Kaczka z żurawiną

Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki.

Na święta, zamiast kurczaka, na stole rodzinnym w domu u mojej babci pojawia się kaczka. Jest to zawsze ta sama, klasyczna wersja czyli kaczka z jabłkami. To właśnie od tego dania rozpoczęła się moja przygoda z pieczeniem kaczek, których smak można wzbogacać różnymi rodzajami nadzienia, równoważąc ostre i łagodne lub słodkie i wytrawne smaki. Dzisiejszy przepis, kaczka z żurawiną, to również propozycja z jabłkami w składzie, ale znajdziecie tu także inne, znane Wam zapewne składniki, których prawdopodobnie nie spodziewaliście się w farszu: seler naciowy: intensywny, zrównoważony kwaśnymi jabłkami.

Zobacz teżRozdanie bakalii i gadżetów do pieczenia od Bakalland

Nadająca słodyczy żurawina, idealny dodatek do mięs, popularny szczególnie w krajach skandynawskich oraz USA, u nas coraz częściej wykorzystywany do wypieku ciast, ale wciąż rzadko dodawany do drobiu, z którym tak dobrze się komponuje. Wreszcie: orzechy włoskie, uprażone na suchej patelni, delikatnie chrupiące. I smażona na maśle cebula, a całość przyprawiona suszonymi ziołami: majerankiem, tymiankiem, rozmarynem i szałwią. I odrobiną ostrego, czerwonego pieprzu.

Być może nie wyobrażacie sobie innej kaczki niż ta klasyczna. Być może jesteście ciekawi nowych smaków i sprawdzić jak smakuje kaczka z żurawiną. Polecam przygotować na święta: to taka wzbogacona wersja kaczki z jabłkami. A wciąż równie prosta do zrobienia.

Kaczka z żurawiną

Liczba porcji4-6
Czas przygotowania i oczekiwania2 godz.
Czas gotowania2 godz.
Całkowity czas4 godz.
Przepis autorski Dorota Kamińska | DOROTA.in
Najlepsza, pieczona kaczka z żurawiną, z farszem z dodatkiem selera naciowego, jabłek, aromatycznych ziół i chrupiących orzechów włoskich, miękka w środku i z chrupiącą skórką.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

    Mięso

    • 1 kaczka (ok. 2 kg; umyta, osuszona papierowym ręcznikiem, z odciętym gruczołem w kuprze i usuniętymi resztkami piór, tzw. pałkami)
    • majeranek
    • sól, pieprz
    • 100 g suszonej żurawiny

    Farsz do kaczki

    • 100 g orzechów włoskich (uprażone na suchej patelni)
    • 2 łodygi selera naciowego (ok. 200 g; pokrojone na kawałki o grubości ok. 1 cm)
    • 1 jabłko (pokrojone na kawałki wielkości 1 kęsa)
    • 1 cebula (drobno pokrojona)
    • 50 g masła (¼ kostki)
    • 1 bułka razowa (mała i sucha; namoczona w wodzie i odciśnięta)
    • 1 łyżka tymianku (suszony)
    • 1 łyżka majeranku (suszony)
    • 1 łyżeczka szałwii (suszona)
    • sól, pieprz

    Do dekoracji

    • plastry pomarańczy (półksiężyce)
    • suszona żurawina
    • roszponka

    Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

    Lubisz przepisy Doroty? Zrób zakupy w moim sklepie 10% TANIEJ z kodem rabatowym PRZEPIS.

    Moje porady

    Kaczka z żurawiną - przepis i film wideo

    Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

    Przydatne poradniki:

    1. Jak pokroić cebulę

    Kaczka z żurawiną - Jak zrobić

    Przyprawianie kaczki
    Krok 1
    Nacieramy wierzch i środek kaczki solą, pieprzem i majerankiem. Odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny.
    Nadziewanie kaczki
    Krok 2
    Cebulę szklimy na maśle.
    Krok 3
    Dodajemy jabłko, seler naciowy, orzechy i żurawinę, doprawiamy solą i pieprzem oraz ziołami i dusimy, ale nie do miękkości: składniki farszu powinny być al dente czyli lekko twarde.
    Krok 4
    Podduszone warzywa i owoce mieszamy dokładnie z bułką.
    Krok 5
    Nadziewamy kaczkę farszem i zaszywamy z obu stron.
    Pieczenie kaczki
    Krok 6
    Wstawiamy kaczkę do piekarnika i w trybie z podpiekaniem od góry pieczemy w temperaturze 200-220 °C. Na każdy 1 kg kaczki przypada 1 godzina pieczenia, czyli np. kaczkę o wadze 1,5 kg pieczemy przez 1,5 godziny.
    Dekorowanie
    Krok 7
    Przekładamy kaczkę na półmisek i dekorujemy pomarańczą, żurawiną i roszponką.

    Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

    Kaczka pieczona z żurawiną
    Kaczka pieczona z żurawiną

    Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

    Dorota Kamińska

    Blogerka kulinarna, fotograf, podróżniczka

    Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.Więcej o mnie | Dorota Kamińska na G+

    10 komentarzy
    1. Ślicznie wyglądasz w takiej fryzurze i w czerwonej szmince:) A co do kaczki
      – może kiedyś się odważę i spróbuję zrobić:)

    2. Doroto, właśnie dałaś pomysł na potrawę wigilijną mojej rodzinie w
      Hiszpanii, tam się akurat w ten dzień jada mięso więc potrawa będzie jak
      najbardziej na miejscu 🙂

    Jak wrażenia? Podoba Ci się?

    Pisz śmiało! Twój adres e-mail nie będzie widoczny :).