Jedna z moich ulubionych kiszonek, idealny smak i zapach. Nie wiem, czy to chwilowa zachcianka, czy dłuższe zauroczenie, ale pochłaniam ją ostatnio w sporych ilościach. Może czuję potrzebę silnej regeneracji po zimie? Przesilenie już na szczęście za nami i oto mamy wiosnę, więc za moment będę się cieszyć smakiem młodych warzyw i owoców. Póki co, wystarczy mi do szczęścia kiszona papryka. Na zdrowie!
Zobacz też: Więcej przepisów na kiszonki
Można ją przygotować w ten sam sposób co ogórki kiszone, choć postanowiłam zmodyfikować recepturę o dodatek laski cynamonu, która może z powodzeniem zastąpić koper. Nada zalewie intensywnego aromatu, a do papryki pasuje wręcz idealnie. Dodając chili, uzyskacie wersję ostrzejszą, a bez ostrej papryczki wyjdzie kiszona papryka łagodna, choć mam tu na myśli brak ostrości, bo kwaśność ma, wiadomo, sporą :).
Świetnie nadaje się na niskokaloryczną przekąskę, dodatek do kanapek czy składnik sałatek lub towarzystwo kotleta czy ryby na obiadowym talerzu. Czy to czerwona, czy zielona lub żółta, kiszona papryka jest doskonała, a do tego bogata w witaminę C, A i kwas mlekowy. Jak Wam smakuje?
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 5-7 papryk (kolorowe, umyte, bez nasion, pokrojone na spore kawałki)
- 1 połowa główki czosnku (wszystkie ząbki obrane i pokrojone na połówki)
- 2 liście laurowe lub listki kaffiru
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1¼ łyżki soli
- 1,25 l wody (5 szklanek)
- ½ łyżeczki chili (opcjonalnie; lub 1 chili świeże, bez nasion, pokrojone w cienkie krążki)
- 1 kwiat suszonego kopru (opcjonalnie; z łodygą; można zastąpić 1 łyżką suszonego koperku)
- 2 laski cynamonu (opcjonalnie; )
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Jak zrobić
- Na dnie dokładnie umytych i wyparzonych słojów układam czosnek, liście, koper lub cynamon i chili.
- Układam ciasno paprykę w słojach.
- W gorącej wodzie rozpuszczam sól i studzę.
- Zalewam ciepłą wodą paprykę w słojach i obciążam, np. wygotowanymi kamieniami otoczakami, żeby wszystkie składniki były zanurzone w zalewie i nie spleśniały. Przykrywam słoiki nakrętkami lub talerzykami i odstawiam do ukiszenia w temperaturze pokojowej.
- Kiszę paprykę przez 5-7 dni, delikatnie dociskając ją co drugi dzień, żeby się odgazowywała.
- Zamykam słoiki na wieczka zaciskowe z gumką lub zakręcam. Przechowuję w chłodnym miejscu do 1 roku.
Wspaniała Potrawa. Pozdrawiam Tera