fbpx
Czytasz właśnie
Ketchup

Ketchup

Ketchup

Domowy ketchup z pomidorów, pyszny, łagodny lub pikantny, w zależności od ilości ostrej papryki lub suszonego chili dodanego w trakcie gotowania do  warzyw. Tym razem w wersji bez cynamonu i gałki muszkatołowej, za to z gorczycą i jabłkiem: kwaskowaty, aromatyczny, gęsty, mocno odparowany.

Zobacz też: Inny przepis na keczup

Domowy ketchup to zupełnie inny smak. Przyzwyczajamy się do tego, który znamy z półek sklepowych, a w rzeczywistości jemy sos z przetworzonych pomidorów, z dodatkiem konserwantów, dodając go w zbyt dużych ilościach do różnych potraw. W efekcie zabijamy ich smak, a sklepowy ketchup dominuje w całym posiłku. Wszystko smakuje tak samo. Ketchupem. Może okazać się, że będzie trochę ciężko osobie przyzwyczajonej od wielu lat do tego typu produktu, „przerzucić się” na coś zupełnie innego, ale gwarantuję Wam, że to właśnie taki samodzielnie przygotowany ketchup jest o wiele, wiele lepszy.

Zobacz też
Krewetki z grilla

Ketchup

Ketchup

Najlepszy domowy ketchup czyli sos pomidorowy ze słoiczka, ostry i kwaskowaty za sprawą dodatku jabłek oraz aromatyczny dzięki gorczycy.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 25 minuty
Razem: 30 minuty
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Polska
Przepis na: ketchup
Liczba porcji: 4 słoiczki po 300g
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 kg pomidorów (sparzone, obrane ze skórki, usunięte gniazda nasienne)
  • 1 cebula (duża, pokrojona w talarki lub półksiężyce)
  • 1 jabłko (twarde i kwaśne; pokrojone na kilka kawałków)
  • ¼ szklanki cukru (można dodać mniej, jeśli jabłko jest słodkie; cukier można zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy)
  • 2-3 łyżki gorczycy
  • 1 łyżka chili albo ostrej papryki
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka soli

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Razem z pomidorami do garnka lub na patelnię można dodać 1-2 upieczone w piekarniku lub ugotowane na parze, obrane ze skórki papryki - dla pięknego koloru i łagodniejszego, słodszego smaku.
  2. W wersji bez jabłek, za to z gałką muszkatołową i cynamonem, polecam mój drugi keczup
  3. Jak pasteryzować słoiki

Jak zrobić

  • Cebulę szklimy na oliwie.
  • Do miękkiej cebuli dodajemy gorczycę i chili lub paprykę. Podsmażamy całość na średnim ogniu.
  • Kiedy przyprawy zaczną mocno pachnieć, dodajemy pomidory, jabłko, ocet oraz cukier i sól i zagotowujemy całość.
  • Dusimy warzywa przez ok. 10-15 minut, następnie za pomocą blendera miksujemy całość do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Po zmiksowaniu odparowujemy ketchup do pożądanej gęstości.
  • Przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

 

Ketchup
Ketchup
20 komentarzy
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom