Keks to smaczne, klasyczne ciasto na Boże Narodzenie. Upieczone kilka dni przed Wigilią, później, po leżakowaniu nabierze pełni smaku, aromatu i odpowiedniej miękkości. Nauczyłam się parę lat temu, jak zrobić keks z bakaliami. Po upieczeniu, dla urozmaicenia, można polać ciasto polewą czekoladową lub lukrem. Bardzo często gości na naszym rodzinnym, wigilijnym stole. Im więcej kolorowych dodatków w środku, tym ładniej się prezentuje. Zobaczcie przepis na keks krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na Boże Narodzenie
i Wielkanoc
Choć u mnie pojawia się na Wigilię, to również doskonały przepis na keks wielkanocny. A nawet i na co dzień, jeśli lubicie! Jest bardzo prostym do upieczenia ciastem. Dzięki odpowiednio przygotowanym bakaliom, po pokrojeniu zaskoczy Was potem pięknymi kolorami równomiernie rozłożonych dodatków.
Przepis na keks elegancki
Można upiec go z dodatkiem dowolnych, ulubionych bakalii. Im więcej kolorów będą mieć dodawane do środka składniki, tym piękniej ciasto zaprezentuje się na świątecznym stole. Warto pokusić się o przygotowanie polewy czekoladowej, która ozdobi dodatkowo wierzch. Z białej lub ciemnej, a także mlecznej czekolady. Jeśli jeszcze udekoruje się ją płatkami migdałów i skórką z pomarańczy… Rozmarzyłam się! Ale ze zwykłym lukrem lub bez niego – też będzie świetny!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1¾ szklanki mąki
- 150 g masła (¾ kostki)
- 5 jajek
- ¾ szklanki cukru pudru
- 3 łyżki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1½ szklanki bakalii (rodzynki, orzechy, morele, skórka z pomarańczy)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak przygotować bakalie do ciasta
- Jak zrobić cukier waniliowy
- Polewa czekoladowa – przepis
Jak zrobić
- Masło ucieramy na pulchny krem, na najwyższych obrotach miksera.
- Do miski z masłem wbijamy po 1 jajku, cały czas ucierając. Kolejne jajko wbijamy dopiero po całkowitym połączeniu poprzedniego jajka z masłem.
- Do masy maślano-jajecznej dosypujemy cukier i znów ucieramy całość na gładko.
- Dosypujemy dosypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i ucieramy do gładkości.
- Mieszamy masę na keks z pokrojonymi bakaliami, przygotowanymi wcześniej w odpowiedni sposób (rodzynki namoczone w rumie, orzechy i migdały obtoczone w mące).
- Keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą/mąką/kaszą manną. Przelewamy masę do keksówki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra+dół). Pieczemy przez ok. 30 minut.
Wartości odżywcze
Dla zapracowanych, ekspresowo, zawsze można też posypać ciasto cukrem pudrem, jeśli zależy Wam na prostej dekoracji.
Keks przepis
Warto upiec go ok. 3 dni wcześniej, przed świętami lub uroczystością, na której planujemy go zaserwować. Każdego kolejnego dnia keks nabiera smaku i aromatu i po tym czasie będzie smakować najlepiej.
Po domu podczas pieczenia będzie unosić się zapach ciasta i dodatków. To zapowiedź, że już za chwilę, za moment, nadejdą długo wyczekiwane Święta.
Jakie dodatki znalazły się w Waszych ciastach? Bardzo jestem ciekawa, dlatego dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak się udały i smakowały!
Jest znaczna rozbieżność między przepisem, a filmikiem. Skąd to wynika.
Po pierwsze czas i temperatura pieczenia. Po drugie kolejność i metoda mieszania składników składników (cukier). Pozdrawiam!
Zamierzam je przełożyć kremem tiramisu 🙂 I zmodyfikowałam przepis o więcej przypraw korzennych 🙂 Żeby było świątecznie 🙂
polecam serniko – makowiec :)) to jak dwa swiateczne ciasta na jednej blasze 🙂 takie 2 w 1 :))) polecam 🙂
Zerknij do komentarzy Lilianna Antosik, bo być może będziesz, podobnie jak inni, musiała piec je trochę dłużej. Ale jestem przekonana, że będzie smaczne :). A będziesz czymś przekładać/smarować?
Ja robię marchewkowe według Twojego przepisu 🙂 Zobaczymy co mi wyjdzie, bo nie mam szczęścia do ciast 😛
właśnie upiekłam
Kto też przeczytal koks świateczny????????????????
Zdążyłam, dzięki za przypomnienie :* pozytywnakuchnia.pl/piernik-staropolski/
Jakie wymiary keksowki na ten keks powinny być ?
12 x 30 cm
Może to jest marka dostępna tylko w hali na „M” ;), w której robiłam wczoraj zakupy.
bylam w dwoch sklepach i nie dostalam 🙁 zrobilam z rodzynkami, zurawina i skorka pomaranczowa 🙂 pyszne wyszly 🙂
Prospona
Mam nadzieję zdążyć jutro lub w weekend :). Pierwszy raz będę go robić, bo u nas w domu się nigdy nie piekło.
Proszę upiec piernik staropolski jeszcze Pani zdąży! Ja już swój zarobilam gorąco polecam 😉
jakiej firmy?
A masz może taką specjalną mieszankę keksową? Kupiłam wczoraj i żałuję, że nie natknęłam się na nią rok temu, bo ma piękne, czerwone i zielone galaretki. Super by Ci wyszły na zdjęciach :).
mam wszystkie skladniki 🙂 popoludniu bede piekla 🙂
Wspaniały wyszedł Ci ten keks…u mnie tez niedługo pieczenie 😉 Pozdrawiam