fbpx
Czytasz właśnie
Kawa po kapitańsku

Kawa po kapitańsku

Kawa po kapitańsku

Kawa po kapitańsku, z dodatkiem alkoholu, to smaczny, gorący napój przygotowany z podgrzanej brandy lub rumu, z dodatkiem espresso i kogla-mogla. Jest bardzo smacznym drinkiem jesienno-zimowym o ciekawym posmaku, a dekoracyjnie podana, najlepiej po godzinie 14:00, rozgrzeje niejedno żeglarskie (i nie tylko) gardło.

Zobacz też: Więcej pomysłów na drinki z alkoholem

Kawa po kapitańsku jest drinkiem, którego wcześniej nie miałam okazji nigdzie wypić i nie spotkałam się z nim w żadnej z restauracji, a przygotowałam ją na prośbę jednej z widzek na moim kanale kulinarnym na YouTube. Przepis jest bardzo prosty, chociaż będzie Wam potrzebna odrobina wprawy przy nalewaniu espresso do szklanki tak, żeby nie wymieszać go z alkoholem i zachować oddzielne warstwy, które będą dobrze widoczne w wersji z brandy, a nieco mocniej wymieszane, jeśli zdecydujecie się dodać do kawy rum.

Kawa po kapitańsku

Kawa po kapitańsku

Kawa po kapitańsku czyli kawa z rumem lub brandy i koglem-moglem utartym z dodatkiem wanilii.
5 from 1 vote
Kategoria: Drink
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: kawa po kapitańsku, kawa z rumem i koglem moglem
Liczba porcji: 1
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 40 ml brandy lub rumu
  • 100 ml espresso
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru lub cukru waniliowego

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Żółtko ucieramy z 1 łyżką cukru na puszysty kogel-mogel (najlepiej na najwyższych obrotach miksera, w wysokim, metalowym kubku).
  • Brandy lub rum podgrzewamy z drugą łyżką cukru tak, żeby całkowicie się rozpuścił (nie zagotowujemy).
  • Zaparzamy 100 ml espresso.
  • Na dno szklanki wlewamy podgrzaną brandy lub rum.
  • Bardzo powoli, najlepiej po łyżce opartej o ściankę szklanki, cienką strużką nalewamy na warstwę brandy lub rumu espresso tak, żeby zachować dwie warstwy obu płynów.
  • Wierzch kawy dekorujemy koglem-moglem, delikatnie nakładając go za pomocą łyżki.
  • Kawę po kapitańsku serwujemy od razu po przyrządzeniu. Pije się ją bez mieszania łyżką.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Kawa po kapitańsku
Kawa po kapitańsku
11 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom