Kapusta zasmażana

Kapusta zasmażana smakuje wybornie latem, przygotowana z liści młodej kapustki. Podana z młodymi ziemniakami i jajkiem sadzonym, rozpływa się w ustach. W takiej właśnie wersji jest jedną z moich ulubionych, chociaż uwielbiam też kapustę zasmażaną z pomidorami, jaką przygotowuje moja babcia. Dla mnie obie funkcjonują nawet jako danie bezmięsne i mogłabym zjeść wszystkie porcje sama, chociaż klasycznie kapustę zasmażaną podaje się jako dodatek do kotletów schabowych z ziemniakami.

Zobacz też: Więcej przepisów na dodatki do obiadu

Kapusta zasmażana według mojego przepisu to wersja przygotowywana na maśle. Nie ma tutaj dodatku smalcu czy skwarków, dzięki temu przepis świetnie pasuje do diety wegetariańskiej. Zamieniając masło na oliwę, np. z oliwek, uzyskamy pyszną wersję wegańską.

5 od 1 osoby
Kapusta zasmażana
Kapusta zasmażana
Przygotowanie
10 min
Czas gotowania
20 min
Całkowity czas
30 min
 
Klasyczna kapusta zasmażana na białym winie lub z sokiem z cytryny, z cebulą, masłem i koperkiem - najlepszy przepis na kapustę zasmażaną.
Danie: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Polska
Liczba kalorii: 226 kcal
Autorka: Dorota Kamińska
Liczba porcji: 6
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Baza
  • 1 główka białej kapusty (mała; oczyszczona z zewnętrznych, zepsutych liści, bez głąba, poszatkowana)
  • 4 łyżki masła (lub masła klarowanego)
  • 1 cebula (mała; drobno pokrojona)
  • 3 łyżki białego octu winnego lub soku z cytryny
  • ½ szklanki wina białego wytrawnego lub wywaru warzywnego
  • 1 łyżeczka suszonego koperku
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka cukru (opcjonalnie; można zastąpić ksylitolem, erytrytolem lub syropem z agawy)
Do zasmażki
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Kapusta zasmażana - przepis i film wideo

Moje porady

Przydatne poradniki:

  1. Jak zrobić wywar warzywny
  2. Jak pokroić cebulę
  3. Jak zrobić masło klarowane
  4. Jak wybrać tłuszcz do smażenia
Kapusta zasmażana - Jak zrobić
  1. Kapustę zalewamy niewielką ilością wody i dusimy pod przykryciem przez ok. 20 minut. Młoda kapusta może być duszona krócej, np. 10 minut lub od razu po poszatkowaniu przełożona na patelnię do zasmażania.
  2. Na patelni roztapiamy na niewielkim ogniu masło i szklimy do miękkości cebulę.
  3. Do cebuli dokładamy uduszoną, odciśniętą kapustę, podsmażamy chwilę całość, zalewamy białym winem lub wywarem i dusimy pod przykryciem przez 5 minut.
  4. Podduszoną kapustę doprawiamy koperkiem, solą i pieprzem oraz, opcjonalnie, cukrem. Zakwaszamy całość sokiem z cytryny lub octem.
  5. Odsuwamy kapustę na bok patelni, dodajemy pozostałe masło i topimy, następnie zasypujemy mąką.
  6. Zasmażamy lekko mąkę na maśle, mieszając dokładnie, a kiedy lekko się zrumieni, łączymy zasmażkę z kapustą.
Wartości odżywcze
Kapusta zasmażana
Wielkość porcji (300 g)
Liczba kalorii 226 kcal Kalorie z tłuszczów 99 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 11g 17%
Tłuszcze nasycone 7g 35%
Cholesterol 30mg 10%
Sód 549mg 23%
Potas 607mg 17%
Węglowodany ogółem 25g 8%
Błonnik 8g 32%
Cukry 13g
Białko 4g 8%
Witamina A 13.7%
Witamina C 149.5%
Wapń 14.5%
Żelazo 10.3%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Jak smakuje Wam klasyczna zasmażana kapusta? Dajcie znać w komentarzach :).

Kapusta zasmażana
Kapusta zasmażana

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

11 komentarzy
  1. A ja po raz pierwszy słyszę o czymś takim… Pochodzę z Warmii i Mazur może dlatego ? 😛 ale wygląda smacznie 🙂

  2. Mamy sezon na potrawy z kapusty. Bigosy, kapusta zasmażana, gołąbki…
    Jadacie to wszystko teraz, zimą, czy wolicie młodą kapustę latem?

    Kapusta zasmażana | PozytywnaKuchnia.pl

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)