fbpx
Czytasz właśnie
Koktajl bakaliowy

Koktajl bakaliowy

Koktajl bakaliowy

Pośród licznych wersji owocowych w moim menu gości od czasu do czasu koktajl bakaliowy. Po raz pierwszy spróbowałam go we wrocławskiej „Szynkarni” i zakochałam się w słodkim smaku oraz delikatnie chrupiących drobinkach. Można zrobić taki koktajl z bakaliami zarówno na bazie zwierzęcego, jak i roślinnego mleka, jogurtu czy kefiru. Do przełamania głębokich i słodkich smaków bakaliowych polecam wykorzystać orzeźwiające cytrusy. Częściej piję go jesienią i zimą, ale również wiosną i latem zdarza się mi mieć na niego ochotę. Zobaczcie jak zrobić koktajl z bakalii.

Zobacz też: 30 przepisów na doskonałe koktajle owocowo-warzywne

Polecam spróbować przygotować koktajl bakaliowy (i nie tylko), wrzucając do blendera zamrożone kawałki banana. Choć ten o temperaturze pokojowej miksuje się do „glutowatej” konsystencji i przypomina surowe jajko, ten zamrożony to zupełnie „inna bajka”. Sami sprawdźcie i dajcie mi znać, czy Was zaskoczył koktajl z bakalii z mrożonym bananem :). Ten owoc, wrzucony do miksowania w zamrożonych kawałkach, nadaje koktajlom puszystej, zmrożonej konsystencji.

Koktajl bakaliowy

Koktajl bakaliowy

Koktajl bakaliowy z daktylami, orzechami, bananem i pomarańczą. Pokazuję przepis na koktajl z bakalii czyli jak zrobić koktajl z bakaliami, również wegański.
5 from 3 votes
Przygotowanie: 5 minutes
Razem: 5 minutes
Kategoria: Deser, Śniadanie
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: koktajl bakaliowy, koktajl z bakaliami
Liczba porcji: 2
Kalorie: 362kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 szklanki jogurtu naturalnego, kefiru lub mleka (wersja roślinna lub zwierzęca)
  • kilka suszonych daktyli (lub 1 garść rodzynek)
  • 1 banan (i/lub pomarańcza; banan może być wcześniej zamrożony w niewielkich kawałkach)
  • 1 garść bakalii (orzechy, migdały, słonecznik, wiórki kokosowe)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka nasion chia

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki miksuję w blenderze wysokoobrotowym

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 1szklanka (koktajl na jogurcie słodzony 4 daktylami) | Kalorie: 362kcal (18%) | Węglowodany: 42g (14%) | Białko: 13g (26%) | Tłuszcze: 17g (26%) | Tłuszcze nasycone: 6g (38%) | Cholesterol: 31mg (10%) | Sód: 116mg (5%) | Potas: 796mg (23%) | Błonnik: 6g (25%) | Cukier: 27g (30%) | Witamina A: 280IU (6%) | Witamina C: 6.4mg (8%) | Wapń: 363mg (36%) | Żelazo: 1.5mg (8%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

To bardzo pożywny koktajl na śniadanie lub deser w wersji fit, dodatkowo jest bogaty w witaminy i minerały. Ma dużo kalorii, ale to kalorie dobre do wypicia po treningu, a do tego dużo tu tych pochodzących z roślinnych tłuszczów. W wersji na słodko i deserowo można udekorować koktajl z bakaliami bitą śmietaną kokosową. Co Wy na to?

Zobacz też
Deser z malinami

Koktajl bakaliowy
Koktajl bakaliowy

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak smakował Wam koktajl bakaliowy. Będziecie częściej sięgać po ten przepis?

Zobacz komentarze (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom