Keks

Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki.

Keks to smaczne, klasyczne ciasto na Boże Narodzenie. Upieczone kilka dni przed Wigilią, nabierze pełni smaku, aromatu i odpowiedniej miękkości. Klasyczny keks, z bakaliami, który, dla urozmaicenia, można polać polewą czekoladową, co roku gości na naszym rodzinnym, wigilijnym stole.

Zobacz też: Więcej pomysłów na Boże Narodzenie i Wielkanoc

Keks jest bardzo prostym do upieczenia ciastem, a dzięki odpowiednio przygotowanym bakaliom, po pokrojeniu zaskoczy pięknymi kolorami równomiernie rozłożonych dodatków.

Można upiec go z dodatkiem dowolnych, ulubionych bakalii, a im więcej kolorów będą mieć dodawane do środka składniki, tym piękniej będzie prezentować się na świątecznym stole. Warto pokusić się o przygotowanie polewy czekoladowej, która ozdobi dodatkowo wierzch ciasta, chociaż ekspresowo zawsze można posypać go cukrem pudrem lub polać najprostszym lukrem, a nawet zostawić bez żadnych dodatków.

Warto upiec go ok. 3 dni wcześniej, przed świętami lub uroczystością, na której planujemy go zaserwować: każdego dnia keks nabiera smaku i aromatu i po tym czasie będzie smakować najlepiej.

Po domu podczas pieczenia będzie unosił się zapach ciasta i dodatków, zapowiadając, że to już za chwilę, za moment, nadejdą długo wyczekiwane święta.

Keks

Liczba porcjina 1 keksówkę 12 x 30 cm
Czas przygotowania i oczekiwania10 min
Czas gotowania1 godzina
Całkowity czas1 godzina, 10 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DOROTA.iN
Przepis na keks świąteczny na Boże Narodzenie lub Wielkanoc czyli klasyczny keks z bakaliami: orzechami, rodzynkami i kandyzowanymi owocami.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1¾ Szklanki mąki
  • 150 g masła (¾ kostki)
  • 5 jajek
  • ¾ Szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1½ Szklanki bakalii (rodzynki, orzechy, morele, skórka z pomarańczy)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Skorzystaj z kalkulatora.

Lubisz moje przepisy? Zobacz moją pierwszą książkę kucharską, do kupienia z darmową dostawą do domu.

Moje porady

Keks - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

Przydatne poradniki:

  1. Jak przygotować bakalie do ciasta
  2. Jak zrobić cukier waniliowy
  3. Polewa czekoladowa - przepis

Keks - Jak zrobić

Krok 1
Masło ucieramy na pulchny krem, na najwyższych obrotach miksera.
Krok 2
Do miski z masłem wbijamy po 1 jajku, cały czas ucierając. Kolejne jajko wbijamy dopiero po całkowitym połączeniu poprzedniego jajka z masłem.
Krok 3
Do masy maślano-jajecznej dosypujemy cukier i znów ucieramy całość na gładko.
Krok 4
Dosypujemy dosypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i ucieramy do gładkości.
Krok 5
Mieszamy masę na keks z pokrojonymi bakaliami, przygotowanymi wcześniej w odpowiedni sposób (rodzynki namoczone w rumie, orzechy i migdały obtoczone w mące).
Krok 6
Keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą/mąką/kaszą manną. Przelewamy masę do keksówki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra+dół). Pieczemy przez ok. 30 minut.

Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

Keks świąteczny
Keks świąteczny
Keks
Keks

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotograf, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”. Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.Więcej o mnie | Dorota Kamińska na G+

19 komentarzy
  1. A masz może taką specjalną mieszankę keksową? Kupiłam wczoraj i żałuję, że nie natknęłam się na nią rok temu, bo ma piękne, czerwone i zielone galaretki. Super by Ci wyszły na zdjęciach :).

  2. Mam nadzieję zdążyć jutro lub w weekend :). Pierwszy raz będę go robić, bo u nas w domu się nigdy nie piekło.

  3. bylam w dwoch sklepach i nie dostalam 🙁 zrobilam z rodzynkami, zurawina i skorka pomaranczowa 🙂 pyszne wyszly 🙂

  4. Ja robię marchewkowe według Twojego przepisu 🙂 Zobaczymy co mi wyjdzie, bo nie mam szczęścia do ciast 😛

  5. Zerknij do komentarzy Lilianna Antosik, bo być może będziesz, podobnie jak inni, musiała piec je trochę dłużej. Ale jestem przekonana, że będzie smaczne :). A będziesz czymś przekładać/smarować?

  6. polecam serniko – makowiec :)) to jak dwa swiateczne ciasta na jednej blasze 🙂 takie 2 w 1 :))) polecam 🙂

  7. Zamierzam je przełożyć kremem tiramisu 🙂 I zmodyfikowałam przepis o więcej przypraw korzennych 🙂 Żeby było świątecznie 🙂

  8. Jest znaczna rozbieżność między przepisem, a filmikiem. Skąd to wynika.
    Po pierwsze czas i temperatura pieczenia. Po drugie kolejność i metoda mieszania składników składników (cukier). Pozdrawiam!

Jak wrażenia? Podoba Ci się?

Pisz śmiało! Twój adres e-mail nie będzie widoczny :).

Polub, zanim zapomnisz :)