fbpx
Czytasz właśnie
Keks

Keks

  • z bakaliami i kolorowymi owocami suszonymi
  • bez dekoracji lub udekorowany lukrem, polewą albo cukrem pudrem
  • najlepszy po kilku dniach leżakowania
Keks na Boże Narodzenie

Keks to smaczne, klasyczne ciasto na Boże Narodzenie. Upieczone kilka dni przed Wigilią, później, po leżakowaniu nabierze pełni smaku, aromatu i odpowiedniej miękkości. Nauczyłam się parę lat temu, jak zrobić keks z bakaliami. Po upieczeniu, dla urozmaicenia, można polać ciasto polewą czekoladową lub lukrem. Bardzo często gości na naszym rodzinnym, wigilijnym stole. Im więcej kolorowych dodatków w środku, tym ładniej się prezentuje. Zobaczcie przepis na keks krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na Boże Narodzenie

Wielkanoc

Choć u mnie pojawia się na Wigilię, to również doskonały przepis na keks wielkanocny. A nawet i na co dzień, jeśli lubicie! Jest bardzo prostym do upieczenia ciastem. Dzięki odpowiednio przygotowanym bakaliom, po pokrojeniu zaskoczy Was potem pięknymi kolorami równomiernie rozłożonych dodatków.

Przepis na keks elegancki

Można upiec go z dodatkiem dowolnych, ulubionych bakalii. Im więcej kolorów będą mieć dodawane do środka składniki, tym piękniej ciasto zaprezentuje się na świątecznym stole. Warto pokusić się o przygotowanie polewy czekoladowej, która ozdobi dodatkowo wierzch. Z białej lub ciemnej, a także mlecznej czekolady. Jeśli jeszcze udekoruje się ją płatkami migdałów i skórką z pomarańczy… Rozmarzyłam się! Ale ze zwykłym lukrem lub bez niego – też będzie świetny!

Keks

Keks tradycyjny

Przepis na keks świąteczny na Boże Narodzenie lub Wielkanoc czyli klasyczny keks z bakaliami: orzechami, rodzynkami i kandyzowanymi owocami.
5 z 2 ocen
Przygotowanie: 10 minuty
Gotowanie: 1 godzina
Razem: 1 godzina 10 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Liczba porcji: 1 keksówka 12 x 30 cm
Kalorie: 223kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • szklanki mąki
  • 150 g masła (¾ kostki)
  • 5 jajek
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklanki bakalii (rodzynki, orzechy, morele, skórka z pomarańczy)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak przygotować bakalie do ciasta
  2. Jak zrobić cukier waniliowy
  3. Polewa czekoladowa – przepis

Jak zrobić

  • Masło ucieramy na pulchny krem, na najwyższych obrotach miksera.
  • Do miski z masłem wbijamy po 1 jajku, cały czas ucierając. Kolejne jajko wbijamy dopiero po całkowitym połączeniu poprzedniego jajka z masłem.
  • Do masy maślano-jajecznej dosypujemy cukier i znów ucieramy całość na gładko.
  • Dosypujemy dosypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i ucieramy do gładkości.
  • Mieszamy masę na keks z pokrojonymi bakaliami, przygotowanymi wcześniej w odpowiedni sposób (rodzynki namoczone w rumie, orzechy i migdały obtoczone w mące).
  • Keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą/mąką/kaszą manną. Przelewamy masę do keksówki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra+dół). Pieczemy przez ok. 30 minut.

Wartości odżywcze

Serving: 100g | Kalorie: 223kcal (11%) | Carbohydrates: 22g (7%) | Białko: 4g (8%) | Fat: 12g (18%) | Tłuszcze nasycone: 5g (31%) | Cholesterol: 71mg (24%) | Sód: 134mg (6%) | Potas: 61mg (2%) | Cukier: 11g (12%) | Witamina A: 310IU (6%) | Wapń: 29mg (3%) | Żelazo: 1.1mg (6%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Dla zapracowanych, ekspresowo, zawsze można też posypać ciasto cukrem pudrem, jeśli zależy Wam na prostej dekoracji.

Keks przepis

Warto upiec go ok. 3 dni wcześniej, przed świętami lub uroczystością, na której planujemy go zaserwować. Każdego kolejnego dnia keks nabiera smaku i aromatu i po tym czasie będzie smakować najlepiej.

Keks
Keks

Po domu podczas pieczenia będzie unosić się zapach ciasta i dodatków. To zapowiedź, że już za chwilę, za moment, nadejdą długo wyczekiwane Święta.

Keks świąteczny
Keks świąteczny

Jakie dodatki znalazły się w Waszych ciastach? Bardzo jestem ciekawa, dlatego dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak się udały i smakowały!

19 komentarzy
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom