom