Moja mama robi idealnie okrągłe knedle z truskawkami z ciasta na bazie mąki pszennej, jajek i gotowanych, ostudzonych, mielonych ziemniaków. Obtacza w nim świeże, całe truskawki, gotuje i polewa śmietanką oraz bułką tartą zezłoconą na stopionym maśle. „Uważajcie, żeby się nie pochlapać” – ostrzega nas nawet dziś, kiedy podaje knedle z truskawkami na obiad.
Zobacz też: Więcej pomysłów na tani obiad
Po przekrojeniu z każdego knedla wypływa (lub chlapie) sok truskawkowy, który szczególnie lubi umiejscowić się na naszych białych podkoszulkach i leżącym na stole, białym obrusie. Na szczęście dziś łatwo uprać takie plamy, a knedle truskawkowe naszej mamy, pomimo upływu lat, wciąż smakują tak samo dobrze jak kiedyś.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- ½ kg sypkich ziemniaków (ugotowane, ostudzone)
- 2 szklanki mąki (ostateczna ilość mąki zależy od sypkości ziemniaków)
- 2 jajka
- 40 sztuk truskawek (średniej wielkości; umyte, osuszone, bez szypułek)
- sól, cukier
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Najlepsza mąka na knedle to mąka pszenna luksusowa typ 550.
- Bułka tarta z masłem - przepis
- Ciasto na pierogi i knedle - różne receptury
Jak zrobić
- Ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa.
- Ze zmielonych ziemniaków, mąki, jajek, szczypty soli i szczypty cukru zagniatamy miękkie, elastyczne, gładkie ciasto.
- Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. ½ cm, w razie potrzeby podsypując niewielką ilością mąki.
- Dużą szklanką wykrawamy z ciasta kółka.
- Do każdego kółka wkładamy całą truskawkę, sklejamy ciasto na kształt pieroga, następnie kulamy w dłoniach kulkę. Można też nakładać ciasto na truskawki na kształt sakiewki, sklejać u góry i kulać.
- Do osolonego, gotującego się wrzątku wrzucamy po kilka knedli i delikatnie mieszamy, żeby nie przywarły do dna i nie posklejały się.
- Przykrywamy garnek i zagotowujemy całość, następnie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy knedle przez 2 minuty.
- Odcedzamy knedle na durszlaku, polewamy śmietaną wymieszaną z cukrem pudrem i bułką tartą delikatnie zezłoconą na roztopionym maśle.
U nas w domu jemy wszelkiego rodzaju knedle, kluski, itp. polewam roztopionym masełkiem, a jak chcemy na słodko to śmietana z syropem malinowym lub truskawkowym.
Najlepsza jest jakaś mączysta odmiana, n i powinny po ugotowaniu odstać z jeden dzień. U mnie schodzą każde, ze śliwkami, truskawkami, mięsem, jogurtem, śmietaną, syropem, boczkiem, serem i co tam mam pod ręką.
Uwielbiamy knedle pod różnymi postaciami. Dzieci najlepiej lubią truskawkowe, często robię też mus malinowy. Jeszcze do tego śmietanka i palce lizać.
A czy mogą to być młode ziemniaki?
Nie próbowałam z młodymi i obawiam się, że mogą nie być odpowiednio sypkie i ciasto będzie się kleić.
@Ilona Pewnie z hiszpańskiej. Przyjeżdżają do nas całymi tirami, w pełni sezonu również, a potem na targu sprzedawane są jako polskie :). Widzę, że i tak nie macie tak masakrycznie drogich truskawek jak w sklepie niedaleko mnie. Bo ja ostatnio za 1/2 kg wybuliłam 8,50 zł :(.
ja w krakowie kupiłam za 6 ale ze 2 tyg temu, teraz znowu podrozaly nie wiedziec czemu 😉
Sliwkowe, truskawkowe – obie wersje bardzo lubie. 🙂
Uwielbiam truskawki pod każdą postacią,ale bez cukru,knedle również!
w Szczecinie najtaniej znalazłam za 7.80. o dziwo nawet smaczne:)
W Wawie pod galerią handlową w ubiegłym tygodniu widziałam za 8 zł/kg „świeżutkie z plantacji”. ciekawe jakiej;)
ja wczoraj kupiłam za 9 zł… niestety jakieś kompletnie bez smaku były 🙁
w Krakowie są po 8 zł 🙂
śliwka 🙂
u mnie są po 15.50 .. więc jeszcze jeszcze chwila, a knedle ze śliwkami najlepsze 😀
istnieje takie przekonanie, że wodę do gotowania zawsze należy solić, jest to całkowita nieprawda i mit. W ogromnej większości przypadków ludzie nie byli w stanie rozpoznać produktów gotowanych w lekko osolonej wodzie i w wodzie nie solonej. Z przekonaniem o potrzebie solenia wody do gotowania walczę już kilkanaście lat 😛
dokładnie, zgadzam się! po co solić wodę, w dodatku do knedli na słodko! w smaku i tak się jej nie czuję, a tylko jest niezdrowa
to proszę dla porównania ugotować bez soli, nie będzie żadnej różnicy w smaku.
