fbpx
Czytasz właśnie
Kapusta z grochem

Kapusta z grochem

  • z grzybami, cebulą i kminkiem
  • wigilijny bigos bez mięsa
  • doskonałe i pożywne danie wigilijne
  • pyszny dodatek do innych potraw
Kapusta z grochem

Kapusta z grochem, wigilijna wersja bigosu, jest bardzo treściwym i smacznym daniem. Każda gospodyni przygotowuje je w inny, ulubiony sposób. Groch, wymoczony przez noc w wodzie, można gotować krócej, żeby ziarenka pozostały w całości lub potrzymać nieco dłużej na zmniejszonym ogniu, rozgotowując na gęstą papkę. Jak zrobić kapustę z grochem w podstawowej wersji? Wystarczy zeszklić na maśle cebulę i dodać do niej ugotowany groch i kiszoną kapustę. Oprócz kiszonej, można ugotować też odrobinę kapusty świeżej. Zobaczcie przepis na kapustę z grochem krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na potrawy wigilijne

Kapusta z grochem idealnie skomponuje się też z suszonymi grzybami, wymoczonymi wcześniej w wodzie. Trzeba je najpierw odcisnąć, a potem dodać do podsmażonej cebuli. Koniecznie jeszcze przed dołożeniem grochu z kapustą. Można również wykorzystać suszone owoce: rodzynki lub żurawinę. Sparzone i wymoczone w wodzie, nadadzą potem potrawie delikatnie słodkawego posmaku.

Przepis na kapustę z grochem

Całość można, opcjonalnie, rozrzedzić wywarem warzywnym lub zagęścić zasmażką. W ten sposób każdy z łatwością uzyska ulubioną konsystencję. Zobaczcie jak zrobić kapustę z grochem krok po kroku.

Kapusta z grochem

Kapusta z grochem

Najlepsza kapusta z grochem z dodatkiem suszonych grzybów i kminku. Pachnący groch z kapustą na święta czyli wigilijny bigos wegetariański z kapusty i grochu
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 12 godziny 30 minuty
Gotowanie: 45 minuty
Razem: 13 godziny 15 minuty
Kategoria: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Polska
Przepis na: groch z kapustą, kapusta z grochem
Liczba porcji: 8 osób
Kalorie: 177kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 2 szklanki łuskanego grochu
  • 2 cebule (drobno pokrojone)
  • 1 łyżka kminku
  • 3 łyżki masła klarowanego lub oleju
  • sól, pieprz
  • 100 g suszonych grzybów (opcjonalnie)
  • 1 liść laurowy (opcjonalnie)
  • 3 ziarna ziela angielskiego (opcjonalnie)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Zobacz też
Pierogi z jagodami

Przydatne przepisy i poradniki

Przed dodaniem do cebuli kapusty i grochu można podsmażyć z nią odciśnięte, wymoczone, pokrojone na mniejsze kawałki grzyby.
Konsystencję kapusty z grochem można regulować, rozrzedzając wywarem warzywnym lub zagęszczając zmiksowanymi warzywami z gotowania wywaru albo zasmażką.
Kapusta z grochem wegańska – masło klarowane zastępuję olejem roślinnym.
Przydatne poradniki:
  1. Jak zrobić masło klarowane
  2. Jak pokroić cebulę
  3. Jak zrobić kapustę kiszoną

Jak zrobić

  • Groch zalewam wodą w garnku, w którym będzie gotowany. Wody powinno być trzy razy więcej niż grochu. Odstawiam na całą noc. Jeśli zdecyduję się dodać do kapusty z grochem grzyby, również zalewam je w osobnym naczyniu wodą i moczę przez kilka godzin.
  • Następnego dnia kapustę płuczę w dwóch zimnych wodach i dokładnie odciskam na sicie lub durszlaku.
  • Gotuję groch w osolonej wodzie (w tej samej, w której się moczył) przez ok. 30 minut (w razie potrzeby dolewam dodatkową wodę; na 1 l wody przypada 1 mała łyżeczka soli) do miękkości. Jeśli chcę uzyskać bardzo gęstą konsystencję kapusty z grochem, rozgotowuję groch na gładką papkę, uważając, żeby nie przypalił się w garnku.
  • W czasie gotowania grochu w drugim garnku gotuję przez ok. 30 minut zalaną wrzątkiem kapustę, do której, opcjonalnie, można dodać listek laurowy i ziele angielskie. Jeśli jest grubo poszatkowana, można przed gotowaniem pokroić ją na drobniejsze kawałki. Do gotowania kapusty można dodać zawiniętą w gazę suchą kromkę chleba na zakwasie (pochłonie nadmiar nieprzyjemnego zapachu).
  • Kiedy kapusta i groch się gotują, na dużej, głębokiej patelni szklę cebulę na tłuszczu.
  • Ugotowany groch odcedzam, kapustę odciskam na sicie lub durszlaku i dodaję do zeszklonej cebuli. Podsmażam całość, mieszając i doprawiam solą, pieprzem i ziarnistym lub zmielonym kminkiem.

