fbpx
Czytasz właśnie
Knedle z truskawkami

Knedle z truskawkami

Knedle z truskawkami

Moja mama robi idealnie okrągłe knedle z truskawkami z ciasta na bazie mąki pszennej, jajek i gotowanych, ostudzonych, mielonych ziemniaków. Obtacza w nim świeże, całe truskawki, gotuje i polewa śmietanką oraz bułką tartą zezłoconą na stopionym maśle. „Uważajcie, żeby się nie pochlapać” – ostrzega nas nawet dziś, kiedy podaje knedle z truskawkami na obiad.

Zobacz też: Więcej pomysłów na tani obiad

Po przekrojeniu z każdego knedla wypływa (lub chlapie) sok truskawkowy, który szczególnie lubi umiejscowić się na naszych białych podkoszulkach i leżącym na stole, białym obrusie. Na szczęście dziś łatwo uprać takie plamy, a knedle truskawkowe naszej mamy, pomimo upływu lat, wciąż smakują tak samo dobrze jak kiedyś.

Knedle truskawkowe

Knedle z truskawkami

Pyszne knedle z truskawkami czyli pomysł na tani obiad. To jeden z lepszych obiadów na lato, delikatne i miękkie knedle z truskawkami polane śmietaną, z dodatkiem bułki tartej z masłem.
5 z 3 ocen
Przygotowanie: 30 minuty
Gotowanie: 15 minuty
Razem: 45 minuty
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: knedle z truskawkami
Liczba porcji: 40 sztuk
Kalorie: 33kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • ½ kg sypkich ziemniaków (ugotowane, ostudzone)
  • 2 szklanki mąki (ostateczna ilość mąki zależy od sypkości ziemniaków)
  • 2 jajka
  • 40 sztuk truskawek (średniej wielkości; umyte, osuszone, bez szypułek)
  • sól, cukier

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Najlepsza mąka na knedle to mąka pszenna luksusowa typ 550.
  2. Bułka tarta z masłem - przepis
  3. Ciasto na pierogi i knedle - różne receptury

Jak zrobić

  • Ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa.
  • Ze zmielonych ziemniaków, mąki, jajek, szczypty soli i szczypty cukru zagniatamy miękkie, elastyczne, gładkie ciasto.
  • Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. ½ cm, w razie potrzeby podsypując niewielką ilością mąki.
  • Dużą szklanką wykrawamy z ciasta kółka.
  • Do każdego kółka wkładamy całą truskawkę, sklejamy ciasto na kształt pieroga, następnie kulamy w dłoniach kulkę. Można też nakładać ciasto na truskawki na kształt sakiewki, sklejać u góry i kulać.
  • Do osolonego, gotującego się wrzątku wrzucamy po kilka knedli i delikatnie mieszamy, żeby nie przywarły do dna i nie posklejały się.
  • Przykrywamy garnek i zagotowujemy całość, następnie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy knedle przez 2 minuty.
  • Odcedzamy knedle na durszlaku, polewamy śmietaną wymieszaną z cukrem pudrem i bułką tartą delikatnie zezłoconą na roztopionym maśle.

Wartości odżywcze

Serving: 1sztuka (bez dodatków do polania) | Kalorie: 33kcal (2%) | Carbohydrates: 6g (2%) | Białko: 1g (2%) | Cholesterol: 8mg (3%) | Sód: 4mg | Potas: 62mg (2%) | Witamina A: 10IU | Witamina C: 2mg (2%) | Wapń: 6mg (1%) | Żelazo: 0.7mg (4%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Knedle truskawkowe
Knedle truskawkowe
65 komentarzy
  • U nas w domu jemy wszelkiego rodzaju knedle, kluski, itp. polewam roztopionym masełkiem, a jak chcemy na słodko to śmietana z syropem malinowym lub truskawkowym.

  • Najlepsza jest jakaś mączysta odmiana, n i powinny po ugotowaniu odstać z jeden dzień. U mnie schodzą każde, ze śliwkami, truskawkami, mięsem, jogurtem, śmietaną, syropem, boczkiem, serem i co tam mam pod ręką.

    • Uwielbiamy knedle pod różnymi postaciami. Dzieci najlepiej lubią truskawkowe, często robię też mus malinowy. Jeszcze do tego śmietanka i palce lizać.

  • @Ilona Pewnie z hiszpańskiej. Przyjeżdżają do nas całymi tirami, w pełni sezonu również, a potem na targu sprzedawane są jako polskie :). Widzę, że i tak nie macie tak masakrycznie drogich truskawek jak w sklepie niedaleko mnie. Bo ja ostatnio za 1/2 kg wybuliłam 8,50 zł :(.

  • ja w krakowie kupiłam za 6 ale ze 2 tyg temu, teraz znowu podrozaly nie wiedziec czemu 😉

  • W Wawie pod galerią handlową w ubiegłym tygodniu widziałam za 8 zł/kg „świeżutkie z plantacji”. ciekawe jakiej;)

  • u mnie są po 15.50 .. więc jeszcze jeszcze chwila, a knedle ze śliwkami najlepsze 😀

  • istnieje takie przekonanie, że wodę do gotowania zawsze należy solić, jest to całkowita nieprawda i mit. W ogromnej większości przypadków ludzie nie byli w stanie rozpoznać produktów gotowanych w lekko osolonej wodzie i w wodzie nie solonej. Z przekonaniem o potrzebie solenia wody do gotowania walczę już kilkanaście lat 😛

    • dokładnie, zgadzam się! po co solić wodę, w dodatku do knedli na słodko! w smaku i tak się jej nie czuję, a tylko jest niezdrowa

  • [..YouTube..] istnieje takie przekonanie, że wodę do gotowania zawsze należy solić, jest to całkowita nieprawda i mit. W ogromnej większości przypadków ludzie nie byli w stanie rozpoznać produktów gotowanych w lekko osolonej wodzie i w wodzie nie solonej. Z przekonaniem o potrzebie solenia wody do gotowania walczę już kilkanaście lat 😛

  • [..YouTube..] @DarthHuru istnieje takie przekonanie, że wodę do gotowania zawsze należy solić, jest to całkowita nieprawda i mit. W ogromnej większości przypadków ludzie nie byli w stanie rozpoznać produktów gotowanych w lekko osolonej wodzie i w wodzie nie solonej. Z przekonaniem o potrzebie solenia wody do gotowania walczę już kilkanaście lat 😛

  • Wcale nie jest bez sensu, bo po pierwsze sól wyciąga smak i knedle nie będą słone, chyba że przesolisz wodę, a po drugie – knedle z truskawkami można też podawać na wytrawnie, np. z zasmażaną kapustą, też posoloną.

  • [..YouTube..] Wcale nie jest bez sensu, bo po pierwsze sól wyciąga smak i knedle nie będą słone, chyba że przesolisz wodę, a po drugie – knedle z truskawkami można też podawać na wytrawnie, np. z zasmażaną kapustą, też posoloną.

  • [..YouTube..] @DarthHuru Wcale nie jest bez sensu, bo po pierwsze sól wyciąga smak i knedle nie będą słone, chyba że przesolisz wodę, a po drugie – knedle z truskawkami można też podawać na wytrawnie, np. z zasmażaną kapustą, też posoloną.

