Sezon na śliwki jest świetną okazją do nauczenia się wypieku pleśniaka, przygotowania powideł śliwkowych i ogromnego apetytu na pyszne knedle ze śliwkami, do których najlepiej pasują nasze polskie śliwki-węgierki, dojrzałe, z odchodzącą pestką. Przygotowuję je z ciasta z gotowanych, ciepłych ziemniaków zmielonych w maszynce, z dodatkiem mąki i jajek, którym obtacza się śliwki bez pestek, posypane niewielką ilością cukru i cynamonu.
Zobacz też: Inne pomysły na tani obiad
Knedle ze śliwkami, niesłodzone, można podawać z dodatkiem zasmażanej kapusty, polane bułką tartą zezłoconą na maśle. W wersji nieco bardziej słodkiej wyśmienicie smakują z posłodzonym nadzieniem z dodatkiem cynamonu, polane sosem z masła, bułki tartej, odrobiny miodu i grubo siekanych orzechów.
Bardzo je lubię w obydwu wersjach!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 30 sztuk śliwek (około; średniej wielkości)
- ½ kg sypkich ziemniaków (ugotowane, wystudzone, zmielone w maszynce do mięsa)
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- cynamon
- sól, cukier (można wykorzystać inny środek słodzący, np. ksylitol lub syrop z agawy)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Najlepsza mąka na knedle to mąka pszenna luksusowa typ 550
- Jak ugotować ziemniaki
- Sos miodowo-orzechowy do klusek, kopytek, pierogów i knedli - przepis
- Knedle ze śliwkami bezglutenowe - mąkę pszenną należy zastąpić mąką bezglutenową
Jak zrobić
- Ze zmielonych ziemniaków, mąki, jajek, szczypty soli i szczypty cukru zagniatamy miękkie, elastyczne, gładkie ciasto.
- Dzielimy ciasto na ok. 30 kawałków.
- Każdy kawałek ciasta spłaszczamy, rozciągamy, na środku układamy śliwkę, podsypujemy niewielką ilością cukru i cynamonu, zlepiamy brzegi, a następnie kulamy knedel.
- Można też wałkować ciasto na omączonej stolnicy, wykrawać duże koła, nakładać nadzienie, sklejać i kulać.
- Do osolonego, gotującego się wrzątku wrzucamy po kilka knedli i delikatnie mieszamy, żeby nie przywarły do dna i nie posklejały się.
- Przykrywamy garnek i zagotowujemy całość, następnie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy knedle przez 2 minuty.
- Odcedzamy knedle na durszlaku, polewamy sosem przygotowanym z zezłoconej na stopionym maśle bułki tartej z dodatkiem miodu i orzechów nerkowca lub inną, ulubioną polewą.
Knedle sa ochydne…Mysle ze w przepise było za dużo mąki. Nie polecam tego przepisu.
Można zrobić z mąki ziemniaczanej ?
dziękuje;))
Nie ma jednej i właściwej definicji. Po prostu trzeba rozwałkować i ukulać knedle w dłoniach, a ćwiczenie czyni mistrza :). Głowa do góry, poradzisz sobie!
nie mam wyczucia jakiej grubości ma byc ciasto;((
Pycha! Zrobiłam dokładnie wg przepisu ze śliwek węgierek. Bardzo dobre, polecam 🙂 pierwszy raz zrobiłam i wyszły tak jak na zdjęciu.
oh knedle!!! ja dzisiaj juz jadlam leniwe z serka vaniliowego.. moze na jutro knedle :))))
No właśnie! Knedle! Już wiem, czego mi brakowało… 🙂
super
w czwartek robie,beda swieze sliwki
Muszę spróbować ten sosik ♥ zapowiada się smakowicie ♥
Knedle ze sliwkami uwielbiam. Prosto, tylko posypane cukrem i polane maselkem. Wlasnie wczoraj byly na obiad 🙂 Ale robie nie z ciasta ziemniaczanego, ale z ciasta z twarogiem i sa bardzo dobre. ale sosik bedzie inspiracja na nastepny raz. Dziekuje.
Miałem wczoraj – polane masełkiem bodajże „zambrodzkim” – poszło 8 sztuk
ja nie mielę ziemniaków tylko ugniatam tłuczkiem i też są pyszne,a sos warty wypróbowania, bo ja tylko polewałam masełkiem z bułką tartą i cukrem
[..YouTube..] ja nie mielę ziemniaków tylko ugniatam tłuczkiem i też są pyszne,a sos warty wypróbowania, bo ja tylko polewałam masełkiem z bułką tartą i cukrem
Aha ok dzieki…a moglbym Cie prosic o jakis super przepis na kebaba z kurczaka lub cos w stylu kanapki greckiej. ale z piersia z kurczaka…kurcze jadlem takie kanapki kiedys i byly pyszne…chcialbym sobie je sam robic…bede wdzieczny 🙂
[..YouTube..] Aha ok dzieki…a moglbym Cie prosic o jakis super przepis na kebaba z kurczaka lub cos w stylu kanapki greckiej. ale z piersia z kurczaka…kurcze jadlem takie kanapki kiedys i byly pyszne…chcialbym sobie je sam robic…bede wdzieczny 🙂
Takie, na których powierzchni po ugotowaniu i wystudzeniu wytrąca się dużo skrobi. Nadają się świetnie do klusek czy placków ziemniaczanych. Z kolei te z małą ilością skrobi nie są sypkie, a takie bardziej gumowate, dlatego lepiej nadają się do zapiekanek ziemniaczanych czy puree.
[..YouTube..] Takie, na których powierzchni po ugotowaniu i wystudzeniu wytrąca się dużo skrobi. Nadają się świetnie do klusek czy placków ziemniaczanych. Z kolei te z małą ilością skrobi nie są sypkie, a takie bardziej gumowate, dlatego lepiej nadają się do zapiekanek ziemniaczanych czy puree.
A co to sa sypkie ziemniaki? 🙂
[..YouTube..] A co to sa sypkie ziemniaki? 🙂
wyszły świetnie, chociaż robiłam je pierwszy raz w życiu:)
I jak wyszły? 🙂
dzisiaj wypróbuję ten przepis, zobaczymy:)
Czekam już tyle lat i nie znieśli. Pewnie zniosą zaraz po tym jak ja sobie wreszcie wyrobię ;). Te garnki nadają się do kuchenek elektrycznych, indukcyjnych, gazowych i ceramicznych. Patelnię z tej serii już recenzowałam, chyba nawet komentowałaś ten filmik :). Recenzja garnka czeka na montaż, może wreszcie jutro mi się uda :). Też mi się bardzo podobają, a w dodatku kolor się fajnie wpasował w otoczenie ;).
Może w końcu wizy zniosą:) A miałam jeszcze zapytać o te śliczne pomarańczowe garnki. Wyłapałam, że ceramiczne. Nie wiesz czy to działa na kuchence indukcyjnej? My nie będziemy mieć w Polsce pociągnitego gazu więc planuję indukcję, a bardzo mi się podobają.
Od dwóch lat zbieram się do złożenia wniosku o wizę, może w końcu się pofatyguję ;)))
[..YouTube..] Czekam już tyle lat i nie znieśli. Pewnie zniosą zaraz po tym jak ja sobie wreszcie wyrobię ;). Te garnki nadają się do kuchenek elektrycznych, indukcyjnych, gazowych i ceramicznych. Patelnię z tej serii już recenzowałam, chyba nawet komentowałaś ten filmik :). Recenzja garnka czeka na montaż, może wreszcie jutro mi się uda :). Też mi się bardzo podobają, a w dodatku kolor się fajnie wpasował w otoczenie ;).
[..YouTube..] @kucibaba2 Czekam już tyle lat i nie znieśli. Pewnie zniosą zaraz po tym jak ja sobie wreszcie wyrobię ;). Te garnki nadają się do kuchenek elektrycznych, indukcyjnych, gazowych i ceramicznych. Patelnię z tej serii już recenzowałam, chyba nawet komentowałaś ten filmik :). Recenzja garnka czeka na montaż, może wreszcie jutro mi się uda :). Też mi się bardzo podobają, a w dodatku kolor się fajnie wpasował w otoczenie ;).
[..YouTube..] Może w końcu wizy zniosą:) A miałam jeszcze zapytać o te śliczne pomarańczowe garnki. Wyłapałam, że ceramiczne. Nie wiesz czy to działa na kuchence indukcyjnej? My nie będziemy mieć w Polsce pociągnitego gazu więc planuję indukcję, a bardzo mi się podobają.
[..YouTube..] @pozytywnakuchnia Może w końcu wizy zniosą:) A miałam jeszcze zapytać o te śliczne pomarańczowe garnki. Wyłapałam, że ceramiczne. Nie wiesz czy to działa na kuchence indukcyjnej? My nie będziemy mieć w Polsce pociągnitego gazu więc planuję indukcję, a bardzo mi się podobają.
[..YouTube..] Od dwóch lat zbieram się do złożenia wniosku o wizę, może w końcu się pofatyguję ;)))
[..YouTube..] @kucibaba2 Od dwóch lat zbieram się do złożenia wniosku o wizę, może w końcu się pofatyguję ;)))
Mmmm. Ale pychota! Wpadnij do mnie, poszalejemy kulinarnie:) Robię to jutro na obiad.
[..YouTube..] Mmmm. Ale pychota! Wpadnij do mnie, poszalejemy kulinarnie:) Robię to jutro na obiad.
Wypróbuj Kasiu, rewelacyjnie pasuje 🙂
tej jesieni już raz robione ale prosto – z cukrem:) ale ten sos chyba wypróbuję:D
z tartą bułką:)
prosto.. masło i cukier 😛
hmm tak mysle że na moich drzewach śliwkowych nie ma nic 🙁 wiosenne mrozy załatwiły wszystki.. ;/
masełko i bułka tarta zdecydowanie