Jajka spożywane na surowo, w drinkach, koktajlach, lodach, sosach lub tatarze, niosą ryzyko zatrucia salmonellą, która może być obecna na powierzchni skorupki lub w środku, w białku i żółtku. O ile nigdy nie mamy całkowitej pewności czy środek jajka nie jest zainfekowany, można pozbyć się bakterii salmonelli z powierzchni skorupki, co zminimalizuje ryzyko zatrucia po zjedzeniu potrawy, w której skład wchodzą surowe jajka. Wystarczy tylko wiedzieć jak wyparzyć jajko.
Zobacz też: Jak sprawdzić świeżość jajka
Jak wyparzyć jajko – film wideo
Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Jak wyparzyć jajko – instrukcja krok po kroku
- Do zjedzenia na surowo wybieramy tylko świeże jajka, które nie mają żadnych uszkodzeń skorupki. Dzięki temu całkowicie zminimalizuje się prawdopodobieństwo, że salmonella może znajdować się również w środku.
- Usuwamy zewnętrzne zabrudzenia ze skorupki za pomocą wacika namoczonego w occie.
- Każde jajko zanurzany w szklance z wrzątkiem na 10 sekund. Salmonella ginie już w temperaturze 60 °C. Warto pamiętać, że chłodzenie i mrożenie, podobnie jak alkohol, niestety jej nie usuwa.
Oczywiście, jajka również wyparzam, Nawet po rozbiciu miałam lekko ścięte białko, ale to nie przeszkodziło w ubiciu piany. Pozdrawiam z Nowym Rokiem i życzę udanych wypieków. Grażyna
Witam, szukałam z ciekawości przepisu na krem maślany. Chciałam sprawdzić czy różni się od przepisu mojej mamy, która była specjalistką. Mieszkałam w małym miasteczku i chyba nie było imprezy, wesela czy komunii, żeby jej tortów, rolady i nie tylko tam nie było. W kremie maślanym, aby był faktycznie smaczny muszą znaleźć się jajka. Moja mama ubijała jajka na gorąco. Jak się to robi? Najpierw ubijała białko na sztywno z cukrem pudrem wstawiała miskę na garnek gotującej się wody i ciągle ubijając dodawała żółtka. Jaja się nigdy nie ścięły, mimo że masa była gorąca. następnie ubijało się jaja do ostudzenia i wlewało pyszną puszystą masę jajeczną do ubitego masła z sokiem z cytryny. Razem ubijała do połączenia i to była baza do różnych kremów. W zależności od gustów; kawowy, kakaowy, malinowy czy truskawkowy. Krem był pyszny i nigdy nikt nie zatruł się salmonellą mimo dodawania surowych jajek. Właśnie przed chwilą zrobiłam torta na nowy rok. Krem pyszny, Jutro sprawdzę jak smakuje w połączeniu z biszkoptem, w torcie.
Witam i gratuluję pasji Kulinarnej i tego altruizmu t.j. chęci dzielenia się swoją wiedzą i doświadczeniem z innymi.
Nie często spotyka się w przepisach wzmiankę o możliwości zatrucia salmonellami. Sam niezwykle rzadko używam surowych jaj do spożycia. (Szczególnie gdy znajoma rodzina zatruła salmonellami po spożyciu kremu z jajek surowych) ♠Porada by wyparzać jajka jest trafna i zarazem cenną wskazówką dla Pani czytelników. Życzę wielu sukcesów (na tym i innych) polu.
Z wyrazami szacunku dla Pani
Bolesław Wa-wa
Dzięki :). Gorąco pozdrawiam :).
Witam serdecznie gospodynie tego bloga Panią Dorotę:)
Zupełnie przez przypadek szukając kamienia do wypieku pizzy odkryłam tę stronę.Są tu bardzo ciekawe przepisy i porady kulinarne.Na pewno często będę tu zaglądała.Tymczasem gratuluję i pozdrawiam
iwona7
Witaj Iwono :). Cieszę się, że się wirtualnie spotkałyśmy. Rozgość się na stronie i życzę Ci smacznego :).