  • Gdyby szło w cycki to nie byłoby problemów z tym, żeby się przemóc hehe. Robota mam, ale to nie zmienia faktu, ze potem to trzeba wyjąc, wałkować i podsypywać. Brrr

  • [..YouTube..] Gdyby szło w cycki to nie byłoby problemów z tym, żeby się przemóc hehe. Robota mam, ale to nie zmienia faktu, ze potem to trzeba wyjąc, wałkować i podsypywać. Brrr

  • [..YouTube..] @pozytywnakuchnia Gdyby szło w cycki to nie byłoby problemów z tym, żeby się przemóc hehe. Robota mam, ale to nie zmienia faktu, ze potem to trzeba wyjąc, wałkować i podsypywać. Brrr

  • Coś w tym jest ;). Jak będziesz mieć możliwość, spraw sobie robota kuchennego, który wyrabia ciasta, jedz ulubione potrawy i tłumacz sobie, że pójdzie w cycki 😉

  • [..YouTube..] Coś w tym jest ;). Jak będziesz mieć możliwość, spraw sobie robota kuchennego, który wyrabia ciasta, jedz ulubione potrawy i tłumacz sobie, że pójdzie w cycki 😉

  • [..YouTube..] @kucibaba2 Coś w tym jest ;). Jak będziesz mieć możliwość, spraw sobie robota kuchennego, który wyrabia ciasta, jedz ulubione potrawy i tłumacz sobie, że pójdzie w cycki 😉

  • Ja uwielbiam takie mączne potrawy, mogłabym się tylko takimi żywić, ale jak na złość nie cierpię mąki w dotyku. Odrzuca mnie robienie ciasta i przez to bardzo rzadko takie potrawy u nas goszczą. Może to i dobrze, bo w d… nie idzie:)))

  • [..YouTube..] Ja uwielbiam takie mączne potrawy, mogłabym się tylko takimi żywić, ale jak na złość nie cierpię mąki w dotyku. Odrzuca mnie robienie ciasta i przez to bardzo rzadko takie potrawy u nas goszczą. Może to i dobrze, bo w d… nie idzie:)))

  • województwo dolnośląskie 🙂 Jeździmy w okolice Kobylej Góry, Twardogóry – jest tu sporo lasów iglastych. Ale mam też las prawie pod domem, tylko że w nim to raczej tylko kozaki rosną. A Ty skąd pochodzisz? 🙂

  • No i dobrze!
    Bo to jest najlepsze i teraz sezon na to 🙂
    A z Polski to skad pochodzisz..?
    A i jeszcze jedno- ja tez jestem grzybbiara:):)
    Gdzie na grzyby jeździcie??

  • [..YouTube..] województwo dolnośląskie 🙂 Jeździmy w okolice Kobylej Góry, Twardogóry – jest tu sporo lasów iglastych. Ale mam też las prawie pod domem, tylko że w nim to raczej tylko kozaki rosną. A Ty skąd pochodzisz? 🙂

  • [..YouTube..] @gwiazdenka1987 województwo dolnośląskie 🙂 Jeździmy w okolice Kobylej Góry, Twardogóry – jest tu sporo lasów iglastych. Ale mam też las prawie pod domem, tylko że w nim to raczej tylko kozaki rosną. A Ty skąd pochodzisz? 🙂

  • [..YouTube..] No i dobrze!
    Bo to jest najlepsze i teraz sezon na to 🙂
    A z Polski to skad pochodzisz..?
    A i jeszcze jedno- ja tez jestem grzybbiara:):)
    Gdzie na grzyby jeździcie??

  • chcę w tym tygodniu zrobić ze śliwkami, ale w sumie wyjdzie na to, że ostatnio u mnie same knedle, pierogi i kopytka 😉

  • Bardzo polecam ten sposób – zwłaszcza że mrożone owoce czy grzyby w sklepach są trudno dostępne i drogie, a świeże mięso łatwo dostać 🙂 Ja z mięsa to tylko polędwicę mrożę.

  • Też tak muszę zacząć robić. Właśnie opróżniam sukcesywnie zamrażarkę z mięsa i ryb 🙂 robiąc miejsce na owoce

  • Ja muszę zmienić podejście i nie mrozić mięsa i ryb tylko zawsze kupować świeże. Wtedy pomieszczę z łatwością owoce, warzywa i grzyby :).

  • Ale w zamian za to wszystko inne kupuję raczej na bieżąco – w zamrażarce tylko owoce i warzywa mrożone, i trochę mięsa.

5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom