Choć lato w tym roku mamy wyjątkowo upalne, nie mogłam odmówić sobie ugotowania jednej z najpopularniejszych polskich zup i zrobiłam kilka dni temu kapuśniak, przygotowany na młodej, świeżej kapuście, choć w sezonie jesienno-zimowym na pewno warto pokusić się o wersję na kapuście kiszonej. Otworzyłam wszystkie okna, pokroiłam cebulę i wędliny… Minęło niewiele ponad pół godziny i zupa była gotowa.
Zobacz też: Więcej przepisów na dania kuchni polskiej oraz inne pomysły na zupy
Ucieszyła się moja rodzina, która kapuśniak uwielbia i znajomi, którzy akurat wpadli z wizytą. Zupa kusiła pięknym zapachem podsmażanej kiełbasy i boczku oraz aromatem białego, wytrawnego wina. Zniknęła z talerzy ustawionych na stole w ogrodzie niemal równie szybko co się na nich pojawiła, a to szczególna pochwała dla kucharza, oznaczająca, że jego potrawa była wyjątkowo smaczna. W miłym towarzystwie, w letnie popołudnie, kapuśniak zjada się równie przyjemnie co w jesienne czy zimowe wieczory, kiedy rozgrzewa każdego, tęskniącego za latem zmarzlucha.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 500 g kapusty (świeża lub kiszona, albo obie w proporcji „pół na pół”; poszatkowana)
- 1 kiełbasa podwawelska (pokrojona w półksiężyce)
- 100 g boczku (gotowany lub wędzony; pokrojony w kostkę)
- 1 cebula (duża; drobno pokrojona)
- 2 marchewki (obrane, pokrojone na plasterki)
- 1 lampka białego wina (wytrawne)
- 2 łyżki natki pietruszki (suszona)
- 4 łyżki smalcu lub masła klarowanego
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz
- 2-4 ziemniaki (opcjonalnie; pokrojone w kostkę, mogą być wcześniej ugotowane)
- 2 łyżki suszonych warzyw ekologicznych (opcjonalnie; np. por, seler)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- W 1,5-litrowym garnku zalewam kapustę winem, dopełniam wrzątkiem, dosypuję 1 łyżkę soli i gotuję przez 15 minut.
- Cebulę szklę na niewielkim ogniu na połowie tłuszczu, aż zmięknie.
- Odsuwam cebulę na bok patelni i na tym samym tłuszczu podsmażam do lekkiego zrumienienia boczek i kiełbasę.
- Dodaję cebulę i wędliny do garnka z kapustą, dosypuję też drobno pokrojoną natkę pietruszki. Opcjonalnie można też dodać 2 łyżki suszonych warzyw ekologicznych lub kawałek selera i pora.
- Doprawiam całość świeżo zmielonym pieprzem i gotuję zupę przez kolejnych 15 minut.
- Na 10 minut przed końcem dodaję surowe ziemniaki (można też na 5 minut przed końcem dodać ziemniaki już ugotowane, pokrojone w kostkę).
- Pozostały tłuszcz rozgrzewam na patelni, dodaję mąkę i zasmażam na niewielkim ogniu, cały czas mieszając.
- Rozprowadzam zasmażkę odrobiną zimnej wody lub wywaru i wlewam do garnka z zupą, dokładnie mieszając.
- Kapuśniak podaję z pajdą chleba z masłem, najlepiej gorący. Pełni aromatu i smaku zupa nabierze kolejnego dnia.
ciekawy i nowy przepis. Ja robię kapuśniak tradycyjnie tylko na boczku KAPUŚNIAK NA BOCZKU z KISZONEJ KAPUSTY
fajnie ze bez kostki ! jak wiekszosc „kuachrzy: gotuje
🙂
zajefajny wyszedl
nareszcie, wlasnie na cos takiego czekalem, bo juz dosc mialem ciast , myhy, a wlasnie widze w podpowiedziach watrobke, polecam ostatnio robilem drobiowa, jest duzo lagodniejsza, czyscisz podsmazasz na oliwie, potem dodajesz cebule i pod przykryciem dusisz az wszyskto bedzie fajne i miekkie, do tego ziemniaczki albo kruchy chlebek, pozdrawiam, emigrant z koniecznosci
Będzie pyszny :). Kapusta i kminek to dobrana para :).
znajdz farmera i pogadaj;0)
dzisiaj tez gotuje kapusniak i zeby bylo smiesznie to gotuje go w Norwegi z Litewskiej kapusty kiszonej jest jedna roznica Litwini dodaja kminek do kapusty kiszonej zobaczymy co z tego wyjdzie
Wygląda apetycznie. Pozdrawiam ;)))
Kiszona, nie ma to tamto 🙂
musze sprobowac….tu gdzie mieszkam ,USA baza wojskowa,nie ma miesnych sklepow,gdzie by mozna bylo kupic mieso czy kosc na zupe
Wspaniała nasz Polska zupka 🙂 uwielbiam kapuśniaczek ale takiego z winkiem jeszcze nie maiłem okazji skosztować – musi być wspaniały w smaku 🙂
Faktycznie, niewiele brakuje :).