[..YouTube..] istnieje takie przekonanie, że wodę do gotowania zawsze należy solić, jest to całkowita nieprawda i mit. W ogromnej większości przypadków ludzie nie byli w stanie rozpoznać produktów gotowanych w lekko osolonej wodzie i w wodzie nie solonej. Z przekonaniem o potrzebie solenia wody do gotowania walczę już kilkanaście lat 😛
[..YouTube..] @DarthHuru istnieje takie przekonanie, że wodę do gotowania zawsze należy solić, jest to całkowita nieprawda i mit. W ogromnej większości przypadków ludzie nie byli w stanie rozpoznać produktów gotowanych w lekko osolonej wodzie i w wodzie nie solonej. Z przekonaniem o potrzebie solenia wody do gotowania walczę już kilkanaście lat 😛
[..YouTube..] to proszę dla porównania ugotować bez soli, nie będzie żadnej różnicy w smaku.
[..YouTube..] @pozytywnakuchnia to proszę dla porównania ugotować bez soli, nie będzie żadnej różnicy w smaku.
Wcale nie jest bez sensu, bo po pierwsze sól wyciąga smak i knedle nie będą słone, chyba że przesolisz wodę, a po drugie – knedle z truskawkami można też podawać na wytrawnie, np. z zasmażaną kapustą, też posoloną.
[..YouTube..] Wcale nie jest bez sensu, bo po pierwsze sól wyciąga smak i knedle nie będą słone, chyba że przesolisz wodę, a po drugie – knedle z truskawkami można też podawać na wytrawnie, np. z zasmażaną kapustą, też posoloną.
[..YouTube..] @DarthHuru Wcale nie jest bez sensu, bo po pierwsze sól wyciąga smak i knedle nie będą słone, chyba że przesolisz wodę, a po drugie – knedle z truskawkami można też podawać na wytrawnie, np. z zasmażaną kapustą, też posoloną.
po co solić wodę skoro knedle są na słodko? to jest bez sensu!
[..YouTube..] po co solić wodę skoro knedle są na słodko? to jest bez sensu!
Gdyby szło w cycki to nie byłoby problemów z tym, żeby się przemóc hehe. Robota mam, ale to nie zmienia faktu, ze potem to trzeba wyjąc, wałkować i podsypywać. Brrr
[..YouTube..] Gdyby szło w cycki to nie byłoby problemów z tym, żeby się przemóc hehe. Robota mam, ale to nie zmienia faktu, ze potem to trzeba wyjąc, wałkować i podsypywać. Brrr
[..YouTube..] @pozytywnakuchnia Gdyby szło w cycki to nie byłoby problemów z tym, żeby się przemóc hehe. Robota mam, ale to nie zmienia faktu, ze potem to trzeba wyjąc, wałkować i podsypywać. Brrr
Coś w tym jest ;). Jak będziesz mieć możliwość, spraw sobie robota kuchennego, który wyrabia ciasta, jedz ulubione potrawy i tłumacz sobie, że pójdzie w cycki 😉
[..YouTube..] Coś w tym jest ;). Jak będziesz mieć możliwość, spraw sobie robota kuchennego, który wyrabia ciasta, jedz ulubione potrawy i tłumacz sobie, że pójdzie w cycki 😉
[..YouTube..] @kucibaba2 Coś w tym jest ;). Jak będziesz mieć możliwość, spraw sobie robota kuchennego, który wyrabia ciasta, jedz ulubione potrawy i tłumacz sobie, że pójdzie w cycki 😉
Ja uwielbiam takie mączne potrawy, mogłabym się tylko takimi żywić, ale jak na złość nie cierpię mąki w dotyku. Odrzuca mnie robienie ciasta i przez to bardzo rzadko takie potrawy u nas goszczą. Może to i dobrze, bo w d… nie idzie:)))
[..YouTube..] Ja uwielbiam takie mączne potrawy, mogłabym się tylko takimi żywić, ale jak na złość nie cierpię mąki w dotyku. Odrzuca mnie robienie ciasta i przez to bardzo rzadko takie potrawy u nas goszczą. Może to i dobrze, bo w d… nie idzie:)))
województwo dolnośląskie 🙂 Jeździmy w okolice Kobylej Góry, Twardogóry – jest tu sporo lasów iglastych. Ale mam też las prawie pod domem, tylko że w nim to raczej tylko kozaki rosną. A Ty skąd pochodzisz? 🙂
No i dobrze!
