Uwielbiam białą, zasmażaną kapustę, taką młodą, najlepiej zerwaną na polu u babci, nietkniętą żadnym sztucznym nawozem. Przygotowuję ją na kilka sposobów, a najbardziej smakuje mi kapusta zasmażana z pomidorami, z dodatkiem zeszklonej na maśle cebuli, ugotowanych razem z kapustą plasterków jabłka, delikatnie doprawiona solą, cukrem i koperkiem.
Zobacz też: Więcej pomysłów na dodatki do drugiego dania
Tak przygotowaną kapustę zasmażaną można podać jako dodatek do kotletów i ziemniaków, a jej delikatny smak najlepiej skomponuje się z piersią z kurczaka – w formie kotletów lub roladek albo ugrillowaną na patelni grillowej.
Zasmażaną kapustę w podobny sposób przygotowuje moja babcia, która nie doprawia jej koprem i czasem nie dodaje jabłka, a pomidora, zamiast miksować, kroi w grubą kostkę.
Zamiast zwykłej, najlepiej młodej, białej kapusty polecam też spróbować tego dania ugotowanego z kapusty włoskiej. W obu wersjach kapusta zasmażana z pomidorami smakuje wyśmienicie.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 kg białej kapusty (poszatkowana)
- 1 pomidor (duży; sparzony, bez skórki i nasion, zmiksowany w blenderze)
- 1 cebula (drobno pokrojona)
- 1 jabłko (winne czyli twarde i kwaskowate; obrane ze skórki, pokrojone na plasterki)
- 50 g masła (¼ kostki)
- 2 łyżki mąki
- koperek (świeży i drobno pokrojony lub suszony)
- sól, cukier (w przypadku cukrzycy cukier należy pominąć)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak pokroić cebulę
- Jak zrobić wywar warzywny
- Jak zrobić zasmażkę
Jak zrobić
- Kapustę wkładam do garnka i zalewam niewielką ilością wody. Duszę pod przykryciem aż do miękkości (ok. 30 minut).
- Pod koniec gotowania, kiedy kapusta jest już prawie miękka, dodaję plasterki jabłka.
- Na patelni, na niewielkim ogniu, roztapiam masło i szklę cebulę.
- Zeszkloną cebulę zasypuję mąką i delikatnie zasmażam.
- Zasmażkę rozprowadzam wywarem z gotowania kapusty (jeśli jest go zbyt mało, dolewam wodę lub wywar warzywny) i doprowadzam do wrzenia.
- Na patelnię wlewam zmiksowanego na sok pomidora i dokładam kapustę.
- Doprawiamy solą i cukrem, mieszam i podsmażam jeszcze chwilę, aż całość lekko zgęstnieje.
- Dodaję koperek, mieszam i zdejmuję z ognia.
- Podaję na ciepło.
Ciekawy przepis. Zawsze szukam nowych sposobow gotowania kapusty, bo ja lubie a szanowny maz nie bardzo 🙂 Wiec musze kombinowac. Dzieki 🙂
brzmi smakowicie:)
niee 🙂 rosołek i kurczaka z sałatą grecką 😀
wlasnie kupiłam kapustę żeby zrobić 🙂
Bardzo mi miło, że jesteś z nami, wypróbowałaś przepis i podzieliłaś się swoimi kuchennymi eksperymentami :). Rzeczywiście, bez octu ta kapusta jest taka delikatnie słodkawa. Ja akurat taką bardzo lubię, ale jeśli ktoś woli nieco bardziej wytrawny smak, ocet będzie jak znalazł :).
uff wlasnie sie najadlam ta pyszna kapusta. nie wiedzialam ze mozna ja tak szybko przyrzadzic. podobna taka jadlam jako dziecko u mojej babci. pamietam jednak ze w kapuscie babci wyczuwalam nute octu. tak wiec dodalam dzis troche octu. i jeszcze troche pieprzu, wyszlo pyszne. ocet nadal taki troche slodko-ostry posmak. piprz rowniez wzmocnil smak. dziekuje za przepis i ciesze sie ze ten kanal istnieje:)
[..YouTube..] Bardzo mi miło, że jesteś z nami, wypróbowałaś przepis i podzieliłaś się swoimi kuchennymi eksperymentami :). Rzeczywiście, bez octu ta kapusta jest taka delikatnie słodkawa. Ja akurat taką bardzo lubię, ale jeśli ktoś woli nieco bardziej wytrawny smak, ocet będzie jak znalazł :).
[..YouTube..] @malutkaperelka Bardzo mi miło, że jesteś z nami, wypróbowałaś przepis i podzieliłaś się swoimi kuchennymi eksperymentami :). Rzeczywiście, bez octu ta kapusta jest taka delikatnie słodkawa. Ja akurat taką bardzo lubię, ale jeśli ktoś woli nieco bardziej wytrawny smak, ocet będzie jak znalazł :).
[..YouTube..] uff wlasnie sie najadlam ta pyszna kapusta. nie wiedzialam ze mozna ja tak szybko przyrzadzic. podobna taka jadlam jako dziecko u mojej babci. pamietam jednak ze w kapuscie babci wyczuwalam nute octu. tak wiec dodalam dzis troche octu. i jeszcze troche pieprzu, wyszlo pyszne. ocet nadal taki troche slodko-ostry posmak. piprz rowniez wzmocnil smak. dziekuje za przepis i ciesze sie ze ten kanal istnieje:)
Fakt, maszynce zdarza się przepuszczać większe kawałki, zresztą nawet to widać na filmie :). Jednak wysiłku przy szatkowaniu mniej, przynajmniej w porównaniu do mojej tradycyjnej, ręcznej tarki, na której jest też otwór do szatkowania :).
[..YouTube..] Fakt, maszynce zdarza się przepuszczać większe kawałki, zresztą nawet to widać na filmie :). Jednak wysiłku przy szatkowaniu mniej, przynajmniej w porównaniu do mojej tradycyjnej, ręcznej tarki, na której jest też otwór do szatkowania :).
[..YouTube..] @AgatkaJacusia Fakt, maszynce zdarza się przepuszczać większe kawałki, zresztą nawet to widać na filmie :). Jednak wysiłku przy szatkowaniu mniej, przynajmniej w porównaniu do mojej tradycyjnej, ręcznej tarki, na której jest też otwór do szatkowania :).
Ja mam zwykła szatkownice do kapusty i duzo ładniej kroi niz maszynka. A przepis ciekawy. Nigdy nie próbowałam takiej zasmazanej kapusty z dodatkami, a na pewno teraz skorzystam z przepisu. A mydło metalowe kosztuje 50 zł, ale nigdy sie nie zuzywa podobno:)
[..YouTube..] Ja mam zwykła szatkownice do kapusty i duzo ładniej kroi niz maszynka. A przepis ciekawy. Nigdy nie próbowałam takiej zasmazanej kapusty z dodatkami, a na pewno teraz skorzystam z przepisu. A mydło metalowe kosztuje 50 zł, ale nigdy sie nie zuzywa podobno:)
Mydlo metaliczne.nigdy nie slyszalam:)
Kuchenka i garnki z rynku typowo dla masowego odbiorcy, więc nietrudno o te same. Zwłaszcza o garnki, jak się mieszka w większym mieście i jeździ na zakupy na obrzeża miasta ;). Mam tylko jeden nóż ceramiczny kupiony przez tatę na Allegro :).
pierwsza sprawa masz taką sama kuchenke jak ja druga sprawa masz takie garnki jak moja siostra a trzecia sprawa a raczej pytanie czy uzywaz nozy ceramicznych z mango ?;p:( pozdrawiam
Nigdy się nad tym nie zastanawiałam po co te dziurki :). Mam też taką bez dziurek, ale leży nieużywana, bo ta z dziurkami w zupełności mi wystarcza.
W kwestii cebuli to nie zauważyłam tego u siebie, ale każda skóra jest inna. Spraw sobie taki specjalny żel do mycia rąk neutralizujący zapachy albo popatrz w sklepie z wyposażeniem kuchni czy nie mają takiego metalowego „mydła” usuwającego brzydkie zapachy z rąk. Widziałam kiedyś takie, ale nie pamiętam gdzie i ile kosztowało.
Tobie nie wychodzi taka gęsta zasmażka, bo może masz więcej tłuszczu wytopionego ze słoniny? Ja zrobiłam wersję „light”, w dodatku dla osób, które nie jedzą mięsa :). A ponieważ wodę do gotowania kapusty lałam na oko, potem do rozprowadzenia miałam niedużo wywaru i pomogłam sobie wodą. Myślę, że to nie grzech :).
Czy po krojeniu cebuli , potem.. także Ci dziwnie pachna ręce..?
Kochana czemu ta łyzka drewniana ma takie dziurki.. czemeu to słuzy..?
Sama taka mam głeboko w szafce,ale jej jakos nie lubie ;/;/
Do garnka do gotowania poszła cała, ale na patelnię już połowa – bo druga połowa powędrowała do zrobienia białej kapusty zasmażanej z kminkiem, na którą przepis ukaże się niebawem :).
[..YouTube..] Mydlo metaliczne.nigdy nie slyszalam:)
i z takiej kapusty to wychodzi mi cały gar pysznej kapuchy.
tez tak nigdy nie robię , zawsze zesmażam pierw słonine lub boczek potem dodaje cebule i dodaje dopiero mąkę . Pierwszy raz widze żeby ktos do zasmazki dodawał taka ilość mąki żeby to było aż takie gęste. nigdy tez nie dodaje wody.
[..YouTube..] Kuchenka i garnki z rynku typowo dla masowego odbiorcy, więc nietrudno o te same. Zwłaszcza o garnki, jak się mieszka w większym mieście i jeździ na zakupy na obrzeża miasta ;). Mam tylko jeden nóż ceramiczny kupiony przez tatę na Allegro :).
[..YouTube..] @TheUnboxinglive Kuchenka i garnki z rynku typowo dla masowego odbiorcy, więc nietrudno o te same. Zwłaszcza o garnki, jak się mieszka w większym mieście i jeździ na zakupy na obrzeża miasta ;). Mam tylko jeden nóż ceramiczny kupiony przez tatę na Allegro :).
[..YouTube..] pierwsza sprawa masz taką sama kuchenke jak ja druga sprawa masz takie garnki jak moja siostra a trzecia sprawa a raczej pytanie czy uzywaz nozy ceramicznych z mango ?;p:( pozdrawiam
[..YouTube..] Nigdy się nad tym nie zastanawiałam po co te dziurki :). Mam też taką bez dziurek, ale leży nieużywana, bo ta z dziurkami w zupełności mi wystarcza.
W kwestii cebuli to nie zauważyłam tego u siebie, ale każda skóra jest inna. Spraw sobie taki specjalny żel do mycia rąk neutralizujący zapachy albo popatrz w sklepie z wyposażeniem kuchni czy nie mają takiego metalowego „mydła” usuwającego brzydkie zapachy z rąk. Widziałam kiedyś takie, ale nie pamiętam gdzie i ile kosztowało.
[..YouTube..] @gwiazdenka1987 Nigdy się nad tym nie zastanawiałam po co te dziurki :). Mam też taką bez dziurek, ale leży nieużywana, bo ta z dziurkami w zupełności mi wystarcza.
W kwestii cebuli to nie zauważyłam tego u siebie, ale każda skóra jest inna. Spraw sobie taki specjalny żel do mycia rąk neutralizujący zapachy albo popatrz w sklepie z wyposażeniem kuchni czy nie mają takiego metalowego „mydła” usuwającego brzydkie zapachy z rąk. Widziałam kiedyś takie, ale nie pamiętam gdzie i ile kosztowało.
[..YouTube..] Tobie nie wychodzi taka gęsta zasmażka, bo może masz więcej tłuszczu wytopionego ze słoniny? Ja zrobiłam wersję „light”, w dodatku dla osób, które nie jedzą mięsa :). A ponieważ wodę do gotowania kapusty lałam na oko, potem do rozprowadzenia miałam niedużo wywaru i pomogłam sobie wodą. Myślę, że to nie grzech :).
[..YouTube..] @MsMaciuniek Tobie nie wychodzi taka gęsta zasmażka, bo może masz więcej tłuszczu wytopionego ze słoniny? Ja zrobiłam wersję „light”, w dodatku dla osób, które nie jedzą mięsa :). A ponieważ wodę do gotowania kapusty lałam na oko, potem do rozprowadzenia miałam niedużo wywaru i pomogłam sobie wodą. Myślę, że to nie grzech :).
Na tej patelni jest ilość z kilograma kapusty? Tak się aż zmniejszyła czy nie dodałaś wszystkiego? Nigdy w ten sposób nie robiłam. Z pewnością wypróbuję na jesienne obiadki bo teraz za gorąco.
[..YouTube..] Czy po krojeniu cebuli , potem.. także Ci dziwnie pachna ręce..?
[..YouTube..] Kochana czemu ta łyzka drewniana ma takie dziurki.. czemeu to słuzy..?
Sama taka mam głeboko w szafce,ale jej jakos nie lubie ;/;/
[..YouTube..] Do garnka do gotowania poszła cała, ale na patelnię już połowa – bo druga połowa powędrowała do zrobienia białej kapusty zasmażanej z kminkiem, na którą przepis ukaże się niebawem :).
[..YouTube..] @kucibaba2 Do garnka do gotowania poszła cała, ale na patelnię już połowa – bo druga połowa powędrowała do zrobienia białej kapusty zasmażanej z kminkiem, na którą przepis ukaże się niebawem :).
[..YouTube..] i z takiej kapusty to wychodzi mi cały gar pysznej kapuchy.
[..YouTube..] tez tak nigdy nie robię , zawsze zesmażam pierw słonine lub boczek potem dodaje cebule i dodaje dopiero mąkę . Pierwszy raz widze żeby ktos do zasmazki dodawał taka ilość mąki żeby to było aż takie gęste. nigdy tez nie dodaje wody.
[..YouTube..] Na tej patelni jest ilość z kilograma kapusty? Tak się aż zmniejszyła czy nie dodałaś wszystkiego? Nigdy w ten sposób nie robiłam. Z pewnością wypróbuję na jesienne obiadki bo teraz za gorąco.