[..YouTube..] Faktycznie, niewiele brakuje :).
mniam 🙂
[..YouTube..] mniam 🙂
jeszcze 129 subskrypcji i będzie mogła Pani wziąć udział w Youtube NextUp 🙂
[..YouTube..] jeszcze 129 subskrypcji i będzie mogła Pani wziąć udział w Youtube NextUp 🙂
na kiszonej:)
Stary Polski Kapuśniaczek – smak z dzieciństwa – pyszność 🙂 ummmm
[..YouTube..] Stary Polski Kapuśniaczek – smak z dzieciństwa – pyszność 🙂 ummmm
Kapuśniaczek wspaniały 🙂 ummm nasza rodzima pyszność 🙂
Dokładnie, dieta kapuściana jest bardzo skuteczna, ale chyba też trzeba do niej ostrożnie podchodzić. Muszę o niej napisać na blogu, zresztą o wielu innych dietach też :).
[..YouTube..] Dokładnie, dieta kapuściana jest bardzo skuteczna, ale chyba też trzeba do niej ostrożnie podchodzić. Muszę o niej napisać na blogu, zresztą o wielu innych dietach też :).
A z jakich składników robisz kapuśniak? Gotujesz na kościach zamiast na kiełbasie?
[..YouTube..] A z jakich składników robisz kapuśniak? Gotujesz na kościach zamiast na kiełbasie?
uwielbiam kapuśniak z kiszonej kapusty, ale wina jeszcze nigdy nie dodawałam:) musze spróbować:)
uwielbiam kapuśniak z bialej jaki i z kiszonej kapusty 🙂 ale nie rozumie idei dodawania kielbasy do zupy :/
[..YouTube..] uwielbiam kapuśniak z bialej jaki i z kiszonej kapusty 🙂 ale nie rozumie idei dodawania kielbasy do zupy :/
U mnie się robi z kiszonej 🙂
Świetny pomysł na to, żeby zalać kapustę winem!
No a kapuśniak bezmięsny jest świetny do odchudzania, jeśli ktoś jest zainteresowany – dieta kapuśniakowa oczyszcza organizm.
[..YouTube..] U mnie się robi z kiszonej 🙂
Świetny pomysł na to, żeby zalać kapustę winem!
No a kapuśniak bezmięsny jest świetny do odchudzania, jeśli ktoś jest zainteresowany – dieta kapuśniakowa oczyszcza organizm.
myślę,że na kiszonej.
Czy kapuśniak smakuje Wam lepiej, kiedy jest przygotowany z kiszonej
kapusty, czy może wolicie go z kapusty świeżej?
na kiszonej! zdecydowanie! do tego podsmażony boczek, kiełbaska, cebulka… mmmmm… <3
Kapuśniak z kiszonej kapuchy na żeberku rządzi,ale ta zupina,to raczej na chłodne dni…
zdecydowanie z kiszonej
mi ostatnio mąż zrobił na świeżej – na słodko… był pyyyyszny 🙂
z Kiszonej 🙂
Jak zwykle pyszne 🙂
[..YouTube..] Jak zwykle pyszne 🙂
owszem ja się z toba zgodzew tylko u mnie ojciec i mama nie mogą jeść kwaśnych potraw ze względy na wątrobe czy tam żoładek 😛 ja za to uwielbiam kwaśne zupy , lecz nie moge sobie na takie za bardzo pozwolic
[..YouTube..] owszem ja się z toba zgodzew tylko u mnie ojciec i mama nie mogą jeść kwaśnych potraw ze względy na wątrobe czy tam żoładek 😛 ja za to uwielbiam kwaśne zupy , lecz nie moge sobie na takie za bardzo pozwolic
jak kapuśniak, to tylko z kiszonej kapusty;)
[..YouTube..] jak kapuśniak, to tylko z kiszonej kapusty;)
Ja też wywar warzywny przygotowuję z warzyw duszonych na maśle. Myślę, że to kwestia gustu – jedni wolą tak jak ja, a inni gotowane. Według mnie smak podsmażonych jest bardziej intensywny. Oczywiście pod warunkiem, że nie smaży się na starym tłuszczu lub takim niskiej jakości, gorzkim itp., bo z tym też w różnych domach różnie bywa ;).
[..YouTube..] Ja też wywar warzywny przygotowuję z warzyw duszonych na maśle. Myślę, że to kwestia gustu – jedni wolą tak jak ja, a inni gotowane. Według mnie smak podsmażonych jest bardziej intensywny. Oczywiście pod warunkiem, że nie smaży się na starym tłuszczu lub takim niskiej jakości, gorzkim itp., bo z tym też w różnych domach różnie bywa ;).
Myślę, że tak, ja chyba do każdej już zupy najpierw podsmażam bardzo krótko na mocnym ogniu warzywa a potem dodaj do zupy. Cebulę tym bardziej.
[..YouTube..] Myślę, że tak, ja chyba do każdej już zupy najpierw podsmażam bardzo krótko na mocnym ogniu warzywa a potem dodaj do zupy. Cebulę tym bardziej.
U mnie kapuściak zawsze się robi z kapustą świerzą oraz kiszoną w proporcjach ~ 3-1 , poza tym dodaje te same składniki co Ty tylko z mała różnicą – U mnie nie smarzy sie kiełbasy, boczku, ogólnie miesa oraz cebuli tylko dodaje się takie „surowe”.
Podzmarzenie robi dużą różnicę smakową ???
[..YouTube..] U mnie kapuściak zawsze się robi z kapustą świerzą oraz kiszoną w proporcjach ~ 3-1 , poza tym dodaje te same składniki co Ty tylko z mała różnicą – U mnie nie smarzy sie kiełbasy, boczku, ogólnie miesa oraz cebuli tylko dodaje się takie „surowe”.
Podzmarzenie robi dużą różnicę smakową ???