Kapusta zasmażana smakuje wybornie latem, przygotowana z liści młodej kapustki. Podana z młodymi ziemniakami i jajkiem sadzonym, rozpływa się w ustach. W takiej właśnie wersji jest jedną z moich ulubionych, chociaż uwielbiam też kapustę zasmażaną z pomidorami, jaką przygotowuje moja babcia. Dla mnie obie funkcjonują nawet jako danie bezmięsne i mogłabym zjeść wszystkie porcje sama, chociaż klasycznie kapustę zasmażaną podaje się jako dodatek do kotletów schabowych z ziemniakami.
Zobacz też: Więcej przepisów na dodatki do obiadu
Kapusta zasmażana według mojego przepisu to wersja przygotowywana na maśle. Nie ma tutaj dodatku smalcu czy skwarków, dzięki temu przepis świetnie pasuje do diety wegetariańskiej. Zamieniając masło na oliwę, np. z oliwek, uzyskamy pyszną wersję wegańską.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Baza
- 1 główka białej kapusty (mała; oczyszczona z zewnętrznych, zepsutych liści, bez głąba, poszatkowana)
- 4 łyżki masła (lub masła klarowanego)
- 1 cebula (mała; drobno pokrojona)
- 3 łyżki białego octu winnego lub soku z cytryny
- ½ szklanki wina białego wytrawnego lub wywaru warzywnego
- 1 łyżeczka suszonego koperku
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka cukru (opcjonalnie; można zastąpić ksylitolem, erytrytolem lub syropem z agawy)
Do zasmażki
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić wywar warzywny
- Jak pokroić cebulę
- Jak zrobić masło klarowane
- Jak wybrać tłuszcz do smażenia
Jak zrobić
- Kapustę zalewamy niewielką ilością wody i dusimy pod przykryciem przez ok. 20 minut. Młoda kapusta może być duszona krócej, np. 10 minut lub od razu po poszatkowaniu przełożona na patelnię do zasmażania.
- Na patelni roztapiamy na niewielkim ogniu masło i szklimy do miękkości cebulę.
- Do cebuli dokładamy uduszoną, odciśniętą kapustę, podsmażamy chwilę całość, zalewamy białym winem lub wywarem i dusimy pod przykryciem przez 5 minut.
- Podduszoną kapustę doprawiamy koperkiem, solą i pieprzem oraz, opcjonalnie, cukrem. Zakwaszamy całość sokiem z cytryny lub octem.
- Odsuwamy kapustę na bok patelni, dodajemy pozostałe masło i topimy, następnie zasypujemy mąką.
- Zasmażamy lekko mąkę na maśle, mieszając dokładnie, a kiedy lekko się zrumieni, łączymy zasmażkę z kapustą.
Wartości odżywcze
Jak smakuje Wam klasyczna zasmażana kapusta? Dajcie znać w komentarzach :).
Widelcem z talerza…
Zjadłbym młodego ziemniaka;) Oby do czerwca;).
u mnie w domu jada się wyłącznie wersję z kapusty kiszonej. jakoś ze zwykłej białej nam nie podchodzi. pozdrawiam.
Ooo, a jak się u Was w tamtych regionach jada kapustę?
A ja po raz pierwszy słyszę o czymś takim… Pochodzę z Warmii i Mazur może dlatego ? 😛 ale wygląda smacznie 🙂
Mamy sezon na potrawy z kapusty. Bigosy, kapusta zasmażana, gołąbki…
Jadacie to wszystko teraz, zimą, czy wolicie młodą kapustę latem?
Kapusta zasmażana | PozytywnaKuchnia.pl
Staram się wolniej, ale nie jest to łatwe ;).
wyglada smakowicie!!! ale Ty szybko mowisz kobito hehe
Jadłam chyba z 4 razy w życiu ;p Nie jest popularna w moim domu.
uwielbiam! 🙂
pycha!!! ;p