fbpx
Czytasz właśnie
Jak zawijać roladę

Jak zawijać roladę

Zawijanie rolady
5/5 (2)

Jasna, ciemna, z kremem z bitej śmietany lub innym kremem do ciast, chociaż można też, w najprostszy sposób, posmarować ją konfiturą, dżemem lub marmoladą. Do kremu można dodać kawałki świeżych owoców lub galaretki, bakalie… Do jasnego ciasta wykorzystać barwnik. Wbrew pozorom daje ogromne pole do popisu, a dziś podstawowa czynność czyli zawijanie rolady. Trzeba trochę poćwiczyć, wymaga wprawy, ale oto podstawowe zasady, czyli jak zawijać roladę krok po kroku.

Zobacz też: Przepisy na najlepsze rolady

Jak zawijać roladę – film wideo z instrukcją

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

Biszkopt na roladę

Do przygotowania rolady potrzebny jest delikatny i miękki biszkopt, najlepiej biszkopt jasny lub czekoladowy bez proszku do pieczenia, wyrastający na pianie z białek. Im cieńszy, tym łatwiejszy do zawijania. Kiedy pierwszy raz przygotowywałam roladę z truskawkami, biszkopt upiekłam odrobinę grubszy i efekt zawijania nie wyszedł tak spektakularny jak w przypadku dwa razy cieńszego ciasta.

Krem do rolady

Najlepszy do przekładania rolady będzie krem z bitej śmietany, usztywniony żelatyną lub krem z bitej śmietany i mascarpone, również z dodatkiem usztywniacza. W lżejszej wersji, ale wciąż usztywniany, polecam krem jogurtowy.

Jak zawijać roladę – krok po kroku

Jak zawijać roladę - krok 1
Jak zawijać roladę – krok 1

1. Upieczony, gorący biszkopt zawijam w rulon wzdłuż węższego boku.
Można zawinąć biszkopt razem z nieoderwanym jeszcze papierem do pieczenia lub, jeśli był pieczony w formie wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką/mąką, pomóc sobie kuchenną ściereczką.

Jak zawijać roladę - krok 2
Jak zawijać roladę – krok 2

2. Zawinięty biszkopt obciążam delikatnie, np. za pomocą kratki z piekarnika i zostawiam na 1 minutę (nabierze kształtu).

Jak zawijać roladę - krok 3
Jak zawijać roladę – krok 3

3. Rozwijam biszkopt, ale zachowuję nadany mu kształt.

Zobacz też
Płyta gazowa Solgaz GNC z płomieniami - recenzja

Jak zawijać roladę - krok 5
Jak zawijać roladę – krok 4

4.  Od razu nakładam schłodzoną masę, zostawiając wolne miejsce po dłuższych bokach i przy jednym, węższym boku (ewentualny nadmiar masy można wykorzystać do deseru na zimno w pucharkach lub zjeść łyżką prosto z miski :)). Jeśli wolnego miejsca będzie za mało lub całkowicie go zabraknie, w trakcie zawijania krem wypłynie po bokach.

Jak zawijać roladę - krok 6
Jak zawijać roladę – krok 5

5. Jeśli biszkopt był zawinięty razem z papierem do pieczenia, odrywam delikatnie papier, a ciasto przenoszę na ściereczkę (można też zrobić to przed nałożeniem kremu).

Jak zawijać roladę - krok 7
Jak zawijać roladę – krok 6

6. Delikatnie zawijam roladę i układam tak, żeby łączenie biszkoptu znajdowało się na spodzie. Owijam całość ściereczką.

Jak zawijać roladę - krok 8
Jak zawijać roladę – krok 7

7. Odstawiam zawiniętą roladę do lodówki do stężenia na ok. 2-3 godziny, następnie dekoruję polewą lub lukrem i kroję w plastry.

Jak zawijać roladę
Jak zawijać roladę

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

7 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom