fbpx
Czytasz właśnie
Karp smażony

Karp smażony

  • wymoczony w mleku i obłożony cebulą
  • smażony w mącznej panierce, na maśle klarowanym
  • idealny smak
Karp smażony

Karp smażony to najpopularniejsza polska potrawa wigilijna. Podaje się go w różnych, nawet najbardziej oddalonych od siebie regionach Polski, choć nie zawsze lubią go wszyscy domownicy. Karp w panierce – kto choć raz go nie próbował? Ryba o charakterystycznym smaku i zapachu, a nieumiejętnie odłowiony lub przygotowany, może „zalatywać” mułem. Jak usmażyć karpia, żeby wyszedł smaczny? Opowiem Wam, jak przygotowuje się go w mojej rodzinie. Oto najlepszy przepis na karpia smażonego.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na potrawy wigilijne

Karp smażony w mojej rodzinie jest głównym daniem wigilijnym. Przygotowuje go moja babcia albo ciocia Celinka. Dzień wcześniej płuczą rybę w zimnej wodzie, zdejmują łuski, porcjują, a potem obkładają na całą noc pokrojoną w piórka cebulą, mocno skrapiając sokiem z cytryny. To bardzo ważne czynności, ale dodatkowo warto pamiętać, żeby kupić karpia ze sprawdzonego źródła. Odpowiednio wcześnie odłowiony i trzymany w oczyszczonej wodzie, pozbędzie się większości niechcianego zapachu.

Przepis na karpia smażonego

Moja sprawdzona metoda. Dobra rada od mojego nieżyjącego już chrzestnego, żeby jeszcze przed obłożeniem cebulą i skropieniem cytryną wymoczyć świeżego karpia w mleku. W tak przygotowanym do smażenia karpiu posmak i zapach mułu zanikają. Ryba, po usmażeniu w mącznej panierce, smakuje doskonale. Do tego wcześniej warto zastosować babciny sposób z obłożeniem cebulą. Znaliście je?

Smażony karp

Karp smażony

Klasyczny karp smażony czyli karp w panierce. To najlepszy smażony karp, który przed przygotowaniem jest wymoczony w mleku i obłożony cebulą i cytryną.
4.58 from 7 votes
Przygotowanie: 10 minutes
Gotowanie: 10 hours 40 minutes
Razem: 10 hours 50 minutes
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: karp obtaczany w mące, karp smażony, smażony karp
Liczba porcji: 4
Kalorie: 519kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • karp filetowany lub w dzwonkach
  • cytryna (po ½ cytryny na 1 filet lub 4 dzwonka)
  • cebula (po 1 średniej cebuli na 1 filet lub 4 dzwonka)
  • mąka
  • mleko
  • masło klarowane
  • sól, biały pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Zobacz też
Wigilijny kompot z suszu

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić masło klarowane
  2. Jak wybrać tłuszcz do smażenia

Jak zrobić

  • Filety karpia porcjuję i zanurzam w misce z mlekiem. Odstawiam na ok. 8 godzin w chłodne miejsce (najlepiej zostawić rybę w lodówce na całą noc).
  • Wyjmuję karpia z mleka, osuszam na papierowym ręczniku i skrapiam mocno sokiem z cytryny.
  • Skropionego cytryną karpia obkładam dokładnie cebulą. Odstawiamy na ok. 4 godziny w chłodne miejsce.
  • Zdejmuję cebulę z karpia, doprawiam solą i pieprzem, następnie obtaczam każdą porcję w mące.
  • Smażę karpia na klarowanym maśle z obu stron na złocisty lub złoto-brązowy kolor. Każdy usmażony kawałek osączam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  • Karpia można udekorować różyczkami zawiniętymi z pokrojonej w długie, cienkie paski, ugotowanej marchewki oraz listkami natki pietruszki.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 250g | Kalorie: 519kcal (26%) | Węglowodany: 16g (5%) | Białko: 46g (92%) | Tłuszcze: 29g (45%) | Tłuszcze nasycone: 12g (75%) | Cholesterol: 203mg (68%) | Sód: 416mg (18%) | Potas: 962mg (27%) | Błonnik: 1g (4%) | Cukier: 3g (3%) | Witamina A: 75IU (2%) | Witamina C: 22.4mg (27%) | Wapń: 122mg (12%) | Żelazo: 3.9mg (22%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

W profesjonalnych hodowlach odławia się karpie z wyprzedzeniem i trzyma w specjalnych zbiornikach, dzięki czemu udaje się zlikwidować posmak i zapach mułu w rybie. W rezultacie z karpia po usmażeniu, zwłaszcza na dobrym tłuszczu, wydobywa się najlepszy smak. Polecam na maśle klarowanym, to najlepszy smak w połączeniu z rybą.

Karp smażony przepis

Proponuję udekorowanie każdego kawałka różyczkami zrolowanymi z gotowanej, pokrojonej w cienkie plastry marchewki. Dzięki temu będzie bardzo ładnie prezentować się na talerzu. Podoba Wam się taka dekoracja?

Smażony karp
Smażony karp

Dajcie koniecznie znać w komentarzach, czy karp smażony gości na Waszych wigilijnych stołach. Ciekawa jestem, co serwujecie jako dodatki i czy lubicie tę rybę. A może macie jeszcze inne sposoby jak usmażyć karpia? Czekam na informacje od Was! 

19 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom