Kiszony kalafior

5/5 (3)

Och, jaka to była niespodzianka, gdy po raz pierwszy postanowiłam go przygotować, wszystko nastawiłam i po spróbowaniu zaskoczył mnie jego doskonały smak. Jeśli lubicie kiszonki, ale takie z odrobiną chrupkości, kiszony kalafior powinien zawitać w Waszym menu. Szczególnie teraz, pod koniec lata, gdy warto przygotować kiszone przetwory z warzyw na zimę. Ma kwaskowaty posmak, pachnie ziołami i przyprawami, ładnie prezentuje się nawet po sfermentowaniu i zachowa odrobinę chrupkości, chyba że ukisicie go kilka dni dłużej, wtedy odrobinę mocniej się zeszkli.

Zobacz też: Więcej przepisów na kiszonki

Najprostszy przepis na kiszony kalafior: zrobić go z identycznymi dodatkami jak ogórki kiszone. Serio! Ale gdy listków winogron i wiśni brak, można ograniczyć zawartość słoika do odrobiny chrzanu, czosnku i kopru. Ten ostatni możecie zastąpić tymiankiem, a nawet suszoną miętą, jeśli macie ochotę na odrobinę eksperymentów. Do kalafiora pasują też korzenne przyprawy, które proponowałam Wam już przy okazji publikacji przepisu na kiszoną paprykę. To jak, który skład wybierzecie?

Kiszony kalafior

Liczba porcjina 2 słoiki 1-litrowe
Czas przygotowania i oczekiwania15 min
Czas gotowania5 min
Całkowity czas20 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DorotaKaminska.pl
Doskonały kiszony kalafior - przepis na najlepszy kalafior kiszony domowy z czosnkiem, chrzanem i koprem lub tymiankiem. Pachnący, najlepszy, niepasteryzowany, pełen witamin i naturalnych probiotyków.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

    Zawartość

    • 1 kg kwiatów kalafiora (umyty, bez grubego trzonu - można go wykorzystać w innym celu, np. do ugotowania wywaru warzywnego)
    • 4-6 Ząbków czosnku (obrany ze skórki)
    • 1 Korzeń chrzanu (obrany, pokrojony w słupki)
    • 2 Gałązki kopru z nasionami (podsuszone lub suche; nie mogą być świeżo zerwane; można zastąpić 4 łyżkami suszonego koperku lub tymianku)

    Zalewa

    • 1 l wody
    • 1 łyżka soli

    Zalewa (opcjonalnie)

    • 1 łyżeczka cukru (dodatek cukru sprawia, że kalafior może stać dłużej w słoiku i nadmiernie nie skwaśnieje, delikatnie go również utwardza)

    Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

    Lubisz przepisy Doroty? Zrób zakupy w moim sklepie 10% TANIEJ z kodem rabatowym PRZEPIS.


    Moje porady

    Po ok. 5-7 dniach kiszony kalafior będzie gotowy. Słoiki można przechowywać przez ok. 1 rok w chłodnym miejscu.
    UWAGA: Pasteryzacja niszczy sporą część witamin i innych korzystnych składników wytworzonych w czasie kiszenia, ale umożliwia przechowywanie kalafiora w pokojowej temperaturze. Ja wolę niepasteryzowany :).

    Przydatny sprzęt:

    Kiszony kalafior - Jak zrobić

    Krok 1
    Na dnie dokładnie umytych i wyparzonych wrzątkiem słoików układam połamane gałązki kopru.
    Krok 2
    W słoikach dość ciasno upycham kalafior.
    Krok 3
    W wolne miejsce pomiędzy kawałkami kalafiora wkładam cienkie słupki chrzanu (po 3-4 sztuki) oraz całe główki czosnku (po 2-3 sztuki).
    Krok 4
    Składniki na zalewę zagotowuję.
    Krok 5
    Zalewam kalafior gorącą zalewą tak, żeby był całkowicie przykryty.
    Krok 6
    Zamykam słoiki i odstawiam do ukiszenia.
    Krok 7
    Po ok. 5-7 dniach kiszony kalafior będzie gotowy. Słoiki można przechowywać przez ok. 1 rok w chłodnym miejscu.

    Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

    Kiszony kalafior
    Kiszony kalafior

    Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

    Dorota Kamińska

    Blogerka kulinarna, fotograf, podróżniczka

    Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.Więcej o mnie | Dorota Kamińska na G+

    Brak komentarzy

    Twoja odpowiedź

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

    Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

    Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

    Polub, zanim zapomnisz :)