Kapusta z grochem, wigilijna wersja bigosu, jest bardzo treściwym i smacznym daniem. Każda gospodyni przygotowuje je w inny, ulubiony sposób. Groch, wymoczony przez noc w wodzie, można gotować krócej, żeby ziarenka pozostały w całości lub potrzymać nieco dłużej na zmniejszonym ogniu, rozgotowując na gęstą papkę. Jak zrobić kapustę z grochem w podstawowej wersji? Wystarczy zeszklić na maśle cebulę i dodać do niej ugotowany groch i kiszoną kapustę. Oprócz kiszonej, można ugotować też odrobinę kapusty świeżej. Zobaczcie przepis na kapustę z grochem krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na potrawy wigilijne
Kapusta z grochem idealnie skomponuje się też z suszonymi grzybami, wymoczonymi wcześniej w wodzie. Trzeba je najpierw odcisnąć, a potem dodać do podsmażonej cebuli. Koniecznie jeszcze przed dołożeniem grochu z kapustą. Można również wykorzystać suszone owoce: rodzynki lub żurawinę. Sparzone i wymoczone w wodzie, nadadzą potem potrawie delikatnie słodkawego posmaku.
Przepis na kapustę z grochem
Całość można, opcjonalnie, rozrzedzić wywarem warzywnym lub zagęścić zasmażką. W ten sposób każdy z łatwością uzyska ulubioną konsystencję. Zobaczcie jak zrobić kapustę z grochem krok po kroku.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 kg kiszonej kapusty
- 2 szklanki łuskanego grochu
- 2 cebule (drobno pokrojone)
- 1 łyżka kminku
- 3 łyżki masła klarowanego lub oleju
- sól, pieprz
- 100 g suszonych grzybów (opcjonalnie)
- 1 liść laurowy (opcjonalnie)
- 3 ziarna ziela angielskiego (opcjonalnie)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Groch zalewam wodą w garnku, w którym będzie gotowany. Wody powinno być trzy razy więcej niż grochu. Odstawiam na całą noc. Jeśli zdecyduję się dodać do kapusty z grochem grzyby, również zalewam je w osobnym naczyniu wodą i moczę przez kilka godzin.
- Następnego dnia kapustę płuczę w dwóch zimnych wodach i dokładnie odciskam na sicie lub durszlaku.
- Gotuję groch w osolonej wodzie (w tej samej, w której się moczył) przez ok. 30 minut (w razie potrzeby dolewam dodatkową wodę; na 1 l wody przypada 1 mała łyżeczka soli) do miękkości. Jeśli chcę uzyskać bardzo gęstą konsystencję kapusty z grochem, rozgotowuję groch na gładką papkę, uważając, żeby nie przypalił się w garnku.
- W czasie gotowania grochu w drugim garnku gotuję przez ok. 30 minut zalaną wrzątkiem kapustę, do której, opcjonalnie, można dodać listek laurowy i ziele angielskie. Jeśli jest grubo poszatkowana, można przed gotowaniem pokroić ją na drobniejsze kawałki. Do gotowania kapusty można dodać zawiniętą w gazę suchą kromkę chleba na zakwasie (pochłonie nadmiar nieprzyjemnego zapachu).
- Kiedy kapusta i groch się gotują, na dużej, głębokiej patelni szklę cebulę na tłuszczu.
- Ugotowany groch odcedzam, kapustę odciskam na sicie lub durszlaku i dodaję do zeszklonej cebuli. Podsmażam całość, mieszając i doprawiam solą, pieprzem i ziarnistym lub zmielonym kminkiem.
Wartości odżywcze
Pyszna kapusta z grochem, gdy doprawi się ją dobrze kminkiem, będzie łagodniejsza dla tych z Was, którym dokuczają wzdymające potrawy. Jeśli nie macie ochoty na doprawioną, po prostu przed jedzeniem wypijcie miksturę z 1 łyżki zmielonego kminku wymieszanego z kilkoma łyżkami wody. Dajcie znać, czy ten sposób się u Was sprawdza. A może znacie jakiś inny?
Ciekawa jestem, czy przepis na groch z kapustą również i u Was jest wykorzystywany jedynie z okazji Bożego Narodzenia. A może jadacie go częściej? Dajcie znać w komentarzach, jak udało się danie według mojej receptury. A może przyprawiliście inaczej? Bardzo jestem ciekawa!
Moi kochani, kapusta z grochem jest bardzo dobrym daniem.
Ja gotuję wszystko w szybkowarze. Groch bez zamaczania /łuskany gotuje się bardzo krótko/. Kapusta również, więc w ciągu 20 minut wszystko jest gotowe. W międzyczasie można usmażyć cebulkę i dodać do potrawy.
Wesołych świąt 2015 roku
Kapusta z groche maszczona olejem lnianym…. :)))) Smak świąt z dzieciństwa 🙂
Właśnie przymierzam się do ugotowania tej pysznej potrawy. U mnie w rodzinie od strony mamy zawsze dodawano ugotowanych startych na papkę ziemniakow, sprawiały że kapusta nabierala gęstrzej konsytencji i pysznego smaku. Groch tak samo byl scierany 🙂 Natomiast nie dodawano u nas grzybów, ale tak jak pisalaś – kazda gospodyni ma swój wlasny przepis i smaki z dziecinstwa 🙂
Pozdrawiam i Życze Spokojnych i Wesołych Świat,
aga
Moja kapusta z grochem i grzybami już się „gryzą”:) Musiałam szybko schować,bo do wigilii potrawy by nie było.wszyscy to lubimy.Już wczoraj zaczęło się wielkie „próbowanie” i ubyła prawie połowa:):):)
Mam ten sam problem z większością potraw „miskowych” ;).
Wielki plus,bardzo ładna prezenterka:-)
bardzo dobra
pachnie, pachnie :))
Witam,
Czy taką kapustkę z grochem można przechowywać w słoikach? Oczywiście słoiki po napełnieniu chcę zagotować (ok. 35min). Przy okazji – to samo pytanie dotyczy ryby po grecku – muszę przygotowywać potrawy na zapas 🙁
Mam małe bliźniaki i gotowanie zaczyna powoli wymykać mi się spod kontroli 🙂
I kapustę z grochem, i rybę można. Po zapasteryzowaniu, o którym wspominasz. Trzymam kciuki za odwagę i wytrwałość przy ogarnianiu spraw związanych z dwójką małych dzieci naraz :).
Dorotko ,pochodzę z pod Głogowa,(dolnośląskie)i odkąd pamiętam,zaraz po rybach była to moja ulubiona potrawa wigilijna,gotowana przez moją mamę,w moim wydaniu już tak nie smakuje 😀 W moim domu nigdy nie było wynalazków pod tytułem KUTIA 🙂 nie żałuję,bo nie lubię słodkiego 🙂
[..YouTube..] Dorotko ,pochodzę z pod Głogowa,(dolnośląskie)i odkąd pamiętam,zaraz po rybach była to moja ulubiona potrawa wigilijna,gotowana przez moją mamę,w moim wydaniu już tak nie smakuje 😀 W moim domu nigdy nie było wynalazków pod tytułem KUTIA 🙂 nie żałuję,bo nie lubię słodkiego 🙂
ale robie ja tylko na Wigilie…tradycja i juz.
A przecież wieczorową porą to powinien być brunet, a nie fruwająca kołdra ;))).
Wietrzny brunet :-))))))
Może brunet i do tego wiatrowy 🙂
Mój mąż cały rok domaga się tej kapusty, tylko, że kołdra fruwa aż po sufil wieczorową porą…
I znowu będzie miała wielki brzuch 🙂
dobra,a po jedzeniu….:-) prrrrrr
O, musze zrobic 🙂
Ja dopiero niedawno poznałam kapustę z grochem, bo w mojej rodzinie robi się na Wigilię zupełnie inne potrawy. A od tygodnia jakoś tak podejrzanie dużo wyświetleń ten przepis zbiera w statystykach ;).
ja jem tylko w święta i to małą łyżeczkę symbolicznie:)
Ja pierniczę, uwielbiam kapustę z grochem 🙂
Nawet kapusta z grochem może się pięknie prezentować 🙂
Wystrój stołu i zastawa dużo dają, bo sama w sobie to ona ciekawa nie jest ;).
Kiedyś dawno temu zrobiłam kapustę z grochem na wigilię za namową znajomej; nikt z domowników nie chciał jej jeść; całość zjadłam ja i od tamtej pory nie robię bo mam „nadróbki” jedzeniowe kapusty z grochem na jakieś 25 lat:-)
🙂 Też kiedyś tak miałam z jakąś potrawą, ale nie pamiętam już z jaką. Pamiętam jedynie, że nie mogliśmy już na nią patrzeć ;).
Moja ulubiona potrawa wigilijna. 😀 Co prawda u mnie przygotowuje się ją troszeczkę inaczej, u mnie jest ona z dodatkiem ziemniaczanego pure. Już się cieszę na myśl o zbliżających się świętach 😀
Pytanie z innej beczki, wiesz może czy ciasto na pierogi mozna zrobić z mieszanki bezglutenowej? W tym roku potrawy musimy przygotować troszeczkę inaczej.. Dziękuję za odpowiedź. 🙂
Można, ostatnio znajoma mojej mamy opowiadała, że tak właśnie przygotowuje ciasto pierogowe. Po wyrobieniu wychodzi twarde, dlatego trzeba je zawinąć szczelnie w worek foliowy i wstawić na kilka godzin do lodówki, żeby uzyskało elastyczność.
Dziękuję za odpowiedź, mam nadzieję, że potrawy mimo wszystko będa bardzo smaczne, Pozdrawiam. 🙂