Jak ugotować ziemniaki przepis | Dorota Kamińska

Jak ugotować ziemniaki

Klasyczna czynność w kuchni polskiej czyli gotowanie ziemniaków – mało wyszukana, pospolita, a jednak bardzo istotna, bo prawidłowo gotowane ziemniaki zachowują walory smakowe oraz korzystne dla organizmu składniki odżywcze. Kilka przydatnych porad jak ugotować ziemniaki sprawi, że będą zawsze smaczne, zarówno jako samodzielne danie jak i składnik sałatek, kopytek, farszu na pierogi ruskieklusek śląskich, zapiekanek lub placków ziemniaczanych.

Zobacz też: Więcej poradników o gotowaniu

Każda odmiana ziemniaków nadaje się do gotowania, warto jednak pamiętać o kilku zasadach, które ułatwią wybór i przygotowanie ulubionych potraw. Oto kilka wskazówek jak ugotować ziemniaki:

  1. Ziemniaki sypkie, z których po ugotowaniu, na powierzchni, wytrąca się duża ilość skrobi, nadają się najlepiej do kopytek, klusek i placków ziemniaczanych oraz farszu na pierogi ruskie. Gotowane w całości – mogą się rozpadać.
  2. Ziemniaki kleiste są najlepszymi ziemniakami do serwowania zaraz po ugotowaniu i wyjęciu z wody. To idealny dodatek do mięs, np. kotletów oraz dań rybnych – można je zaserwować ugotowane w całości i polane masłem lub sosem, albo przygotować puree ziemniaczane.
  3. Aby ziemniaki ugotowały się równomiernie i w najkrótszym czasie, można pokroić je na mniejsze kawałki. Większe ziemniaki wymagają dłuższego czasu gotowania, dlatego najlepiej do jednego garnka wrzucić kartofle tej samej wielkości lub pokroić je równo przed gotowaniem, albo w czasie gotowania wyjąć mniejsze ziemniaki wcześniej, a duże pozostawić w garnku przez dłuższy czas.
  4. Ziemniaki w mundurkach czyli nieobrane ugotują się szybciej, nie oddadzą wartości odżywczych do wody/pary tak łatwo jak obrane kartofle i nie rozpadną w trakcie gotowania. Po delikatnym ostudzeniu można je wygodnie obrać z łatwo odchodzącej skórki – niestety nie będą wyglądać równie elegancko co kleiste ziemniaki ugotowane w całości i obrane przed gotowaniem, dlatego najlepiej wykorzystać ziemniaki w mundurkach do przygotowania klusek, farszu na pierogi i puree. Można zaserwować nieobrane ziemniaki na talerzach, zwłaszcza jeśli posiłek będzie jadło więcej niż 2 osoby – obieranie ziemniaków dla każdego z osobna przed podaniem byłoby dość żmudną czynnością!
  5. Wartości odżywcze i smakowe ziemniaków w największych ilościach znajdują się tuż po skórką, dlatego decydując się na obieranie ziemniaków, najlepiej je oskrobać lub użyć specjalnego nożyka.
  6. Obrane ziemniaki, przed gotowaniem, warto trzymać w zimnej wodzie, żeby nie ściemniały, pamiętając jednocześnie, że trzymane w niej dłużej niż kilkanaście minut, zaczną tracić składniki odżywcze i walory smakowe.
  7.  Ziemniaki wkładane do zimnej wody, po zagotowaniu ugotują się równomiernie. Z kolei obrane ziemniaki wkładane do gotowania do wrzącej wody stracą mniej wartości odżywczych: wrzątek utworzy na ich powierzchni warstwę ochronną.
Jak ugotować ziemniaki

Jak ugotować ziemniaki

Pokazuję jak ugotować ziemniaki krok po kroku, czy zalewać zimną wodą, czy może gorącą wodą - wrzątkiem i co warto zrobić po ugotowaniu i odcedzeniu.
5 od 2 osób
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 20 min
Razem: 30 min
Kategoria: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Polska
Liczba porcji: 4
Kalorie: 145kcal
Autorka: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków (obrane, z usuniętymi oczkami, opłukane w zimnej wodzie, opcjonalnie pokrojone na mniejsze kawałki lub w mundurkach, umyte)
  • 1 łyżeczka soli

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Ziemniaki wkładam do garnka do ok. ¾ jego wysokości i zalewam wodą (zimną lub wrzątkiem), ok. 2,5-5 cm powyżej ich powierzchni. Dosypuję sól.
  • Zagotowuję całość na dużym ogniu, następnie zmniejszam moc palnika tak, żeby woda delikatnie bulgotała. Gotuję bez przykrycia (ziemniaki gotowane pod przykryciem mogą się łatwiej rozpaść).
    Czas gotowania: 10-20 minut, w zależności od wielkości ziemniaków, ich odmiany oraz początkowej temperatury wody.
  • Po 5 minutach sprawdzam miękkość ziemniaków za pomocą noża, widelca lub drewnianego patyczka do szaszłyków. Powinny łatwo i płynnie dać się wbić do samego środka ziemniaka.
    Małe ziemniaki lub pokrojone na mniejsze kawałki ugotują się szybciej niż te duże, pozostawione w całości.
    Mniejsze ziemniaki, ugotowane szybciej, można wyjąć z garnka wcześniej, a duże pozostawić do dalszego gotowania.
  • Odcedzam ugotowane ziemniaki na durszlaku, zostawiając je przez chwilę do odparowania znajdującej się na ich powierzchni wody.
  • Serwuję gorące ziemniaki z dodatkiem masła lub ulubionego sosu lub wykorzystuję do dalszej obróbki, zgodnie z przepisem na ziemniaczane danie.

Przydatne przepisy i poradniki

Jeśli przepis wymaga użycia ugotowanych, zimnych ziemniaków, można ostudzić je w kąpieli z zimnej wody (opcjonalnie dodając kostki lodu).

Wartości odżywcze

Serving: 250g | Calories: 145kcal | Carbohydrates: 31g (10%) | Protein: 6g (12%) | Sodium: 606mg (25%) | Potassium: 1032mg (29%) | Fiber: 6g (24%) | Vitamin C: 34.5% | Calcium: 7.5% | Iron: 45%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

 

Jak ugotować ziemniaki na parze

Jak ugotować ziemniaki na parze

Pokazuję jak ugotować ziemniaki na parze. Ziemniaki gotowane na parze, obrane lub w mundurkach - przepis krok po kroku i czas gotowania.
5 od 2 osób
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 25 min
Razem: 35 min
Kategoria: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Polska
Liczba porcji: 4
Kalorie: 145kcal
Autorka: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków (obrane, z usuniętymi oczkami, opłukane w zimnej wodzie, opcjonalnie pokrojone na mniejsze kawałki lub w całe, w mundurkach, umyte)
  • ½ łyżeczki soli

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Na dno garnka, w którym będą gotowane ziemniaki, wlewam wrzątek i wkładam wkładkę do gotowania na parze lub durszlak.
  • Ziemniaki wkładam do garnka na wkładkę/durszlak, obsypuję solą i przykrywam.
  • Gotuję na parze na niewielkim lub średnim ogniu (woda powinna mocno parować, ale nie musi intensywnie wrzeć na całej powierzchni) przez ok. 10-25 minut.
    Ziemniaki małe lub młode ugotują się szybciej od tych dużych i starych.
    Mniejsze ziemniaki, ugotowane szybciej, można wyjąć z garnka wcześniej, a duże pozostawić do dalszego gotowania.
  • Odcedzam ziemniaki z wody, która skropliła się na ich powierzchni podczas gotowania na parze (można osuszyć je ściereczką lub papierowym ręcznikiem) i zostawiam jeszcze przez chwilę na durszlaku.

Wartości odżywcze

Serving: 250g | Calories: 145kcal | Carbohydrates: 31g (10%) | Protein: 6g (12%) | Sodium: 315mg (13%) | Potassium: 1032mg (29%) | Fiber: 6g (24%) | Vitamin C: 34.5% | Calcium: 7.5% | Iron: 45%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

 

Jak ugotować ziemniaki w kuchence mikrofalowej

Jak ugotować ziemniaki w kuchence mikrofalowej

Pokazuję jak ugotować ziemniaki w kuchence mikrofalowej czyli przepis jak zrobić ziemniaki z mikrofali, obrane lub w mundurkach.
5 od 2 osób
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 10 min
Razem: 15 min
Kategoria: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Polska
Liczba porcji: 2
Kalorie: 145kcal
Autorka: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g ziemniaków (obrane, z usuniętymi oczkami, opłukane w zimnej wodzie, opcjonalnie pokrojone na mniejsze kawałki lub w mundurkach, umyte)
  • szczypta soli

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Ziemniaki umieszczam w jednej warstwie w naczyniu przeznaczonym do kuchenki mikrofalowej.
    Muszą być jednakowej wielkości, żeby ugotowały się w tym samym czasie.
  • Oblewam ziemniaki kilkoma łyżkami wody, przykrywam naczynie folią przeznaczoną do kuchenek mikrofalowych i na wysokiej mocy gotuję przez ok. 5-10 minut (mniejsze, młode ziemniaki ugotują się szybciej niż większe, starsze).
  • Po ugotowaniu odstawiam ziemniaki na ok. 1-2 minuty i dopiero po tym czasie wyjmuję z naczynia/rozwijam z folii i odcedzam.

Przydatne przepisy i poradniki

Zamiast przykrywania naczynia folią, każdy ziemniak z osobna, na czas gotowania, można owinąć wilgotnym, papierowym ręcznikiem.
Przykrywkę z folii można też zastąpić gotową przykrywką przeznaczoną do kuchenek mikrofalowych.
Ziemniaki amerykańskie - gotowanie

Wartości odżywcze

Serving: 250g | Calories: 145kcal | Carbohydrates: 31g (10%) | Protein: 6g (12%) | Sodium: 25mg (1%) | Potassium: 1032mg (29%) | Fiber: 6g (24%) | Vitamin C: 34.5% | Calcium: 7.5% | Iron: 45%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

 

W jakiej formie/potrawie najbardziej lubicie ziemniaki? Moje ulubione to pieczone z rozmarynem, do których czasami dodaję marchewkę i cebulę, chociaż uwielbiam też puree ziemniaczane! A może Was jeszcze inaczej uczono jak ugotować ziemniaki? Dajcie znać :).

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)