Bo to jest najlepsze i teraz sezon na to 🙂
A z Polski to skad pochodzisz..?
A i jeszcze jedno- ja tez jestem grzybbiara:):)
Gdzie na grzyby jeździcie??
[..YouTube..] województwo dolnośląskie 🙂 Jeździmy w okolice Kobylej Góry, Twardogóry – jest tu sporo lasów iglastych. Ale mam też las prawie pod domem, tylko że w nim to raczej tylko kozaki rosną. A Ty skąd pochodzisz? 🙂
[..YouTube..] @gwiazdenka1987 województwo dolnośląskie 🙂 Jeździmy w okolice Kobylej Góry, Twardogóry – jest tu sporo lasów iglastych. Ale mam też las prawie pod domem, tylko że w nim to raczej tylko kozaki rosną. A Ty skąd pochodzisz? 🙂
Na kopytka mam inny przepis, pojawi się pewnie w tym tygodniu :).
tu jest zwykle podstawowe ciasto na kopytka tak?;p
[..YouTube..] No i dobrze!
Bo to jest najlepsze i teraz sezon na to 🙂
A z Polski to skad pochodzisz..?
A i jeszcze jedno- ja tez jestem grzybbiara:):)
Gdzie na grzyby jeździcie??
[..YouTube..] Na kopytka mam inny przepis, pojawi się pewnie w tym tygodniu :).
[..YouTube..] @TheUnboxinglive Na kopytka mam inny przepis, pojawi się pewnie w tym tygodniu :).
Iwono, ulżyj swojemu żołądkowi z knedlami, a potem zacznie Cię prześladować inny przepis ;).
[..YouTube..] tu jest zwykle podstawowe ciasto na kopytka tak?;p
chcę w tym tygodniu zrobić ze śliwkami, ale w sumie wyjdzie na to, że ostatnio u mnie same knedle, pierogi i kopytka 😉
O knedelki super, kochana ze śliwkami tez;)
[..YouTube..] chcę w tym tygodniu zrobić ze śliwkami, ale w sumie wyjdzie na to, że ostatnio u mnie same knedle, pierogi i kopytka 😉
[..YouTube..] @gwiazdenka1987 chcę w tym tygodniu zrobić ze śliwkami, ale w sumie wyjdzie na to, że ostatnio u mnie same knedle, pierogi i kopytka 😉
[..YouTube..] O knedelki super, kochana ze śliwkami tez;)
palce lizać! 🙂
@Roma ja mam botwinkę w lodówce i chyba też jutro go ukręcę :).
A ja właśnie wczoraj rozmroziłam zamrażalnik. I mogę do niego lato pakować. 😉
Bardzo polecam ten sposób – zwłaszcza że mrożone owoce czy grzyby w sklepach są trudno dostępne i drogie, a świeże mięso łatwo dostać 🙂 Ja z mięsa to tylko polędwicę mrożę.
Też tak muszę zacząć robić. Właśnie opróżniam sukcesywnie zamrażarkę z mięsa i ryb 🙂 robiąc miejsce na owoce
Ja muszę zmienić podejście i nie mrozić mięsa i ryb tylko zawsze kupować świeże. Wtedy pomieszczę z łatwością owoce, warzywa i grzyby :).
Ale w zamian za to wszystko inne kupuję raczej na bieżąco – w zamrażarce tylko owoce i warzywa mrożone, i trochę mięsa.
Ja upycham, owoce muszą się zmieścić 🙂
Nie mam miejsca w zamrażalniku. Gdybym tylko miała zamrażarkę, to chętnie :).
wspaniałe 🙂 Też mam zamiar je zrobić 🙂
Nie mrozisz?
Ze śliwkami też zrobię, jak się pojawią :).
Ja uwielbiam, ale ze śliwkami 🙂 Moja Mama robi z bułką tartą z cukrem i masełkiem, też pycha!
Pychota mmm……….