Domowy ketchup z pomidorów, pyszny, łagodny lub pikantny, w zależności od ilości ostrej papryki lub suszonego chili dodanego w trakcie gotowania do warzyw. Tym razem w wersji bez cynamonu i gałki muszkatołowej, za to z gorczycą i jabłkiem: kwaskowaty, aromatyczny, gęsty, mocno odparowany.
Zobacz też: Inny przepis na keczup
Domowy ketchup to zupełnie inny smak. Przyzwyczajamy się do tego, który znamy z półek sklepowych, a w rzeczywistości jemy sos z przetworzonych pomidorów, z dodatkiem konserwantów, dodając go w zbyt dużych ilościach do różnych potraw. W efekcie zabijamy ich smak, a sklepowy ketchup dominuje w całym posiłku. Wszystko smakuje tak samo. Ketchupem. Może okazać się, że będzie trochę ciężko osobie przyzwyczajonej od wielu lat do tego typu produktu, „przerzucić się” na coś zupełnie innego, ale gwarantuję Wam, że to właśnie taki samodzielnie przygotowany ketchup jest o wiele, wiele lepszy.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 2 kg pomidorów (sparzone, obrane ze skórki, usunięte gniazda nasienne)
- 1 cebula (duża, pokrojona w talarki lub półksiężyce)
- 1 jabłko (twarde i kwaśne; pokrojone na kilka kawałków)
- ¼ szklanki cukru (można dodać mniej, jeśli jabłko jest słodkie; cukier można zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy)
- 2-3 łyżki gorczycy
- 1 łyżka chili albo ostrej papryki
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu
- 1 łyżka soli
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Razem z pomidorami do garnka lub na patelnię można dodać 1-2 upieczone w piekarniku lub ugotowane na parze, obrane ze skórki papryki - dla pięknego koloru i łagodniejszego, słodszego smaku.
- W wersji bez jabłek, za to z gałką muszkatołową i cynamonem, polecam mój drugi keczup
- Jak pasteryzować słoiki
Jak zrobić
- Cebulę szklimy na oliwie.
- Do miękkiej cebuli dodajemy gorczycę i chili lub paprykę. Podsmażamy całość na średnim ogniu.
- Kiedy przyprawy zaczną mocno pachnieć, dodajemy pomidory, jabłko, ocet oraz cukier i sól i zagotowujemy całość.
- Dusimy warzywa przez ok. 10-15 minut, następnie za pomocą blendera miksujemy całość do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Po zmiksowaniu odparowujemy ketchup do pożądanej gęstości.
- Przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy.
pod koc najtaniej…. Gaz czy prąd kosztuje……koc ten sam od lat……. PROSTE ? OSZCZEDNIE…….
Dokładnie :).
Po tylu latach obie formy są już poprawne, tak samo jak w pisowni dopuszcza się „ketchup” i „keczup”.
Wszystko super 🙂 tylko poprawną formą w wymowie jest: KECZAP 🙂 nie kueczup.. 🙂 pozdrawiam!
Dla Ciebie może będzie bardziej odpowiedni mój drugi przepis: pozytywnakuchnia.pl/keczup/
Jakos mnie nie przekonuje ta konsystencja i to ze zawiera jablko 😛
Moze i dobry, ale mysl o jablku z pomidorem psuje mi całą chec na ketchup! Chociaż robiac samemu wiadomo ze zawiera tylko naturalne składniki 😉
No to czekam na film w takim razie Doroto 😉
muszkatOłowej! 😀
Organic ketchup only $1.99 wiec chyba nie ma wiekszego sensu brudzic garki, lepiej wybrac sie na plaze….LOL
Ciekawy, a teraz chcę spròbowac
ciekawy przepis:) ciekawe ile kalorii na 100g przypada:)
Jeszcze swoich nie zdążyłam przejrzeć, a nawet tam film nakręciłam miesiąc temu :). Udanej wyprawy życzę – Barcelona jest piękna :))).
Zawekowany – przez rok, byle nie stał w słońcu. Po otwarciu – 2 dni w lodówce, bo nie ma konserwantów. Bezpieczniej jest robić mniejsze porcje, w małych słoiczkach.
Mówisz – masz 🙂 pozytywnakuchnia.pl/majonez/
Jeśli ketchup to może też majonez? Proszę , pokaż jak robisz taki zwykły majonez, jeszcze mi się nie udał nigdy. 🙂
jak każdy Polak jestem wielkim fanem sosów i ketchupów więc na pewno przetestuję, tak przy okazji to teraz ja wybieram się do Barcelony na 3 tygodnie, chcesz zdjęcia z La Boqueria? 🙂
Ile można przechowywać taki ketchup?
Pierwsza ! : D
Pierwszy xD
Domowy ketchup – lubicie czy wolicie smak sklepowego? #food #przepis