Kapusta zasmażana przepis | Dorota Kamińska

Kapusta zasmażana

Kapusta zasmażana smakuje wybornie latem, przygotowana z liści młodej kapustki. Podana z młodymi ziemniakami i jajkiem sadzonym, rozpływa się w ustach. W takiej właśnie wersji jest jedną z moich ulubionych, chociaż uwielbiam też kapustę zasmażaną z pomidorami, jaką przygotowuje moja babcia. Dla mnie obie funkcjonują nawet jako danie bezmięsne i mogłabym zjeść wszystkie porcje sama, chociaż klasycznie kapustę zasmażaną podaje się jako dodatek do kotletów schabowych z ziemniakami.

Zobacz też: Więcej przepisów na dodatki do obiadu

Kapusta zasmażana według mojego przepisu to wersja przygotowywana na maśle. Nie ma tutaj dodatku smalcu czy skwarków, dzięki temu przepis świetnie pasuje do diety wegetariańskiej. Zamieniając masło na oliwę, np. z oliwek, uzyskamy pyszną wersję wegańską.

Kapusta zasmażana

Kapusta zasmażana

Klasyczna kapusta zasmażana na białym winie lub z sokiem z cytryny, z cebulą, masłem i koperkiem - najlepszy przepis na kapustę zasmażaną.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 20 min
Razem: 30 min
Kategoria: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Polska
Liczba porcji: 6
Kalorie: 226kcal
Autorka: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Baza

  • 1 główka białej kapusty (mała; oczyszczona z zewnętrznych, zepsutych liści, bez głąba, poszatkowana)
  • 4 łyżki masła (lub masła klarowanego)
  • 1 cebula (mała; drobno pokrojona)
  • 3 łyżki białego octu winnego lub soku z cytryny
  • ½ szklanki wina białego wytrawnego lub wywaru warzywnego
  • 1 łyżeczka suszonego koperku
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka cukru (opcjonalnie; można zastąpić ksylitolem, erytrytolem lub syropem z agawy)

Do zasmażki

  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Kapustę zalewamy niewielką ilością wody i dusimy pod przykryciem przez ok. 20 minut. Młoda kapusta może być duszona krócej, np. 10 minut lub od razu po poszatkowaniu przełożona na patelnię do zasmażania.
  • Na patelni roztapiamy na niewielkim ogniu masło i szklimy do miękkości cebulę.
  • Do cebuli dokładamy uduszoną, odciśniętą kapustę, podsmażamy chwilę całość, zalewamy białym winem lub wywarem i dusimy pod przykryciem przez 5 minut.
  • Podduszoną kapustę doprawiamy koperkiem, solą i pieprzem oraz, opcjonalnie, cukrem. Zakwaszamy całość sokiem z cytryny lub octem.
  • Odsuwamy kapustę na bok patelni, dodajemy pozostałe masło i topimy, następnie zasypujemy mąką.
  • Zasmażamy lekko mąkę na maśle, mieszając dokładnie, a kiedy lekko się zrumieni, łączymy zasmażkę z kapustą.

Przydatne przepisy i poradniki

Przydatne poradniki:
  1. Jak zrobić wywar warzywny
  2. Jak pokroić cebulę
  3. Jak zrobić masło klarowane
  4. Jak wybrać tłuszcz do smażenia

Wartości odżywcze

Serving: 300g | Calories: 226kcal | Carbohydrates: 25g (8%) | Protein: 4g (8%) | Fat: 11g (17%) | Saturated Fat: 7g (35%) | Cholesterol: 30mg (10%) | Sodium: 549mg (23%) | Potassium: 607mg (17%) | Fiber: 8g (32%) | Sugar: 13g | Vitamin A: 13.7% | Vitamin C: 149.5% | Calcium: 14.5% | Iron: 10.3%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Jak smakuje Wam klasyczna zasmażana kapusta? Dajcie znać w komentarzach :).

Kapusta zasmażana
Kapusta zasmażana

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

11 komentarzy
  1. A ja po raz pierwszy słyszę o czymś takim… Pochodzę z Warmii i Mazur może dlatego ? 😛 ale wygląda smacznie 🙂

  2. Mamy sezon na potrawy z kapusty. Bigosy, kapusta zasmażana, gołąbki…
    Jadacie to wszystko teraz, zimą, czy wolicie młodą kapustę latem?

    Kapusta zasmażana | PozytywnaKuchnia.pl

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)