Wartości odżywcze

Serving: 200g | Kalorie: 177kcal (9%) | Carbohydrates: 28g (9%) | Białko: 5g (10%) | Fat: 6g (9%) | Tłuszcze nasycone: 3g (19%) | Cholesterol: 14mg (5%) | Sód: 28mg (1%) | Potas: 597mg (17%) | Fiber: 7g (29%) | Cukier: 4g (4%) | Witamina A: 130IU (3%) | Witamina C: 47.3mg (57%) | Wapń: 82mg (8%) | Żelazo: 1.8mg (10%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Pyszna kapusta z grochem, gdy doprawi się ją dobrze kminkiem, będzie łagodniejsza dla tych z Was, którym dokuczają wzdymające potrawy. Jeśli nie macie ochoty na doprawioną, po prostu przed jedzeniem wypijcie miksturę z 1 łyżki zmielonego kminku wymieszanego z kilkoma łyżkami wody. Dajcie znać, czy ten sposób się u Was sprawdza. A może znacie jakiś inny?

Kapusta z grochem
Kapusta z grochem

Ciekawa jestem, czy przepis na groch z kapustą również i u Was jest wykorzystywany jedynie z okazji Bożego Narodzenia. A może jadacie go częściej? Dajcie znać w komentarzach, jak udało się danie według mojej receptury. A może przyprawiliście inaczej? Bardzo jestem ciekawa!

29 komentarzy
  • Moi kochani, kapusta z grochem jest bardzo dobrym daniem.
    Ja gotuję wszystko w szybkowarze. Groch bez zamaczania /łuskany gotuje się bardzo krótko/. Kapusta również, więc w ciągu 20 minut wszystko jest gotowe. W międzyczasie można usmażyć cebulkę i dodać do potrawy.
    Wesołych świąt 2015 roku

  • Kapusta z groche maszczona olejem lnianym…. :)))) Smak świąt z dzieciństwa 🙂

    Właśnie przymierzam się do ugotowania tej pysznej potrawy. U mnie w rodzinie od strony mamy zawsze dodawano ugotowanych startych na papkę ziemniakow, sprawiały że kapusta nabierala gęstrzej konsytencji i pysznego smaku. Groch tak samo byl scierany 🙂 Natomiast nie dodawano u nas grzybów, ale tak jak pisalaś – kazda gospodyni ma swój wlasny przepis i smaki z dziecinstwa 🙂

    Pozdrawiam i Życze Spokojnych i Wesołych Świat,
    aga

  • Moja kapusta z grochem i grzybami już się „gryzą”:) Musiałam szybko schować,bo do wigilii potrawy by nie było.wszyscy to lubimy.Już wczoraj zaczęło się wielkie „próbowanie” i ubyła prawie połowa:):):)

  • Witam,
    Czy taką kapustkę z grochem można przechowywać w słoikach? Oczywiście słoiki po napełnieniu chcę zagotować (ok. 35min). Przy okazji – to samo pytanie dotyczy ryby po grecku – muszę przygotowywać potrawy na zapas 🙁
    Mam małe bliźniaki i gotowanie zaczyna powoli wymykać mi się spod kontroli 🙂

    • I kapustę z grochem, i rybę można. Po zapasteryzowaniu, o którym wspominasz. Trzymam kciuki za odwagę i wytrwałość przy ogarnianiu spraw związanych z dwójką małych dzieci naraz :).

  • Dorotko ,pochodzę z pod Głogowa,(dolnośląskie)i odkąd pamiętam,zaraz po rybach była to moja ulubiona potrawa wigilijna,gotowana przez moją mamę,w moim wydaniu już tak nie smakuje 😀 W moim domu nigdy nie było wynalazków pod tytułem KUTIA 🙂 nie żałuję,bo nie lubię słodkiego 🙂

  • [..YouTube..] Dorotko ,pochodzę z pod Głogowa,(dolnośląskie)i odkąd pamiętam,zaraz po rybach była to moja ulubiona potrawa wigilijna,gotowana przez moją mamę,w moim wydaniu już tak nie smakuje 😀 W moim domu nigdy nie było wynalazków pod tytułem KUTIA 🙂 nie żałuję,bo nie lubię słodkiego 🙂

  • Mój mąż cały rok domaga się tej kapusty, tylko, że kołdra fruwa aż po sufil wieczorową porą…

  • Ja dopiero niedawno poznałam kapustę z grochem, bo w mojej rodzinie robi się na Wigilię zupełnie inne potrawy. A od tygodnia jakoś tak podejrzanie dużo wyświetleń ten przepis zbiera w statystykach ;).

  • Kiedyś dawno temu zrobiłam kapustę z grochem na wigilię za namową znajomej; nikt z domowników nie chciał jej jeść; całość zjadłam ja i od tamtej pory nie robię bo mam „nadróbki” jedzeniowe kapusty z grochem na jakieś 25 lat:-)

  • Moja ulubiona potrawa wigilijna. 😀 Co prawda u mnie przygotowuje się ją troszeczkę inaczej, u mnie jest ona z dodatkiem ziemniaczanego pure. Już się cieszę na myśl o zbliżających się świętach 😀

    Pytanie z innej beczki, wiesz może czy ciasto na pierogi mozna zrobić z mieszanki bezglutenowej? W tym roku potrawy musimy przygotować troszeczkę inaczej.. Dziękuję za odpowiedź. 🙂

    • Można, ostatnio znajoma mojej mamy opowiadała, że tak właśnie przygotowuje ciasto pierogowe. Po wyrobieniu wychodzi twarde, dlatego trzeba je zawinąć szczelnie w worek foliowy i wstawić na kilka godzin do lodówki, żeby uzyskało elastyczność.

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom