Koktajl z dyni przepis | Dorota Kamińska

Koktajl z dyni

Koktajl z dyni

Każdy miłośnik corocznego szaleństwa dyniowego powinien spróbować jak smakuje koktajl z dyni. Skosztować tego cudownego napoju choć raz! Pyszny koktajl z dynią, który można przygotować, piekąc jej lub gotując trochę więcej, na zapas, np. przy okazji robienia puree czy zupy. Mój ulubiony w wersji z korzennymi przyprawami, ale jeśli za nimi nie do końca przepadacie, mam dla Was alternatywę :). Zobaczcie jak zrobić koktajl dyniowy.

Zobacz też: 30 przepisów na doskonałe koktajle owocowo-warzywne

Dynia, sama w sobie dość łagodna w smaku, o charakterystycznym zapachu, jest świetna do przygotowywania zarówno na wytrawnie, jak i na słodko. Dlatego powstał mój koktajl dyniowy. Wpadłam na pomysł zmiksowania jej z nieco bardziej wyrazistymi składnikami i doprawienia ukochanym cynamonem.

Koktajl z dyni

Koktajl z dyni

Koktajl z dyni z jabłkiem, pomarańczą, marchewką oraz limonką i zestawem aromatycznych przypraw. Pyszny koktajl z dynią pachnący cynamonem, goździkami, kardamonem i anyżem, na bazie mleka kokosowego lub innego. 
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 5 min
Razem: 5 min
Kategoria: Deser, Śniadanie
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: koktajl dyniowy, koktajl z dyni
Liczba porcji: 4 osoby
Kalorie: 215kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 szklanka miąższu z dyni (pokrojony w kostki; upieczony lub ugotowany)
  • 2 pomarańcze
  • 1 limonka (lub ½ cytryny; obrana, oczyszczona z błon i pestek)
  • 1 jabłko (bez ogryzka)
  • 1 marchewka (pokrojona w grube kawałki)
  • 1 szklanka mleka kokosowego (lub innego mleka zwierzęcego lub roślinnego)
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii (lub miąższ z ¼ laski wanilii)
  • ½ łyżeczki imbiru
  • ½ banana (opcjonalnie; lub 1 łyżka miodu, albo kilka daktyli)
  • szczypta mielonych goździków (opcjonalnie)
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
  • szczypta mielonego kardamonu (opcjonalnie)
  • szczypta mielonego anyżu (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki miksuję w wysokoobrotowym blenderze na gładką masę.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Mleko kokosowe - przepis

Wartości odżywcze

Serving: 1szklanka | Calories: 215kcal | Carbohydrates: 27g (9%) | Protein: 3g (6%) | Fat: 12g (18%) | Saturated Fat: 10g (50%) | Sodium: 22mg (1%) | Potassium: 536mg (15%) | Fiber: 5g (20%) | Sugar: 15g | Vitamin A: 245% | Vitamin C: 57.1% | Calcium: 6.9% | Iron: 16.6%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Koktajl z dyni zrobiłam z dodatkiem cytrusów, dorzuciłam też nasze polskie jabłko i marchewkę. Nie mogłam odmówić sobie dolania mleka kokosowego i dosypania odrobiny imbiru, który kocham w dyniowej zupie. To baza, bo opcjonalnie można wzbogacić ją bananem, miodem lub daktylami i dosypać więcej korzennych przypraw. Takie smaki od razu przywodzą na myśl nadchodzącą jesień, ostatnie promienie słońca i cudowną paletę pomarańczowo-żółto-czerwonych odcieni, która wkrótce będzie nas otaczać, zwiastując nadejście chłodniejszych dni i długich wieczorów.

Koktajl z dyni
Koktajl z dyni

Polecam skosztować i koniecznie dajcie znać w komentarzach, jakie były Wasze wrażenia oraz który skład przetestowaliście!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)